Nová 55'' TV kolem 15tis. Kodi, sport, DVB-T2

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod drabek06 27. 11. 2019 19:44

Teď jsem to u sebe zkoušel a když šibuju s jezdcema v "Auto Motion Plus" jak chci a do toho měním různě jas, tak to vůbec nebliká. Ale jakmile v tomhle menu aktivuju funkci "LED Clear Motion" tak to viditelně bliká a frekvence blikání se mění s jasem. Takže mě spíš ta aféra s blikajícíma TV Samsung přijde jako nafouknutá bublina, kterou všichni jen papouškujou a těm co to dělá, tak ani nevěděj proč, protože si aktivovali "něco" v nastavení a pak se to takhle chová.
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2019 19:51

drabek06 prosím nevnášej do tohoto tématu nejasnosti. LED Clear Motion bliká na všech televizorech, protože je to funkce, která na tom, že obraz bliká - staví. Najdi si na internetu web, kde se měří PWM frekvence. Pak zjistíš, o co jde. To že Ti konkrétní frekvence konkrétního televizoru nevadí, je výborné a můžeš mít radost. Zrovna Q82 neznám, takže nemohu sloužit s osobním postřehem. Nicméně znám několik dalších, u kterých bohužel vím, že můj citlivý zrak zatížen byl. U něčeho jsem blikání pociťoval hned, u dalších jsem nezvládl delší čas televizor sledovat.

Ono někdy stačí na televizor namířit fotoaparát a zjistíš, že se Ti nepodaří ani korektně zachytit fotografii.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod kvok 27. 11. 2019 19:54

BFI (black frame insertion) a PWM (pulse width modulation) jsou odlišné věci. LED Clear Motion je BFI, které bude blikat, i kdyby TV PWM nepoužívala, protože je to samotný účel jejího fungování už z názvu.
PWM je forma regulace jasu, na kterou jsou různí jedinci různě citliví, nicméně jedná se o měřitelnou záležitost, přítomnost je dokázatelná.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2019 19:59

kvok děkuji za Tvůj upřesňující příspěvek. Myslím to upřímně.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod kvok 27. 11. 2019 20:21

Když člověk používá ten formulář na rychlou odpověď pod příspěvky, tak se nezobrazí varování, že někdo mezitím něco napsal, takže jsem to odeslal dřív, než jsem viděl tvůj :-) Vlastně píšu to samé, jen jinými slovy.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2019 20:23

Ne, napsal jsi to přesněji, což je v této chvíli žádoucí. Díky!
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod stormborec 27. 11. 2019 20:29

PWM - nevím jak u letošních Samsungů, ale u loňského, který mám v podpise, tak tam je nastavení posvícení 0 - 50 a vím že při podsvícení 24 a víc už to nebliká. Nejvíc to bliká samozřejmě při 0 a postupně se to blikání snižuje až při 24 to už nebliká - aspoň jak to já dokážu vypozorovat (stačí zamávat před nějakou jasnou plochou a hned vidíte, jestli je ten pohyb rozfázovaný nebo ne). Pro mě je to 24 ovšem při večerním sledování jen s lampičkou příliš jasné, takže nastvím řekněme 15 a hodnotu kontrast snížím tak na polovinu a pak se to dá v pohodě sledovat. No - myslím že realita je taková, že většina lidí to blikání asi nevidí (i když asi škodí do určité míry všem) ale hlavně pro většinu lidí není ten obraz příliš jasný při nastavení podsvícení na 24 a výchozí hodnotě kontrastu, takže blikání je problém spíš jenom pro některé jedince.
Jinak podle rtings Samsungy 2017 blikaly víc než ty 2018 a nejspíš i novější. Nebo třeba LG blikalo podle jejich měření také víc, ale už jsem to dál moc nesledoval jak to vypadá aktuálně.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drabek06 27. 11. 2019 21:58

Asi mám tedy štěstí na model co tím netrpí. Předtím jsem měl taky Samsunga, ale modelovej rok 2015 a taky nic neblikalo. Naši maj doma nějakej obyč model z tohohle roku a druhej z předchozího a taky nic. Jen je škoda, že hodně zdejších přispěvovatelů jakmile někdo napíše "Samaung", tak mu je hned odpovězeno ať to nekupuje, že to bliká . . .
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2019 22:12

kvok píše: jedná se o měřitelnou záležitost, přítomnost je dokázatelná.

Výborně. Viděl jsem za poslední dva roky několik TV Samsung a všechny více, či méně blikaly. Stačí Ti taková informace?

Mimochodem se o tom píše i v některých testech.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod indeshit 27. 11. 2019 23:08

Na obhajobu Samsungu musím říct, že mně ani nemálo lidem, se kterými jsem se bavil nebo jim Samsungy dodal, tak s tím nikdo problém neměl. Nebylo jich málo zrovna. Je samozřejmě možný, že mi to neřekli, ale řikali mi jiný věci, co je na tom pálily, ale blikání to nebylo ani v jednom případě.
LED clear motion je hnus, kterej zase mnoha lidem způsobí pěnu u huby. To neznám nikoho, kdo by byl k tomu tolerantní, ale že by někomu vadilo blikání, s tím jsem se opravdu za mnoho let nesetkal.
Tím ale nechci zpochybňovat, že to tak je.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drabek06 27. 11. 2019 23:45

No vidíš a já zas neviděl blikat ani jednoho a nikdo osobně mi nic podobnýho ani neřekl. Část moji práce je instalace IPTV u zákazníků, takže se dostávám do styku s mnoho TV. Stále mám pocit, že to zde propaguje jen pár lidí . . .
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 11. 2019 09:24

drabek06 ... souhlas , taktéž mi to nikdo nikdo neřekl, že vnímá blikání televizí
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 28. 11. 2019 14:59

indeshit píše:LED clear motion je hnus...

Ono když se nastaví podsvícení na 0, tak je to identické z hlediska blikání jako to LED clear motion.

Ale je mně jasný, že většina lidí má radši jasnější obraz s větším podsvícením a tam to od určité úrovně skutečně blikat už nemusí.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 28. 11. 2019 19:26

drabek06 píše:No vidíš a já zas neviděl blikat ani jednoho a nikdo osobně mi nic podobnýho ani neřekl. Část moji práce je instalace IPTV u zákazníků, takže se dostávám do styku s mnoho TV. Stále mám pocit, že to zde propaguje jen pár lidí . . .

Ano, když lidé volí přesvícený obraz s výrazně hutnou barevností, tak se jich PWM ani moc nedotýká. Mně vadí, že PWM dělají na tak nízkých frekvencích, anebo že se nesnaží řešit regulaci jinak. Samsung pro obyčejného smrtelníka dělal dobrá LCDčka v poměru cena/výkon, ale toto ho pro mě oddaluje. Že PWM někomu nevadí, nebo ho neumí popsat a řekne si jen... „dnes mě bolí oči - únava“, je bohužel věcí další.

Uvědomte si pánové, že podobná záležitost může zatížit zrak mnoha uživatelů. Proto není žádoucí. A jak píšu.. u monitorů se kde kdo chlubí funkcemi pro potlačení čehokoliv blikajícího. Ale v TV si je bereme do obýváku. Trochu paradox spotřební doby. Kupující by měl vytvářet takový tlak na výrobce, aby se podobné experimenty neděly.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod drabek06 28. 11. 2019 20:13

Nezlob se na mě, ale ty a pár zdejších lidí jedete furt jak kolovrátek a cpete to všem stále dokola. Pokud se kouknu třeba zde:

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/image-flicker

tak zrovna Samsung je na tom celkem dobře. Nejhůř na tom je TCL, Hisense a LG.
drabek06
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka