Philips 55OLED804 vs Samsung QE65Q70R

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 2. 2020 20:34

Ahoj,
poprosil bych vás o názory na tyhle dva kousky, mezi kterými se rozhoduji.

Nyní mám již desetiletou (a stále se skvělým obrazem) telku Philips 42PFL8404/H12.
Chci přejít na větší úhlopříčku a 4K.
Asi se může zdát divné, že se rozhoduji mezi dvěma modely s různými úhlopříčkami, ale jde o různé technologie obrazu a nechce se mi přelézt cenovku 35 tisíc.

Takže co byste volili vy a proč?
55 palců OLED nebo 65 palců QLED?

Samsung má Tizen, Philips má Android - fakt nevím co je lepší, mám sice telefon s Androidem, ale nejsem si jistý že je Android v TV výhodou.
Výhodou u Philipsu je pro mě Ambilight, který mám teď u své TV a je to fakt paráda.
Ale zase mě láká ta větší úhlopříčka u Samsungu. Ten má ale údajně trochu problém s frekvenci řízení podsvícení (kmitu obrazu)
viz třeba zde (recenze menšího panelu)
https://avmania.zive.cz/samsung-qe55q70 ... -tv#part=2

Nevím do jaké míry je tento efekt rušivý

Se zvukem jsou na tom obě televize údajně dobře.

Díky za vaše případné rady a postřehy.
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 16. 2. 2020 20:50

Samsung má slušné televizory. Hodně se berou. PWM je individuální záležitost a je potřeba si to odzkoušet. Nutno ale vědět, že u části modelů se nepříjemnost spojená s PWM projeví teprve, pokud uživatel nasadí MOTION udělátka, respektive ještě sníží podsvícení. U některých typů se pak dalo jednoduše namířit fotoaparátem na panel a člověk viděl půl obrazu černě (při běžném nastavení času a clony). Pro mě je PWM na špatné/nízké frekvenci překážka.

Doplň na co všechno budeš TV využívat, jakou kvalitu/nekvalitu pouštět. Pokud jsi zvyklý na Ambi a Philips, tak bys asi tam měl začít s výběrem a porovnávat s ostatními. Ano, část modelů má Android, což pro někoho může být nestravitelná překážka.

Mimochodem, jak Ti chodí Philips, co máš teď doma? Co vše na něm využíváš?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 2. 2020 21:02

Ten Philips používám hodně na přehrávání filmů, přes BluRay přehrávač LG, převážně z flešky.
Signál přijímám přes anténu terestricky, ale chci dokoupit Teslu TEH-500 Plus a udělat z ní tak smart TV a posunu ji z obýváku do jiného pokoje.
Do obýváku chci už 4K a připojit ji k internetu drátem (nejspíše přes powerline), wifi mám ale také.
Mám doma teenagera a ten hodně sleduje Youtube, tak i proto bych chtěl kvalitu 4K.
Chtěl bych tu novou TV používat i jako internetový prohlížeč.

Hodně taky na TV pouštím fotky, různé prezentace a tak, jsem fotograf a myslím že jsem dost citlivý na barevné podání, pleťovky a tak.

Ještě mě napadlo, má současná TV umí 100 Hz, ale nepoužívám to, kvůli telenovela efektu.
Naposledy upravil feanoor dne 16. 2. 2020 21:07, celkově upraveno 1
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kvok 16. 2. 2020 21:06

Ještě LG 65SM9800 se dá pořídit na LGshop.cz za 33 333 Kč. Sice horší kontrast oproti Samsungu Q70, ale zase vyšší jas a future-proof díky kompletní funkcionalitě HDMI 2.1. Obzvlášť na hry se to hodí.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 2. 2020 21:08

Aha, díky, podívám se na ni taky.
Hry ale u nás na TV nikdo nehraje.

Je u OLED v TV taky problém s vypalováním obrazu?
Mám rád hlubokou černou u panelů, ten Samsung je VA, tak možná bude mít trochu horší pozorovací úhly.
U toho mého Philipsu se mi nikdy nepodařilo zjistit, zda má panel IPS nebo VA, pozorovací úhly má ale skvělé.
Byla to tehdy nejvyšší řada a je to na ní fakt znát, třeba už ten dálkový ovladač je skvěle vyrobenej, z toho mám taky trochu obavy u dnešních TV.
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 16. 2. 2020 21:22

Vypalovani bych se nebal...
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kvok 16. 2. 2020 21:24

Může se u HDMI 2.1 hodit i eARC na připojení externího zvukového systému (oproti ARC tím protečou i bezztrátové formáty zvuku jako DTS-HD a Dolby TrueHD).
OK, na úplně nejhlubší černou to LG není.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 2. 2020 21:27

Tak to není vůbec od věci - chtěl bych to propojit se sloupy Tannoy přes zesilovač NAD C320 BEE.
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kvok 16. 2. 2020 21:53

eARC ale musí podporovat i to zařízení na druhé straně (jako receiver nebo soundbar), což ještě není tak běžné.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod pas4 16. 2. 2020 21:58

Ad jak zjistit jestli VA x IPS.Posvitiš baterkou do vyple TV a když uvidiš 4 barevný duhy ze středu je to IPS.
pas4
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 17. 2. 2020 09:21

Píšeš, že jsi fotograf, chceš hodně přehrávat kvalitní filmy a 4K. OLED je pro tebe jasná volba. Je fakt, že 55 je už pro někoho malá, ale pokud se koukáš z 2.5m je to ideál a pořád je vhodná i pro DVB-T2 terestriál. Pokud ti nevadí Android a chceš Ambilight, klidně ber ten Philips. QLED se opravdu hodně berou, obraz je líbivý, jasný, nevypaluje se, ale je to pořád LCD s podsvícením. OLED v Philipsu je stejný panel jako v OLED LG, SONY, nebo Panasonicu, hodnocení třeba LG OLED55C9 si dohledej v rtings.com a srovnej s tím QLED-em. Problém je, že dlouhodobé srovnání běžného uživatele je těžké najít. Já můžu říct jen to, že já koukám v zimě na OLED běžně i tři hodiny v kuse (seriály na NETFLIXu) aniž bych měl unavené oči, nedejbože nějak nablikáno, nebo bolení hlavy. Od změny z plazmy na OLED a předplacení NETLIXU jsem u TV začal trávit času až zbytečně moc :))
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 17. 2. 2020 13:44

Děkuji všem, koupím TV OLED.
Je mi jasné, že kdybych koupil LCD, pořád bych měl brouka v hlavě z toho OLED.
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tanguero 17. 2. 2020 14:31

Jestli nevyměkneš a koupíš OLED a máš rád hlubokou černou, tak se připrav na totální tmu :) Vynikající podání obrazu i v seriálech, které jsou hodně temné. Namátkou Hra o trůny, Zaklínač, Expanse, Vikingové, Last Kingdom ...
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 17. 2. 2020 18:52

Ještě dám tip na slevu 5.000 kč (!) na výbornou OLEDku, kdyby někdo chtěl využít.
Takto skvělou TV koupit pod 30 tisíc je myslím super

https://www.czc.cz/lg-oled55c9pla-139cm ... 9PLA_139cm
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 17. 2. 2020 21:36

Tak máš vybráno? :-) Objednáno? Doufám, že se přijdeš podělit o zjištěné klady a zápory.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka