Kalibrace TV Samsung „S95C“
Zdravím, rád bych Vám představil své dojmy z kalibrace televize Samsung S95C. Moje dojmy se budou skládat ze dvou kalibrací téhož modelu a díky tomu mohu lépe vysvětlovat své určité zjištění.
Televizi jako takovou nemusím moc, představovat. Jedná se o technologii OLED s podsvícením s velmi rovnoměrným podsvícením v RGB (viz spektrum měření).
„SDR filmový režim“
TV1
- v RGB balance nám převládá mírně modrá a zelená barva ale co je asi nejhorší tak nám zde schází červená barva. Díky tomu to zde můžeme naměřit až maximální chybovost 5,1 ΔE. Barevný prostor je mírně posunutý a toto je způsobeno primárně díky nedokonalosti odstínů šedi.
TV2
- v RGB balance nám převládá mírně modrá a zelená barva ale co je asi nejhorší tak nám zde schází červená barva. Stejně tak jako u prvního modelu jen s tím, rozdílem že zde máme maximální chybovost 2,8 ΔE. No a barevný prostor, to už je něco zcela jiného. Totálně přesaturované barvy. A tady moje zjištění, bude o něco zajímavější. Tato televize byla kalibrována pomocí telefonu Samsung S23 Ultra a toto přesně způsobilo tuto enormní chybu. Chyba byla vidět pouhým okem a okamžitě všem došlo, že zde není něco v pořádku. Musím upozornit, že reset televize do továrního nastavení nepomůže. Tak prosím tedy velmi opatrně s kalibrací pomocí telefonu.
TV1 a TV2
- Po kalibraci u obou televizí byl výsledek velmi podobný s menšími odchylkami. U odstínu šedi byla naměřena maximální chybovost do 0,4 ΔE, což je velmi pěkné. A u barev průměrná 0,7 ΔE a maximální 1,4.
„filmový HDR režim“
-tovární nastavení filmového režimu v HDR má velmi zajímavé hodnoty. Minimální naměřená hodnoty činí 0,0011nits a maximální 1172nits. V RGB balance nám převládá modrá barva a o něco zas schází barva černá. V kombinaci s naměřenou křivkou EOTF nám to dává maximální chybovost na úrovni 22,3 ΔE a maximální chybovost u barev 20,9 ΔE.
-po kalibraci měříme u panelu 1163nits a černé 0nits! U RGB balance odstínů šedi máme velmi krásných 1,2 ΔE a maximální chybovost 2,12 ΔE u zelené barvy, o u ostatních tato hodnota byla po 0,7 ΔE. Což jsou velmi pěkná čísla.
Pokud bych tento tip TV měl celkově zhodnotit, tak za mě jsem asi očekával něco víc hlavně v oblasti výkonu panelu. Prozatím tedy krále OLEů LG G3 nikdo výkonově u mě neporazil. Snad to změní Panasonic OLED nebo nový QDOLED od SONY.
výkon panelu u TV1
výkon panelu u TV2
díky