IPS chválí ti, kterejm stačí barevná televize.
Daleko víc je VAček.
Hisense, Samsung, TCL mají takřka celý portfolio ve VA.
50" a 58" jsou vždy VA nehledě na výrovbce.
Sony používá VA u lepších modelů většinou (nebereme-li v potaz oled) a do dostupnějších cpe IPS.
Philips tak půl na půl.
Panasonic taky častěji používá VA.
Vždy, když použijí IPS, tak získají bídné recenze. Dodavatelsko odběratelské vztahy jim ale třeba v daný moment nic jiného nenabízejí, tak prostě se vyrábí to, co je.
IPS má spíš podnikový využití, VA chtějí spíše lidi do domácností. Tam je důležitější kvalita než úhel často.
Vyhnout se edge led není žádnej oříšek. Kdes todle vzal?
Nicméně zastávám názor majkoma. Ips na kvalitní obraz prostě není a lepší i va edge led než ips direct. Pro filmařské využití.
Někomu ale třeba svítící pruhy vertikální u edge led nemusejí vadit. Fleky taky někomu nevadí. Někomu prostě stačí barevná telka. Někomu stačí vodka z petky a ještě je schopnej to vychvalovat.
Udělej třeba anketu a uvidíš.
Já třeba udělal anketu na dopočty mezisníků, který taky odsuzuju, ale někomu se líběj. Dal jsem tam ale i takovou mezimožnost, takže výsledek se tím značně zkreslil. U VA x IPS není nic mezi. Ok, možná třeba vysoký řady Samsung nabízejí kontrast a černou na výborný úrovni a zároveň i slušný pozorovací úhly (byť trochu za oběť padl kontrast a jiné disciplíny, ale i tak je to zajímavej kompromis třeba pro ty, co nechtějí oled - viz rtings).
Koukat na telku zboku je ale naprostej nesmysl, takže není divu, že většina preferuje VA.
Lidi si IPS kupujou, protože jsou třeba fanoušci LG a ani neví o nějakém IPS. Prostě to přijmou. Nebo někde slyšeli o IPS a neslyšeli o negativech IPS. VA je paradoxně méně známý pojem, řekl bych.
Většina by preferovala OLED, kdyby byly dostupnější ať už cenově nebo velikostně.
Vytvořte IPS x VA anketu, ať to nemusím dělat já