100 Hz vs. 50 Hz na filmy

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod takyjamam 28. 6. 2020 15:52

Tak já jsem napsal, jak to vidím já. V podstatě to posuzuji podle reálného vidění, ne podle měření. Třeba pokud se podívám na zelenou barvu, listy stromů, trávu, pleťovou barvu, tak jednoznačně se kloním k IPS, je dle mých očí přirozenější, než u VA. A ať si říká kdo chce, co chce, tak je podání barev u IPS blíže OLEDU, než VA. Nemluvím o černé. Když si třeba vzpomenu, na crt tv od Samsungu, tak ty měly barvy podobné jako VA a bohužel, dle mého vidění, ne reálné skutečnosti a žádným nastavením se to nastavit nedalo. Podotýkám, je to mé vidění, nikomu ho nevnucuji.
takyjamam
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 6. 2020 16:28

takyjamam píše:A ať si říká kdo chce, co chce, tak je podání barev u IPS blíže OLEDU, než VA.

To je ale naprostá nepravda a nesmysl. (nic ve zlém samozřejmě)

Možná jsi porovnával jen nastavení na prodejně a subjektivně ti to tak připadalo. Však to sám i píšeš tak. To je v pořádku.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fufo 28. 6. 2020 17:22

takyjamam píše:Třeba pokud se podívám na zelenou barvu, listy stromů, trávu, pleťovou barvu, tak jednoznačně se kloním k IPS, je dle mých očí přirozenější, než u VA. A ať si říká kdo chce, co chce, tak je podání barev u IPS blíže OLEDU, než VA.

Ja si myslím, že pri tom, čo je oku najprirodzenejšie čo do farieb môžeme vychádzať z presne definovaných farebných štandardov, ktoré odpovedajú najviac farbám reality. Neviem o tom, žeby jedna či druha technológia v porovnateľných modeloch TV zobrazovala viac či menej farebného pokrytia, z čoho možno vychádzať, žeby pri korektne nastavených, prip. profi nakalibrovaných oboch TV došlo k zasadnym rozdielom v podaní farieb. Zavážiť tu však môže hlbšia čierna VA panelu, ktorá pridá väčší kontrast a tak pocitovo zvýrazní samotnú farbu(pri priamom pohľade). Takže podľa mňa, je na mieste porovnávať TV viac-menej rovnako nastavenú čo je prípad napr. Rtings a pod., ako hodnotiť len z toho čo človek vidí na prvý pohľad, pretože vieme, že každá TV ma svoje prednastavené obrazové režimy, ktoré sa častokrát od reality líšia viac, alebo menej. Takže ja by som sa prikláňal k indeshitovi, aj keď ako píše MgX treba rozlišovať aj samotné značky a modely v tej či onej technológií.... Napr. Aj VA panel v Master sérii Sony - Z9F nie je uplna výhra kvôli svojmu X-Wide Angle, ktorý síce zlepšuje pozorovacie uhly, ale na úkor hlbšej čiernej.
Fufo
Junior

Odeslat příspěvekod takyjamam 28. 6. 2020 17:35

Jen na ukázku, jak vidím podání obrazu u VA a IPS , nemluvme o tom, jak je který nastavený. Jen chci ukázat to podání čistoty u VA , což vidím jasně do fialova a z toho vychází i ostatní barvy. https://www.youtube.com/watch?v=SiW5AaGMRsI Podotýkám, jen navozuji, co vidím.
takyjamam
Junior

Odeslat příspěvekod spyko 28. 6. 2020 18:03

Standartní podání barev VA x IPS,je bohužel velmi relatívní,už několikrát jsem tu psal,nemáme standartní oči,ani pocity standartní barevnosti,každému vyhovuje něco jiného-o poškození zraku ani nemluvě,původně mi víc vyhovoval IPS,kvůli 100hz a ceně jsem vzal VA/sam.55nu8002/,dnes nelituji-zvykl jsem si,přechod z plazmy panas.ST60 byl ale krutý,na OLED jako důchodce prostě nemám,jsou přednější věci než TV.
spyko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 6. 2020 18:04

takyjamam píše:Jen na ukázku, jak vidím podání obrazu u VA a IPS , nemluvme o tom, jak je který nastavený. Jen chci ukázat to podání čistoty u VA , což vidím jasně do fialova a z toho vychází i ostatní barvy. https://www.youtube.com/watch?v=SiW5AaGMRsI Podotýkám, jen navozuji, co vidím.

lol...vždyť je to video od LG. Podívej na konec toho videa - je tam logo LG. Je to video vytvořené LG. Ti si přeci nebudou hanit sami technologii, na kterou ne velkém vsázejí.
To je jasný, že tam budou VA shazovat před IPSkem. IPS komunikují i na jejich krabicích, ale když mají VA (50, 58" , tak to nezmiňují)

-- 28. 6. 2020 19:07 --

spyko píše:Standartní podání barev VA x IPS,je bohužel velmi relatívní,už několikrát jsem tu psal,nemáme standartní oči,ani pocity standartní barevnosti,každému vyhovuje něco jiného-o poškození zraku ani nemluvě,původně mi víc vyhovoval IPS,kvůli 100hz a ceně jsem vzal VA/sam.55nu8002/,dnes nelituji-zvykl jsem si,přechod z plazmy panas.ST60 byl ale krutý,na OLED jako důchodce prostě nemám,jsou přednější věci než TV.

tak ještě, abys šel z plazmy na IPS. Tou VA jsi udělal lepší volbu.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod takyjamam 28. 6. 2020 19:52

Já jsem přece jasně napsal, co vidím já osobně a je mi jedno, čí to je video. Prostě to, co vidím já. Nic, napsal jsem jen jak vidím já IPS a VA. toť vše.
takyjamam
Junior

Odeslat příspěvekod Volvo XC70 29. 6. 2020 14:24

Mám naprosto stejný názor jako takyjamam. Už konečně pochopte vy, co obhajujete VA, že jsou prostě lidé, kterým se více líbí pojetí IPS, a vůbec to nesouvisí s úhly dívání. Prostě IPS je přirozenější, VA více kontrastní. A někdo má rád přirozenější jemnější podání, někdo jiný zase kontrastnější. Tak to je a můžete se třeba postavit na hlavu. Hovgh
Volvo XC70
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 29. 6. 2020 16:27

Nam ti to je asi trochu ukradnute:)
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 29. 6. 2020 16:44

Tak třeba HDR je o kontrastu. IPS je automaticky diskvalifikováno. U VA si ten kontrast můžeš aspoň snížit.
IPS nelze tvrdit, že je to přirozenější. To je možná subjektivní názor.

https://www.rtings.com/tv/tests/picture ... r-accuracy

Zrovna 1. místo VA, 2. místo VA, 3. místo OLED a celkově v prvních 15 je 5 IPSek. Obecně říkat, že IPS je nějak přesné, či dokonce přirozené je naprosto mimo. Na druhou stranu se to samé nedá říct ani o zbylých technologiích. Nedá se v tom moc paušalizovat.
Aj si každej kouká na co chce. Dá se akorát paušalizovat, že IPS prostě na filmy není dobrá volba, pokud teda někdo vyžaduje lepší černou, lepší kontrast a vyšší šanci mít rovnoměrně podsvícenej obraz v tmavších scénách zejména. Tak to je. Samozřejmě, že jsou na světě větší neštěstí než mít doma IPS.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod xMaster Seller 16. 7. 2020 13:52

Přišel jsem si přečíst vliv 100 Hz vs. 50 Hz na filmy, ale po třetím příspěvku se to zvrhlo ve válku VA proti IPS :P
Klasický derby proč ne, druhá věc co mě taky dost zajímá takže tohle vlákno má dvojvýhodu. :)

Co do diskuze fakt záleží na co je kdo zvyklý a jak podání obrazu na jednotlivce subjektivně působí. Pokud je nastavení normama dané a měřitelné, že VA má vyšší kontrast a parametry k dosáhnutí nějakýho předepsanýho standardu tak určitě přes to nejede vlak. Jenže..

1) Nedávno jsem byl na prodejně vybírat PUS8804, kde stály vedle sebe obě velikosti VA vs. IPS se stejným programem (Čt24HD, asi normal mód obrazu) - a byl jsem taknějak z VA zklamán. :(
Kdykoliv jsem se pohnul o metr do stran nebo postavil, přes VA obraz byla přehozená záclona. Za to IPS krásně zářilo barvama (stejně tak stály opodál obě verze PUS7304). Prodavač říkal, že jsem prostě navyklej na IPS a to je celý. Jako jo tmavý místa v keři na pozadí měly víc větviček, nebo v tmavým účesu reportéra jsem podel pěšinky viděl zřetelněji jednotlivý vlasy, Babiš měl kapánek detilnější ornamenty na kravatě :P
No ale říkám si WTF? nebudu celej život otrokem tý televize, abych ji sledoval jen v nějakým středovým koridoru 1,5m (!)

Měl jsem posl.8 let Filku FHD, IPS 50Hz, podle mě to nemělo ani direct-lit a jako běžný koukání, zprávy v HD se dalo, večer byla šedivá to je pravda asi cinema zážitek nicmoc, ale on to stejně přebil Ambilight, kterej a odvedl pozornost. Říkal jsem si že posun v kvalitě po letech musel nastat, když top IPS TV dovedou kontrast i 1500:1, nebo 1000Nit brightness? Asi bych si na VAčko taky zvykl, jenže..

2) To podání obrazu VA mi přijde často jak nějaká PC fantasy omalovánka, moc křiklavý bo nereálný barvy. I přes vyšší kontrast se závratná hloubka scény nějak nekonala. Nemám na to holt naladěný oči.. :)

Co říkáte třeba na tenhle obraz? Je to 4K na průměrným IPS panelu výše zmíněného modelu. Mě to přijde fajne, svěží a živý obraz na tu přírodu se to hodí. Jestli tam někomu chybí černá nebo hloubka to nevím. Venku taky svítí slunce různou intenzitou tak tmavý detaily vidíme různě a je to přirozený. :)
Den: https://www.youtube.com/watch?v=OgJDmvzdsbk
vs.
Noc: https://www.youtube.com/watch?v=i8gzD2Lemd8 ..to má trochu přesvícený

Jinak chápu, že je blbost považovat věrný podání obrazu natočený přes nějakou kalkulačku a skrz YT na vaše rozdílný obrazovky. Ale i tak evidentně to marně nepůsobí.

A tady je něco na té menší VA : https://www.youtube.com/watch?v=i8gzD2Lemd8
Upřímě z takovýho (nezkalibrovanýho) obrazu doteď nevím jestli je to real (jako ne Madrid), nebo jen záběry z herní FIFA gamesy ..

3) Jo a k nativní frekvenci by mě zajímalo, jestli na 100Hz panelu by ta videa probíhaly nějak odlišně? Podle mě ne a obraz by na tom pomalým videu nebyl zásadně jiný, nebo u toho sportu ano?

;)
xMaster Seller
Junior

Odeslat příspěvekod orlov 16. 7. 2020 16:27

K bodu 1/ - Na predajni sa nikdy neporovnávajú obrazy TV. Silné osvetlenie predajne urobí svoje. Podstatné je, ako to bude vyzerať doma v obývačke, samozrejme po správnom nastavení. Za mňa jednoznačne VA panel 100 Hz.
orlov
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 16. 7. 2020 16:29

Předchozí příspěvek je reklama na IPS a Philips. Ve vlákně, které má poměrně jasný název.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod spyko 17. 7. 2020 06:59

To už je kvadratura kruhu,nikde se nenajdou 2 uplně stejní lidé se stejným viděním,takže jakýsi standart může být jen průměr z x lidí,zdá se mi tento boj zbytečný,ale když už jsme u toho tak bych potřeboval zjistit jaký panel má Hisense 7300/55/,za boha to nemohu nikde najít,ani na jejich ofiko str.-děkuji
spyko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 17. 7. 2020 08:46

POkud je to Hisense 55A7300F, tak 50 Hz VAcko... dle displayspecifications.com
majkom
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka