Výběr 55" TV do 12.000 Kč se sledováním přes anténu

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod R. 28. 9. 2020 17:34

Zdravím všechny a předem se omlouvám za asi laické dotazy. Rád bych doma vyměnil již dosluhující plazmu LG z roku 2009 a vybírám mezi TV s úhlopříčkou 55" ( případně 58" ) a cenlu nejlépe do 12.000,- Kč. Na TV koukám prakticky jen večer, případně později odpoledne, v místnosti jsou 3 okna a signál chytám přes klasickou anténu v obýváku - vysílač Buková hora. Časem ale uvažuji o pořízení internetové TV ( zřejmě Lepší TV ), přičemž ten signál bych do TV posílal bezdrátově přes současný wifi router, který je od TV vzdálen asi 3 metry. Pokud to jde, nevím....
Současná plazma dosud vyhovovala, jen bych nyní ocenil něco méně lesklého, tedy méně lesklou obrazovku, kde se odráží okno,,,žaluzie atd.
Jediné z čeho mám obavy, aby dnešní 4K TV ( což jsou skoro všechny ) v úhlopříčce 55-58 palců při sledování vysílání přes klasickou anténu ( tedy kromě ČT je vše bez HD rozlišení ) nezobrazovala tak hrozně, že by to nebylo koukatelné.
Samozřejmě, že jsem koukal na Heureku a bez bližší znalosti ( spíš podle hodnocení ) jsem vybral následující: ( ona je totiž zrovna v akci za nějakých 11 tisíc ) LG 55SM8050, nebo za skoro stejnou cenu LG 55UM7660.
R.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Baf13 28. 9. 2020 19:15

Přechod z plazmy na LCD bude těžký, ale určitě bych se radši díval po VA panelu než IPS (obě LG), pokud teda nesleduješ TV z větších úhlů.
Za slušnou cenu je Hisense H55U7B, ale jak říkám v téhle cenové relaci se to plazmě nevyrovná.
Baf13
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 9. 2020 20:17

LG jsou v tomto případě IPS. To nevybírej, pokud nechceš černou, aby byla šedivá, flekatá a kontrastně tv celkově slabá.

Baf13 píše o slušné telce. Případně nějaký Samsung, TCL, Philips, ...

VA panel na tom bude kvalitativně lépe a té plazmě blíže.
Večerní sledování a IPS není moc dobrá kombinace.

https://www.youtube.com/watch?v=BEc2iznIdgQ - tady je hezký video. Nahoře je Nanocell (takže IPS) a dole je VA panel (v konkrétním případě QLED Samsung, ale může to být klidně ta Hisense, nebo TCL nebo třeba 58" Philips apod.)

https://geex.x-kom.pl/wp-content/upload ... 8600-4.jpg - takto často vypadá právě IPS při tmavších scénách.

Třeba server RTINGS.COM má super recenze a má i obrázky. https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/sm8600 - IPS.

Oproti tomu jsou VA s lepším kontrastem a podání černých scén:
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/tu7000
https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/h8g
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900h
https://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/6 ... -r625-2019
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q60t-qled

pro evropské ověření může posloužit i web displayspecifications.com k potvrzení VA nebo IPS u daného modelu (samozřejmě nic není na 100%, ale v tomto případě je to cca 95% a víc :) )

Skutečně jen TV vysílání? Co třeba stažené filmy z USB/ KODI / Netflix / Youtube?
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod R. 28. 9. 2020 20:46

Velmi děkuji za nasměrování a doporučení. Hisense jsem ponechal při prvotním výběru úplně stranou, neboť tuto firmu vůbec neznám. Po vašem doporučení jsem se podíval na jejich stránky a ono se to vyrábí v ČR a mají nějaké panely ULED.
LG jsem vybíral, protože plazma LG 11 let sloužila bez závady ( a ještě tedy stále slouží a prozatím půjde k synovi do pokoje ) a tedy jsem spoléhal na kvalitu. U té TV, kterou jsem vybral jsem se dočetl něco o Nanocell, což by prý mělo být lepší zobrazení, ale jak vidím, tak asi ne.

K té otázce: Skutečně jen TV vysílání? Co třeba stažené filmy z USB/ KODI / Netflix / Youtube?
Plazma, kterou mám, nepodporuje přehrávání videa, pouze hudby, tudíž za 11 let jsem nikdy nekouknul na film přes USB. Přibližně před pěti lety jsem naposledy kouknul na film přes DVD přehrávač....Jak jsem se zmínil, tak plánuji asi časem pořídit vysílání přes internet, neboť mě všichni straší, že když si pustím DVB-T2 přes klasickou anténu do televize s úhlopříčkou 55" a ještě s rozlišením 4K, tak prý třeba na dokumenty o válce se nebudu moci téměř koukat jak prý to bude strašné. Z toho důvodu asi uvažuji ( samozřejmě až to vyzkouším a dám lidem za pravdu ) o internetovém vysílání, kde jsou prakticky všechny programy v HD kvalitě.
Prostě jsem takový nenáročný divák, sledující pouze nabídku vysílače Buková hora :D

EDIT: když tak nyní přemýšlím o těch doporučovaných QLED, tak asi před 14 dny měli v Planeu slevy myslím 20% nebo 25% . Tam jsem si jednu TV vyfotil ( našel jsem nyní v telefonu fotku ) a byla to Samsung QE55Q60R za 13.488 Kč po slevě. To jsem asi měl vzít... :'(
R.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 28. 9. 2020 21:35

Nanocell znamená široký barevný gamut, jiní výrobci mají zase jiné technologie, jak ho dosáhnout (Quantum Dot nebo PFS LED). Aktuální cena té LG 55SM8050 je dobrá, jen televize to není tak skvělá - vlastnosti IPS se projeví.
ULED je jenom marketingový název, ale obecně má Hisense televize s dobrým poměrem cena/výkon. Konkrétně ta už zmíněná Hisense H55U7B je dobrá koupě.
Když už pozemák zapojený máš, tak pak není nic jednoduššího než ho vyzkoušet. Není HD jako HD, u internetových poskytovatelů záleží hodně na tom, jaký mají bitrate a jaký kodek používají.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 9. 2020 21:40

Tak QE55Q60R za ty peníze byla slušná nabídka. Dnes nejlevnější QLED v 55 je zřejmě TCL 55C715 kolem 14.500,- nebo právě Hisense 55U7QF (ta má na svou kategorii velmi pokročilý podsvícení Direct LED se zónama) za 18k nebo TCL 55C815 za 16k, qe55Q6xt cca 18.5k
Všechno jsou to VA typy.

To VA versus IPS je v této kategorii je naprosto nejdůležitější, pokud jde o obraz.
Pokud by časem mělo dojít k přehrávání UHD (4K) obsahu třeba z Netflixu, Applu, případně z USB nebo ze streamingu třeba z KODI, tak pak dochází na sledování HDR možností, rozsahu krytí barevného spektra apod.

Kde se to vyrábí je úplně jedno, stejně tak, že něco tehdá vydrželo, tak to neznamená, že to vydrží dnes.

Tak on i ten NanoCell je QLED. Využívá Quantum Dot. Tam ale to nedává moc smysl, protože to je právě limitováno IPS technologií. Hisense ULED je taky Quantum Dot.

Jinak IPTV té kvalitě výrazně nepomůže. DVB-T2 je na tom velmi slušně, co se týče veřejnoprávních kanálů. Komerční kanály tam jsou v hnusné kvalitě, ale tak to prostě je. IPTV nabízí v HD i kanály komerční.

Pokud by časem došlo na filmy právě přes USB, bude nejlepší Android, protože tam jsou přehravače typu VLC nebo KODI, které přechroupají vše. Dnes třeba se může jednoduše stát, že někde nejde většina .avi nebo .mkv třeba nejde se zvukem apod. Hisense tedy nemá Android, ale na druhou stranu je v tom celkem schopnej.
Koho zase učaruje Youtube, může se hodit i hlasový vyhledávání než to tam dlouho ťukat na virtuální klávesnici. Někde anglicky, někde i třeba česky (android tv).
Někdo zase slyší na O2 TV (oficiálně dneska jen na Samsungu), někdo se zas zamiluje do Ambilightu (Philips) , někdo zase do KODI (android tv nebo na xboxu nebo na pc nebo na multimediálním centru - doporučuju se zeptat mezi známými, zda to někdo nepoužívá - velmi rozšířená a oblíbená aplikace)

Ceny neustále klesají. Letošní modely jsou s cenami ještě stále celkem na začátku. Bude to ještě dost klesat, takže pokud to vydrží do listopadu (Black Friday) nebo do ledna třeba, tak se rozšíří celkově možnost i na o něco lepší modely. Do té doby se dá čerpat inspirace a nápady.

Možnosti jsou obrovské a dneska je Smart TV funkcionalita u všech TV. Jednotlivé operační systémy se mohou ale dost lišit možnostmi, potenciálem, délkou updatů apod.
Možná bude dobré se zamyslet trochu dopředu o těchto možnostech.

Čím méně to hoří, tím líp. Ceny klesají, více modelů se pak dostane do rozpočtu.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod R. 28. 9. 2020 21:52

Uff já jsem z toho ale jelen,,,, no, tenkrát při výběru plazmy jsem také byl.... Každopádně moc děkuji za vaše rady a trpělivost.
Pokud jsem to dobře pochopil a použil strejdu googla správně, tak vyhovující vyjma všech zde zmíněných by s ohledem na parametry byla například TCL 55P715
Pokud jsem to blbě pochopil, tak už nepochopím nic -:)
R.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 9. 2020 22:10

TCL 55P715 je čerstvá novinka = má původní cenu = platíš za to, že je nová. Časem půjde dolu jako všechny.
V tomto případě nezáleží na značce, ale obecně každý model, když vznikne, tak má cenu X. Za rok má cca X-40% (až 50).
Stačí kouknout na grafy vývoje cen na heurece. Osobně nejsem příznivcem koupě nových modelů za jejich první ceny. Každej to ale bere jinak.

Ve finále 55EP680 je v podstatě lepší a značně levnější (10 tisíc). - pokud tedy Android a jeho možnosti vyhovujou. Každému nemusejí. Mně třeba ano, jedu primárně to KODI nebo Youtube (i děti vyhledávají česky hlasem na YT).
Někomu zase vyhovuje jinej systém. Každej podle gusta.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod R. 28. 9. 2020 22:22

Jo jo, já neříkám, že ji běžím koupit. Jen jsem se snažil najít něco dle doporučení,,,, tedy VA panel + ještě Direct LED podsvícení. Takže jsem to pochopil správně ten výběr.
Jinak jestli to bude mít Android nebo Windows, je mi asi jedno. Jak říkám, zapnu večer ovladač, kouknu většinou na dokumenty ČT2, případně na film, který mě v TV zajímá a časem jen možná připojím TV přes tu wifi kvůli všem HD programům.
R.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 28. 9. 2020 22:32

To VA jednoznačně.
Direct až tak důležitej v tomto nižším segmentu bejt nemusí, ale na škodu určitě není. Pořádně se začne projevovat až pak v těch pokročilejch modelech s velkým počtem zón - tzv. FALD. To zase nebejvá ale takto dostupný.
VA ale určitě.
Nepíše se to ale na ehopech, ale třeba na displayspecifications.com
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 29. 9. 2020 10:36

Dobrý den, také se podívejte, zda TV umí kvalitní dopočet mezisnímků ( pro mě důležitější parametr než IPS a VA):
viewtopic.php?f=1703&t=1306677
Jinak pokud vím, tak pořád platí:
"všech pět kanálů Primy bude v DVB-T2 ve vysokém rozlišení HD. Konkrétně však jen v 1440 × 1080 px, což znamená, že širokoúhlý obraz bude anamorfně zmáčknutý. Stejné rozlišení mají mít i televize Barrandov (pouze hlavní kanál) a Televize Seznam."
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod seesul 29. 9. 2020 11:07

Díky za přínosnou debatu. Zmiňuje se tu i android systém u TV, který by se mi v nové TV taky líbil. Většina prodavačů mi jej nedoporučuje s tím, že je pomalý, seká se a často vyžaduje restarty, a nejhorší je údajně u Sony.
Jakou máte s jeho funkčností zkušenost?
seesul
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 29. 9. 2020 15:45

Android TV není určitě nejhorší u Sony. Samozřejmě se ale jedná o systém náročnější pro uživatele začátečníka, který sem tam potřebuje restartovat. A samo... aktualizovat.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod seesul 29. 9. 2020 16:00

Díky za odpověď. Android u Sony mi kupodivu haněli u více obchodů, nejen u jednoho. Zvažuji pořízení nové OLED 55" a ve hře je SONY a LG. Sony jsem chtěl kvůli androidu a Kodi, kvůli přehrávání z NAS serveru. Pokud LG přechroustá všechny formáty tak, jako KODI, na androidu bych pak tolik asi netrval.
seesul
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 29. 9. 2020 18:44

Dříve byl Android TV daleko nestabilnější. Z počátku Sony trošičku prohrávalo boj o stabilitu s Philipsem. Jenže pak nastaly změny. Vyšly nové Verze Android TV a ty jsou daleko stabilnější, než předchozí. Samozřejmě, vždy se najde něco, co může způsobovat problém. Určitá kombinace. Nicméně z mé přímé osobní zkušenosti není Sony tím, na koho bych měl jednoznačně ukázat jako na toho, co s Androidem prohrává.

LG má zcela jiný OS, uzavřenější, dovolí méně. Z druhé strany by měl být stabilnější. Nově ale třeba nepodporuje DTS zvuk. Když Ti něco nepojede, už to interně nedoděláš. U Androidu je vždy šance, že najdeš ještě nějakou aplikaci, která Ti pomůže. Ale vše je něco za něco - kompromis.

Nicméně si pro případný výběr TV v rámci individuálních požadavků, založ vlastní nové vlákno.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka