od Mrak 14. 10. 2020 16:50
Ahoj rádci.. Asi napíšu dlouhej příspěvek.
Přemýšlím o koupi nové televize. Do teď funguju na fajn plazma telce Panasonic P42ST60E. Tenkrát byla obrazově proti všemu, co jsem viděl (v rámci přijatelné ceny), nejlepší. Fičury na "zlepšení" obrazu jsem povypínal, trochu si pohrál, aby mi to přišlo přirozenější, ale tenkrát na kalibraci peníze nebyly, takže jsem to pak neřešil, jen dle oka.
Televize stále funguje dobře, ale asi mi přijde už malá. Sedím/ležím od toho do 2,5 metru. Tenkrát jsem k tomu měl mnohem blíž kvůli rozložení nábytku v mísnosti.
Už nějakou chvíli pátrám a nevím, co vybrat. Zkoušel jsem si na zeď "načrtnout" velikostně 55 a 65 palců TV, přičemž mi 65 palců už přišlo příliš velké, tudíž bych zůstal u 55, což i tak bude velký skok proti 42 plazmě a cenově přeci jen 65 už jsou vysoko.
TV využívám na seriály/filmy, které dodává HTPC postavené na Celeronu G3900, 8GB RAM a SSD diskem s blu ray mechanikou na Windows 10, které je primárně nastavené po startu přímo do aplikace Kodi, které následně plní všechno ostatní. Od seriálů, filmů, přes Netflix, Hbo Go až po internetovou televizi sledovanitv/O2tv. Jednou za sto let i to BR pustím. Také občas streamuju hry (tak pětkrát do roka, primárně sedím u PC) ze svého PC přes Steam po LAN. Takže to mám místo malé chytré krabičky. A je to postavené na tomhle, protože jiná možnost, jak mít všechno v jednom, včetně originálních BR, nebyla. A druhá, podstatná věc, mám k tomu připojenej mikrosystém Panasonic SC-PMX100, který má USB DAC. Tenhle celek ovládám jedním dálkovým ovladačem k tomu naprogramovaným.
V podobném stavu bych to nechal i do budoucna, maximálně bych se zbavil PC a pořídil Nvidia Shield, jen se bojím, jestli bude fungovat audio přes usb s mým mikrosystémem.
Běžné vysílání moc nesleduju, ale seriály a filmy sleduju v 99% s titulky. Většinou je to po večerech na dvě, tři hodinky, ale dle situace dokážu koukat celý víkend i během dne, přičemž si zatáhnu blackout závěsy, když je nejhůř. Kodi po 3 minutách nečinnosti ztmaví obrazovku.
Co jsem koukal, tak TX-55GZ950E se doprodává a už nemám možnost si ji někde koupit, pokud nechci vystavený kus. Cenově bych nejradši do 30k, ale koukal jsem teď i po LG OLED55BX a asi bych případně zkousnul i těch pár tisíc navíc. Zkoumal jsem rozdíly proti CX a asi by mi BX stačila. Jak jsem psal, krmím to externí krabicí a tak to asi i zůstane, max vyměním za Shield.
Shrnuto:
55 palců, kolem 30k, použití filmy/seriály/youtube/netflix/HBO Go - vše s titulky (93%), streaming her po LAN (5%), TV vysílání (2%)
Doporučujete mi případně ještě do výběru zařadit něco jiného, co lze sehnat buď dovozem nebo na prodejně? Jak je to s titulky, budou u OLED problém? Průměr tak 2-3 hodiny večer, občas víkendy.
//Zatím neuvažuju o konzoli a i kdybych uvažoval, hraní by bylo taky málo
//Nebo by šla případně často doporučovaná OLED55B9SLA?
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.
Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9