OLED na dlouhou dobu

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rod.cs 7. 12. 2020 22:26

Zdravím.
Prosím o radu. Vybírám TV a líbí se mi LG OLED55CX. Mám ale obavu ohledně vypalování obrazu, protože plánuji mít TV tak 10+ let. Věřím, že u kratších časových období se vypalování neprojeví, ale co po dekádě? Případně jiné vady obrazu? Nebyl by tedy lepší IPS/VA panel? Děkuji za Vaše názory.
Rod.cs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 7. 12. 2020 22:37

Když si projdeš fórum, ale i internet, zjistíš, že doba po kterou Ti TV nějak má vydržet, je shodná s délkou záruky. Vše navíc je bonus. Netvrdím, že TV dnes nemůže vydržet hrát více než 10 let, ale rozhodně bych s tím nepočítal.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rod.cs 7. 12. 2020 23:54

Četl jsem to a proto to řeším. Nechci po Vás zprávu, že TV XYZ vydrží 10+ let zaručeně. Chápu, že to nikdo tvrdit nemůže. Jde mi o potenciál. Má to OLED? Když se budu rozhodovat mezi IPS/VA a OLED, je některá z těch dvou technologií "citlivější" na stáří? Nebo je to z tohoto pohledu fuk?
Respektive co mám dělat, když chci TV na těch 10+ let? Jak vybírat? Koupit z bazaru starou Teslu? Je nesmysl kupovat TV za 30?
Děkuji
Rod.cs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lybuna 8. 12. 2020 01:41

on ten oled asi ani nikdo takhle dlouho nemá aby mohl fundovaně referovat, pokud ti jde o kvalitu obrazu tak asi nic lepšího za dostupný peníze neni a samozřejmě ty tv mají různé funkce proti vypalování, já jen můžu potvrdit po půl roce provozu lg oled nic nevidim a to používám i s PS4 , moje bývalá plazma panasonic na tom byla hůř, i když spíš to byl takový paměťový efekt než něco vypáleného, jinak 10 let je i z hlediska vývoje nových technologií dost a možná už za 2 roky uvidíme jak tenhle vývoj opět zasáhne Avatar 2
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 8. 12. 2020 08:22

Zatial jediny, kto ponuka aspon 5 rocnu zaruku na OLED je Philips. Ak si dost bohaty, mozes si dalsie roky este priplatit (aj u druhych vyrobcov), tazko ale povedat ci to ma zmysel. Velakrat je to o stasti na konkretny kus.

Uprimne si ale myslim, ze ziadny z vyrobcov nechce, aby si zakaznici kupovali nove vyrobky az po 5-10 rokoch :-)
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ondrasheq 8. 12. 2020 08:26

Připojuju se k tomu, že uvažovat v tak dlouhém horizontu dneska nemá smysl. Ve vedlejším vlákně jsem řešil reklamaci TV - odešla měsíc před koncem dvouleté záruky a "už tak brzy" nebyl k dispozici náhradní nový zobrazovací panel, takže mi vrátili peníze.
Jedinou cestou je plánovat to na 5 let a rozšířenou záruku si sehnat v rámci akce nebo ji zaplatit.

Jinak to vypadá, že OLED může klidně vydržet to co VA/IPS (tedy záruční lhůtu, haha), proti vypalování pixelů výrobci aplikují i více různých mechanismů proti vypalování (rotace pixelů, pseudo-screensaver, romazávání loga TV, jakési remapování po vypnutí TV atd.), co jsem koukal.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod motorol 8. 12. 2020 10:28

Trochu se divím tvrzení o životnosti jen po dobu záruky. Docela mi uniká kdo je tak bohatý, ze si kupuje novou TV za 20-30 tis Kč každé 3 roky? Jedna TV mi vydržela 10 let. Druhá drží 9 let a dal žije. Než si kupovat TV kazdou chvilku, to vyjde levněji kino...
motorol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 8. 12. 2020 10:44

Asi byla slova špatně pochopená. Kupuji televizor. Mohu si klidně říct... ten vydrží deset let, protože stál 30 tisíc. Ale to je tak vše. Musím, respektive měl bych počítat s tím, že co skutečně vydrží a dle zákona vydržet musí, bude dvouletá záruka. Hotovo. Vše navíc je bonus. V dnešní době, viz i příspěvek v tomto vlákně, se odporoučí technika klidně po roce, anebo hůře... těsně po záruce.

Je prostě vždy dopředu lepší počítat s horší variantou a být příjemně překvapený.

//A to nemluvím o ceně oprav a jejich systému, kdy se většinou mění celá deska, panel a nevím co ještě, což se valné většině lidí po pár letech provozu absolutně nerentuje, takže raději sáhnou po nákupu nového výrobku.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ondrasheq 8. 12. 2020 11:17

Hlavně tu nikdo netvrdil, že si kupuje novou TV každé tři roky. Koupě nové elektroniky je do jisté míry loterie, tak to prostě je.
Navíc jak píše MgX, tato doba ani absolutně nenahrává jakýmkoliv jen trochu komplexnějším opravám. Dříve se opravovaly dílčí vady, dnes se mění celé komponenty a pokud ty se přestanou vyrábět, nikdo se tím dál nezabývá.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 8. 12. 2020 11:47

Známý si koupil před několika lety špičkový TV Samsung za několik desítek tisíc korun. Těsně po záruce se na panelu začala objevovat jakási skvrna. Zkoušel servis... opakovaně, dokonce se snažil vše řešit přes nějakého známého, co měl známého, ale nic nenadělal. Chcete, zaplaťte si opravu... za ranec. Jasně, telka funguje. Funguje snad do dnes. Jen, bohužel, kouká na flek v jedné části panelu. Časem se vada ještě zhoršila, ale už ne tolik.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod motorol 8. 12. 2020 12:45

Ano, že se dnes valnou část věcí nevyplatí opravovat beru, že garantovaná je jen doba záruky taky, ale chybí mi trochu jak z toho ven a podle čeho vybrat něco co vydrží bežně déle. A to z důvodu ekologie, finančních i pohodlí - koho baví stále tahat nove TV a staré vyhazovat... jde podle něčeho rozklicovat delší životnost nejake značky nebo modelu?
Edit: protože jinak to vede k tomu, koupím levnejsi a když nevydrží tak jsem ušetřil. A výrobcům tak říkáme, ze ausus chceme
motorol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 8. 12. 2020 12:53

Ne, nemyslím, že to jde nějak dobře rozklíčovat. Nové modely jdou co rok. Nový model dosti často znamená nové vnitřnosti. Takže když někdo před pěti lety koupil TV a dnes napíše... stále spokojenost, stejný TV už se nový nesežene. Navíc by sice byl nový, ale z druhé strany asi zastaralý a neodpovídal některým moderním trendům.

Teoreticky by se šlo podívat na výkony jednotlivých značek. Ale stejně se jedná jen o paní Teorii.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod motorol 8. 12. 2020 13:03

Ano po 5 letech je zastaralá morálně, ale 8k je dnes k ničemu, 4K užije jen někdo. Android a podobné zvládá snaze a rychleji něco externího, 3D potichu zmizelo ze světa. Takže jediné na čem u TV záleží je zobrazovací panel a co se k tomu dá připojit
motorol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tanguero 8. 12. 2020 13:46

Čau, pokud budeš TV používat hlavně pro TV, streamování a přehrávání, vypalování obrazu nebude problém ani po delším čase.
V začátcích OLED byl s životností problém jiný. Na každou barvu byl jeden OLED prvek. To je zkratka prvních písmen Organic Light Emitting Diode. Používali se diody tří základních barev, červená, zelená a modrám, RGB. V některých systémech ještě navíc bílá, aby se bílá barva nemusela skládat a zlepšil se jas, WRGB. Tudíž se jeden pixel skládá ze tří, nebo čtyř diod. Jenže pro každou barvu světla se používal jiný materiál a ten různě stárnul, tím se jas jedné barvy (nejvíce modré) snižoval víc než zbývajících dvou. LG OLED řeší tento problém fikaně, používá pouze LED s bílou barvou a před něj dává barevné filtry, které stárnou stejnou rychlostí.
V roce 2008 byla životnost OLED displaye 10000 hodin, v roce 2016 už LG tvrdilo 100000 hodin. Myslím, že není důvod se obávat, že by se dnešní OLED panel nedožil těch 10 let.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Filmmaker 8. 12. 2020 14:19

Jedna vlaštovka jaro nedělá.
Za sebe bych rozhodně nepodpořil názor, že po 2 letech televize hromadně umírají. Odhadem mám kolem sebe cca 20 televizí, u kterých mám plus mínus nějaký ten rok povědomí o jejich stáří (rodina, kamarádi...). Všechny jsou rozhodně starší tří let, většina <5 let, tak třetina dokonce <8 let. Jsou tam i dvě 14leté plazmy, obě používané téměř denně. Dřív jako hlavní TV v domácnosti, dnes v dětských pokojích. Všechny jsou plně fungující.

Neříkám, že to tak musí platit pro všechny telky, na to je můj vzorek příliš mrňavý. Na druhou stranu nevěřím, že to všechno jsou výjimky z pravidla o dvou letech.

Takže k tématu: jestli na 10 let, to nevím. Ale z vlastní zkušenosti bych za samozřejmé bral 5-7 let bezproblémového fungování. S tím, že co bude navíc, je příjemný bonus.
Filmmaker
Junior

Další stránka