Osobně bych řekl, že televizory se sice životností mohou pohybovat, kde chtějí, ale rozhodující není jejich definitivní odchod, ale stav, kdy přijde zásadnější závada, jejíž odstranění si vyžádá takovou finanční zátěž, že ji dotyčný zákazník nebude chtít akceptovat.
A jestliže si budeme dnes vykládat o televizoru, který funguje již osm a více let (taky takových v okolí několik mám), je třeba si uvědomit, že jsou to zařízení s datem výroby 2012 a starší. Až za dalších osm let si pak budeme moci teoreticky srovnat životnost televizorů vyrobených v třeba v roce 2012 a třeba v roce 2020.
-- 8. 12. 2020 18:38 --
Rod.cs píše:Četl jsem to a proto to řeším. Nechci po Vás zprávu, že TV XYZ vydrží 10+ let zaručeně. Chápu, že to nikdo tvrdit nemůže. Jde mi o potenciál. Má to OLED? Když se budu rozhodovat mezi IPS/VA a OLED, je některá z těch dvou technologií "citlivější" na stáří? Nebo je to z tohoto pohledu fuk?
Respektive co mám dělat, když chci TV na těch 10+ let? Jak vybírat? Koupit z bazaru starou Teslu? Je nesmysl kupovat TV za 30?
Děkuji
Dovolím si zareagovat ještě na toto. Nelze jednoduše říct, co vydrží déle. Přeci se nemusí vypálit obraz, pokazit panel, ale odejde jiná, drahá součástka.
Kupujte televizor v ceně, aby to finančně nebolelo, a aby jste se pohyboval v kvalitativní kategorii, která uspokojí požadavky nových majitelů. Začal bych trochu i tím, že si přímo zde ve vlákně napíšu, co od televizoru očekávám. Kromě životnosti. Velikost, funkce, možnosti nastavení atp.