LG CX(webOS) a KODI - nejlepší možnost?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Sveps 3. 1. 2021 01:55

Dobrý den,

předem se velmi omlouvám, že kvůli tomu zakládám nové vlákno, ale po přečtení xy stránek jak na oficiálním KODI foru, tak i zde v sekci ANDROID TV box jsem stále velmi zmaten a proto budu velmi vděčný za radu profíků / uživatelů zde, tak snad nevadí.

Pořídil jsem si LG CX, na které používám předinstalovaný Netflix a doinstalovaný HBO GO přes LG store.
Rád bych ale použil i KODI (nikdy předtím jsem ji neměl) a vím, že webOS ji neumí a LG ji ve storu nenabízí.

Můj dotaz je stručně takový:

1) Jaké zařízení mám pořídit, aby mi co nejlépe KODI fungovala - jde mi čistě o zprovoznění a plnohodnotné fungování KODI, další featury nepotřebuji a proto nevím, zda koupit android box, nebo android tv box (snad to píši správně).

2) Chtěl bych, abych na KODI mohl plnohodnotně využít přednosti OLEDu, tudíž 4K, HDR10 - prostě nejlepší obraz, který bych mohl mít a aby to tedy ta krabička či stick zvládla a stíhala v pohodě.

3) Mé připojení je 200Mbit (tedy 100 download / 100 upload a dle speedtestu se pohybuje někde mezi 80dl/80up). Nevím, zda to má nějaký vliv, ale mám připojený router přímo do TV, nejedu tedy přes wifi, jelikož tam pohodě dosáhnu kabelem.

Co jsem tak četl, našel jsem několik tipů:
Nvidia Shield TV
Amazon Fire Stick 4k
TANIX TX9S KODI Amlogic S912 4K HDR TV - ten doporučoval někdo na xbmc kodi
Beeling GT King
Xiamo Mi box nebo třeba Raspberry?

Je to na mě moc informací a hodně jsem se v tom již ztratil, tak předem děkuji za odpověď i jakoukoli pomoc.
Hezký den
Sveps
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 3. 1. 2021 03:00

Za sebe ti můžu říct, že bych nedoporučoval Raspberry 3, to nemá HW podporu HEVC kodeku. Raspberry 4 už ji má, ale údajně jsou problémy s přehříváním, asi bych si to taky rozmyslel.
U těch dalších zařízení promyslet, jestli chceš aby to jelo na Androidu, nebo jiném systému.
Já nejsem moc příznivce Androidu, takže jsem pořídil Vero 4K+ Jede to na systému OSMC (stejný systém jsem měl na Raspberry 3b, takže jsem byl jako doma, je to linux). Výkonu to má opravdu na rozdávání, 4K HDR absolutně žádný problém, oproti malině je to obrovský pokrok, podpora je zajištěna na dlouho dopředu.
Má to pár nevýhod. Pokud to vypneš, musí se přerušit napájení, aby to šlo opět zapnout (totéž ale u Raspberry, spotřeba v klidu nula nula nic, vypínám to jen před odjezdem na dovolenou, jinak to furt jede, ale dá se řešit třeba ovládanou zásuvkou).
Další nevýhoda, co se týče přístupu třeba na NAS a podobně musí se to nastavit, pro mě absolutně žádný problém, ale co vím z různých fór, ne každý to poprvé zvládne. Stejně tak nastavení připojení, pokud chceš na tom mít pevnou IP apod. Takže to prostředí nemusí být pro někoho intuitivní, co se týče složitějších nastavení.
Co se výhod týče, tak opravdu brutální výkon nebrzděný Androidem. Kodi je na tom fakt hodně rychlé a třeba 4K HDR to začne z NAS hrát okamžitě, bez sebemenší prodlevy (to u Raspberry nebylo).
Dál to jde ovládat mobilní app (na složitější akce jako hledání, konfiguraci asi nejlepší), přiloženým ovladačem (dokonce si můžeš vybrat, jestli přes Bluetooth, nebo infra), bezchybně mně s LG TV funguje HDMI CEC, takže bez problémů i ovladačem od TV, byť samozřejmě ne vše a nebo přes webové rozhraní.
Pokud hovíš linuxu, jdou dělat změny konfiguračních souborů, které třeba zlepší chod streamu při pomalejším připojení a podobně. O možnosti systémových změn přes SSH nemluvě.
Mám to hozeno za TV stolkem, je to malé, ani nevím, že to tam je.
Ale samozřejmě s Nvidia Shield taky nešlápneš vedle, otázka jestli budeš mít využití i pro stream her, aby to nebylo s kanonem na vrabce
U těch čínských Android krabiček bych byl opatrnější, pohlídal bych si výkon a dobu podpory, protože se může snadno stát, že nebude aktualizace systému, nějaký starší doplněk Kodi bude nefunkční, pojede to jen novější verzi Kodi, která už bohužel nebude pro tvoje zařízení dostupná.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rad007 3. 1. 2021 09:42

Vůbec bych se těch čínských krabiček nebál. Cokoliv s Amlogic S905X3 a do něj CoreElec.
Rad007
Junior

Odeslat příspěvekod maro2455 3. 1. 2021 10:31

Mam zkusenost s Lg b9 - mel jsem tady dve cinske krabicky x96 (mini a max) a uprimne to bylo porad problemove, na filmy 4k hdr clovek mohl zapomenout.
Pak jsem poridil krabicku Odroid-N2+ s CoreElec a super, stejne pozitivni zkusenost jak pise martas s krabickou Vero vyse.
Bezchybne spojeni s tv hdmi-cec, vse slape bez jedine chyby. Muzu jen doporucit.
maro2455
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Katikakus 3. 1. 2021 10:52

Pokud to chces ciste na KODI, kup Odroid N2+ a nahod tam COREELEC. To je spolehlive reseni, kde nemusis resit zastaravani Androidu a pripadne problematicke prehravani nekterych zvukovych i obrazovych formatu.
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 1. 2021 11:13

Väčšina čínskych krabičiek má svoje muchy, najmä ak v tom je Android. Možnosť výmeny za taký CoreElec nie je zvládnutelné pre každého. Ak už to musí byť niečo čínske, tak ten Beelink bude OK.
Odroid s 922X je fajn a overený, ale vzhľadom na to, že máš ten "hlúpy" webOS na telke, šiel by som cestou krabičky s Androidom. Predsa len niektoré appky by sa mohli hodiť. Spomínaš v zozname nVidiu, ak jej cena nie je problém, rovno bež do nej. Prípadne aj ten MiBox, je za zlomok ceny a nič mu nechýba, nie som si istý podporou Netflixu, to si over.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Katikakus 3. 1. 2021 11:30

Odroid se mimochodem da provozovat v dual bootu s Androidem nebo Android TV, coz by resilo problem s hloupym OS v TV.
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2021 12:50

On má ale LG s WebOS, což rozhodně není hloupý OS.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 1. 2021 13:24

Slovo hlúpy nebolo myslené nijako zle, v každom prípade je to veľmi obmedzený a ohraničený systém, ktorý sa svojimi možnosťami na android zďaleka nechytá. Popravde vôbec nechápem výrobcov z Kórei, že to ani po rokoch nepochopili. Aby som bol ale férový, drvivej väčšine používateľov to nebude vôbec vadiť, telka je predsa na pozeranie a nie každý chce / vie z telky dostať viac. A ma aj výhodu... väčšinou je s ním menej problémov ako s toľkými portami androidu. Podobne ako u iOS na iPhonoch.
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 3. 1. 2021 13:35

_daRK: A nebo to naopak pochopili. Rychlost a stabilita systému a méně problémů jak píšeš. Vem si problémy některých Sony TV po poslední aktualizaci, které se samovolně restartují a podobně.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 1. 2021 13:48

To ale nie je problém samotného androidu, ale o neschopných vývojároch a neschopnosti samotného výrobcu venovať týmto veciam oveľa väčšiu váhu. Ja som vážny problém so Sony nemal, treba brať tie komentáre s nadhľadom - tisíce spokojných zákazníkov nenapíše nič, ale napíše zopár nespokojných (chyba sa vždy nájde - vid vyššie) a potom to kadekto vyhodnotí automaticky ako nespolahlivost konkrétneho modelu/výrobcu. Neverím, že LG a Samsungy sú od chybičiek oslobodené. Ale to sme už asi ďaleko od témy, ani neviem ako sme to načali, sorry :-)

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Katikakus 3. 1. 2021 15:43

martas38: O jakých problémech s poslední aktualizací to píšeš? Už poněkolikáté se ptám. Mám XG9505 a žádné restarty se nekonají. Sleduji anglická, německá i naše fóra a s novým unified FW nikdo problémy s restarty nemá. Naopak je hodnocený jako dosud nejlepší.
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 3. 1. 2021 16:26

viewtopic.php?f=1703&t=1304470

Sorry tak to asi nebylo u poslední aktualizace, ale u nějaké předešlé.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 3. 1. 2021 16:38

LG WebOS bych rozhodně nenazval hloupým OS. Všímám si, kdo dal ono slovo do uvozovek a kdo ne.

WebOS toho umí rozhodně hodně a hodně nabídne. Ano, Android TV OS má největší možnosti, typicky u doinstalování aplikací, přehrávačů atp. Bohužel, a to ví už mnoho lidí, není to tak zcela bez komplikací. U Android TV OS se setkávám s problémy častěji, než třebas u zmíněného WebOS. Ne, opravdu nechci napsat, že u LG a jeho systému nemůže dojít k nahodilému restartu. Z druhé strany tyto projevy jsou tam výjimečné. Na rozdíl od Androidu, kde se s podobným neduhem setkávám nepoměrně častěji. Android se ale vyvíjí a zcela jistě už je na tom se stabilitou lépe, než před několika lety. Z druhé strany zádrhely s HbbTV, nahráváním, sekáním pohybu atp. jsou uživatelstvem hlášeny stále.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Sveps 3. 1. 2021 18:28

Dobrý večer,

děkuji za rychlé odpovědi.

Aktuálně asi tedy řeším výběr mezi:
Odroid N2+
Vero 4k
Shield.

Napadlo mě ještě to xiaomi, ale nevím, jak moc. velký rozdíl mezí xiamo a výše zmiňovanými je, jelikož cenově je vlastně nejlevnější a ta cena se někde musí promítnout - např. nemá třeba problém se 4K a kvalitou?

Já chci zařízení asi opravdu čistě na KODI, tudíž nevím, zda má smysl připlácet za Shield, pokud nevyužiji např streaming her?

Co byste volili vy? Nejsem technickej antitalent, byly doby, kdy jsem rozebíral PSP do posledního šroubku, zkoušel JL na jabko atd.. Akorát jsou to již doby minulé a zpohodlněl jsem v rácmi placených služdb jako spotify, netlfix hbogo, tak proto mi dělá problém se v tomhle záplavu informací ohledně KODI a doporučené krabičky zorientovat. Těch možností je šíleně moc, pro mě je ale důležitá stabilita, ideální bezproblémovost a dlouhodobá podpora. Proto si raději teď připlatím, pokud budu mít jistotu, že nebudu muset po roce nějaké zařízení obměnit :).

Děkuji moc
Ivo
Sveps
Kolemjdoucí

Další stránka