LG 2021 [Obecná diskuze]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 13. 1. 2022 19:52

Ano, to mně bylo jasné. Možná jsi to i někde psal. Více lidí to má takto. Je to jejich cesta a volba a rozhodně jim to nebudu vyčítat/rozmlouvat. Ale když vidím, že které profily sis zvolil, zase to nebude tak horké :D
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod hawk123 13. 1. 2022 21:26

MgX píše:...při večerním sledování v tmavé místnosti šel u jasu až na hodnotu 10 ze 100 možných. Nejsem totiž moderní vyznavač vypálené sítnice a potřeby vidět na černém saku černý chlup psa :-)

Mám na to rovnaký názor. Záleží zrejme aj od značky a modelu. Ja v prípade LG C1 pri úplnej tme v miestnosti považujem za rozumné ísť v rámci nastavenia OLED Pixel Brightness na hodnotu 20. Je to síce už minimum a nižšie by som nešiel no nevidím tam vlastne pokles kvality respektíve žeby sa strácali detaily v temnote OLED panelu :-) Ak by som mal jednou vetou zhrnúť ako nastaviť jasnosť obrazovky nech sa jedná o akékoľvek zariadenie tak vždy ide predsa o to zobrazovať a nie oslepovať. Optimálne to nastavím niekde trocha vyššie. Sledoval som HDR film s OLED Pixel Brightness na 40 a aj 50 a bolo to fajn. Možno by ale stačilo aj 30 alebo až to minimum 20.

MgX máš nastavené pre SDR/HDR rozdielne hodnoty pre jasnosť? Myslíš že je dobré pridať viac pre SDR ako pre HDR?
hawk123
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 13. 1. 2022 21:44

Jak jsem psal. Dávám přednost pohodě očí. Takže u SDR si dávám svícení níž obecně, večer jdu ještě níž. Anebo když chci lenošit, tak to nastavím a zkusím práci automatiky pro regulaci svitu. Někdy a někde celkem funguje.

Třeba u Dolby Vision si dávám raději D.V. Dark, než Bright. U HDR záleží taky na okolnostech a konkrétním filmu. Samozřejmě do hry vstupuje i aktuální kondice zraku. Jestliže jsem právě unavený, dávám si to jinak, než když jsem svěží :-)

Nenechávám se v tomto směru vtlačit do nějakých kolejí. Oči jsou moje, musí to vyhovovat mně.

-- 13. 1. 2022 20:47 --

hawk123 píše:MgX máš nastavené pre SDR/HDR rozdielne hodnoty pre jasnosť? Myslíš že je dobré pridať viac pre SDR ako pre HDR?

Takže když nastavuji, tak ano, mám tam jiné hodnoty pro svítivost (jen upozorním, že píšu obecně k OLED, ale vlastně i k LCD, nikoliv k LG, kterou nemám v této chvíli k dispozici). Nenechávám přesvítit hodnoty SDR přes HDR. Když přes den cítím, že je scéna příliš potemnělá a méně čitelná, lze řešit i jinými prostředky, než pouze navýšením svítivosti.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod hawk123 14. 1. 2022 10:46

Vedel by niekto poradiť ohľadom zvuku? Mám k TV LG C1 reproduktory EDIFIER S3000PRO. Snažím sa to zapojiť a nastaviť aby som mohol ovládať hlasitosť zvuku ale nedarí sa mi to nakonfigurovať. Reproduktory sú aktívne a signál je dosť silný takže napríklad app YouTube je príliš hlasitá už pri hlasitosti 1/50 v rámci hlasitosti priamo reproduktorov. S ovládačom TV ale nemôžem ovládať hlasitosť vôbec. Zapojil som to cez optický kábel a ovládanie hlasitosti v prostredí TV nefunguje, na obrazovke sa zobrazí len preškrtnutý symbol reproduktoru. Vyskúšal som potom ďalej audio kábel ktorý má do reproduktorov RCA konektory a do TV ide AUX. V nastavení TV potom ak zvolím "Audio Out Device" tak znova to isté, neide ovládať. Zaujímavé ale je že ak prepnem "Wired Headphones" tak už to ovládať ide. Príde mi to ako totálna hovadina a netuším či to môžem nechať na voľbe toho výstupu pre slúchadlá. Či je to bezpečné a správne nastavenie. Fyzicky má TV len jeden AUX konektor s označením OUT AUDIO/HP. Tiež je otázne ako veľmi sa zhorší kvalita zvuku ak nepoužijem optický prenos. Má zmysel to riešiť alebo je to zanedbateľný rozdiel?
Výrobca udáva takéto údaje pre S3000PRO:
The input sensitivity of Line-in 1 mode is 600±50mV, Line-in 2 is 800±50mV, Optical is 400±50mFFs (slightly more sensitive than the Line-in mode, slightly better sound quality).

ObrázekObrázekObrázek
hawk123
Junior

Odeslat příspěvekod bobino38 1. 2. 2022 08:44

hawk123 píše:Zdravím, mám tretí týždeň LG OLED65C11LB a rád by som sa poradil s niekým kto má tiež tento TV prípadne z LG OLED 2021 série. Nie je to lacný kúsok tak som si dal záležať aby bolo všetko nastavené čo najlepšie. Pridávam sem zoznam nastavení ktoré je dobré zmeniť prakticky hneď po inštalácii + zopár skrytých možností. S nastavením obrazu stále nie som spokojný. Treba to ešte trocha doladiť. Snáď to bude niekomu k úžitku a ak má niekto nejaký TIP tak budem vďačný za info :-)

Písané v angličtine pretože mám celé nastavenia anglicky. Nastavenia nie sú ako celok okopírované. Nie som profi kalibrátor ale vychádzal som z mnohých zdrojov takže toto nastavenie by malo odpovedať pomerne dobrému výsledku.
Picture - Aspect ratio - 16:9
Picture - Aspect ratio - Just Scan - ON
General - AI Service - ALL OFF
General - Devices - TV Management - Quick Start+ - OFF
General - Devices - HDMI Settings - HDMI Deep Colour - OFF (if there is problem with HDMI video/audio)
General - System - Additional Settings - Home Settings - ALL OFF
General - System - Additional Settings - Pointer Options - Tracking Speed - SLOW
General - System - Additional Settings - Pointer Options - Pointer Size - MEDIUM
General - System - Additional Settings - Advertisement - Limit AD Tracking - OFF
General - Accessibility - High Contrast - ON
Support - OLED Care - Device Self Care - Energy Saving - Energy Saving Step - OFF
Support - OLED Care - Device Self Care - Energy Saving - Auto Power Off - OFF
Support - OLED Care - OLED Panel Care - Pixel Cleaning - start only if screen have problems
Support - OLED Care - OLED Panel Care - Screen Move - ON
Support - OLED Care - OLED Panel Care - Adjust Logo Brightness - High
Support - OLED Care - OLED Panel Care - Care Recommendations - ON
Home Dashboard - three dots - Edit imputs - Edit icon or name/label for imput
8x press green button - Show screen/picture info
3x press mute button - Show LG logo - OFF
Long press zero button Quick Access - edit / add / remove
Quick Access Shortcut start with long press numbers 1-9
Long press imput button for start Home Dashboard
Long press settings button for start settings

SDR SETUP:
OLED Pixel Brightness 20 / 40 (according to the time of day)
Contrast - 85
Screen Brightness - 50
Auto Dynamic Contrast - OFF
Peak Brightness - OFF
Gamma - 2.2
Black Level - AUTO(if available) / FULL(if AUTO not available for pictures) / LIMITED(if AUTO not available for video)
Motion Eye Care - OFF
Colour Depth - 55
Tint 0
Colour Gamut - AUTO DETECT
Fine Tune - Colour Upgrade - OFF
White Balance - Warm 50
Sharpness - 0
Super Resolution - OFF
Noise Reduction - OFF
MPEG Noise Reduction - OFF
Smooth Gradation - OFF
Cinema Screen - ON
TruMotion - OFF

HDR SETUP:
OLED Pixel Brightness 20 / 40 (according to the time of day)
Contrast - 100
Screen Brightness - 50
Auto Dynamic Contrast - OFF
HDR Tone Mapping - ON
Peak Brightness - HIGH
Gamma - 2.2
Black Level - AUTO(if available) / FULL(if AUTO not available for pictures) / LIMITED(if AUTO not available for video)
Motion Eye Care - OFF
Colour Depth - 55
Tint 0
Colour Gamut - AUTO DETECT
Fine Tune - Colour Upgrade - OFF
White Balance - Warm 50
Sharpness - 0
Super Resolution - OFF
Noise Reduction - OFF
MPEG Noise Reduction - OFF
Smooth Gradation - OFF
Cinema Screen - ON
TruMotion - OFF

kde sa prosím nastavuje HDR?
bobino38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hawk123 1. 2. 2022 17:51

Na vstup do nastavení HDR musíš na obrazovke zapnúť nejaký obsah HDR. Funguje to napríklad aj cez YouTube aplikáciu kde vyhľadáš HDR video a potom po spustení videa daj nastavenia a už to automaticky prepne na HDR nastavenia obrazu. Pozor že nie každé video označené ako HDR je aj naozaj HDR. Môžeš tiež normálne pustiť film v prehrávači a ak je to HDR tak tiež tam môžeš nastavovať. V integrovanom LG prehrávači je to trocha zložitejšie s načítaním HDR obsahu. Mám LG C1 už takmer 2 mesiace a nie vždy sa podarí to spustiť na prvý krát. Musíš skrátka prejsť na film s kurzorom alebo šípkami sa dostaneš na ten film aby bolo políčko vysvietené. Počkaj cca 5 sekúnd a až potom potvrď. Ak nepočkáš dosť dlho tak ti HDR nenačíta a bude film prehrávať v SDR hoci je obsah HDR. Že film nemá načítané HDR zistíš jednoducho. Za každým keď pustíš nejaký HDR obsah sa ti musí v pravom hornom rohu zobraziť také malé okienko oznamujúce že to beží HDR. Ak sa nezobrazí tak musíš sa vrátiť a spustiť znova. Užitočná je tam voľba použiť pre všetky výstupy aby si to nemusel nastavovať viac krát. Odporúčam to kliknúť, počkať zopár sekúnd a potvrdiť. Neviem prečo je to také zasekané ale ak som to robil rýchlo tak to potom nemalo účinok. Je ale dobré si pre istotu potom skontrolovať či nastavenia sú implementované aj pre ostatné výstupy.
hawk123
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 1. 2. 2022 19:01

Mám LG B9 a uvedené problémy s HDR obsahem absolutně nemám. Jak z NAS, tak ze streamu jako je Youtube, to hraje úplně bez problémů HDR okamžitě. Nemusím čekat 5s a podobně. Předpokládám, že přehrávače v TV na tom budou stejně bez ohledu na řadu a generaci TV.
Souhlas s tím, že HDR se musí nastavit při přehrávání HDR obsahu a to tovární je dost otřesné silně do modra.
iMAC -> Audirvana->RME ADI 2 DAC FS->Cayin HA-1A ->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+ -> Pioneer SX-S30DAB -> Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hawk123 2. 2. 2022 05:57

Ten problém že treba počkať je len v rámci prehrávača multimédií v LG. Za ten čas čo mám LG C1 som skúšal všeličo a nakoniec je toto jediný spôsob ktorý zaručene pomáha. Normálne zapojím do USB ext.SSD, hneď naskočí možnosť či chcem spustiť, zvolím spustiť, už vidím zložky a keď rýchlo spustím nejaký film ktorý podporuje HDR tak to HDRko na obrazovke nenabehne. Celý obraz tmavý a bez farieb tak ako to je bežné pre zariadenia bez podpory HDR. Musím sa vrátiť a spustiť s tým čakaním. Teraz už keď viem že to pomáha tak toľko obetujem tých pár sekúnd a zbytočne sa neponáhľam v tom menu s zložkami. Počkám 5s a vždy to potom nabehne správne. Problém je takmer na 100% v samotnom prehrávači a vidím reálnu šancu že to môže fixnúť aktualizácia. V aplikácii YouTube sa mi nikdy nestalo aby HDR nenabehlo.
hawk123
Junior

Odeslat příspěvekod bobino38 2. 2. 2022 08:16

hawk123 píše:Na vstup do nastavení HDR musíš na obrazovke zapnúť nejaký obsah HDR. Funguje to napríklad aj cez YouTube aplikáciu kde vyhľadáš HDR video a potom po spustení videa daj nastavenia a už to automaticky prepne na HDR nastavenia obrazu. Pozor že nie každé video označené ako HDR je aj naozaj HDR. Môžeš tiež normálne pustiť film v prehrávači a ak je to HDR tak tiež tam môžeš nastavovať. V integrovanom LG prehrávači je to trocha zložitejšie s načítaním HDR obsahu. Mám LG C1 už takmer 2 mesiace a nie vždy sa podarí to spustiť na prvý krát. Musíš skrátka prejsť na film s kurzorom alebo šípkami sa dostaneš na ten film aby bolo políčko vysvietené. Počkaj cca 5 sekúnd a až potom potvrď. Ak nepočkáš dosť dlho tak ti HDR nenačíta a bude film prehrávať v SDR hoci je obsah HDR. Že film nemá načítané HDR zistíš jednoducho. Za každým keď pustíš nejaký HDR obsah sa ti musí v pravom hornom rohu zobraziť také malé okienko oznamujúce že to beží HDR. Ak sa nezobrazí tak musíš sa vrátiť a spustiť znova. Užitočná je tam voľba použiť pre všetky výstupy aby si to nemusel nastavovať viac krát. Odporúčam to kliknúť, počkať zopár sekúnd a potvrdiť. Neviem prečo je to také zasekané ale ak som to robil rýchlo tak to potom nemalo účinok. Je ale dobré si pre istotu potom skontrolovať či nastavenia sú implementované aj pre ostatné výstupy.

Velmi pekne ďakujem, no vlavo hore mám v nastaveniach nastavenie obrazu a jednotlivé režimy ( zive, standard, kino...atd), mám to nastavovať v ktorom režime, v tom aktualnom, či akom?
bobino38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hawk123 2. 2. 2022 09:52

Na predchádzajúcej stránke č.8 o tom píšem. Je to viac menej jedno pretože si každý predvolený profil môžeš upraviť. Najbližšie k dobrému výsledku má FILMMAKER. Ja som zvolil STANDARD a upravil som si ho. Potom mám upravený ECO pre TV vysielanie. Nastavenia SDR/HDR som trocha ešte pozmenil. Ide iba o nastavenie "OLED Pixel Brightness" kde pre TV vysielanie som znížil až na úroveň 10. Nikdy nesledujem nič poriadne v rámci TV staníc takže zbytočne to bude opotrebovať OLED panel... Pre poriadny obsah či už SDR alebo HDR mám "OLED Pixel Brightness" na hodnote 40. Dá sa ale povedať že v lete keď je počas dňa viac svetla je rozumné nastaviť až hodnotu 60. Naopak keď sa už zotmie tak občas sa mi zdá byť na 40 až príliš a možno to časom posuniem trocha nižšie na 30. Druhá vec ktorú som ešte prenastavil je "Black Level" všade na LIMITED. Skúšal som púšťať všeličo a je zbytočné to dávať na AUTO alebo FULL pretože nech už pustím čokoľvek tak obsah má Color range LIMITED tak to rovno natvrdo nastaviť na túto voľbu a hotovo.
hawk123
Junior

Odeslat příspěvekod ladisg 3. 3. 2022 09:04

Musim pochvalit neuveritelnou vydrz baterii v ovladaci k Oled Magic remote, vydrzeli 1 a 3/4 roku. Ovladac je v provozu denne(porad se hrabu i v menu TV), obdobny bluetooth ovladac Samsung vydrzel pri podobne zatezi 1 mesic.
ladisg
Junior

Odeslat příspěvekod bobino38 3. 3. 2022 12:19

Rád by som zistil ako je možné na LG OLED C1 zmeniť titulky v aplikácii Youtube z anglických na česke alebo slovenské. Dá sa to nejak?
bobino38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ladisg 3. 3. 2022 13:17

Da, nespoustej Youtube pres aplikaci v TV, ale spust si ho v tom internetovem prohlizeci v TV. Potom to jde klasicky, jako na PC.
ladisg
Junior

Odeslat příspěvekod bobino38 3. 3. 2022 13:42

Vďaka, vyskúšam...
bobino38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hawk123 4. 3. 2022 21:07

Nepoužívam titulky v YouTube ale pozrel som sa nato a ani pri navolenej voľbe SK jazyka a lokality to neponúka titulky v tomto jazyku. Ani v nastaveniach YouTube ani priamo v prehrávači som nič nenašiel. V hlavných LG nastaveniach je nejaká voľba pre titulky ale hoci je tam navolený SK jazyk a funkcia je zapnutá tak tiež nič. Dokonca ani zdieľanie YTB cez mobil v rámci tej aplikácie tiež bez úspechu. Jediná možnosť je to pustiť cez ten prehliadač prípadne screen-mirroring alebo vystriedať LG WebOS niečím s Androidom a nainštalovať tam rovno YTB Vanced čo nesie výhodu v absencii reklám.
hawk123
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka