LG 2021 [Obecná diskuze]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Andrejsvk 6. 9. 2021 15:21

recka B1 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b1-oled
ako je to pouzitelne ak chytite dobry kus, nie ako brak A1, ale redasej priplatit na CX alebo C1
Topping E50 + Focal Alpha 65
LG OLED42C21

ignore list : Petulda, Peny, bacil2, platprd
Andrejsvk
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 10. 9. 2021 11:37

Zdravím, jak jsou na tom aktuální OLED modely s podporou ARC/CEC? Mám nyní OLED 55EG9A7V a jsem spokojen co do obrazu, více nepotřebuji, protože zvuk i media řeším externě. Ale už mě vytáčí, že CEC nefunguje jak má. Myslel jsem, že je to AppleTV, ono asi i bylo, nicméně poslední verze zdá se dělá, co má, ale TV ne. Např. po vypnutí/uspání Apple TV se korektně sice pošle signál i do zesilovače, ten se vypne, ale obraz TV se nevypne a čekám dalších 20minut, než se vypne díky nepřítonosti signálu. Uvažuji, že bych koupil 55" C1, nebo CX. Případně i G1, pokud by na to došlo a byla by opravdu "jinde", než C1/CX, resp. pokud by C1/CX nenahradila co do obrazu ten model 55EG9A7V, což asi nahradí v pohodě. Dík.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 10. 9. 2021 12:33

Mám dnes už starší LG OLED B9 65 a a zrovna ARC a CEC funguje víc než dobře. Stereo receiver Pioneer a MMC Vero 4K+ s TV fungují spolehlivě, jediný problém nastává, když se na Pioneeru pustí Tidal. To pak někdy nekomunikuje, ale na TV stačí přepnout na jiný vstup obrazu a zpět a chytne se to. Takže naprostá většina funkcí ovladačem od TV.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 11. 9. 2021 08:51

Já mám žel špatné zkušenosti, CEC mi na ničem nefungovalo nikdy 100%. Sony, Samsung, PC + CEC adapter, AppleTV. Nyní tedy pár let LG. Zapínání je vždy OK a bylo snad vždy na všem OK, vypínání prostě jenom nějaká úspěšnost. Dokonce by mi to ani nevadilo, kdyby výrobci zachovali korektní možnost vypnutí zařízení při nečinnosti dle mnou nastaveného času, ale ani to ne. Někde je to až 2h jako minimum, jako treba u této LG (vítejte v ekologickém světě), nicméně nečinnost není to, co mě trápí.

Třeba má situace. Apple TV mám nataveno na 15min sleep (dal bych míň, ale nejde). Takže dohraje film. Po 2 minutách zčerná obraz (to jsem musel řešit screensaverem s černým obrázkem, není to vlatnost). Po 15ti minutách se vypne AppleTV, posílá sleep do CEC. No a zde už je to loterie a byla na všem, co jsem kdy měl. Někdy se TV vypne a to je OK. Někdy ale ne, což značí, že z černé obrazovky se stává LG screensaver, který začne informací, že TV nemá signál a mám si otevřít seznam vstupů. Screensaver jede 20minut a pak se TV vypne. Tedy celkem po 35minutách od chvíle, kdy už jsem ji nepotřeboval. Když mám připojen ještě zesilovač, tak to je teprve zábava, např. Yamaha WXA-50 nemá HDMI, takže zvuk přes optiku. Ta ale zesilovač neumí zapnout/vypnout. Tam se dal nastavit sleep na min 20min a pak je nutnost ho zapnout. Což je dálší dálkové, nebo univerzální, což se dnes už nedělá (staré dobré Harmony) + AppleTV se opravdu lépe ovládá tím originálním. Řešil jsem to triggerem, kdy jsem z USB TV přes StepUp kovertor z 5B na 12V uměl zapnout/vypnout Yamahu. Jenomže pak člověk nase..., když si zapne hudbu, TV ještě nedokončila svůj cyklus (což někdy prostě nevíte a ručně ji tedy nevypnete) a najednou se TV vypne a vypne i zesilovač. Další problém jsou vstupy, které se taky nepřepnou samostatně, takže po tom, co dohraje hudba, zesik se třeba i vypne, nebo ne, zapnu TV a musím nějak přepnout na optiku (aplikace, kde je to komplikované, nebo dálkou).

Tak jsem si tedy teď pořídil Harman Kardon Citation Amp (je to krám, nenechám si ho, ale HDMI otestovat jde) k té LG TV model 2017, WebOS2.0. Má HDMI, ale najednou vidím, že chyba asi není v AppleTV (v minulosti bývala), ale jinde, protože po vypnutí AppleTV se teď již 100% nevypíná TV, ale zároveň umí korektně vypnout/zapnout ten zesilovač přes HDMI, tedy, signál do TV dorazí, jde dál přes jiné HDMI do zesilvovače, ten se vypne, ale TV na to hodí bobek a pustí screencaver na 20minut.

Nicméně, objednal jsem tedy i OLED55C1 a otestuju si to :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 11. 9. 2021 16:57

Tak otestováno, OLED55C1 funguje tak, jak bych očekával, byť by tedy po tom, co dostane přes CEC signál, nemusela zobrazovat LG logo a prostě se vypnout, ale to jde přežít. Škoda, že abych měl funkci starou snad 10 let funkční, tak musím řešit novou TV, když ta pár let stará je OK a obrazově, pokud tedy beru zdroje, co používám, to není nic moc navíc, ale uznávám, že pro kvalitní 4K HDR zdroje to bude znát. WebOS je sice přepracován, ale že bych byl nadšen, to asi ne, ani omylem se tedy nevzdá AppleTV + Infuse.app, byť tam mám taky výhrady.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2021 17:59

A AppleTV ti na LG nechodí?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 11. 9. 2021 18:29

Jak jsem psal, chodí, ale ten model 55EG9A7V má problémy s CEC. Ještě to promyslím, možná namísto C1, kterou jsem teď vzal na test vemu B1, nebo BX, obraz mi stačí i na té 55EG9A7V, takže opravdu jediný důvod upgradu je plně funkční CEC.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2021 19:31

Já jsem myslel Apple TV přímo jako aplikaci v televizi, bez nutnosti další krabičky.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 11. 9. 2021 19:42

Aha, to nevím, já to nepoužívám. Mám AppleTV hardware pouze kvůli Infuse přehrávači, někdy ještě YT, jinak nic jiné nepoužívám. A TV zase mám pouze jako zobrazovadlo k AppleTV hardware:) Proto mi je jedno, jaké funkce, cpu a další vlastnosti má TV. Chci obstojný obraz, dokonce mi stačí FHD (preferuju ho). Ale CEC, resp. jiný způsob spolupráce všech komponent chci 100% funkčni.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2021 19:51

Tak to tě asi bohužel trošku zklamu, ale stoprocentně funkční CEC jsem snad ještě nikdy nezažil. Ani u LG, ani u Panasonicu, ani u Samsungu a další věc je, že problém nemusí být na straně TV. Jak píšu, já tím ovládám MMC Vero, receiver Pioneer, můžu častečně i Xbox (listování v menu atd), dobře to fungovalo i s MMC postaveném na Raspberry Pi, ale nikdy stoprocentně. Jinak hluboko v menu LG je tuším se to jmenuje konektor zařízení, kde jde spousta věcí ohledně CEC nastavit a další otázka, jestli to má správně nastaveno u AppleTV. Každopádně bych zkusil i tu aplikaci v TV, možná nebudeš další krabičku vůbec potřebovat.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 11. 9. 2021 20:07

Já jsem to taky právě nezažil, ale myslel jsem, že chyba je pořád v AppleTV hardware (resp. teď, před lety jsem zkoušel kde co, kdy třeba ani jenom Sony TV a Sony přehrávač to nedal korektně mezi sebou). Nicméně, jak jsem psal, teď jsem koupil C1 a zatím zdá se OK, tedy AppleTV 4K 2021 + HK Citation Amp + C1 dělá, co má. Uvidíme, jak se to bude chovat, chce to pár dnů testovat.

Aplikaci AppleTV mi nic neřeší, ta je pro AppleTV stream služby, ale já to nepoužívám, ani když jsem to měl zdarma. Já používám opravdu jenom Infuse a vše si stahuju do vlastní knihovny na Synology DS920+. Online nestreamuju, pouze nějaké kanály na YT.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2021 20:31

Ale LG umí hrát přímo z NAS Synology a sama si ho i najde. Já třeba používám MMC z důvodu pluginu SSC, jinak bych ho nepotřeboval. Jak jsem psal, TV umí hrát z NAS, pochopitelně že v 4K HDR, umí nejrozšířenější streamovací služby, jde do ní poslat přes Airplay obraz i zvuk z iPhone a Macu, stejně tak zrcadlit jejich plochy, prostě mně v tvém využití připadá ta fyzická krabička AppleTV nadbytečná. Pravda nevím na co všechno ji používáš.
Naposledy upravil martas38 dne 12. 9. 2021 00:40, celkově upraveno 1
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 11. 9. 2021 21:51

swenak píše:Tak otestováno, OLED55C1 funguje tak, jak bych očekával...

Tak to tě asi zklamu. Mám C1 od včera a kombinace AppleTV 4K a Arris (Netbox kabelovka) funguje tak, že se každou chvilku přepne HDMI z AppleTV na Arris. Arris je přitom vypnutý, tj. LG zobrazí "obraz" s otázkou, jestli chci HDMIxyz zapnout. Možná ti to jede, protože máš u TV jen jedno externí HDMI zařízení.
Na Panasonic plazmě se mi to nikdy (6+ let) nestalo, tam CEC fungoval příkladně. Je to strašný opruz.

Co na LG funguje bez problémů je zapnutí/vypnutí sebe i aktivního externího zařízení.

Nad čím dál kroutím hlavou je, že každému HDMI jde nastavit zvlášť obraz, ale zvuk je společný pro všechny. Potřeboval bych na HDMI1 (AppleTV) mít aktivní optický výstup a na HDMI2 (kabelovka) výstup na reproduktory TV.

PS: je super, že má WebOS aplikaci Kuki, ale když nejde nadefinovat její automatický start po zapnutí TV, tak je celá sranda k ničemu :-(

Nejsem si jist, jestli jsem neměl koupit zase Panasonica.

martas38 píše:Jinak hluboko v menu LG je tuším se to jmenuje konektor zařízení, kde jde spousta věcí ohledně CEC

Můžeš mě prosím navést, kde to najdu? V nastavení LG jsem ohledně CEC našel jen "zapnout vs vypnout". Nic víc. Díky.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2021 00:40

Nastavení - všechna nastavení - připojení - konektor zařízení a tam si musíš nadefinovat na kterém to je HDMI vstupu (obvykle to TV najde sama), přiřadit typ zařízení a pak tam jdou definovat některé věci skrz ovládání dálkou od TV, ale záleží jak se s tím TV domluví. Obvykle se jde pohybovat v menu, reaguje to na hlasitost atd. MMC třeba nechávám stále zapnuté, nežere nic, jdou v něm spouštět a pauzovat filmy, pohybovat se v nich, nastavovat to, vlastně všechno, k tomu vůbec ovladač nepotřebuju, ale receiver se zapíná/vypíná s TV a funguje na něm hlasitost. Jeho ostatní nastavení musím dělat dálkou od něj. Na Xboxu jde taky vše, samozřejmě krom vlastního ovládání hry. Víc toho připojeného nemám. No a pak to samozřejmě umí hrát z NAS a podobně. Pokud se náhodou CEC zblázní, tak třeba stačí přepnout z MMC na pozemní vysílání a zpět a už to zas jede - tohle mě blbne u reciveru občas a řekl bych, že problém není v TV, ale v něm.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 00:56

martas38 píše:Ale LG umí hrát přímo z NAS Synology a sama si ho i najde. Já třeba používám MMC z důvodu pluginu SSC, jinak bych ho nepotřeboval. Jak jsem psal, TV umí hrát z NAS, pochopitelně že v 4K HDR, umí nejrozšířenější streamovací služby, jde do ní poslat přes Airplay obraz i zvuk z iPhone a Macu, stejně tak zrcadlit jejich plochy, prostě mně v tvém využití připadá ta fyzická krabička AppleTV nadbytečná. Pravda nevím na co všechno ji používáš.

Ono je umí a "umí". Infuse, byť autorům někdy hrabe, a zrovna poslední výstřelky jsou toho důkazem, je aplikace, která je dost jinde, než vše, co jsem zkoušel. Je to ve spojení s AppleTV komfort, za který jsem si prostě zaplatil rád opakovaně. Nejde o formáty, jde o to, jak se s tím pracuje. Svého času jsem nedal dopustit na Kodi, měl jsem to i na PC, když jsem ho používal zároveň jako MMC i jako herní stroj, přátelům předělávám Android krabičky na OpenElec, nebo tam dávám Kodi, ale já si raději namísto krabičky "za 500", kterou si koupí oni a umí vše zaplatím 10x tolik a dám do ní jedinou aplikaci. Ale to je vždy otázka preferencí, každý má rád něco jiné. Rád bych měl o krabičku míň, klidně bych nahradil i externí zesilovač, i jsem právě myslel, že webOS6.0 bude jinde, proti 2.2, co mám, ale není o moc dál, stejně, jako to je na další TV, co mám doma, Samsung UE55RU7092, taky umí přehrávat, taky si najde Synology a tak dále. Ten Samsung ale nepoužívám, mám ho cca 1,5roku a má najeto tak 4h, je to jenom kulisa na zeď a tak mi je jedno, jak a co umí :-)

-- 12. 9. 2021 01:13 --

chodec80 píše:
swenak píše:Tak otestováno, OLED55C1 funguje tak, jak bych očekával...

Tak to tě asi zklamu. Mám C1 od včera a kombinace AppleTV 4K a Arris (Netbox kabelovka) funguje tak, že se každou chvilku přepne HDMI z AppleTV na Arris. Arris je přitom vypnutý, tj. LG zobrazí "obraz" s otázkou, jestli chci HDMIxyz zapnout. Možná ti to jede, protože máš u TV jen jedno externí HDMI zařízení.
Na Panasonic plazmě se mi to nikdy (6+ let) nestalo, tam CEC fungoval příkladně. Je to strašný opruz.

Co na LG funguje bez problémů je zapnutí/vypnutí sebe i aktivního externího zařízení.

Nad čím dál kroutím hlavou je, že každému HDMI jde nastavit zvlášť obraz, ale zvuk je společný pro všechny. Potřeboval bych na HDMI1 (AppleTV) mít aktivní optický výstup a na HDMI2 (kabelovka) výstup na reproduktory TV.

PS: je super, že má WebOS aplikaci Kuki, ale když nejde nadefinovat její automatický start po zapnutí TV, tak je celá sranda k ničemu :-(

Nejsem si jist, jestli jsem neměl koupit zase Panasonica.

Je to možné, že mi to teď jde, protože to umí, co právě chci, ale já to jinak používat nebudu. Nicméně bacha, ono taky jde o to, jakou máš AppleTV. Já si poslední 4K 2021 kupoval namísto předešlé 4K pouze proto, že tam mělo být i CEC lépe řešeno a právě ona uměla ve spojení s iOS14 fungovat tak, že tu 55EG9A7V 100% vypntula po tom, co jsem ručně AppleTV vypnul. Ale při uspání po čase toto nefungovalo vždy. Dokonce býval na předešlých verzích problém v tom, že to ruční vypnutí nefungovalo, pokud jsem zapnul AppleTV přes iPhone. Podpoře jsem to psal už snad někdy v roce 2015, nebo tak nějak, no, chvilku jim to trvalo :-)

Ono s tím CEC je to fakt komedie. Někdy mi přijde, že byť jsme ve 21 století, tak někteří výrobci, resp. některé obory, jsou někde v minulém století. Ale prochází jim to, protože to většině zákazníků nepřijde. Třeba již zmíněný streamer/zesilovač WXA-50. Webové rozhraní, které jsem používal z času na čas, když jsem seděl u notebooku a chtě řešit hudbu, to je opravdu jako by to dělal někdo, kdo zaspal někde v roce 1990. Nebo nastavování nějkého Denonu, nebo Pieneeru, nebo co jsem to před pár lety zkoušel. To bylo ještě tragičtější. Kdyby to byl komplikovaný systém, tak chápu, že nechtějí investovat do vývoje aplikace, která je skrytá, ale je to pár funkcí, pár nastavení. Nebo i ten Citation Amp. To je pomalu horší, než když si přes telnet napojím rádio v autě, i tam je hezčí menu :-)

Nicméně CEC, byla to chvályhodná snaha, kterou jako vždy ***** všichni, každý si jel po svém a protě to nefungovalo. Chápu, že např. výrobce má celou řadu produktů a z nich jde vystavět celé domáci audio/video. Pak snaha udržet si klienta a prodat mu vše dává smysl. Ale ani tam to nefungovalo 100% (nechce se mi to hledat, ale asi to tady na tomto fóru někde ode mně bude, jak mě Sony poslalo s CEC do ...., že pouze u jejich zařízení garantují 100% funkčnost, tak jsem koupil za snad 25tis jejich TOP model nějakého BD přehrávače, připojil a .... nic). Nicméně, pak je tu třeba právě Apple, který nemá vlastní TV, vlastní receivery, vlastní zesilovače. Ale ani on si nedal záležet, aby jeho CEC bylo alespoň na jeho straně funkční. Samozřejmě, možná třeba s nějakou konkrétní TV, resp. značkou to bylo lepší, ale ... co jsem se díval na net, tak prostě si na CEC stěžují všichni :) A to nemluvím o kabelech, ono taky i blbý kabel může dělat problém.
swenak
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka