LG 2021 [Obecná diskuze]

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 01:29

Martas38: děkuji, mrknu se na to.

swenak: já se zapnutím/vypnutím TV/AppleTV/STB nikdy problémy neměl. Ovladač od TV ležel roky v šuplíku. Ovladač od AppleTV zapl sebe i TV a následně po uspání AppleTV vypl i TV. Ovladač od STB se choval stejně. Bohužel u LG ten ovladač používat musím a manželka je kvůli tomu jen na... protože to celé jednoduché ovládání komplikuje.
AppleTV je aktuální model, ale fungovalo to dobře i u předchozí ne4K verze. Kabely za 2.1 jsem dnes vyměnil, ale bez efektu.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2021 01:34

Já ovládám právě naopak vše ovladačem od TV, který mně přijde geniální.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 01:49

chodec80 píše:Martas38: děkuji, mrknu se na to.

swenak: já se zapnutím/vypnutím TV/AppleTV/STB nikdy problémy neměl. Ovladač od TV ležel roky v šuplíku. Ovladač od AppleTV zapl sebe i TV a následně po uspání AppleTV vypl i TV. Ovladač od STB se choval stejně. Bohužel u LG ten ovladač používat musím a manželka je kvůli tomu jen na... protože to celé jednoduché ovládání komplikuje.
AppleTV je aktuální model, ale fungovalo to dobře i u předchozí ne4K verze. Kabely za 2.1 jsem dnes vyměnil, ale bez efektu.

Jako, že se Ti to vůbec nevypne? Tak to možná fakt jenom špatné nastavení.

Jinak, je vidět, že stárnu, ještě, že tady jsou ta stará témata :-) Zde jsem před cca 4rokmi chtěl řešit, co řeším i teď, tehdy ale byla ta LG nová a tak jsem se snažil přizpůsobovat jí, nakonec TV měnit musím a moh jsem si to 4 roky nervů ušetřit :-) viewtopic.php?f=1709&t=1275286
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 02:28

Martas38: "Nastavení - všechna nastavení - připojení - konektor zařízení a tam si musíš nadefinovat na kterém to je HDMI vstupu..."
Rozhraní mám trochu jiné - Nastavení - všechna nastavení - obecné - zařízení - CEC <- toto je pro všechny HDMI porty.

Ovladač od TV je geniální, ale to by WebOS musel umět po startu automaticky spustit zvolenou aplikaci (Kuki) a ta by musela mít možnost přepnutí do "starého" vzhledu. Ani jedno nejde. Takže použít STB je rychlejší, ovládání intuitivnější a přehlednější.

swenak: s aktivním CEC při zapnutí AppleTV se zapne i LG. To samé kabelovka. Bohužel při brouzdání na AppleTV se zničeho nic přepíná vstup na HDMI, na kterém je STB kabelovky (a ten je přitom vypnutý).
Je zajímavé, že i s vypnutým CEC umí AppleTV televizi vypnout (zapnout ne). STB to neumí.

Jdu hledat, jestli nemá Netbox novější STB, třeba si tento starý nerozumím s LG.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 02:53

To mi přijde, jako by se právě ten STB hlásil a tím se automaticky přepne vstup. Že je vypnutý nic neznamená. Zkusil bych pro začátek jiný kabel. Jinak menu nastavení CEC mám jako Ty. Koukni ale na toto, u této LG nevím, co tam vše je, ale v servisním menu jdou některé věci nastavit (jako třeba logo, co jsem psal, že mi vadí, ...).

https://www.youtube.com/watch?v=dnUUAZY9HnQ
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 12:47

Tak jsem si s tím v noci (nad ránem) ještě hrál. STB jsem odpojil, zapl CEC a nechal na HDMI jen AppleTV. Bohužel to taky nefunguje. Když zapnu AppleTV, tak je vše fajn. Když chci ale zapnout jen čistě TV (kvůli aplikaci Kuki), tak se zapne spolu s TV i AppleTV a aktivuje se patřičný HDMI. I propojení ovladače jsem smazal (tj. ovladačem LG už neovládám AppleTV). Původně jsem myslel, že když je nastaveno propojení ovladače, tak zapnutí TV zapne i Apple.

Chápu, že se TV zapíná na vstup, kde byla naposledny, ale proč si kua u toho musí zapnout i to zařízení :-(. To nastavení CEC je strašně chudé.

Máme domluvenu výměnu STB za nový model, tak pak budu zkoušet.

Kabely jsem kupoval včera nové (standard 2.1).

Doplnění: to menu jsem zapl, smysluplné je jen vypnutí loga LG. Pokud je CEC aktivní, tak tady jde v menu vypnout Synchronizace automatického zapínání, což způsobí, že si AppleTV ani STB nedokáží televizi zapnout. Ale problém, že se vypnutý STB hlásí a TV pak přepíná vstupy zůstal. Tj. není to řešení. Přesto díky moc za ten link.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 13:06

Je tam ještě dobrá věc vypnutí obrazu, pak se zapne ten jednoduchý screensaver, pokud není vstup, což je dle mého lepší, než měnící se světlý obraz přes celou obrazovku. Alespoň tedy v noci do ložnice ten obraz fakt nedává smysl :-) Jinak je tam ještě ta velká servisní diagnostika + nastavení HDMI, nevím, jestli jsi to zachytil, ale co jsem se v rychlosti koukal, není tam nic moc, to na staré LG bylo mnohem více možností, ale ještě se podívám, toto je možná jenom diagnostika a nastavování možná bude taky někde, nebo se to musí ještě v té diagnostice někde hledat, jsou tam i nějaké další možnosti v prá sekcích.

Co se týče CEC, tak někdy jde nastavit právě i takové věci, že zařízení umí zapnout jiné zařízení, ale samo se zanout jiným nenechá. Ale tady to taky nikde nevidím.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2021 13:34

Zkus se ještě povrtat v tom konektoru zařízení. Jak jsem psal, jedna cesta jak se tam dostat je všechna nastavení - všechna nastavení - připojení a tam je konektor zařízení. Chová se to už podle toho, jaký typ zařízení zvolíš a jde to i nějak upravovat.
Druhá cesta je Řídící panel domova a pak buď vlevo nahoře ozubené kolečko a nebo a nebo zelené tlačítko na dálce a tam je konektor zařízení.
Já to mám nastaveno tak, že TV mně zapíná jen receiver, nic jiného. Ale všechna zařízení krom receiveru (používám i na zvuk a nepotřebuju k tomu zapnout TV) po zapnutí TV pustí. Ale tato funkce se nenastavuje v TV, ale přímo v Xboxu, nebo MMC (myslím to, jestli to po svém zapnutí má TV spustit, nebo nemá).
Jestli jde nějak automaticky spustit Kuki netuším.
Jinak CEC byl je a bude boj. Každý výrobce si to vykládá po svém a věř, že zrovna LG patří k těm nejméně problematickým.

Ještě bych dodal k tomu automatickému startu, teď jsem po tom pátral na fórech. Oficiální cestou to nejde.
Jsou dvě cesty. Jsou dálkové ovladače, do kterých si uložíš makro, co to má dělat (např Logitech Harmony)
A ta druhá rootnout systém v TV a pak tam jde spousta věcí. Něco jsem našel tady, ale jestli se do toho pouštět, nevím nevím:
https://forum.xda-developers.com/t/is-t ... 3.3786551/

Možná to půjde v nových verzích WebOS, ale pochybuju. Tyto aplikace dodávají třetí strany a případná chyba v aplikaci by mohla způsobit nemožnost spuštění TV, pády systému atd, takže to do WebOS v zájmu vlastní stability systému asi nedají.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 14:10

swenak píše:Co se týče CEC, tak někdy jde nastavit právě i takové věci, že zařízení umí zapnout jiné zařízení, ale samo se zanout jiným nenechá. Ale tady to taky nikde nevidím.

Diag jsem prolezl celý, ale pro mě tam nic zajímavého nebylo.
Takové možnosti má právě STB - on umí zapnout TV (ale ne opačně). Když se TV vypne, tak se může vypnout i STB. Když se STB vypne, může vypnout i TV. Ten STB je 6-7 starý a umí to, LG ... škoda slov.

martas38: AppleTV je na nastavení CEC stejně tupá jako ta LG, takže tam nenastavím, aby se nenechal zapnout TV (STB se od TV nezapne). Ideál by byl: TV se zapíná/vypíná externími zařízeními. TV sama nic externího nezapne. Takto to měl nastavené Panas.
Na XDA se podívám.

edit: Na WebOS6 jsem tam zatím nic nenašel, asi to bude chtít čas... budu sledovat.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 14:50

Možná se zkus pohrát s tím typem HDMI zařízní. Byť tam nejde nastavit chování, tak možná dle typu se to může chovat jinak. Já si s tím teď hrál, resp. s TV jako takovou a najednou se zdá, že se mi někdy zase nevypíná po usnutí Apple TV a taky mám problém se zesilovačem, ten se zase někdy nevypne, nebo co. Nebo jsem byl jenom včera moc hrr a je to nanic jako celé CEC :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2021 14:55

swenak: je to jak píšeš. Chová se to podle druhu nastaveného zařízení.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 16:52

Tím nastavením myslíte volbu ikony nebo kde měníte druh zařízení? Já zkoušel udělat z AppleTV i kávovar, ale stejně se sama po spuštění TV zapne.
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2021 17:07

Tím nastavením je myšleno STB, herní konzole, domácí kino atd. Není to jen ikona.
Tak zkuste v nastavení AppleTV toto zakázat. Dost možná to tam někde je.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod swenak 12. 9. 2021 17:08

JJ, to jsem myslel, ale je možné, že to fakt nic nemění a ty anomálie, co teď zažívám jsou spojeny s... CEC.

-- 12. 9. 2021 17:08 --

V Apple TV (a asi i podobně, jako v LG) je jenom on/off.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod chodec80 12. 9. 2021 17:25

martas38 píše:Tím nastavením je myšleno STB, herní konzole, domácí kino atd. Není to jen ikona.
Tak zkuste v nastavení AppleTV toto zakázat. Dost možná to tam někde je.

Tak pokud ta změna ikony není jen ikona, ale opravdu se mění i chování TV vůči takovému zařízení, tak by někdo v LG potřeboval nakopat...

btw: ať jen nenadávám. Obraz je boží (a to jsem měl Panasonic plazmu), interpolace rozumná, mimo fakt ***** stanice, které vypadaly blbě i na plazmě (a tady jsou o něco horší) je obraz velice pěkný (kabelovka Netbox).
S manželkou jsme se jen shodli, že TruMotion dáme na "filmový", protože ty lepší dělají ze všeho mexické telenovely (přirovnání čistě náhodné, ta plynulost tomu tak odpovídá :D).

Chtěl jsem Panasonica JZ1500, ale po shlédnutí pár video recenzí jsem začal váhat, jestli vyhodit 52k za "starý" oled panel s horším chladičem proti HZ sérii. LG stála 30k a ten cenový rozdíl v obraze neocením.
Naposledy upravil chodec80 dne 12. 9. 2021 17:45, celkově upraveno 1
chodec80
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka