Pasivni spotreba TV

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pigotka 28. 1. 2021 10:24

Zdravim vsechny.
Mam TV Sony XH90 pripojenou na zasuvku s merenim spotreby. TV ve vypnutem stavu zere ~20W. To je jako bych cely den svitim v obyvaku svetlem. Dle meho nazoru je to skutecne hodne, financne za den cca 5kc kdyz TV nezapnu. Mate to stejne? Je to normalni nebo je to na reklamaci?
Pigotka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 1. 2021 10:40

Je otázka, jakým měřičem spotřeby jsi to měřil, zda ten tvůj "měřič" neměří jen tzv. zdánlivý příkon, tj. součin absolutních hodnot napětí a proudu bez ohledu na jejich fázový posun.
Takové měřiče měří správně jen činnou (odporovou) zátěž.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pigotka 28. 1. 2021 11:14

Tak jasne, nemam zadny profi pristorj, ale jsem elektrikar a verim tomu, ze kdyz ty cisla ukazuji nejakou hodnotu v zatezi a nejakou hodnotu ve vypnutem stavu, ze ty cisla muzu alespon porovnavat. Navic take merim protekajici proud a 0.13A nejakym 20W odpovida.
Pigotka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 28. 1. 2021 11:20

Pokud jsi elektrikář, tak je ti snad jasný rozdíl mezi W a VA.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod michalko58 28. 1. 2021 11:58

Je mozne, ze TV nejaky cas po vypnuti este spracovavava nejake informacie (updaty aplikacii, cistenie obrazovky,...). Kedze sa nejedna o oled, mozes kludne po vypnuti TV, vytiahnut kabel zo zasuvky, pripadne vypnut vypinacom predlzovacku, rataj potom ale s dlhsim nabiehanim po zapnuti :-)
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Pigotka 28. 1. 2021 12:03

Cilem tohoto vlakna neni hledat problem v mem mereni spotreby 8-) nebo hledat externi reseni. Chtel jsem otevrit toto tema a dozvedet se zkusenosti ostatnich, treba nekdo take meril nebo resil. Treba je to specifikum Android TV nebo tak. Prosim podelte se o vase pozorovani.
Pigotka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 28. 1. 2021 12:26

Ono je vhodné vždy do prvního dotazu vložit právě ten směr, kterým se tazatel touží ubírat a proč dotaz položil. Ostatní tak mohou reagovat přesněji.

Bylo zde naznačeno, že TV hned po vypnutí do pohotovostního režimu může žrát více, protože třebas provádí dotaz ohledně aktualizací kanálů, instaluje aktualizace atp. Po ukončení procesu klesá spotřeba.

Dále pak jsou funkce, které při aktivaci způsobí přirozený nárůst spotřeby v rámci pohotovostního režimu. Je třeba se na ně zaměřit. Mimochodem, povětšinou je jejich aktivace doprovázena hláškou, která na navýšení spotřeby upozorňuje. Jedná se o různé možnosti vzdáleného ovládání, vzdáleného přehrávání při pohotovostním režimu, možnost WoL a WoWLAN... třebas. Na to pak navazují další funkce.

Každý výrobce udává spotřebu v provozu, ale také v pohotovostním režimu. Ta by neměla být zásadně odlišná. Samozřejmě je třeba brát v potaz jeho systém měření, který také bývá naznačen.

Nikomu není bráněno ve vypnutí úplném, tedy tak, aby spotřeba byla nulová.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod rezon 28. 1. 2021 13:35

Přímo na Sony forech se tohle řeší. Odpovídá to tvému měření, cca 20w (což tedy není 5Kč/den, co máš proboha za tarif?).
Jak už napsal MgX, může to jít vyřešit vypnutím všech funkcí ve standby režimu (aktualizace, vzdálené zapnutí atd.), ale podle reakci dalších uživatelů nejspíš nepůjde. Pak je to skutečně na reklamaci. A výsledek bude, že si budeš muset shánět jinou tv, protože na tom všechny Sony s Androidem budou stejně.
rezon
Junior

Odeslat příspěvekod Pigotka 28. 1. 2021 13:41

@rezon dekuji za info, jsem tad, ze v tom nejsem sam.
Muzu tedy potvrdit, ze spotreba rozte neustale i nekolik hodin po prepnuti do standby.
Tady je videt jak to roste:
https://pasteimg.com/image/image.jX9z

TV bezela vcera vecer a dnes rano to jsou ty prudsi useky. Je to celekm asi 1kW =~7Kc za den, takze je to skutecne mene nez 5Kc za standby, to jsem se prepocital. I kdyby to bylo 3Kc tak je to 90Kc mesicne. Me osobne vic trapi ekologicka zatez.
Pigotka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 28. 1. 2021 23:52

Řešil jsem stejný problému u OLEDu Panasonic 65". Bylo vysledováno, že když ji vypnu (hlavně, co jsem se díval dýl), tak spotřeba klesne na cca 40 W. No a po nějaké době se asi opravdu vypne - to má max. 0,5 W. Počítám s tím, že to bude asi nějaká ta regenerace pixelů.

Jinak při fungování má na spotřebu vliv jak jas, tak zvuk, možná náročnost zpracování videa (pohyby) atd., pohybuje se to od cca 160 W (HDR 4K) po 80 W. Za mě docela spokojenost.
xls
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 29. 1. 2021 10:42

OLED si regeneruje po vypnutí panel, takže určitě toto má vliv na měření spotřeby po vypnutí. Panasonic, ale navíc přes stavovou diodu, dá jiným zabarvením vědět, že je aktivní funkce, která má vliv na spotřebu. LED nesvítí červeně, ale třeba žlutě. Jsou to typicky záležitosti spojené s možností streamovat v pohotovostním režimu a vzdáleně se dostat do telky.
MgX
Administrátor