Televize 55" za cca 20 000Kč

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 7. 4. 2021 17:44

Dobrý den,
aktuálne mám doma plazmu Panasonic TX-P42G30E, s obrazem jsem maximálně spokojen, ale potřebuje set-topbox a taky ta úhlopříčka už nám nestačí. Takže bych ji rád nahradil, zatím mám tři favority (cena ideálně pod 20 000Kč, max pokud by to fakt stálo za ten rozdíl, tak lehce přes 20 000Kč, úhlopříčka 55"):

LG 55NANO86 - tímhle jsem začal, ale postupně začínám zavrhovat IPS, kvůli podání černé, mám to na monitoru u PC a ta černá fakt nicmoc.

LG OLED55BX - tohle už je lehce nad rozpočet, ikdyž jak jsem pochopil nejvíce se to kvalitou blíží plazmě, ale je to RGBW, takže nižší rozlišení, vypalovaní, apod..

Sony Bravia KD-55XH9077 - tohle se dá v akci sehant pod 20 000Kč, takže cena jakou bych si představoval. Černá lepší než na IPS, z úhlu se nato moc dívat nebudu. Akorát jsem se teď dočetl, žeto má problém běhet ve 4k na 120Hz bez rozmazaání obrazu. Hrát natom sice neplánuji, ale když už to má těch aspoň 100Hz, tak proč se dívat na 60Hz. Moc nerozumím tomu, jestli to rozmazání vadí pouze když hraju něco přes HDMI 2.1 nebo to nezvládne tu frekvecni a rozlišení ani když se budu dívat na nějaký film? Případně jestli je 120 problém, tak jestli lze nastavit aspoň 100Hz, a běhá to v pohodě.

Případně nějaké Qled od samsungu, ale tady mne hned odradilo, že to nepřehraje AVI, což by mi celkem dost vadilo, kdromě toho, že v té cenové kategorii se mi víc líbil obraz od Sony (dle porovnávacích videií na youtube) Jak jsem pochopil aby se Samsung zbavil problému se zářící bílou barvou(teď nevím správný termín), tak ji lehce stáhnul, tím pádem bílá na černé nedělá tak velký problém, ale díky tomu ve tmavých scénách zanikají detaily(proto mne zaujala více ta SONY).

Zkoušel sjem si dělat porovnání tady - https://www.rtings.com/tv/tools/compare ... eshold=0.1

Po jaké televizi v dané cenové kategorii a úhlopříčkou byste šáhli, případně která z výše uvedených bude mít nejlepší obraz (dívám se většinou večer, v noci, přímo proti televizi)?

Děkuji
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 7. 4. 2021 18:08

Ak ti ide iba o obraz tak jednoznacne ta Oled, nad niecim inym ani neuvazuj. Aj ked je mierne nad rozpocet, urcite neolutujes.
Ten WOW efekt pri prechode na Oled sa ani neda poriadne popisat. Kazdopadne u mna trva uz rok (prechod z IPS LED) a u znameho uz 5 mesiac (prechod z Panasonic plazmy) - u oboch od momentu rozbalenia a spustenia :-)

Vypalovania sa neboj, ak to nemienis pouzivat ako PC monitor, TV sa o vsetko postara sama.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod bobik1951 7. 4. 2021 18:35

Zkus se podívat na tuto Panasonic TX-55HX940E,VA panel,100 Hz, cena by také mohla sedět.
bobik1951
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 7. 4. 2021 19:30

michalko58 píše:Ak ti ide iba o obraz tak jednoznacne ta Oled, nad niecim inym ani neuvazuj. Aj ked je mierne nad rozpocet, urcite neolutujes.
Ten WOW efekt pri prechode na Oled sa ani neda poriadne popisat. Kazdopadne u mna trva uz rok (prechod z IPS LED) a u znameho uz 5 mesiac (prechod z Panasonic plazmy) - u oboch od momentu rozbalenia a spustenia :-)

Vypalovania sa neboj, ak to nemienis pouzivat ako PC monitor, TV sa o vsetko postara sama.

Tady mám právě trošku obavu - viz. jeden článek:
Co se však pod 30 000 vešlo, je jeho „menší“ bratříček LG OLED55BX. Menší je schválně v uvozovkách, protože nejde o velikost, ale o slabší verzi obrazového procesoru a nižší maximální jas. To je za mě větší riziko, zejména pokud máte jasnější pokoj a často tv sledujete během dne.
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 7. 4. 2021 20:47

Sam pises, ze sa divas vecer a v noci (pritom aj cez den bude ta TV plne dostatocna). Tu nemas nad cim premyslat.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod kvok 7. 4. 2021 21:50

RGBW OLED je něco jiného než RGBW LCD, ke ztrátě rozlišení nedochází (naopak dochází ke ztrátě objemu barev, ale tím bych se rolik netrápil).
Ten problém s 4K@120Hz je jenom když televizi přímo posíláš přes HDMI signál v 4K@120Hz, to tě u filmů nebo televizních pořadů nemusí trápit.
Panasonic HX940 má IPS (mimo 75") a lokální stmívání je jenom sloupcové, to moc konkurenceschopné není.
Když se budu držet rozpočtu, Sony XH90 je dobrá volba.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 8. 4. 2021 09:54

Tak jsem promeškal šanci, Alza ze včerejška na dnešek u Sony 9077, změnila cenu: bylo 23 990,- slevněno na 19 990,- a aktuální cena je 25 999,- takže to už asi bude lepší šáhnout po té LG BX, ne?

Jak moc vadí prosvítání té bíle u filmu s titulky na tmavém pozadí? Někde jsem nato četl nějakou stížnost, tak jenom jak moc to ruší.
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod polda 8. 4. 2021 11:01

Nějaký den počkej cena zas skočí dolů
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pike01 8. 4. 2021 11:11

PavelxHrbac píše:Jak moc vadí prosvítání té bíle u filmu s titulky na tmavém pozadí? Někde jsem nato četl nějakou stížnost, tak jenom jak moc to ruší.

Jestli myslíš led LCD tv, tak to je hodně subjektivní, záleží na divákovi a jak má citlivé oči, kolik světla je v místnosti, kde tu TV sleduješ, i na tom, jak má která TV implementována podsvícení (edge / direct led, počty zón s řízením stmívání) a jak si uživatel podsvícení nastaví.
U oledu sice bílá neprosvítá do okolí, ale mnoha divákům vadí, že je bílá strašně ostrá (vysoký kontrast oled panelu je zde spíše na škodu). Jak na LCD tak na oledu to jde ale poměrně jednoduše vyřešit (omezit) nastavením jiné barvy titulků, pokud to TV nebo konkrétní aplikace umožní.
pike01
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 8. 4. 2021 12:10

Je pravda, že u temných scén jsou na OLED titulky prostě bílá na černé a to je hodně kontrastní a super se to čte, ale subjektivně to někomu může vadit. Naopak na LCD zrovna tento případ, kdy jsou bílé titulky na černém pozadí, vede k problémům s local dimmingem, protože procesor musí řešit zda vypnout podsvětlení protože scéna je černá, nebo ho zapnout, protože text je bílý. Pak může i pulsovat jas a další srandy: https://televize.heureka.cz/samsung-qe5 ... ka/676989/
Za mě je ta LG OLED jasná volba z uvedených kandidátů.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 8. 4. 2021 13:10

Proč nic nemůže být jednoduché :-) Titulky používám na Netflixu skoro pořád a mít u toho nějaké divné blikání asi není ideální.
(To je tak objednat si tři televize a doma si to porovnat, ale to nepřipadá u nás v úvahu.)
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 8. 4. 2021 14:27

Píšeš u Vás? Takže do toho má co mluvit i manželka? V tom případě je LG OLED jasná volba. Jejich OS a DO moje žena nemá žádný problém používat, což se u konkurence při zkoušení v krámu rozhodně říct nedalo.
Moje řešení jsem tu už několikrát popisoval, na stěně za a nad televizí mám poličku z IKEA (co vypadá jak deska). A kromě manželčiných soch a váziček je vzadu nalepených pár LED pásek s teplým světlem. Ty svítí nahoru do stropu a dělají měkké rozptýlené světlo, které nechávám rozsvíceno večer a v noci. Jinak je v obýváku tma. Takhle sjíždíme na Netflixu seriály hodiny a hodiny. Aktuálně House of Card a tam je titulků požehnaně, mluví se tam v jednom kuse a jednoduchá angličtina to není, takže musíš i číst. Žádné unavené oči ani bolení hlavy. Já mám jiný problém, DO od LG někdo strhá v recenzích, protože je plastové a nemá podsvícení .. Jenže jeho tvar a kurzorové ukazovátko jsou nejen pro mě návykové. Často se přistihnu, že ho držím v ruce i hodinu, i když nic nepřepínám, prostě tam sedne a tváří se, že tam patří. No a ten problém je syndrom karpálního tunelu :-) jaksi s tím poslední rok bojuju.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PavelxHrbac 8. 4. 2021 18:24

Tak z práce jsem odcházel přesvědčený o OLED LG BX, teď jsem se zase díval na youtube :-)

Třeba tady

https://www.youtube.com/watch?v=FRDknwCN9wc

a už mi ten LG BX jako tak dobrý nápad nepříjde. Pochopil jsem, že na něm vyniknou více detaily, zejména na tmavých schénách, ale barvy jsou oproti to VA os Sony dost vybledlé a to tam natom videu odemknul nějaké servisní menu, kde to ještě nějak vylepšil.

Jestli nebu lepší než šáhnout po nižší třídě oled, kterou BX je, po asi střední třídě VA. Chápu, že kdybych asi dost připlatil dostanu OLED, který má možná tyto problémy s barvou vyřešeny, ale tahle nízká třída v porovnání s VA asi nebude to pravé a to svatozář kolem titulků budu muset nějak přežít nebo nastavit jinou barvu ať to tak nebije do očí :-)
PavelxHrbac
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 8. 4. 2021 19:07

S lubovolnou Oled neurobis chybu. To je uplne ina liga, co sa obrazu tyka.
Namiesto tolkeho spekulovania si uz mohol mat TV doma a v pripade nespokojnosti ju vratit....
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod kvok 8. 4. 2021 21:01

Kanál na YouTube Quantum TV je naprostý odpad. Do toho speciálního menu nemá běžný uživatel co chodit, to je pro tvůrce obsahu, kteří tu televizi používají jako monitor na grading. Televize dokáže sama poznat, který barevný gamut použít a pokud místo věrného obrazu chceš barvičky, tak to jde nastavit i v běžném menu bez vynucování jednoho konkrétního gamutu (mimochodem na trhu není jediná televize, která by pokryla celý Rec 2020, který tam vynucuje).
I ta nejlevnější OLED má přirozeně ovládání jasu na úrovni jednotlivých pixelů a to je něco, co ti ani nejdražší high-end LCD nenabídne. Ta může mít samozřejmě jiné výhody, ale to už bych si vybíral mezi high-end LCD a OLED. U nějaké střední třídy LCD vs OLED už při stejné ceně pro popisované využití OLED vítězí.
kvok
TV expert

Další stránka