Výběr TV, menší úhlopříčka cca 43"

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod barnabas.666 15. 8. 2021 18:21

Zdravím

hledám pomoc s výběrem TV pro moje rodiče v důchodu. Mají starou TV s CRT obrazovkou (celou dobu využívají služeb UPC => Vodafone). Nyní proběhl nějaký další upgrade STB (mají ten s možností nahrávání pořadů) kvůli změně na systém Vodafone, takže jim nahradili tu starou UPC cihlu za něco, co vypadá jak menší case od PC (svítí na něm zelené LEDky) plus nějaký menší placatý STB k tomu. Podle očekávání byly problémy s nabastlením toho všeho na starou TV. Nakonec se vše podařilo, ale je tam nějaký problém s teletextem, tak jako tak to vypadá, že TV půjde do křemíkového nebe.

Požadavky na novou TV:

HbbTV tlačítko by určitě bylo fajn.

Smart - k dispozici je 100 Mbit (místní poskytovatel, ne Vodafone) router ve vedlejší místnosti, lze použít wifi případně i natáhnout kabel. Určitě by nevadilo, kdyby zde byla možnost prohlížet email, případně další věci z netu, protože klasický PC v místnosti s TV není.

Výstup na klasický jack konektor, přes který je nyní zapojen nějaký krám k naslouchátku. Jeho připojení nesmí vypnout zvuk z TV. Tedy je nutné, aby v případě připojení např. sluchátek k TV, bylo možné poslouchat zvuk ve sluchátkách a zároveň ostatní v místnosti slyšeli zvuk přímo z TV.

Úhlopříčka bohužel jen kolem 108 cm (43"). TV je umístěna v tzv. stěně, kde je šířka otvoru pouze 80 cm (to by odpovídalo úhlopříčce kolem 91 cm, ale nejbližší menší vyráběný rozměr TV je snad 80 cm - 32" a to mi přijde málo), ale je možnost tu podložku pod TV vysunout o několik cm dopředu. Takže se TV posune kousek před "stěnu" a bude lehce trčet přes vedlejší část "stěny", ale asi furt lepší řešení než mít pouhých 80 cm úhlopříčku. Taky by možná nebylo špatné, kdyby TV měla střední stojan a ne ty dvě nožky po stranách, aby jedna nebyla v luftu, ale to by se snad dalo vyřešit nějakou podložkou.

Nějaké další info? Mimo letní období je TV používána odhadem tak kolem 10 hodin denně (HDD v STB tak časté nahrávání pořadů moc nedávají, takže návštěva servisáka s novým STB vychází tak na každé 2 roky). Většinu času chodu TV zabere sledování nahraných pořadů z kabelovky.

LED nebo něco jiného? Netuším. Asi to, co se prodává nejvíc :)

Dík moc za rady, já se v této oblasti moc nevyznám :) .
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 15. 8. 2021 18:46

barnabas.666 píše:ale je tam nějaký problém s teletextem

O teletext se ti má starat set-top-box. Přes HDMI teletext do televize nedostaneš.
barnabas.666 píše:HbbTV tlačítko by určitě bylo fajn.

HbbTV v televizi při použití settopboxu nejde využít.
barnabas.666 píše:LED nebo něco jiného?

Nic jiného než LED (přesněji LCD s LED podsvícením) v téhle úhlopříčce není.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod barnabas.666 3. 11. 2021 17:06

Dík za info, už jsem zase tady :)

Dostal jsem rozkaz něco koupit i když mám pocit, že po Vánocích by to asi bylo vhodnější s ohledem na cenu...

OK, dokázal by mi někdo říct, která TV v této úhlopříčce 43" by splňovala výše zmiňované požadavky (SMART, jack konektor na naslouchátko)? Ten teletext se snad nějak vyřeší a když ne, tak snad bude možnost dostat podobné základní info (většinou sportovní výsledky) z nějaké internetové stránky, kterou ta TV bude podporovat.
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod barnabas.666 6. 11. 2021 15:53

OK, našel jsem si na Heureka Smart TV 43" nějaký seznam a v něm jsem zkusil trochu filtrovat. Jak jsem zmínil v prvním příspěvku, TV bude na straně přečnívat do prostoru o cca 16 cm, takže by od kraje až do této vzdálenosti nemělo být nic hlubokého. Vynechal jsem tedy většinu TV se stojany na úplném okraji. Teď jsem projížděl ty níže uvedené TV a u těch Sony jsem ve fotogaleriích viděl, že mají pro daný model různé nastavení těch stojných noh. Nevím, jestli jsou ty nohy u Sony polohovatelné nebo jak to je. Pak jsem teda ještě odstranil ty bez výstupu na sluchátka. Pořád jich tam celkem dost zůstalo :-)

Většina má uvedena OS Android. Pokud jsem našel něco jiného, tak jsem to napsal.

Philips 43PUS8505
Tahle má z celého toho mého výběru nejvyšší postavení v žebříčku Heureky.

Philips 43PUS8535
Tahle je zas k dispozici jen v jediném obchodu, takže asi problém ji sehnat. (OKAY)

Philips 43PUS7805
Trochu nižší cena než předešlé, ale cena je jedním z posledních kritérií pro výběr. OS Saphi.

Sony KD-43XH8096
První ze zástupců Sony, pouze 1-2 obchody jsem našel.

Sony KD-43X81J
Nějaký novější model, asi nejdražší z celého výběru, dostatek obchodů ho nabízí. OS Google TV

Sony KD-43X7055
Jen asi tři obchody to mají v nabídce. OS Linux.

Sony Bravia KDL-43WF665
Nějaký starší ročník TV (2018). OS Linux.

Panasonic TX-43HX710E
Ty Panasonic mají asi nejlepší stojan :-D . Sice nikde nemůžu najít fotku z půdorysu, ale asi nejmíň trčí dopředu. Ona ta hloubka stojanu směrem dopředu taky hraje pro mě velkou roli, aby se o to nikdo nepřizabil a neshodil tu TV :-)

Panasonic TX-43HX580E

Hitachi 43HK6100

Nějaké požadované parametry jsem uvedl v prvním příspěvku. Z dalších možná pozorovací úhel, nevím jestli mají všechny internetový prohlížeč, případně co se v nich dá zobrazit (třeba Youtube)?

Pomohl by někdo trochu vytřídit, co ze zmiňovaných TV stojí za koupi?
Dík :-)
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 6. 11. 2021 22:12

To, že je něco jen např. v OKAY, tak je účel - je to exkluzivní model pro daný řetězec.
Heurekou se neorientuj.
Internetový prohlížeč na TV je fakt nesmysl. Stejně tak jako email a tak - na to ani nepomejšlej. To je na TV opravdu blbost. TV nenahradí PC. Ani to nezkoušej :)
Teletext? Jsme snad v 21. století už, ne? Pokus se jim to vysvětlit, že teletext fakt ne.

Lepší pozorovací úhly jsou pouze za cenu horšího kontrastu a horšího podání černé, což odpovídá výhodám a nevýhodám IPS a VA panelů.

VA panely = lepší černá, kontrast, často i lepší rovnoměrnost podsvícení, ale z boku bledší
IPS panely = slabší kontrast, černá není hluboká a ztrácí se v ní detaily, mohou být často problémy s flekatěním, ale sytější barvy i při bočním koukání

Youtube zobrazuješ přímo v aplikaci Youtube, nikoliv v prohlížeči. V prohlížeči by to byl hroznej vopruz.

Doporučení: porozhlídněte se po nějaké telce po internetu = IPTV , takže například SledováníTV, O2TV, Telly apod. - nebudou ani muset myslet na to, že mají sepnout nějaké nahrávání. Prostě se podívají zpětně na to, o co mají zájem.

Tím jack+repro si to trochu limituješ, ale ten Philips je na to v pohodě, u Philipsu to jde. U ostatních si nejsem jist.
Dá se to tedy obejít i u jinejch značek, že bys pořídil DAC (=převodník z optiky od jack/cinch) a hrálo by obojí.

Philips 43PUS8505 - VA panel - těm požadavkům odpovídá nejlépe, řekl bych.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 7. 11. 2021 11:35

U toho Philipsu jen bacha na trochu kostrbaté ovládání, zvláště pro důchodce.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 7. 11. 2021 12:50

U těch Panasoniců ve výběru bych upozornil na to, že tyhle laciné modely jsou jen Vestel s logem Panasonic, tzn. to samé se dá koupit levněji pod jinými značkami (Hitachi, JVC, GoGen a další).
Philips 8535 se od 8505 liší dálkovým ovladačem.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod barnabas.666 8. 11. 2021 12:45

OK, dík za rady, osobně to taky od začátku vidím na Philips 43PUS8505.

Doporučení: porozhlídněte se po nějaké telce po internetu = IPTV , takže například SledováníTV, O2TV, Telly apod. - nebudou ani muset myslet na to, že mají sepnout nějaké nahrávání. Prostě se podívají zpětně na to, o co mají zájem.

Tohle neklapne. Momentálně je změna toho UPC/Vodafone neprůchodná z různých důvodů, ale i ten Vodafone není nejhorší. Pro některé kanály zde taky funguje zpětné prohlížení až týden starých pořadů. A když je u těch zbylých stanic možnost nastavení nahrávání celých sérií daného pořadu, tak je to celkem pohodlné. Oni většinou sledují dokumenty typu, že nějaká rodina žije v divočině na Aljašce odkázaná sama na sebe nebo třeba benga někde kontrolují lidi, jestli loví/rybaří tam kde mají, nepřeváží něco nelegálního. Pak třeba pevnost Boyard atd. Tyhle pořady máš většinou v sérii, takže to jednou naklikneš a nahrává ti to všechno postupně.

Internetový prohlížeč na TV je fakt nesmysl. Stejně tak jako email a tak - na to ani nepomejšlej. To je na TV opravdu blbost. TV nenahradí PC. Ani to nezkoušej :)
Teletext? Jsme snad v 21. století už, ne? Pokus se jim to vysvětlit, že teletext fakt ne.

Ten teletext není nezbytná funkce. Jde prostě o to, že v té místnosti není jiný digitální zdroj informací (PC, notebook, smartphone). Takže i ten hloupý TXT ti poskytne aspoň nějaké základní info. Pokud je v té TV nějaká aplikace, která podobné informace nabízí, tak budu jedině rád.

Ještě jednou dík :-)
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod barnabas.666 11. 11. 2021 13:03

Dokázal by mi někdo ještě říct rychlý názor na tuhle Philips 43PUS8536?

Mělo by jít o letošní model právě té zvolené Philips 43PUS8505, u které začíná být trochu problém s dostupností.

Podle všeho jde o totožnou TV s letošní cenou :-D , ale snad bych ji mohl dostat "jen" za 16,5 tisíc Kč. Ale potřebuji se rozhodnout rychle, ta Philips 43PUS8505 se začíná doprodávat a za chvíli asi nebude na žádném eshopu a ta nabídka na tu Philips 43PUS8536 za 16,5 tisíc Kč je taky časově omezená :-)

Edit: Takže to vypadá, že byla odsouhlasena ta novější verze za 16,5 tisíc Kč. Hlavní důvod - dostupnost pobočky prodejce v místě bydliště, no moje prachy to nejsou O:-)
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod barnabas.666 13. 11. 2021 13:11

Pro případ, že by to někoho zajímalo, tak snad už definitivně poslední info z mé strany. Citace ze stránek Vodafone.cz

Vodafone TV je digitální televize nové generace, a tak nástroje té předchozí generace nechala za sebou. Teletext dnes nabízí už jen Česká televize a v rámci Vodafone TV není dostupný.

Takže už rozumím mému zbytečnému mačkání tlačítka TXT. Holt budu muset vymyslet nějaký jiný zdroj pro aktuální výsledky sportovních zápasů, appka tam taková žádná není, vidím to bohužel na internetový prohlížeč a nějakou stránku, kterou ta TV dokáže rozumně zobrazit.

btw: taky ti žebráci k tomu mohli přidat tištěný návod. K dispozici v papírové podobě je jen návod na montáž a nějaké ty záruční podmínky ve sto světových jazycích. Sto stránkový český návod mám jen v pdf, něco z toho budu muset vytisknout, alespoň popis dálkového ovladače.

A umístění tlačítka Exit na dálkovém ovladači, to musela vymyslet hodně velká hlava, minimálně nějaký vachmajstr.
barnabas.666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod krkovice 19. 12. 2021 19:42

Ahoj, podařilo se něco vybrat? Rovněž jsem se rozhodl pro 43" a nechce se mi zakládat nové téma.
Ještě bych k tomu přidal občasné hraní her (v budoucnu na Playstation, nyní zatím Nuntendo).
krkovice
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 20. 12. 2021 09:13

Já kupoval nedávno rodičům TCL 43C725 QLED. Není to 100Hz, ale obraz je super, po registraci je k tomu prodloužená záruka na 5 let.
Cena byla pod 12 tis., tak si myslím, že taky OK. Android TV 11 je taky docela svižný.
https://www.netrade.cz/detail/spotrebni ... 2-c-vesa-/
tombas
Pokročilý