Ja sa rozhodujem medzi Panasonic TX-55HZ980E a LG 55A1
Priorita je pre mňa vernosť podania farieb nakoľko sa venujem aj fotografovaniu.
Na úpravu používam kalibrovaný EIZO monitor rady Color Edge a fotím so Sony A7rIII so 42Mpix.
Dal som teda na USB zopár fotiek v plnom rozlíšení 7952×5304 pixels a dva filmy vo FullHD.
1. Predajňa. Mal som možnosť porovnať oba TV.
a, LG 55A1 - Na TV bežalo klasika LG video. Obraz vizeral super. Strčil som do TV môj USB a dal zobraziť fotky. Na celej fotke bolo neskutočne vidno, že sw TV sa snaží obraz doostrovať. Najmä na tvárach boli rôzne čierne čiarky, bodky, neskutočne vytiahnuté kontúry. Skrátka nepozerateľný hnus. Pustím filmy v naozaj top FullHD kvalite a taktiež sw TV sa snažilo obraz upraviť, doostriť, zvýšíť kontrast a to všetko k horšiemu. Skúsil som aj zopár iných režimov zobrazenia a bez zmeny. Spustil som test RGB a TV nemal vypálený žiadny statický obraz ani na sivej, bielej, RGB.
b, Panasonic TX-55HZ980E - TV bol kúsok od vyššie uvedeného LG. Bežalo na ňom prezentačné video Panasonic. Obraz bol mimoriadne realistický. Strčil som doň to isté USB. Dám zobraziť fotky. Fotky zobrazil krásne bez artefaktov a podanie farieb prvotriedne. Spustím jeden, druhý film a tiež tip top tak ako reálne bol bez akýchkoľvek akože "vylepšení". Spustil som test RGB a TV nemal vypálený žiadny statický obraz ani na sivej, bielej, RGB.
2. Predajňa. Teraz dali LG 55A1 do akcie a má hodne zaujímavú cenu. Tak že skúsim to ešte raz.
S predajcom som vypol komplet vylepšenia v záložke jas. Čo sa tíka nastavení, bol predavač dosť mimo a nakoľko som nemal manuál, nevedel som kde čo všetko treba vypnúť. Obraz fotiek aj filmov bol naďalej hnusný a vylepšovaný cez sw TV. Nepoužiteľné pre mňa.
Napísal som teda priamo do LG. Odtiaľ som dostal odpoveď: Na TV najdete tzv "Filmmaker Mode" tím deaktivujete veškerá dopočítávání atp. Tudíž se fotka zobrazí přesně tak, jak je focena.
Keď som TV testoval, skúšal som aj Cinema režim a nič. V manuáli je ešte dačo o záložke AI alebo tak nejak ale o tom som nevedel. AI by malo obsahova nejakú umelú inteligenciu na rozpoznávanie typu obrazu a následne naň aplikuje vylepšenia.
Skrátka 2x som mrkol tú telku a 2x som bol sklamaný nakoľko sa vždy snažila robiť vylešenia na obraze ktorý bol v super kvalite a akurát z neho spravila obraz nepozerateľný.
Aké máte skúsenosti? čo tam všetko treba vypnúť pre naozaj zobrazenie zrojového obrazu tak ako je?
Alebo radšej vezmem Panasonic aj keď starší model?