Výběr televize do 20.000,- + otázka na spotřebu

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Caines 7. 11. 2021 12:09

Zdravím,

vybírám novou televizi a mám nastavený cenový limit do 20.000,- Kč, který nemůžu překročit. Zjišťuji, že se v této kategorii už dá sehnat QLED, což mi na první pohled připadá jako dobrá volba, ale na druhou stranu se asi u všech výrobců bude jednat o entry level panel a je otázkou, jestli by se nedalo sehnat kvalitnější "klasické" LED.

Aktuálně mám v užším výběru následující:
Samsung QE55Q60A
Samsung QE55Q80A
Hisense 55A7GQ (zde by v současné akci asi byl zdarma i soundbar)

Využití televize je tak 50 % vlastní filmy či Netflix, 40 % hry a 10 % klasické vysílání. Prakticky jsem už byl rozhodnutý pro Samsung QE55Q80A, ale po přečtení několika recenzí jsem začal váhat (v letošní generaci má jinou technologii panelu) a současně mě velmi zarazila udávaná spotřeba, která je zásadně vyšší, než u všeho porovnatelného. Je reálné, aby v HDR režimu opravdu měla spotřebu 227 kWh? Podle tohoto testu se zdá o něco nižší, ale na druhou stranu je pořád docela vysoká oproti jiným modelům: https://www.rtings.com/tv/tools/table/62498
Je mi jasné že televize hodně "žere", ale jde mi hlavně o to porovnání se zbytkem, kdy nerozumím tomu, proč je o tolik vyšší.

Máte s některými z těchto modelů zkušenosti? Doporučili byste nějaký z nich, nebo něco úplně jiného?
Caines
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2021 12:54

QLED je vlastně LED. Pokud jsi myslel OLED, tak to je pak trochu něco jiného.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Caines 7. 11. 2021 13:02

Myslel jsem opravdu QLED, vím že je to spíše nadstavba LED než nová technologie, ale předpokládal jsem, že by QLED měly být lepší než klasické LEDky. Nebo ne?
Caines
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pandero 7. 11. 2021 13:27

Ano, QLED má výrazně lepší barvy, u Samsungu 100% objem a vyšší jas. Q80A je super volba.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2021 14:00

Caines píše:Myslel jsem opravdu QLED, vím že je to spíše nadstavba LED než nová technologie, ale předpokládal jsem, že by QLED měly být lepší než klasické LEDky. Nebo ne?

Ano, jak se píše i v příspěvku nad tímto... QLED je z určitého pohledu pokročilejší LED technologie. Jen se často zaměňuje QLED a OLED, což je i kvůli podobnosti písmenek. Zbytečné a zřejmě schválně vytvořené podobnosti.

Netušil jsem, zda víš/nevíš, tak jsem raději napsal.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod kvok 7. 11. 2021 15:19

QLED znamená akorát to, že k dosáhnutí širšího barevného gamutu byly použity kvantové tečky. K dosáhnutí téhož efektu jsou i jiné technologie a označení QLED samo o sobě nic neznamená.
Ten jiný panel u Q80A máš z Rtings? To je kanadský web, verze, kterou testovali v Polsku, měla VA panel https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-i-r ... ng-55q80a/
Tím pádem bych ho klidně vybral.
Q80A je vyšší model, než ostatní, které jsi napsal: pro dosáhnutí lepšího HDR má vyšší jas -> vyšší spotřeba v HDR.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod Caines 7. 11. 2021 17:40

QLED znamená akorát to, že k dosáhnutí širšího barevného gamutu byly použity kvantové tečky. K dosáhnutí téhož efektu jsou i jiné technologie a označení QLED samo o sobě nic neznamená.
Ten jiný panel u Q80A máš z Rtings? To je kanadský web, verze, kterou testovali v Polsku, měla VA panel https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-i-r ... ng-55q80a/
Tím pádem bych ho klidně vybral.
Q80A je vyšší model, než ostatní, které jsi napsal: pro dosáhnutí lepšího HDR má vyšší jas -> vyšší spotřeba v HDR.

Ano, z Rtings. Takže to znamená, že ten samý model se v různých státech prodává s různými panely?

Pokud se jedná o spotřebu, tak rozumím tomu, že záleží na síle jasu, ale opravdu je to u Samsungu odůvodněný rozdíl? Díval jsem se třeba na TCL model 55C728, který mi připadá relativně srovnatelný s tímhle "lepším" Samsungem a spotřeba je tam výrazně nižší.
Caines
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 7. 11. 2021 18:58

Caines píše:Takže to znamená, že ten samý model se v různých státech prodává s různými panely?

Ono se klidně může stát, že se ten samý model prodává v jednom státě s různými panely.
Caines píše:Pokud se jedná o spotřebu, tak rozumím tomu, že záleží na síle jasu, ale opravdu je to u Samsungu odůvodněný rozdíl? Díval jsem se třeba na TCL model 55C728, který mi připadá relativně srovnatelný s tímhle "lepším" Samsungem a spotřeba je tam výrazně nižší.

Jas C728 sotva přeleze 300 nitů, Q80A přesahuje 800 nitů. C728 navíc nemá lokální stmívání. Q80A je o třídu výš, C728 můžeš porovnávat s Q70A.
kvok
TV expert