Nová TV po hodně letech, 20-30k.

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod rotakttt 14. 11. 2021 18:18

Zdravím,

po spoustě letech odkladu se dokopávám k výměně TV - momentálně mám nějaký starý 32" LED Grunding, takže asi jakákoliv dneska prodávající se TV bude velký upgrade :-).

Cena - 20 - 30k, pevný limit nemám, ale s každou tisícovkou mám silnější morální brzdu, jelikož jde pořád jen o TV - a ta zatím naštěstí není můj smysl života. Chápu, že s cenou roste kvalita, nejsem si však jistý, že dokážu plně ocenit a využít dražší modely.

Místnost - Byt, spíše tmavší, největší světlo je přes poledne, největší využití TV odpoledne/večer. Večerní sledování je skoro vždy s osvětlením, zhasnutá místnost u tv mi vadí. 1/4 času běží tv jako kulisa.

Velikost - Sledování z 2.8m, tzn mi vychází 55"-65". Myslím, že 55 by bohatě stačilo, na druhou stranu vím, že větší je vždycky lepší. TV bude na skříňce dlouhé 105cm, pokud by se nemusela kupovat kvůli TV nová, bylo by to super :-)

Apple AirPlay - Tohle je pro mě nutnost, aby šly na TV sdílet věci z Apple zařízení. Pokud to půjde i z Androidu, bude to plus.

Využití - Polovinu času O2 TV (přes aplikaci), většinou sport (rád bych bez mazanců). Zbytek času YT/Netflix. Filmy z USB moc nepotřebuji a pokud jo, tak se to předpokládám dá vyřešit pomocí AirPlay.

Technologie - Z tmavých promo videí v prodejnách vidím, že OLED je někde jinde, ale nevím, kolik to vypovídá o reálném využití. Má cenu dneska řešit spotřebu a bát se vypalování? Předpokládám, že rozhodování skončí jako menší úhlopříčka s OLED vs větší bez OLED.

Zvuk - žádný speciální požadavek, nejsem audiofil. Ale pokud by TV náhodou nějak uměla držet stejnou úroveň hlasitosti i během reklam, bylo by to super :-). Podpora BT sluchátek asi dneska už nebude problém.

Značka - Nemám žádného favorita, jen jsem obecně nedůvěřivý k čínským značkám a jsem alergický na pomalá/zasekaná rozhraní.

Díky moc za rady.
rotakttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 14. 11. 2021 18:52

Za nějakých 33 tisíc se dá sehnat 65" OLED LG, která umí až na to ztišování během reklam všechno, co požaduješ:
https://www.mall.cz/televizory/lg-oled6 ... I2EALw_wcB
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ladisg 14. 11. 2021 20:25

Mam LG OLED B9 a rekl bych ze vyrovnavani hlasitosti programu a reklam docela u LG funguje, rozhodne lepe nez predchozi Samsung. Testoval jsem minuly tyden i soudbar Sonos Beam bez vyrovnavani hlasitosti a to bylo silene, kazdy program jina hlasitost.
ladisg
Junior

Odeslat příspěvekod patrikmns 15. 11. 2021 05:23

Kdyžtak tu 65B1 vem z lgshop. Mají tam 5% slevu po registraci na první nákup. Ve čtvrek jsem ji objednal za 31.666 Kč.

https://www.lgshop.cz/65-lg-oled65b16la
patrikmns
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rotakttt 15. 11. 2021 11:15

Díky za tip. Pokud bych zavřel oči a těch 30k nakonec za tv dal, tak by tahle mohla být dobrá volba. Jen vidím, že mezi 55" a 65" je asi 8k rozdíl, to mi přijde dost.
rotakttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tanguero 15. 11. 2021 15:19

Nějak mi ta 65ka nejde dohromady s tou délkou stolečku, cos psal, tuším 105cm. Už 55-ka je na délku 123cm.
Spotřeba OLED je srovnatelná se QLED Samsungu, tu neřeš. Navíc se dynamicky mění podle změny jasu. OLED boduje hlavně když ji máš doma. To že patří k nejlepším v showroomech je jasná věc, ale uvidíš, že ten obraz tě bude pořád bavit i když nebudeš mít s čím srovnávat.
Vyloženě čínský není ani jeden z výrobců OLED TV, panely dodává výhradně LG.
Apple Air play má LG jako aplikaci a na Andoridích OS se určitě taky něco najde.
Ještě k té úhlopříčce, SD a HD vysílání bude z necelých 3 metrů ještě velice slušně vypadat na 55-ce, na 65-ce už SD bude asi nic moc ke koukání. Ale nové 4K věci z Netflixu na tom budou naopak vypadat velice dobře a větší úhlopříčka víc vtáhne do obrazu.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rotakttt 15. 11. 2021 16:16

Vedle stolečku je z obou stran prostor, takže jde hlavně o velikost stojanu, který by u zmiňované TV měl být 56 cm, což je v pohodě.

Už jsem pro ni byl praktický rozhodnutý, ale pak jsem si ještě začal číst o vypalování a to člověku docela zamotá hlavu :-). Zvlášť, když často běží jen jako kulisa, i kdž ne zrovna ČT24, ale logo má každá stanice...
rotakttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MartyS10 15. 11. 2021 20:59

LG má tohle řešené možností automaticky snížit jas u loga. Také má funkci automatického čištění pixelů ve standby režimu. Vypalování bych se bál daleko více v případě hraní her, nikoliv u klasického televizního vysílání.
MartyS10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 15. 11. 2021 22:08

tanguero: aplikaci má LG na Apple TV. Airplay je protokol umožňující přenos obrazu a zvuku do TV z Macu, nebo iPhone a to LG nativně podporuje.
S tím srovnáváním hlasitosti u reklam nevím. Vždycky to začne vyřvávat, ale možná nemám něco zapnuté.
Co se týče vypálení, tak u běžného vysílání problém není, zeslabování log funguje dobře. S čím ale může být problém, jsou zpravodajské kanály, kde je dole neustále lišta s titulky. Pokud seš zvyklej mít osm hodin denně puštěnou ČT24, mohl by být problém.
S délkou souhlas, 65" má cca 145cm. Pokud bude na skříňce stát, neměl by být problém, jen ji bude přesahovat, pokud to jde. Ale za mě lepší ji pověsit na zeď.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ladisg 15. 11. 2021 22:44

martass38 - mrkni v nastaveni do : Zvuk, Dalsi nastaveni, Rezim hlasitosti, Automaticke nastaveni hlasitosti( to by melo byt zaple).
ladisg
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 16. 11. 2021 10:22

martas38: jasně, špatně jsem to napsal, manželka žije v Apple ekosystému, já mám Samsung phone. TV mám LG OLED55C8 a funguje obojí dobře.
tanguero
Mírně pokročilý