Využití mám jednoduché - filmy a seriály přehrávané primárně z Netflixu, případně přes AirPlay z Macbooku. Sporty nesleduji, hry nehraji. Občas si přes O2TV pustím zprávy nebo třeba Masterchefa, ale to je naprosto marginální a nepodstatné.
Podle stránek Rtings jsem si dohledal, že pro pozorovací vzdálenost 2,5 metrů je vhodná úhlopříčka od 65" pro všeobecné použití až po 80" pro sledování filmů dle standardu Society of Motion Picture and Television Engineers. Dle mého využití bych raději cílil na vrchní hranici a pokukuji tak po 75" a zároveň bych už rád 4K, protože obsah v UHD začíná být čím dál běžnější.
Tak a na jaké parametry dál koukat? První mi do oka padla Samsung QE75Q60A, která je aktuálně cca za 32k. Druhá možnost by byla za 45k QE75Q70A, která má podle parametrů navíc jenom 100Hz, má cenu si za vyšší frekvenci připlatit cca 13k? Přímé podsvícení a lokální stmívání má až QE75Q80A, ale ta už je za 58k a to do toho nejsem ochotný dát. Nebo koukat ještě po úplně jiných modelech?
Z dalších funkcí ocením Apple Airplay, Netflix a bonus může být O2TV (ale ta není vůbec podstatná). Ideálně optický audio výstup. Další fancy funkce jako různé chytré ovladače, ovládání hlasem a bůhví co dalšího mě nechávají zcela chladným - má to sloužit primárně jako velký zobrazovač obsahu. Stejně tak mě nezajímá kvalita integrovaných reproduktorů a možnosti soundbarů, protože používám externí ozvučení.
Cenově bych byl raději kolem 30k. Těch 40k bych dát mohl, ale musel by to být fakt propastný rozdíl v obrazu. Zároveň na filmy rád koukám kvůli obsahu a nelezu u toho u obrazovky a nehledám, co dělají jednotlivé pixely a jestli není někde zrovna chyba.. Zkrátka běžný uživatel

Předem děkuji za vaše tipy na co se zaměřit a po čem koukat