Jakou 75" TV na filmy?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod miro_cz 17. 11. 2021 14:09

Ahoj, po delší době jsem se rozhodl vyměnit svojí stařičkou plazmu Panasonic TH37PX70 za něco modernějšího a hlavně většího. Chvíli jsem uvažoval o projektorech, ale po pročtení několika článků jsem toto řešení zavrhnul a vrátil se k hledání TV. Od včerejška pročítám všechny možné články a místo toho, abych se začínal víc orientovat mi připadá, že do toho akorát víc a víc zabředávám a začínám se ztrácet v jednotlivých parametrech a jejich důležitosti.

Využití mám jednoduché - filmy a seriály přehrávané primárně z Netflixu, případně přes AirPlay z Macbooku. Sporty nesleduji, hry nehraji. Občas si přes O2TV pustím zprávy nebo třeba Masterchefa, ale to je naprosto marginální a nepodstatné.

Podle stránek Rtings jsem si dohledal, že pro pozorovací vzdálenost 2,5 metrů je vhodná úhlopříčka od 65" pro všeobecné použití až po 80" pro sledování filmů dle standardu Society of Motion Picture and Television Engineers. Dle mého využití bych raději cílil na vrchní hranici a pokukuji tak po 75" a zároveň bych už rád 4K, protože obsah v UHD začíná být čím dál běžnější.

Tak a na jaké parametry dál koukat? První mi do oka padla Samsung QE75Q60A, která je aktuálně cca za 32k. Druhá možnost by byla za 45k QE75Q70A, která má podle parametrů navíc jenom 100Hz, má cenu si za vyšší frekvenci připlatit cca 13k? Přímé podsvícení a lokální stmívání má až QE75Q80A, ale ta už je za 58k a to do toho nejsem ochotný dát. Nebo koukat ještě po úplně jiných modelech?

Z dalších funkcí ocením Apple Airplay, Netflix a bonus může být O2TV (ale ta není vůbec podstatná). Ideálně optický audio výstup. Další fancy funkce jako různé chytré ovladače, ovládání hlasem a bůhví co dalšího mě nechávají zcela chladným - má to sloužit primárně jako velký zobrazovač obsahu. Stejně tak mě nezajímá kvalita integrovaných reproduktorů a možnosti soundbarů, protože používám externí ozvučení.

Cenově bych byl raději kolem 30k. Těch 40k bych dát mohl, ale musel by to být fakt propastný rozdíl v obrazu. Zároveň na filmy rád koukám kvůli obsahu a nelezu u toho u obrazovky a nehledám, co dělají jednotlivé pixely a jestli není někde zrovna chyba.. Zkrátka běžný uživatel :)

Předem děkuji za vaše tipy na co se zaměřit a po čem koukat :)
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod pike01 17. 11. 2021 15:55

Já bych na daný účel doporučil zvážit 65" oled. Velikost obrazu není vše.
pike01
Junior

Odeslat příspěvekod Renoi 17. 11. 2021 16:01

Pokud je tvá sledovací vzdálenost 2,5m, tak bych opravdu volil 65" a nejlépe ten Oled. Mam 75" na 3,5m, ale ze 2,5m bych na to koukat nechtěl.
Renoi
Junior

Odeslat příspěvekod miro_cz 17. 11. 2021 17:06

Já původně koukal na projektory s úmyslem sledovat 90” - 100”, protože mám rád “kino obraz”. Je ta OLED opravdu o tolik lepší, že vyrovná těch 10” rozdíl velikosti?
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod pike01 17. 11. 2021 18:45

Vzhledem k těm samsungům, které sis předvybral, bude oled určitě lepší. Případné chybějící palce by ti mohl "dohnat" ambilight od philipsu, ale philips nepodporuje airplay. Ten je nativně jen v sony a lg, pokud beru v úvahu oledy dostupné na českém trhu.
pike01
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 18. 11. 2021 07:28

Urcite OLED. V tej pozadovanej cene najdes 65", co bude este aj vyhodou na tu vzdialenost.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ppepko 18. 11. 2021 08:49

Ja som nedavno kupoval novu TV a moj nazor, ze uhlopriecka je to najdolezitejsie. Pokial ocakavas 75", tak 65" hocijakej kvality ti to nenahradi. Musis navstivit viacero predajni a porovnavat. Ja som nahradzoval 55" samsung F6400 a kupil som nakoniec sony 75x90J, napriek tomu, ze uz to bolo hodne nad cenovy strop, ktory som si dal. Ale myslim, ze za 1550eur sa nic lepsie nedalo kupit. Porovnaval som v predajniach LCD a OLED a pri beznych videach rozdiel nevidis, iba pri specialnych testovacich videach a to ti moze byt ukradnute. Co ale uvidis na prvy pohlad je ten neprijemny zrkladlovo leskly obraz u OLED a to podla mna uplne diskvalifikuje celu technologiu a TV je pozeratelna iba v noci, bez svetla, niekde v pivnici.

Ty prechadzas z plazmy, tak mozno mas ine ocakavania. Ale ja mozem povedat, ze teraz vidim, ze ten samsung mal tak hnusny obraz, ze ak by som dnes po 8 rokoch kupil cokolvek, tak je to 100x lepsie ako som mal doteraz. Dalej na samsungu som nenavidel cely ten ich operacny system, pomale ovladanie, vyslovene ma oklamali tym, ze sice som kupil FullHD TV vyssej triedy, tak youtube som nemohol pozerat vo vyssom rozliseni ako 720p. Preto som tentokrat siahol po android TV a zatial velka spokojnost. Ak by si chcel vediet nieco blizsie o mojom TV, spytaj sa, odpoviem.

A este ti poviem na zaver, ze prvy tyzden som mal taky waauuu efekt zo 75" rozmeru, ale dnes trochu lutujem, ze som neskusil 85". Kludne na 1080p filmy by mohla byt obrazovka vacsia, na UHD 2160p aj 100". Akurat to nase DVBT je take, ze kvalita je zufala. Ale zda sa mi, ze kvalita obrazu na 75" sony nie je o nic horsia ako na starom 55" samsungu, neviem ako to robia, ale je to skor lepsie ako to bolo predtym ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod miro_cz 18. 11. 2021 09:29

Ahoj, díky všem za reakce. Já včera na skok vlezl do prodejny, abych se podíval aspoň na velikostní rozdíl mezi 65" a 75" a musím říct, že mě to jenom víc utvrdilo v tom, že bych rád pořídil 75". Myslel jsem, že těch 10" nebude takový rozdíl, ale v přímém porovnání je to úplně jiná plocha.

Takže pokud se budeme držet parametru 75", na jaké typy se zaměřit? OLED jsou v této velikosti zatím dost drahé. Kolega výše kritizuje obraz Samsungu a vyzdvihuje Sony. Já jsem myslel, že QLED je hned v závěsu za OLED a nic jiného už dneska nemá cenu kupovat. Na co se tedy zaměřit při výběru? :)

Mimochodem dá se někde na jednom místě zkouknout více různých TV? Prodejny typu Datart apod. nebo kam se vydat, aby toho člověk viděl co nejvíce?
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 18. 11. 2021 09:51

Vlez do Datartu, Okay, Electroworldu, nebo něčeho podobného, tam jich mívají puštěných (dle velikosti prodejny) i desítky.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 18. 11. 2021 10:22

Len doplnim, aby som nahodou niekoho neurazil, ze som napisal, ze sony LCD s VA panelom z roku 2021 ma 100x lepsi obraz ako samsung z roku 2012 s pravdepodobne IPS panelom ...

Pri porovnavani obrazu sucasnych TV v predajni budes rozdiely hladat velmi tazko a je velmi otazne ako moc ti to bude vadit pri pozerani filmov u teba doma. Vyberal by som podla inych funkcionalit ako je typ panelu. Napriklad OS je dost dolezita zalezitost, podpora noveho kodeku AV1, aby sa ti nestalo, ze o 3roky si videa na youtube vo vyssej kvalite nepozries, pre mna bolo dolezite nahravanie na USB, co niektore modely ako TCL alebo Hisense nemaju, podpora KODI priamo v TV je super funkcionalita, podpora HDMI2.1 a obrazu 4K/120fps ak by si chcel pripojit modernu konzolu, atd ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 18. 11. 2021 13:15

ppepko píše:Ja som nedavno kupoval novu TV a moj nazor, ze uhlopriecka je to najdolezitejsie. Pokial ocakavas 75", tak 65" hocijakej kvality ti to nenahradi. Musis navstivit viacero predajni a porovnavat. Ja som nahradzoval 55" samsung F6400 a kupil som nakoniec sony 75x90J, napriek tomu, ze uz to bolo hodne nad cenovy strop, ktory som si dal. Ale myslim, ze za 1550eur sa nic lepsie nedalo kupit. Porovnaval som v predajniach LCD a OLED a pri beznych videach rozdiel nevidis, iba pri specialnych testovacich videach a to ti moze byt ukradnute. Co ale uvidis na prvy pohlad je ten neprijemny zrkladlovo leskly obraz u OLED a to podla mna uplne diskvalifikuje celu technologiu a TV je pozeratelna iba v noci, bez svetla, niekde v pivnici.

Ty prechadzas z plazmy, tak mozno mas ine ocakavania. Ale ja mozem povedat, ze teraz vidim, ze ten samsung mal tak hnusny obraz, ze ak by som dnes po 8 rokoch kupil cokolvek, tak je to 100x lepsie ako som mal doteraz. Dalej na samsungu som nenavidel cely ten ich operacny system, pomale ovladanie, vyslovene ma oklamali tym, ze sice som kupil FullHD TV vyssej triedy, tak youtube som nemohol pozerat vo vyssom rozliseni ako 720p. Preto som tentokrat siahol po android TV a zatial velka spokojnost. Ak by si chcel vediet nieco blizsie o mojom TV, spytaj sa, odpoviem.

A este ti poviem na zaver, ze prvy tyzden som mal taky waauuu efekt zo 75" rozmeru, ale dnes trochu lutujem, ze som neskusil 85". Kludne na 1080p filmy by mohla byt obrazovka vacsia, na UHD 2160p aj 100". Akurat to nase DVBT je take, ze kvalita je zufala. Ale zda sa mi, ze kvalita obrazu na 75" sony nie je o nic horsia ako na starom 55" samsungu, neviem ako to robia, ale je to skor lepsie ako to bolo predtym ...

Trosku uber, rozdiel LCD vs. Oled nevidi len slepy. Skutocny "wau" efekt je praveze pri prechode z hocicoho na Oled. Presviedcat ta tu o tom nejdem, lebo ti zjavne ide iba o velkost a nie o kvalitu obrazu.

@miro_cz: Treba si uvedomit, ze na vzdialenost 2,5 m je 75" pomerne dost. Uz na 65" tam uvidis akukolvek nedokonalost videa, pri 75" to bude este horsie. Cim vacsia obrazovka, tym viac sa prejavia aj jej pripadne vady (napriklad nerovnomerne podsvietenie).
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod miro_cz 18. 11. 2021 15:05

Vzhledem k tomu, že zde padlo několik hlasů proti 75" ve prospěch 65", tak jsem přečetl několik dalších článků ohledně velikosti TV a pokud bych to měl jednoduše shrnout, tak všechny říkají "go bigger". Mimo příklad z prvního příspěvku je třeba tady další článek vyzdvihující větší TV nad menší. Rád bych se tedy držel této velikosti.

Můžeme se tedy prosím přesunout k ostatním parametrům? Má cenu řešit 50Hz vs. 100Hz? Pozná člověk při běžném sledování filmů podsvícení po stranách nebo lokální stmívání? Nebo na jaké další věci si dát pozor?
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod storm 18. 11. 2021 16:39

Samozřejmně že poznáš lokální stmívání nebo edge led, stačí aby tam byla scéna, kdy to bude po krajích tmavý a u prostřed světlé. Nebo když si pustíš film s titulky, tak vše poznáš.
100Hz umí lepé pracovat s videem, ale je dost možný, že rozdíl nepoznáš.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 18. 11. 2021 17:15

Ja to lokalne stmievanie vidim len na testovacich videach na youtube. Podla toho som zistil ze sony 75x90J ma 4 stlpce a 10 riadkov. Cize tych zon nie je moc vela. Ale pri pozerani filmu to jednoducho nevidim. Asi mam malo citlive oci, alebo neviem ako to robi, ale viditelne to nie je. Skusal som rozne nastavenia low, medium, high. Nechal som high, kedze ma to nijako neotravuje ...
Prinos 100Hz neviem vobec vyhodnotit ci ma zmysel za to platit. Pozeral som futbal, pozeral som hokej, jasne, puk je lepsie viditelny, lebo 20" uhlopriecky navyse pomoze. Ale skor si myslim, ze tych 100Hz/120Hz je len taky marketing. Skus si to porovnat v predajni, doma to uz budes tazko analyzovat. 120Hz je dobre delitelne 24, takze by to malo pomoct plynulosti filmov, mozno to aj pomaha, lebo to nemusim nijako riesit ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 19. 11. 2021 03:33

Ak môžem pridať môj postreh.
Sám som nedávno riešil rovnakú dilemu a v priebehu pol roka som doma používal TV:
- Samsung NU7000 55" (cca 3 roky na starom byte)
- LG OLED 55"
- Samsung TU8000 75"
- Hisense U8QF 65"
- Philips OLED 65"

Presne v tomto poradí čiže som ostal u 65" OLED a vymenil by som ju už len za niejaku vyššiu radu s HDMI 2.1

Postrehy k jednotlivým TV:
- LG som jednoducho kúpil na skúšku aby som mal skúsenosť z OLED TV ale išla preč z dôvodu malej uhlopriečky (pozorovacia vzdialenosť cca 2.8m)

- Samsung 75" obraz nebol výslovne tragický ale keďže som mal aj LG v tú istú chvíľu... vedľa seba rozdiel v kvalite obrazu bol pripastny, hlavne pri sledovaní v noci. Nicmene vedel by som si predstaviť že by som túto TV mal a časom by som si možno zvykol pokiaľ by som nemal skúsenosť s OLEDom. Avšak hlavný problém pri tejto TV bol a nik to tu zatiaľ na fóre nespomína tak dúfam že to nieje len moja niejaka špecifická citlivosť oka. Pri kombinácii 75" TV, mala pozorovacia vzdialenosť a VA panel som pri premietnuti "čiernej" farby mal "čiernu" len priamo pred sebou na obrazovke a ku krajom obrazovky kde som sa na plochu díval už pod väčším uhlom z "čiernej" sa viac a viac stavala šedivá. Potom prirodzené ked som nesedel priamo pred stredom telky to bolo ešte horšie a nesmierne rušivé. Samozrejme pri Zamene manželiek alebo Prostreno to nespozoruješ ale pri tmavých scénach nájme v hororoch to bolo jasne vidieť. Ďalšia vec je že tieto veľké uhlopriečky majú dosť často nereonomerne podsvietenie čiže takzvaný screen bleeding a osobne by sa mi nechcelo vracať tak veľkú TV kôli tomu a spoliehať sa že ďalšia tou vadou nebude trpieť (aj moja VT tým trpela) predsa len nieje to mobil ktorý ľahko odnesies na predajňu.

- Hisense pokrok oproti Samsungu bol vidieť ale lokálne stmievanie na mňa pôsobilo ešte rusivejsie ako môj problém so Samsungom. Osobne ma TV dosť sklamala. Farby aj HDR bolo parádne ale práca s podsvietením dosť zlá. Hlavne pri tmavých scénach a titulkách som lokálne stmievanie často úplne vypínal.

- Philips ako som písal OLED je úplne iná liga a ambilight má tiež svoje kúzlo. Taktiež má v tom utvrdila aj manželka ked vo chvíle keď som TV zapol... bez mojej napovedy povedala že to čo je aká TV ? Úplne iná aku sme mali doteraz a to sa rozumie technike tak že notebook si vyberala podľa toho že bol biely :)
Ver mi a aj ostatným čo su tu na fóre že na predajni skutočný rozdiel vôbec nepostrehnes.

Ak si aj napriek tomu stále rozhodnutý kúpiť 75" TV osobne by som nepriplacal za vyšší model a zobral low-end lebo aj za väčší príplatok si moc nepolepsis. Myslím že rozdiel medzi VA a IPS panelom tak taktiež moc trápiť nebude. Skratka keď sa ti páči OS Samsung vezmi Samsung, pokiaľ OS LG vezmi LG alebo sa rozhodni podľa ceny pokiaľ niečo nájdeš v zľave.
Michael10
Junior

Další stránka