Jakou 75" TV na filmy?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod michalko58 19. 11. 2021 07:30

Perfektne zhrnutie Michael10. :tleskani Nazorne potvrdenie faktu, zalozene na vlastnej skusenosti, ze vacsie nie je vzdy lepsie.
Ja len k tomu dodam, ze kto Oled nemal doma, odmieta uverit, ale raz to nanho pride :-)
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Skajvolkr 19. 11. 2021 11:12

Také jsem chtěl koupit 75" OLED. Nakonec jsme koupili Samsung The Frame. Sice má vzpomínané vady typu černá/šedivá, bílá není někdy bílá, ale zase má kvalitní režim umění a je s tím velká zábava. Máme pravidelné ranní diskuze o tom, co je dneska umění a co tou patlaninou autor asi myslel. :-)
Skajvolkr
Junior

Odeslat příspěvekod miro_cz 19. 11. 2021 13:30

Michael10: Díky za info ohledně pozorovacích úhlů u velké TV, to by mě nenapadlo, že se začne projevovat. Koukal jsem na recenze na Rtings.com a je pravda, že jak ta tebou zmíněná TU8000 tak i ty QLED Q60, ale i vyšší řady třeba Q70 mají velmi průměrné hodnocení v kategorii pozorovacích úhlů. Až teprve Q80 má dobře hodnocené pozorovací úhly, ale ta už je za úplně jinou cenu :( Koukal jsem pak třeba na Sony X85J, ale tam je to dost sporadické, která velikost z dané modelové řady má IPS a která VA panel a nikde to info nejde dohledat. Hledal jsem ještě třeba Philips 75PUS8506, ale na rtings.com nemají recenzi na žádnou televizi Philips (čím to je?). Máte tedy tip na televizi, která by nemusela mít problémy s pozorovacími úhly v této velikosti?
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod ppepko 19. 11. 2021 15:34

Napisem par viet aj k pozorovacim uhlom, kedze si v prvom prispevku napisal, ze si "bezny uzivatel" a nehladas co robi, ktory pixel na obrazovke. Ja som vyberal asi 4 mesiace a dilema IPS vs VA bola na dennom poriadku. Mam rohovu sedacku, takze mi bolo jasne, ze budem pozerat aj z boku a predosly samsung s tym nemal najmensi problem. Ale odporucam, chod si to pozriet do nejakej predajne, zrovna pozorovacie uhly sa tam daju celkom dobre odsledovat. Moja tv X90J dostala velmi malo bodov na rtings v tejto kategorii. Ale podla obrazu v predajni som si nakoniec povedal, ze to nie je take zle. A pri realnom pouziti doma musim skonstatovat, ze aj pri bocnom sedeni na sedacke ma tato sony stale lepsi obraz ako stary samsung pri priamo pohlade.
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod Renoi 19. 11. 2021 16:22

Nech si tady poradit od lidí, kteří tomu rozumí (a tím nemyslím sebe) než od někoho kdo nevidí rozdíl mezi Oled a LCD, 100Hz je jen marketing a tak... Zajdi si do prodejny, odměř si svou pozorovací vzdálenost a sleduj chvíli, jestli ti to vyhovuje. Jestli budeš spokojený, pak vyber 75". Rozdíl mezi oled a tím Philipsem musí vidět i slepý.
Renoi
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 19. 11. 2021 18:34

75PUS8506 má podľa všetkého IPS panel s jeho výhodami ale aj jeho nedostatkami a má navyše široký farebný gamut. Ale inak je to low-end. Plus mal by si rátať s tým že okolo tv potrebuješ viac miesta na ambilight. Ak by si ju mal možnosť zohnať za rozumnú cenu prečo nie ? Ale TV čo sa týka zobrazovania ničím nevybočuje od iných značiek.

Ono ja viem že si na začiatku písal koľko chceš za TV dať ale tá suma je dosť rozťahaná pomohlo keby si ju definoval presnejšie. Trebárs 1200€ -+100€.

Niekedy sa dá naraziť na dobrú tv za super peniaze aj v tejto uhlopriečke. Ja som tak možno mesiac dozadu narazil v datarte na 75" Sony XH9000 za niečo okolo 1250€ čo je veľmi slušná tv za tie peniaze.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod miro_cz 21. 11. 2021 17:56

Nechal jsem si to trochu rozležet v hlavě a nakonec jsem rozšířil záběr i o 65" OLED. V úterý se snad dostanu do nějakého obchodu, tak doufám, že budou mít vystavených dost typů, ať si to můžu pořádně prohlédnout mezi sebou a dostanu k tomu teoretickému hledání i nějaké přímé zkušenosti. A rovnou se zeptám - máte někdo zkušenosti s LG OLED65B1? Na Alze u ní nemají uvedené Apple Airplay, ale LG na svých stránkách má podporu napsanou, tak snad je to pravdivý údaj.
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod JanKotrla 21. 11. 2021 18:44

OLED od LG (jediného přímého výrobce OLED panelů) je dobrá volba a model 65B1 je zlatá střední třída, která umí vše nejen na filmy. Pokud máš VIP účet na Datartu, tak tento model můžeš mít za 32700 Kč...
Samsungům se vyhýbej, například i řadě Q95 (s neviditelným kabelem do OneConnectBoxu), protože lze jen minimálně detailně upravit a nastavit parametry obrazu oproti LG, kde máš hodně podrobné možnosti úprav - pokročilé ovládací prvky nebo možnosti obrazu (Samsung je děsný, automat nastavení bez komentáře...).
Za OLED technologií následuje kombinace Micro LED + NanoCell + QuantumDot - obecně LG MicroLED.
Nebo čistě NanoCell s funkcí přímého zadního podsvícení s nativním 100 Hz obrazem - LG 75 NANO 91 (mám ji doma a jsem spokojen).
JanKotrla
Junior

Odeslat příspěvekod Pandero 21. 11. 2021 19:50

Samsung se dá nastavit naprosto bez problémů ve všech aspektech, včetně profesionální kalibrace, to za prvé.
Za druhé - za OLED nenásleduje MicroLED, MicroLED je výrazně lepší a prodává ho zatím jenom Samsung, ne LG. Pokud jsi myslel MiniLED technologii, tak tam má LG dva modely, ani jeden není žádný zázrak.
A za třetí - NanoCell je poměrně tragédie. Nízký jas, flekatý IPS panel, slabý kontrast...
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JanKotrla 21. 11. 2021 21:06

Co člověk, to originál.... :-)
Samsung QE65Q95T vs. LG 75NANO91 - u mě je vítěz jasný, Samsung obrovské zklamání a nebyl jsem sám, kolega v práci měl Q90 (bez one connect boxu) a nastavení možnosti nic moc, i SONY s přímým zadním podsvícením má vícero možností v menu - Obraz - nastavení- pro pokročilé...
MicroLED nemohu soudit, co se týče NanoCell u LG, může záležet na modelu a zda je tento způsob podsvícení dobře rovnoměrně řízen a dá se značně ovlivnit v Menu - Nastavení režimu obrazu - Možnosti obrazu - LED lokální tlumení podsvícení Vypnuto/Nízké/Střední/Vysoké) apod.
OLED v 77 palcích (195,58 cm) je poměrně drahé - LG OLED77B1 - 66 754 Kč (VIP účet Datart), ale nejlepší, asi tak...
JanKotrla
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 21. 11. 2021 22:20

miro_cz: B1 je samozrejme dobrá voľba a pokiaľ ti to dovolí rozpočet budeš spokojný. Kľudne si chod TV prehliadnuť ale nečakaj že na plné osvetlenej predajni zbadáš dramatický rozdiel, avšak večer je to úplne iná párty.

JanKotrla: Čo sa týka NoneCell jej obraz ti síce môže vyhovovať ale Micro-Led je skôr iná technológia i keď založená na LED technológii ale za to s potenciálom sa za pár generácií dotiahnuť na OLED. Zatiaľ čo NanoCell je len marketingové označenie obrazoviek ktoré sú vlastne úplne rovnaké ako rok pred tým.
Naposledy upravil Michael10 dne 21. 11. 2021 22:21, celkově upraveno 1
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod Renoi 21. 11. 2021 22:20

To že neumíš nastavit Samsung, ještě neznamená, že to nejde. Dále to komentovat nebudu, škoda času.
Renoi
Junior

Odeslat příspěvekod ppepko 22. 11. 2021 10:51

Ja fakt neviem co mate proti modernym LCD. Cez vikend som si paradne uzil lyzovanie. Petra Vlhova zajazdila fakt impozantne. Jazdilo sa cez den, do okien v obyvacke mi svietilo slnko a vobec ma to neotravovalo. Vyuzival som solarne zisky a nemusel som zatahovat zaluzie. Jas na televizore bol bez problemovy. Kontrast tiez, farby som si nastavoval podla roznych odporucani z testov a asi najprirozdenejsie nastavenie farieb odporuca Rtings, pri nom asi zostanem. Ziadne prehnane ziarive farby, ale jemne, prirodzene a naturalne. Akurat stale nemam jasno v tom ci tych 100Hz ma nejaky zmysel, skusal som rozne odporucania Cinemotion a Motionflow, ale ak chcem plynulejsi pohyb, tak jednoznacne stracam ostrost obrazu, podla mna je lepsie si na interpolaciu vobec nezvykat, ked raz je v zdrojovom signale 25fps, tak sa 100fps da urobit len za cenu rozmazania a straty detailov. No neviem, budem s tym este experimentovat.
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x90j/settings

Stary samsung som preniesol do miestnosti, kde slnko nesvietilo a zistil som, ze na nom nedokazem nastavit obraz tak, aby som mal jas a kontrast podobny tomu sony. Je prakticke nemozne na nom vidiet strukturu v bielych plochach, sneh sa zlieva len do takej velkej bielej machule. A cierna je samozrejme len seda.
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod storm 22. 11. 2021 14:45

Nikdo nic nemá proti moderním LCD, ale moderní LCD neznamená kvalitní LCD. Kvallitní LCD, které se dokáže rovnat s oledem, je pravě ještě dražší než oled. A to ještě pouze výkonem v nitech, jinak i nejkvalitnější LCD prostě zaostává.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michael10 22. 11. 2021 16:23

Taktež som dlhé roky použival základnú LED a tak isto som bol spokojný, zhliadol na nej XY filmov ktoré som si náramne užil ale objektívnou pravdou je že OLED je úplne inde.

Samozrejme sú ľudia ktorým príde podanie LED panelu príjemnejšie ale nepoznám človeka ktorý by si po kúpe OLED sťažoval.
Michael10
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka