Jakou 75" TV na filmy?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MMKS 22. 11. 2021 16:54

Založil jsem blbec podobný dotaz https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1703&t=1320033 a pak jsem zjisti, že čast otázek je zodpovězena tady.
Teď jsem se byl po cestě jen mrknout do pár prodejen, výběr nic moc, jejich znalosti o modelech ještě míň (nejlepší v jedná nejmenované, že nejdřív nemají ani jednu QLED ani OLED, pak je našla a že je škoda, že je nemají u sebe, aby pak našla zase hned 2 vedle sebe, pořád opakovala, že největší rozdíl mezi nimi je v obraze, jak překvapivé u TV a nakonec to zabila tím, že rozdíl je v háčku v písmenu Q :-D).
Nevím, jestli je to špatným továrním nastavením obrazu u Samsungu, ale byl jsem překvapený, jak nevýrazně ten obraz vypadal a třeba právě na 75 v hodnotě 45.000 (sry, model jsem si nezapamatoval). OLED vypadal daleko kontrastnější a to i přes to, že prodejny byly dost osvětlené, teda za podmínek, kde jsem čekal, že bude mít QLED navrh.
Fakt jsem překvapený, jak velký to byl rozdíl a nějak se zdráhám uvěřit, že by Samsung šel touto cestou jen tak.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 22. 11. 2021 19:41

Samsung nejde tou cestou len tak nahodou, ale preto, lebo nezvladal vyrobu Oled panelov, tak sa to marketingovo snazil ojekabatit "vynalezom" Qled.

Proste, ak to clovek mysli v dnesnej dobe so sledovanim videa aspon trochu seriozne (=nie iba ako podmaz v kuchyni), tak si ine ako Oled nevyberie (ak mu to financne situacia dovoluje samozrejme).
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod miro_cz 23. 11. 2021 17:08

Tak jsem dneska strávil nějakou tu chvíli v Datartu a porovnával všechno, co mi přišlo pod ruku a před oči a shrnutí je celkem jednoduchý - OLED suverénně nejlepší obraz ze všeho, následuje Samsung Neo QLED, na kterou si po chvilce koukání zvyknete a obraz vám nepřijde špatný, ale jakmile zahlídnete OLED, hned víte, co vám vadilo, no a na konci žebříčku "obyčejný ne-Neo" QLED, která má jasně horší barvy a zobrazení oproti prakticky libovolné OLED (v dnešním konkrétním porovnání Samsung Q80 vs. LG B1).

Takže obrazem mě rozhodně láká OLED. Jediné čím si nejsem moc jistý, je ta velikost, kdy mi na prodejně při pozorování z 2,5 metrů (stejně jako doma) nepřipadala 75" nijak přehnaně velká, ale je možné, že to dělá ten velký prostor prodejny s vysokými stropy a velkou plochou a doma by to vypadalo jinak. Problém ovšem je, že OLED v 77" je zatím pro mě extrémně drahý - cca 66k za LG OLED77B1 vs. polovičních 32k za 65" LG OLED65B1 no a nebo se spokojit s horším obrazem a doufat, že si po chvilce stejně zvyknu a vzít 75" Samsung QE75Q67A za 31k. A teď babo raď :hm Jak je to s postupným klesáním ceny, je šance že to ještě spadne, nebo že třeba při vydání nových modelů už nebudou 77" tak exkluzivní a budou s menším cenovým odskokem od 65" než letos?

A poslední věc, které jsem si dneska všiml - skoro všechny vystavené TV mají jakoby "zvlněný" display, takže když se zaměříte na odlesky a jdete kolem televize, tak si všimnete, že se různě kroutí a vlní, jako před zdeformovaným zrcadlem. Neměla to snad jen jedna z vystavených TV. To je dneska normální? Když kouknu na svojí starou plazmu, tak ta má odraz naprosto rovný bez jakéhokoliv zvlnění. :pozor
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod MMKS 23. 11. 2021 18:35

řeším úplně stejné dilema. Pořád zvedám rozpočet a pořád se nemůžu do toho vlézt. Budu muset taky do prodejny (u nás pár TV většinou levnější) abych taky osobně mrkl a stanovil si, pod co nepůjdu. Obávám se, že teď rozhodně ceny dolů nepůjdou, tuším, že se uvádí, že ceny klesají snad někdy kolem května s vydáním nových modelů.
Chtěl jsem Samsung, protože mám od nich plasmu a jsem spokojený (respektive byl), ale fakt mě překvapilo, jak ten obraz byl proti OLED nevýrazný.
Ale vzhledem že teď mám nějakých 51´´ tak i skok na 65 bude velký a myslím, že ten wow efekt vymizí za stejný čas, ať skočím na 65, nebo 75, prostě časem si člověk zvykne a bude vždy hledět po větší. No uvidíme....
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod storm 23. 11. 2021 18:53

Z plasmy bych přecházel spíše k OLED, je to podobnější a barvy už to takový mít nemusí, protože za ty letá už je to "vypálený".
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MMKS 23. 11. 2021 19:57

to je právě důvod, proč hledám novou. Dřív jsem mě obraz v režimu "standart", časem jsem dal "film" a teď mám "dynamic" a stejně je to občas vyblité. Asi došly barvy v zásobníku :-D
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 23. 11. 2021 20:22

miro_cz píše:Tak jsem dneska strávil nějakou tu chvíli v Datartu a porovnával všechno, co mi přišlo pod ruku a před oči a shrnutí je celkem jednoduchý - OLED suverénně nejlepší obraz ze všeho, následuje Samsung Neo QLED, na kterou si po chvilce koukání zvyknete a obraz vám nepřijde špatný, ale jakmile zahlídnete OLED, hned víte, co vám vadilo, no a na konci žebříčku "obyčejný ne-Neo" QLED, která má jasně horší barvy a zobrazení oproti prakticky libovolné OLED (v dnešním konkrétním porovnání Samsung Q80 vs. LG B1).

Takže obrazem mě rozhodně láká OLED. Jediné čím si nejsem moc jistý, je ta velikost, kdy mi na prodejně při pozorování z 2,5 metrů (stejně jako doma) nepřipadala 75" nijak přehnaně velká, ale je možné, že to dělá ten velký prostor prodejny s vysokými stropy a velkou plochou a doma by to vypadalo jinak. Problém ovšem je, že OLED v 77" je zatím pro mě extrémně drahý - cca 66k za LG OLED77B1 vs. polovičních 32k za 65" LG OLED65B1 no a nebo se spokojit s horším obrazem a doufat, že si po chvilce stejně zvyknu a vzít 75" Samsung QE75Q67A za 31k. A teď babo raď :hm Jak je to s postupným klesáním ceny, je šance že to ještě spadne, nebo že třeba při vydání nových modelů už nebudou 77" tak exkluzivní a budou s menším cenovým odskokem od 65" než letos?

A poslední věc, které jsem si dneska všiml - skoro všechny vystavené TV mají jakoby "zvlněný" display, takže když se zaměříte na odlesky a jdete kolem televize, tak si všimnete, že se různě kroutí a vlní, jako před zdeformovaným zrcadlem. Neměla to snad jen jedna z vystavených TV. To je dneska normální? Když kouknu na svojí starou plazmu, tak ta má odraz naprosto rovný bez jakéhokoliv zvlnění. :pozor

Byt tebou idem cestou kvalitnejsieho obrazu. Prechadzas z pomerne malej uhlopriecky, takze velkost bude doma ohromujuca aj tak.

77" nezlacneju tak skoro ako by si chcel. Za ceny co sa dnes predavaju 65" oled sa predavali 55" cca pred 1,5 az 2 rokmi - vybehove modely.

Cim vacsia plocha, tym je narocnejsie aby bola uplne rovna, obzvlast, ked je ta obrazovka taka tenka.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Michael10 24. 11. 2021 03:01

Nieje to zvlnenie tak schválne kvôli rozptilu dopadajúceho svetla ?

Ono osobne tiež už by som nešiel cestou väčšieho obrazu na úkor kvality. Obzvlášť keď je to finančne v tejto rovine že za rovnakú cenu dostaneš buď 75" základnú LED alebo 65" OLED.
Je to síce impozantné mať doma 75" uhlopriečku keď návšteva to komentuje slovami "som ani netušil že také veľké TV sa vôbec vyrábajú" ale ty si na tú veľkosť rýchlo zvykneš (som si isty že ani 85" by mi neprišla moc velka) a už skôr budeš vnímať nedostatky panelu. Zatiaľ čo pri OLED sa budeš v duch (a niekedy aj na vonok) stále usmievať nad obrazovým podaním. Aspoň mňa to po 2 mesiacoch (viem, krátka doba) stále neopúšťa.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 24. 11. 2021 07:22

Mna to neopusta ani po 1,5 roku. :-)

A ked navsteve co Oled doma este nema, nieco na tom spustis.... :lol:
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod tanguero 24. 11. 2021 09:46

Jsem na tom stejně jako Michalko, OLED budu mít v únoru tři roky.
77' OLED byla, je a bude drahá, zjevně na to není optimalizovaná technologie ve fabrice a těžko říct, zda do budoucna půjde OLED do větších úhlopříček. Stejně tak nemá smysl čekat na MikroLed, když nejlevnější panel teď stojí 1,5 milionu korun.
Taky ne všechen obsah na Netflixu a Youtube je nativní HD, nebo 4K. Spoustu starších filmů a dokumentů je v nižším rozlišení a zde platí, že čím větší zobrazovadlo, tím víc je vidět nedokonalost zdroje. Zvlášť když člověk sedí 2,5m blízko. Argument, že nový obsah je už jen HD je jen jedna strana mince, druhá strana je, že kvalita nových "děl" je silně poznamenaná MeeToo, Blacklives Matter, LGBT+ propagací atd. Obraz hezký, ale jinak by člověk blil..
I proto vřele doporučuju 65'' OLED, model dle preferencí kupujícího.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miro_cz 24. 11. 2021 21:26

Tady na Redditu řeší to zvlnění obrazovky a půlka lidí doporučuje reklamaci, druhá půlka tvrdí, že to je normální (kvůli rozptylu odrazů, nebo kvůli moc úzkým rámečkům na tak velkou plochu). Takže jde o to, jestli je to "normální" kvůli mizerný výrobní kvalitě, nebo jestli to už vážně nejde udělat pořádně rovný, jako to bývalo kdysi :hm
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 24. 11. 2021 21:53

Úplně obyčejný názor obyčejného uživatele. Mám citlivé oči, na jaře sem přešel z “37 staré LCD na OLED CX55…

A obraz mi příjde velmi plastický, detailní a ostrý.

Takže bych spíš řešil, zda LG, Sony nebo Panasonic.

Tipuju, že než do standardní cenové relace s nano led (nebo jak se ta superdrahá technologie co má být černá jak OLED ale rizika vypálení jmenuje)spadnou modely za 20-30 000 je OLED nejlepší. Ona ta černočerná barva je fakt návyková a obraz mi fakt příjde plastický.

Berte to jako názor obyčejného spotřebitele, ne hi-tech nadšence.
PoliceCollector
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michael10 25. 11. 2021 00:07

Pokiaľ to zvlnenie nieje na každej B1 ale iba na niektorých tak to asi nebude kvôli rozptilu svetla ale skôr výrobná vada... aj keď by to dávalo zmysel.
Ja som si na mojej Philips 705 nič nevšimol aj keď pravda úplne z boku pod uhlom som sa na ňu nedival.
Skúsim to ráno pozrieť, tiež som zvedavý.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod miro_cz 6. 12. 2021 13:44

Ahoj, dám sem shrnutí, ať to nezůstane otevřené. Pořídil jsem nakonec LG OLED65B1 v akci v Datartu + VIP sleva + 500Kč slevový poukaz a rovnou i splátky bez navýšení, takže celkově to vyšlo jako dobrý kup. TV mi dovezli před týdnem v úterý zdarma pomocí jejich Dopravart doručení, vynesli do 4. patra, vybalili, zapojili, vše během pár minut. Kluci věděli co a jak a žádné rozmýšlení, jak se co montuje.

A teď k TV - z obrazu jsem nadšený! To zobrazení černé je naprosto dokonalé. Obraz jsem nastavil podle doporučení na RTINGS. Perfektní černá podporuje i ostatní barvy a všechno je krásně vykreslené. Záběry například na noční New York ve filmech jsou dokonalé a člověk by si to skoro pozastavil, aby se tím mohl chvilku pokochat :D Ohledně velikosti - na mojí pozorovací vzdálenost 2.5m je 65" úplně OK a asi bych se nebál ani tý 77" kdyby nestála takovou raketu :) Takže za mě se pořád držím doporučení "kupte to největší, co se vám vejde na zeď"
K tomu zvlněnému obrazu který jsem viděl na většině TV v prodejně - tady se nic takového nekoná a TV je zrcadlově rovná. Předpokládám, že v prodejně je mají nějak špatně zavěšené, nebo s nimi něco provedli, protože tam to měla fakt téměř každá.
Z aplikací využívám pouze Netflix a O2TV. Ještě trochu bojuji, jak bude nejjednodušší přehrávat filmy z Macbooku - zatím pomocí programu Airflow přehrávám filmy přes Airplay přímo do TV, ale předpokládám, že bude i jednodušší cesta pomocí DLNA nebo něčeho podobného.
Funkce ovladače a jeho ukazování jako ukazovátkem namísto používání tlačítek je silně návyková záležitost.
Zvuk mám vyvedený přes optický kabel do zesilovače, takže ani vlastně nevím, jak TV hraje..

Takže díky za nasměrování k OLED a vyvedení z omylu QLED, jsem za ten nákup fakt rád a s TV maximálně spokojený :)
miro_cz
Junior

Odeslat příspěvekod berto99 10. 12. 2021 19:10

ppepko píše:Ja som nedavno kupoval novu TV a moj nazor, ze uhlopriecka je to najdolezitejsie. Pokial ocakavas 75", tak 65" hocijakej kvality ti to nenahradi. Musis navstivit viacero predajni a porovnavat. Ja som nahradzoval 55" samsung F6400 a kupil som nakoniec sony 75x90J, napriek tomu, ze uz to bolo hodne nad cenovy strop, ktory som si dal. Ale myslim, ze za 1550eur sa nic lepsie nedalo kupit. Porovnaval som v predajniach LCD a OLED a pri beznych videach rozdiel nevidis, iba pri specialnych testovacich videach a to ti moze byt ukradnute. Co ale uvidis na prvy pohlad je ten neprijemny zrkladlovo leskly obraz u OLED a to podla mna uplne diskvalifikuje celu technologiu a TV je pozeratelna iba v noci, bez svetla, niekde v pivnici.

Ty prechadzas z plazmy, tak mozno mas ine ocakavania. Ale ja mozem povedat, ze teraz vidim, ze ten samsung mal tak hnusny obraz, ze ak by som dnes po 8 rokoch kupil cokolvek, tak je to 100x lepsie ako som mal doteraz. Dalej na samsungu som nenavidel cely ten ich operacny system, pomale ovladanie, vyslovene ma oklamali tym, ze sice som kupil FullHD TV vyssej triedy, tak youtube som nemohol pozerat vo vyssom rozliseni ako 720p. Preto som tentokrat siahol po android TV a zatial velka spokojnost. Ak by si chcel vediet nieco blizsie o mojom TV, spytaj sa, odpoviem.

A este ti poviem na zaver, ze prvy tyzden som mal taky waauuu efekt zo 75" rozmeru, ale dnes trochu lutujem, ze som neskusil 85". Kludne na 1080p filmy by mohla byt obrazovka vacsia, na UHD 2160p aj 100". Akurat to nase DVBT je take, ze kvalita je zufala. Ale zda sa mi, ze kvalita obrazu na 75" sony nie je o nic horsia ako na starom 55" samsungu, neviem ako to robia, ale je to skor lepsie ako to bolo predtym ...

ja som zvedavy kde si ho kupil za 1550 lebo teraz ide za 1900.
berto99
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka