Poslední dilema

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 31. 12. 2021 14:28

Čím dýl to řeším, tím víc jsem v prr...nicméně po necelém roce konečně nastal ten čas...ale je tady problém, odešla nám plazma a budu ji muset nahradit, tak jsem se díval na základní telky kolem 20, nebudu to natahovat, skončil jsem na bravii xr65A83J. Teď řeším možná podstatnou věc. Mám koupit ten projektor s plátnem 120", nebo připlatit za 77" ? Dilema je jasné.
Projektor vs. Televize
3 metry vs. 2 metry. ALE
FHD na 3 metrech vs. 4K na 2 metrech
Necelých 70k navíc k nějaké základní tv kolem 20 vs. Necelých 80 za OLED t ceny je ještě potřeba snížit o DPH takže nějakých 77 za tv a projektor vs. 64 za OLED kde mam jasné rozlišení po celé ploše, nemusím řešit lampu, zatemnění místnosti, kvalitu plátna, hukot od projektoru, nehledě na to že mi nebude vidět u stropu. Tv sledujem ze vzdálenosti 3.5 metru...
Takže co teď, přátelé? Přes asi jasné výhody televize mě ten projektor dost láká, ale mám strach, že se budeme na něco dívat na té tv třeba na netflixu a pak si pustíme něco na projektoru a ta kvalita obrazu bude najednou....na nic...
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 31. 12. 2021 17:40

Dej si frťana a hoď korunou :-)

Asi bych si napsal klady a zápory každého řešení a zamyslel nad tím, co je nejvíce využívané v rámci Vaší domácnosti. Tomu přizpůsobil výběr. Ne, není to jednoduché.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pebu86 1. 1. 2022 09:58

LG OLED77C12 (2021) je na EW.cz za 70.000 Kč, bez DPH by vyšla na 58.500 Kč, což už je lákavá nabídka. Projektor jsem nikdy neměl, nemohu srovnat, zato s OLED tv jsem byl vždy spokojený. Škoda, že jsou ty 77" přes 50.000, jinak bych uvažoval o větší úhlopříčce z 55" na 77".
Pebu86
Junior

Odeslat příspěvekod Juro56 1. 1. 2022 16:13

Ja mám doma 49" LG základnej rady a k tomu FHD projektor Benq Mh 534 za cca 550€ plus 100" plátno. Všetko teda low budget, ale pozerať Netflix seriály alebo hokej na veľkom plátne je určite lepší zážitok ako na Tv. Pri plátne mám pocit ako v kine a paradoxne lepší, lebo sedím cca 3 m od plátna a vidím všetky detaily. Samozrejme, pri tomto projektore čierna nie je čierna, ale tmavošedá, ale pocit kina vyhráva. Pri väčšom budgete ten pocit bude ešte lepší. Nevadí ani mierny hluk z vetráku, tak to má byť �.
Juro56
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 1. 1. 2022 18:44

Nakonec jsem zvolil Bravii XR77A83J
Uvidím, oproti stávající 60" to bude dost velký rozdíl. Je fakt, že plátno velikostí a pocitem určitě vyhraje, ale kvalita obrazu s dokonalou černou a nenutností řešit okolí plátna, kdy mám všude bílé stěny a musel bych to nějak řešit, nehledě na zatemnění místnosti mi ty misky slušně vyvážily. Uvidím...do budoucna plátno není vyloučené, ale vím určitě, že kdybych se díval na něco v 4k a pak si před to hodil 2x větší plátno a pustil FHD tak by mě to srrrrr.... Navíc na tomhle řešení teď ušetřím nějakých 20, za které můžu pořídit o třídu lepší repro do sestavy.
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod ppepko 2. 1. 2022 09:26

77" nie je ziadna zavratna velkost. Sam mam 75" a co si budeme nahovarat, je to male a rychlo sa na to zvykne. Ale kino to nie je ani nahodou. Ak by som kupoval este raz, priplatil by som si napriklad za sony 85X85J. Vacsi rozmer ma urcite vacsi vyznam ako lepsi panel, procesor, softver a ine nezmysly ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 2. 1. 2022 09:56

Podobne si kedysi ludia odovodnovali, ze sa neoplati priplacat za SSD disk do pc/notebooku... :-D
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Dagy2 2. 1. 2022 13:41

Jonaasisko píše:Je fakt, že plátno velikostí a pocitem určitě vyhraje, ale kvalita obrazu s dokonalou černou a nenutností řešit okolí plátna, kdy mám všude bílé stěny a musel bych to nějak řešit, nehledě na zatemnění místnosti mi ty misky slušně vyvážily....

pokiaľ k tej Bravii teda pribalili aspoň dve missky tak sa to vyplatilo. 8-D
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tanguero 4. 1. 2022 11:55

ppepko píše:77" nie je ziadna zavratna velkost. Sam mam 75" a co si budeme nahovarat, je to male a rychlo sa na to zvykne. Ale kino to nie je ani nahodou. Ak by som kupoval este raz, priplatil by som si napriklad za sony 85X85J. Vacsi rozmer ma urcite vacsi vyznam ako lepsi panel, procesor, softver a ine nezmysly ...

Mno, u známého jsem viděl 85 palcovou LCD a ten obraz byl na blití. Za mě určitě radši OLED panel v 77, než LCD v 85, ale to už jsem řešili, že jo.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 14. 1. 2022 00:38

Takže sony OLED XR77A83J je doma. První dojmy? Obrazu nemám absolutně co vytknout, černá je prostě černá, žádné artefakty, stíny, zdvojené pohyby...nic. Prostě dokonalý. Zdroj je O2 TV, Netflix, Amazon, Apple tv, HBO go, google tv a YouTube vše přes anténu od O2 , teď ještě přibude nějaká domácí sbírka na NASu, protože streamovací služby mi plný Atmos nedají. Zvuk? Čekal jsem víc. Neříkám, že se to nedá poslouchat, ale nějakou hloubku ,nebo prostor v tom nenajdete, udávaná podpora Atmos mi přišla vtipná už když jsem o tom četl, navíc při zesílení nad polovinu v určitých hlasitějších pasážích plocha drnčí. Původně jsem myslel, že tv použiji místo středového repra, ale určitě to neudělám, dřevo je prostě dřevo. Tím pádem logicky rozdíl mezi zvukem z televize a z připojeného domácího kina už jen ve stereu je markantní (což jsem i přes všechny reklamní slogany a sliby čekal. Ať mi nikdo netvrdí, že jakýkoliv soundbar udělá lepší zvuk, než klasické reprobedny) Samotný zvuk který z televize vychází přes HDMI je násobně lepší než zvuk, který lezl z bývalé plazmy Samsung. Zapojený byl receiver Pioneer VSX 1123 v konfiguraci zatím 7 repro bez wooferů, ale mnohonásobně vyšší byl posun po nahrazení modelem SC-LX901 hlavně nízké tóny a prostor ale o tom v jiném vlákně. Ale .....ale ta velikost, v poměru 16:9 jde poznat nárůst oproti 60", ale už jsem si zvykl, v 21:9 není ten rozdíl tak patrný, takže plátnu a projektoru se holt nevyhnu. Jinak rychlost reakcí, možnosti nastavení perfektní, dokonce hlasové ovládání, ke kteremu jsem byl skeptický je fajn. Takže stálo to za ty peníze? Těžká otázka...pořád mám zvláštní pocit, že jsem vyvalil 63 tyček (po odpočtu DPH) za televizi, mimochodem, když jsem si pro ni na prodejnu přijel, byla vedle ní vystavena 85" XR LCD a ten rozdíl ve velikosti tam byl sakra vidět, byla i o dost levnější...ale nakonec nelituji. Ten obraz je fakt dokonalý, zítra si pustím 4K HDR Star trek a myslím, že zklamaný nebudu. A co se týká té velikosti...Stejně jsem vždycky chtěl doma kino, takže až to doplním tím 120" plátnem, spokojený budu tak jak tak.
Přílohy
Compress_20220114_013420_0623.jpg
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 14. 1. 2022 04:48

No myslím, že když srovnáš rozměry TV a těch sloupů před ní, musel bys být víc než naivní, pokud bys z TV čekal solidní zvuk. Totéž soundbar. Jak sám píšeš, dřevo je dřevo...
A žádná LED ti nedá takový obraz, jako OLED, byť bude větší.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 14. 1. 2022 08:34

Ale musíte uznat, že na tu velikost místnosti je těch 65" prostě málo. Tam bych bral 85" jako minimum, jinak samozřejmě plátno a projektor.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 14. 1. 2022 08:51

Právě proto jsem psal, že jsem určitě nečekal nějaký dobrý zvuk a ani nepočítal s tím, že to budu takhle poslouchat, i když je fakt, že když mi prodavač v EW zhlasil 65" tak to vyloženě zle nehrálo...na televizi :-)
Tohle je 77" ne 65"
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 14. 1. 2022 11:03

Aha, dobře, ale i ta 77" je celkem malá :D
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarešek 14. 1. 2022 16:27

To jsi fotil bramborou, nebo kedlubnem?
jarešek
Junior

Další stránka