55" do cca 20.000,-. OLED ne.

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Tony70 11. 1. 2022 13:20

Katikakus :

Předpokládám, že kdybys zakoupil to, co mám doma já,tak tady napíšeš, že je to na slepeckou hůl ... :lol:

Problém samozřejmě není v OLED technologií, ale v tom, že ty si evidentně neumíš tento typ televizorů nastavit ... 8-)
Home cinema : OLED PANASONIC TX-65JZ2000E * Ultra HD Blu-Ray PANASONIC DP-UB9000EGK * PANASONIC SA-BX500EG-K * 4 x PANASONIC SB-PF800E-M * 3 x PANASONIC SB-PS800E-M * PANASONIC SB-WA800E-M *
Music : TECHNICS SC-A600 * TECHNICS SB-C600
Tony70
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Katikakus 11. 1. 2022 14:46

Ze OLED technologie u nekterych lidi zpusobuje bolesti hlavy, podrazdeni a unavu oci je obecne znamy fakt. S nastavenim to nema nic spolecneho.
Katikakus
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 11. 1. 2022 15:05

Zajímá mě to. Prosím nějaký odkaz. Rád si počtu. Děkuji
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 12. 1. 2022 08:00

Čekám na reakci. Děkuji.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 12. 1. 2022 08:31

Já bych si dovolil dát odkaz na článek, který se týká spíše notebooků a jejich displejů (OLED), ale ono je to platné i pro TV. Z něj naopak vyplývá, že OLED je v mnoha ohledech ke zraku šetrnější, už kvůli eliminaci vyzařování modrého světla ve srovnání s LED o 50-70% a možnosti snížení jasu díky prakticky neomezenému kontrastu.
https://pctuning.cz/article/oled-disple ... cle-header
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 12. 1. 2022 09:25

MgX píše:Zajímá mě to. Prosím nějaký odkaz. Rád si počtu. Děkuji

trpělivost, napřed to musí napsat :)

a k původnímu dotazu:
pokud ti jde o kvalitní obraz, tak samozřejmě OLED - koukni na Panasonic TX-55HZ980E - nyní za 23t, ale je to tuším "jen" 50Hz, což ale nemusí vadit (možná tak u sportu). Nicméně Panasonic má výborné nastavení už po vybalení, stačí jen vybrat správný profil a drobně poladit dle svých preferencí
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tanguero 12. 1. 2022 13:01

Katikakus píše:Ze OLED technologie u nekterych lidi zpusobuje bolesti hlavy, podrazdeni a unavu oci je obecne znamy fakt. S nastavenim to nema nic spolecneho.

Dokážu si představit, že pokud bych se koukal ve zcela tmavé místnosti na OLED s maximálním jasem a kontrastem, bude to tahat oči. Osobně použím slabé tlumené světlo mimo zorné pole a na OLED vydržím koukat hodiny absolutně bez únavy očí a bolestí hlavy.
Popisované problémy způsobuje spíš PWM modulace jasu u LED podsvícení, což u OLED už z principu není.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod messy 13. 1. 2022 01:07

Oled nemoze mat PWM modulaciu?
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce.
messy
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 13. 1. 2022 02:38

Nemůže. U OLED svítí jednotlivé body vytvářející obraz. Je to systém vlastně bližší plazmám, než LED technologii . U LED svítí diody za displejem a prosvětlují ho (u LCD to nebyly diody, ale zářivkové trubice). A jejich intenzita svitu bývá regulována PWM regulací, což způsobuje blikání- stroboskopický efekt. Někdo to nevnímá, někdo je na to citlivý více, či méně, někomu to způsobuje i zdravotní potíže - nevolnost, bolest hlavy, očí.
Jediný problém u OLED může být při vysokém jasu v HDR ve tmě, kdy to prostě oslňuje - tahá oči, což u LED je rovněž a může to být daleko intenzivnější.
Ale osobně si myslím, že je správná cesta, když svítí ty body, než prosvětlování displeje a pokračovatelem OLED technologie bude micro LED, kde ty vlastní body nejsou organické diody (OLED), ale anorganické, které by neměly mít sklon k vypalování.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 13. 1. 2022 05:35

Nicméně displeje mobilů v OLED provedení mají svoji frekvenci kmitu, která vadí.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod martas38 13. 1. 2022 07:14

Obnovovací frekvenci má každý zobrazovač. Ovšem u podsvícených panelu s PWM regulací do toho bliká ještě to podsvícení.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 13. 1. 2022 09:30

Ano, ale podívej se na rozdíl měření u OLED mobilů a u OLED televizorů.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod martas38 13. 1. 2022 16:49

Mám pocit, že u telefonů to je 60Hz a nyní bývá proměnná od 10 do 120Hz a u OLED TV v naší síti je to 100Hz (v USA 120Hz), ale možná se pletu.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 13. 1. 2022 18:24

Pocit máš špatný. OLED v telefonech bliká a využívá PWM. Třeba u iPhone 13 bylo naměřeno něco kolem 609 Hz. Ale netýká se to jen iPhone. Sám mám neblahou zkušenost s mobilním telefonem Samsung, kde se toto zvěrstvo ukázalo taky, byť na jiné frekvenci. Vzhledem k mým citlivým očím jsem to nedal a musel telefon vrátit.

Nicméně u OLED televizorů se toto zatím, respektive zatím co vím, nekoná. Takže tam dochází k jakémusi mírnému kolísání, nikoliv úplnému vypnutí podsvícení a k tomu ještě v rámci jednotlivých řádků. Takže onen projev by měl být významně klidnější. Bohužel u LCD televizorů se výrobci nechtějí chlubit flicker free technologií, jako to dělají u monitorů, a klidně tam PWM narvou.

Avšak můj dotaz směrem na Katikakus, jím zatím nebyl zodpovězen, což mě mrzí.

//A ještě doplním. Mně je jedno, co kde kmitá, bliká. Prostě chci mít klidný obraz. Pro oko naprosto klidný obraz.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod martas38 13. 1. 2022 18:36

A těch 609Hz postřehneš? To blikání člověk vnímá cca do 80Hz, pak už by neměl. On bliká každý zobrazovač v rytmu obnovovací frekvence. Staré CRT obrazovky televizí blikly 50x za vteřinu a bylo to z blízka víc než nepříjemné. U monitorů se to řešilo vyšší obnovovací frekvencí, která ša z grafické karty a obvykle se dala přepínat. Bylo to velice patrné na starých monitorech. OLED blikne 100x za vteřinu. Mám iPhone s OLED a nikdy jsem si toho nevšiml. Ale je fakt, že na to asi nejsem vnímavý. Nikdy jsem si nevšiml blikání u plazmy a vím, že to spoustě lidí hodně vadilo.
Jinak OLED ani u telefonu ani u TV nemá podsvícení. Svítí tam vlastní zobrazovací body.
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka