Jak jsem vybíral, kupoval a nastavoval TV (Sony XR-55A83J)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 12. 4. 2023 17:57

Díky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 29. 4. 2023 15:16

Po aktualizaci na aktuálně nejnovější dostupný software, kterou jsem dělal na běžně vybaveném televizoru (nic neodpojováno, nic neresetováno), proběhla tato korektně přímo z prostředí TV. Po aktualizaci zatím zjištěn jeden nedostatek. U satelitního vysílání Skylink nenaskočí obraz, a to u žádné stanice. Pomohl běžný restart za pomoci dálkového ovladače, kdy se déle přidrží tlačítko vypnutí. Následně již modul s kartou funguje, alespoň zatím.

Televizor byl ještě po restartu odpojen od napájení.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ku8ba 22. 9. 2023 13:54

Zdravím, setkal jste se někdo s tím, že by vám mizely aplikace z domovské obrazovky? Mám pro domovskou stránku nastavený profil "pouze aplikace". Nastavím si nějaké pořadí aplikací, ale vždy po nějaké době (nemohu vykoumat za jaké situace) mi zmizí 2 aplikace (vždy ty stejné, Kodinerds a FX file explorer), resp. jejich odkaz z této domovské stránky. Musím vždy pracně vypnout profil "pouze aplikace" a znovu je tam přidat, nicméně po nějaké době opět tyto 2 aplikace zmizí. Proběhlo již několik updatů softwaru, ale tato drobnost mě pořád rozčiluje. Aplikace jsem již několikrát přeinstaloval, ale stejně to nepomáhá. Nějaký tip? Děkuji
ku8ba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 22. 9. 2023 14:20

Zkus jiný profil pro domovskou obrazovku.

NEBO

Zkus zakázat automatické aktualizace SW TV i v Google Play v TV. Následně se dívej, které apky chtějí aktualizaci, aktualizuj ručně. Všímej si hlavně věcí od Google. Typicky Google TV app. Ta v posledním čase, jak to vypadá, dělá dost nepořádku. Pozor ale. Za určitých okolností tato apka projde do systému s aktualizací, byť máš tyto zakázány. Tudíž koukej i na seznam posledně aktualizovaných. Tam by to bylo vidět.

Mně včera vyskočila informace, jak se proměnila domovská obrazovka, a že si ji mám užít. Jenže takto vypadá už několik měsíců. Takže info najednou přišlo v době, kdy už dávno vím, že Home Screen je prostě rozložený jinak.

NEBO

Kompletně resetuje TV a následně znovu vše nainstaluj a nalaď.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 29. 12. 2023 11:33

Aktualizoval jsem právě na nejnovější dostupný software s označením 6.7480 (Sony A83J).

Před aktualizací jsem udělal restart TV za pomoci dálkového ovladače. Dále jsem nic nespouštěl, pouze aktualizační proces, a to přes internet. Neaktualizoval jsem z USB flešky. Aktualizace proběhla korektně. TV se hned po spuštění aktualizace vypnul. Dal jsem mu asi 15 minut, následně jsem ho zapnul. Vše pomalu nabíhalo. Toto chování je dopředu oznámeno, tedy, že může po aktualizaci dojít k určitému pomalejšímu chodu systému a reakcím. Ano, toto není nic neběžného.

Po zapnutí a naběhnutí hlavní obrazovky jsem opět udělal restart za pomoci dálkového ovladače. Po znovu nastartování TV jsem vyčkal na načtení, TV vypnul ovladačem a odpojil od napájení na dobu delší než 5 minut.

Následně jsem s telkou začal běžně fungovat. Aktuálně po několika testovacích hodinách provozu jsem nezaznamenal žádný viditelný zádrhel. V případě, kdybych cokoliv negativního objevil, napíšu opět sem do vlákna.

Ještě doplním, že doposud, jak plyne z textu, jsem neudělal obnovu do přepravního nastavení, tzn. televizor jsem neresetoval. Pouze jsem vyvolal restart.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod FoxC 2. 4. 2024 19:20

Dobrý deň,
mám tento televízor ešte s pôvodným FW. Vedeli by ste mi, prosím, poradiť s nasledovným:
1. Pred časom sa mi stratili upútavky na úvodnej obrazovke - zostal iba horný panel a pás s aplikáciami. Neviem, či sa mi podarilo niečo niekde vypnúť alebo je chyba niekde inde. Nemal som a nemám žiadne predplatené služby typu Netflix. Vedeli by ste poradiť, kde je chyba?
2. Keď mám pripojenú externú klávesnicu, v systéme nefungujú niektoré klávesy - napr. Enter, ale v aplikáciách (napr. YouTube) áno. Je nejaké jednoduché a (podľa možnosti) bezplatné riešenie? Nepomohol by upgrade FW?
3. Vstavaný prehrávač veľmi pomaly zobrazuje uložené súbory na pripojenom SSD (aj keď je SSD rýchle a v USB 3.0 porte). Dalo by sa to nejako zrýchliť?
4. Je nejaký spôsob, ako rýchlo, ale korektne odpojiť externé SSD?
5. Vedeli by ste poradiť nejaký program na prezeranie obrázkov pre tento TV, ktorý vie aj zoomovať?
6. Zaznamenali ste po upgrade FW nejaké zlepšenie plynulosti prehrávania? Napr. keď idú horizontálne titulky, tak je to plynulé len pri nastaveniach >1, ale zvyšok je potom ako telenovela. Navyše sa to jemne seká (asi tak raz za 1-2 sekundy).
7. Skúšal som pripojiť externú gigabitovú sieťovú kartu, ale prenosové rýchlosti ma veľmi sklamali. Mám 500/100 Mbit/s optiku, ale bez ohľadu na to, v ktorom USB porte bola karta pripojená, nedostal som sa cez 270 Mb/s (v USB 3.0), hoci cez PC to ide na nej na tych 500 Mb/s. Upload bol uplne OK - cca. 100 Mbit/s. Chipset bol Realtek RTL8153. Máte s tým nejakú skúsenosť?
8. Aký by mal byť správny postup pri aktualizácii FW? Je to možné urobiť aj s externou sieťovou kartou? Treba reset do výrobných nastavení?
FoxC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 3. 4. 2024 15:05

Bod 1- nefunguje taky, neřeším
Bod 6 - Na videa používám Kodi a tam žádný problém s videi a a titulky nepozoruji
Bod 7 - mám taky redukci a net 300- a přes redukci to běhá 300. Větší rychlost nemám jak otestovat.
Bod 8 - update udělej z autoupdate, které ti nabídne TV, včetně připojené redukce.
Po update se doporučuje továrko, pokud je to možné.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 3. 4. 2024 19:24

Ad 1) Zřejmě za tím stojí update Google TV systémové aplikace. S tím nic nenaděláš. Některé nechtěné apky lze zaříznout z nastavení, kdy aplikaci vypneš a ona se přestane zobrazovat na domovské obrazovce.

Ad 2) Některé klávesnice mohou fungovat lépe, jiné hůře. Sám mám miniklávesnici od Logitech, nicméně ji využívám pouze občasně. Je prostě potřeba si to vyzkoušet tam, kde používat budu.

Ad 3) Máš Android TV, zkus jiný přehrávač, zda to tam bude fungovat lépe. Proč trvat na integrovaném?

Ad 6) Netuším, co máš za verzi softwaru. Já mám aktuálně tu nejnovější. Problémy zatím nepozoruji. S plynulostí určitě ne. Jsem spokojený. Rozhodně bych šel cestou reset do továrního nastavení, pak nic moc nenastavovat, jen upgradovat software TV a následně znovu obnova do továrního. Teprve potom naladit, nastavit. Toto by měl být nejlepší způsob jak naládovat aktualizaci softwaru, tj. na čistou mašinu.

Ad 7) Teď si nejsem jistý, ale ty rychlosti mám na externí gigovce podobné. Kdybys to moc potřeboval, odzkouším. Z druhé strany... jsem na tom líp, než s integrovanou a rychlost plně postačuje mým potřebám. A je to kvalitnější spojení než přes Wi-Fi.

Ad 8 ) Část odpovědi máš ode mě v bodě 6. A zřejmě bych při aktualizaci FW televizoru raději fungoval přes integrovanou síťovku a externí odpojil. Ve Tvém případě bych odpojil i cokoliv dalšího k TV připojeného. Samozřejmě to jde vyzkoušet i přes adaptér a v případě nějakých problémů zkusit update zopakovat přes integrovanou síťovku. Jestli máš ale problémy s pohybem... raději bych vše odpojil a jel přes TV kartu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MgX 11. 5. 2024 09:39

Jen oznamuji, že došlo k nějaké „neviditelné“ aktualizaci (nehledal jsem, předpokládám Google TV app), kdy uživatelstvo pozná její implementaci na Home Screenu... změní se ikony na kulaté. Dříve byly ve formě karet, tj. hranaté.

Jestli zaznamenáváte další změny, napište.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod jito 11. 5. 2024 11:22

Vzhled je tragédie...a hledám, jak to vrátit :hm
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 12. 5. 2024 07:09

Chápu. Jen nevím, zda uspěješ. Přes zákaz některých aktualizací, se mně u více TV stalo, že systémovky pronikly.

Navíc… aby tam nebylo nějaké vylepšení chodu, o které bys pak přišel, ale bylo přínosem.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod jito 12. 5. 2024 07:26

Tak jsem si trochu hrál a použil launcher třetí strany s názvem Projectivy Launcher
https://play.google.com/store/apps/deta ... u&hl=en_US
Je tam velké množství nastavení vzhledu, vše v češtině. Donutil jsem i TV, aby nový launcher byl defaultní. Tedy po stisknutí tlačítka Home se spustí nově instalovaný.
Jako vše, má i nějaké chyby. A ta zásadní je, že nejsou načteny náhledy nainstalovaných aplikací. Údajně to způsobuje verze Android systému v zařízení, a u aplikací její verze. Např. Kodi verze 20 funguje normálně, verze 21 ne. Případní zájemci budou tuto funkci muset otestovat na svém HW.
Já nejsem zastánce Home obrazovky plné aplikací a náhledů- jsem spíše konzervativní.
Je to zřejmé z mého screenu TV, kde jsou všechny mé apky v TV.
Obrázek
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod ku8ba 1. 6. 2024 21:30

Ahoj, dnes mi proběhla automatická aktualizace SW a nejde mi spustit Kodi, resp. Kodinerds. Zkoušel jsem Kodinerds přeinstalovat (stejnou verzi, kterou jsem do teď používal), ale bez úspěchu. Kodinerds startuje a pak to po pár vteřinách spadne na Home. Chtěl jsem zkusit tedy ofiko aplikaci (už by mělo jít Dolby Vision, kvůli kterému jsem používal Kodinerds), ale po instalaci (z Google Play) to při spuštění ukáže akorát logo a hodí to chybu "cannot read package" a dál ani ťuk. Zkusil jsem i jiné verze Kodinerds (včetně nejnovější), ale je to stále to stejné. Vám všem co máte po aktualizaci Kodi funguje bez potíží?
ku8ba
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 2. 6. 2024 08:39

Novou verzi SW v TV zatím ještě nemám. Tobě doporučuji udělat obnovu TV do továrního nastavení a následně vše znovu nainstalovat.

Pak dej vědět výsledek.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ku8ba 3. 6. 2024 09:41

Než se pustit do úplného továrního nastavení, napadlo mě ještě vyzkoušet přehodit KODI z paměti USB do paměti TV a tam byl ten zakopaný pes. Aplikace se instalovala na USB disk a nikdy nebyl problém, teď jsem ji přemístil do paměti TV a KODI funguje. Takže tovární nastavení zatím nebylo potřeba.
ku8ba
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka