Jak jsem vybíral, kupoval a nastavoval TV (Sony XR-55A83J)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 3. 6. 2024 10:19

OK. Nakonec zjistíš, že je to mnohdy nejjednodušší a nejrychlejší cesta k úspěchu.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jerry7650 23. 6. 2024 23:13

6hDt7XOXSx.png
Zkoušel jste si někdo měřit spotřebu té TV ve standby režimu? Mě se rok od vlastnictví TV opravdu výrazně zvedla spotřeba domácnosti (v penězích někde mezi 1000-2000Kč), tak jsme začal pátrat a výsledek mne docela dost zarazil.
Ta TV si ve vypnutém stavu bere poměrně dlouho 25W (viz screenshot). Sice se dokáže po nějaké době přepnout i do režimu, kdy žere asi jen 2,3 Watty, ale podle měřáku, co jsem tam umístil se zcela samovolně opět přepne do stavu s takovou šílenou spotřebou.
Na dalším screenu je vidět průběh dne, kdy jsem vůbec nebyl doma (TV jsem zapnul asi ve 23hodin). V jeden okamžik žrala okolo 40W, 0,17A (ve vypnutém stavu).
Budu to muset vyřešit úplným vypínáním, tohle mne tedy dost překvapilo.

-- 24. 6. 2024 00:15 --

Graf průběhu spotřeby
Přílohy
Td9vunBXlp.png
Td9vunBXlp.png (47.55 ) Zobrazeno 2125 krát
Jerry7650
Junior

Odeslat příspěvekod Jerry7650 24. 6. 2024 18:42

Super, díky moc. Zkusím zrušit to automatické ladění kanálů a EPG. Kdyby to bylo opravdu párkrát za noc, tak budiž, ale tohle je třeba dnešek, kdy ta TV ani nebyla zapnutá. Do klidového režimu se do přeplo až asi ve 14 hodin, takže 14 hodin to běželo na 15-25 Wattech a to teda už je fakt dost.
Přílohy
chrome_NapdwhMgPK.png
Jerry7650
Junior

Odeslat příspěvekod Jerry7650 25. 6. 2024 17:20

EDIT: Tak po nastavení dle článku je to ještě větší tragédie a fakt nezbývá, než tu TV uplně odpojit ze zásuvky.... Za celý den, kdy byla vypnutá, spotřeba neklesla pod 20W. Jinak asi je dobré říct, že TV není vůbec zapojena na satelit nebo digitální TV, jedu jen přes internet a SledovaniTV. Za rok je to opravdu asi 1000Kč, což mi tedy nepřijde už jako zanedbatelná částka.
Jerry7650
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 25. 6. 2024 19:54

Určitě se telka spoušti v noci častěji. Aktuálně to nijak nehlídám.

Máš aktuální FW? Je jen pár týdnů je venku. Udělal bych reset, aktualizaci, reset. Pak znovu zkusil měřit.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod gustoh 26. 6. 2024 08:16

No pri spotrebe 20W to urcite nie je za rok 1000 Kč.
Niekde si sa pri vypoctoch sekol.
gustoh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 26. 6. 2024 17:04

Podle mého výpočtu to je ještě víc :mrgreen:
Je to cca. 1kw za 2 dny, krát 182 dní, při ceně 1kw 8? kč, to je cca. 1456kč...
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod losalamos 1. 7. 2024 17:55

26.6.2024 vyšel nový FW 6.7546. Zatím nedokážu komentovat, mám ho přibližně 10 minut. Před instalací jsem udělal restart TV (model ....83K).
losalamos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 1. 7. 2024 20:21

Mám ho pár dnů. Předchozí jsem nedával. Telka začala zlobit, tak jsem FW nahodil. Zatím dobrý. Reset před ani po instalaci FW jsem nedělal.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod gustoh 2. 7. 2024 07:23

@jito
Cena za kWh v Cechach je 2,88 Kč podla tabuliek na internete.
Napriklad tu:
https://www.usetreno.cz/energie-elektri ... -za-1-kwh/
Nepocitaj zlozku za distribuciu elektriny do domacnosti kedze tu platis ci tam ten router budes mat alebo nie.
gustoh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 2. 7. 2024 14:42

Odkud jsi spadl? Argumentovat cenou bez DPH?
Nepočítat do ceny elektřiny poplatek za distribuci, poplatek za OEZ, poplatek za jistič?
Za tebe to někdo platí???
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod losalamos 2. 7. 2024 17:12

Ohledně FW - mám subjektivní pocit, že mi to nepatrně posunulo barevné spektrum. Barvy mi přijdou víc šedé, ploché, ztratily jiskru. Nevím jak bych to lépe popsal. A to i na barevném logu (barevný obdélník a Google TV), které se ukazuje při restartu TV.
losalamos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gustoh 4. 7. 2024 07:38

@jito
Zda sa ze si to vobec nepochopil Tvojim logickym myslenim.
Skoda Tebe nieco vysvetlovat. Ked si kupim router so spotrebou 20W tak cenu za istic platim rovnaku ako ked ten router nemam ako aj ostatne fixne poplatky.
Pozri si z coho sa sklada cena elektriky radsej.
Mozno to nie je 2,88 ale daco viac ale urcite nie 8 Kč.
Ked niekto spadol tak jedine Ty co si mudry ako radio co nema logicke myslenie a netusi ako sa mi zvysia poplatky pri routri so spotrebou 20W oproti doterajsim poplatkom bez neho.

https://www.energie123.cz/elektrina/cen ... ena-1-kwh/

Stanovená průměrná cena 1 kWh elektřiny vychází z výpočtů aktuálních nabídek uživatelům, kde se pracuje s distribučními sazbami a veřejnými cenovými nabídkami (bez bonusů) dodavatelů a jejich následnůmu zprůměrování cen za kWh.
gustoh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jerry7650 4. 7. 2024 08:27

@gustoh prosímtě, děláš ze sebe trošku jelítko, jako fakt.
Na internetu je hromada článků jak se to počítá. Viděl jsi vůbec někdy fakturu za elektřinu? Matláš do sebe fixní plat za jistič, který se opravdu platí bez ohledu na výši spotřeby a pak distribuční poplatek za kWh a ten platíš DLE spotřeby.
Já teď měnil distributora, hledal jsem ho opravdu důkladně asi měsíc, spousty vyjednávání a telefonátů. A cenu mám 2560Kč BEZ DPH za 1Mwh. Innogy, kde jsme byl, nebyli ochotní jít pod 3000Kč, takže s DPH 3600Kč. A to se bavíme jen o silové části!!! Ta tvoří asi 50% ceny za 1 kWh.
Fakt raději si k tomu přečti něco víc, ten jeden článek cos poslal zjevně fakt nestačí.

Co se TV týče, ještě zkusím jít do servisního menu, jestli tam něco nenajdu. Poslední update bych měl mít, ještě asi holt úplně reset.
Jerry7650
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka