Sony X90J vs X900H

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MMKS 2. 3. 2022 10:04

Jak píšu jinde, vyreklamoval jsem svou TCL a teď řeším, co koupit jiného. Po 75 se mi nechce do menší a i když jsem rozpočet zase nechutně posunul, tak není neomezený. Vzhledem k tomu, že se mi libí používat Android a hlavně Kodi v TV, mi vychází v podstatě jen Sony (Philips mě nějak neoslovuje).
Z požadavků nakonec vychází strop X90J a nebo starší, ale stále sehnatelná X900H. Rozdíl v ceně je kolem 5t, což je dost. V některých testech jednoznačně vyzdvihují X90J, ale samozřejmě na videích na YT atd. houby poznám rozdíl v obraze a otázka, jestli bych jej dokázal poznat i ve skutečnosti. Jinde zase X90J haní s tím, že rozdíl ve výkonu a obrazu není tak velký, aby ospravedlňoval vyšší cenu. Ve vlákně SONY jsem se ptal a bez odpovědi.
Má někdo s těmito typy zkušenosti?
Děkuji.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod ppepko 2. 3. 2022 14:12

No, na tomto fore ti nikto neporadi. Tu su experti len na OLED. Klasicke LCD sa tu automaticky odmietaju, takze necakaj ziadne rady. Ja osobne som si kupil 75X90J, lebo cena bola asi 1550eur, pricom starsi model X900 som nikdy nevidel za nizsiu cenu ako 1700eur. Takze v mojom pripade to bola jasna volba. Ale nemam tieto 2 TV doma vedla seba, aby som ich mohol objektivne porovnat. Cize toto bol len taky moj off topic príspevok...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod storm 2. 3. 2022 18:12

Vybíráš skoro stejný TV, co se týče panelu a podsvícení, tak se to nikam neposunulo, jediný proč si koupit novej model, je novej XR CPU, ale je otázka jestli poznáš rozdíl. Jestli koukáš na filmy s titulkama, tak bych se stejně obloukem vyhnul LCD
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Koffee 2. 3. 2022 18:46

Měl jsem X950h a přešel na A83j. Koukáme na TV hlavně v přítmí / noci, filmy / seriály v původním znění s titulky, Netflix, HBO, AppleTV => skoro všude nevypnutelné HDR (Dolby Vision převážně), žádné hraní (opravdu 0h / rok).

Největší nedostatek byl blooming okolo světlých objektů v tmavých scénách. Nedal se přehlédnout ani akceptovat - zasahoval i do tmavých pásů v případě filmů 21:9, kolem titulků samozřejmě taky. Hold daň za malé množství stmívacích zón.

Nechtěl jsem riskovat s X95j, která je prý o dost lepší, a tak skončil u OLED. Jinak to byla pěkný TV, ale OLED je trošku jinde. Ano, možná dochází v určitých scénách ke slévání černé, ale je to pro mě milejší nedostatek, než koukat jak kolem světlých objektů je 10cm světlá mlha..
Golf 7 R
Koffee
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 2. 3. 2022 20:06

ppepko píše:No, na tomto fore ti nikto neporadi. Tu su experti len na OLED. Klasicke LCD sa tu automaticky odmietaju, takze necakaj ziadne rady. Ja osobne som si kupil 75X90J, lebo cena bola asi 1550eur, pricom starsi model X900 som nikdy nevidel za nizsiu cenu ako 1700eur. Takze v mojom pripade to bola jasna volba. Ale nemam tieto 2 TV doma vedla seba, aby som ich mohol objektivne porovnat. Cize toto bol len taky moj off topic príspevok...

Stačí se podívat kolem, zda skutečně nikdo neporadí. Že lidé z vícero důvodů tíhnou k nákupu OLED technologie, není nic špatného. Klasické LCD se rozhodně neodmítají, jen se tazatel často upozorní, že existuje i jiná alternativa. Ono... jsou kupující, kteří rozdíl vůbec neznají a někteří dokonce ani nevědí o tom, že ty placky jsou každá úplně jiná.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MMKS 3. 3. 2022 10:09

ppepko - a jsi spokojený, co ty popisované vlastnosti, třeba zrovna ty titulky, protože na film se většinou dívám v originálu s titulky

Ano, vím a viděl jsem, že kvalitou obrazu je OLED asi fakt nej, bohužel se tam s cenou nedostanu. Nechci jít po tom, co jsem měl 75 už na zdi do menší.

Nedaří se mi najít žádné web stránky, kde by bylo možné hledat a porovnávat TV podle požadovaných vlastností.
75 - 100Hz - přímé podsvícení a možno i lokální stmívání. Chtěl jsem kvůli KODI android, ale doteď jsem jej měl přes Rapsberry a taky to šlo, takže to není úplně podmínka.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod SSakul 3. 3. 2022 10:25

Možná by nebylo od věci počkat na nějakou % akci. Jinak třeba LG 77a1 je už teď kolem 50k. Osobně nevím, jak moc bude v reálu horší proti B/C řadě, má nižší výkon v nits, Hdmi 2.0 a jen 60Hz, každopádně ale nehrozí fleky ani blooming kolem titulků.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod storm 3. 3. 2022 11:20

Vlastnil jsem sony xh9096 a jeden z faktorů, proč jsem TV vrátil byl blooming. Lokální stmívaní vždycky bude mít problém s titulky. U Hororů a tmavých scén je Blooming samozřejně vidět ještě více.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MMKS 3. 3. 2022 12:20

tak to jsem z toho fakt v pr*eli. TCL jsem vrátil kvůli black bleeding, obraz v tmavých scénách vypadal, jako bych se na něj díval přes zamlžené okno, které jsem utřel jen uprostřed a tak chci jít do známé značky, abych tam potkal to samé.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod Pebu86 3. 3. 2022 13:22

Já bych počkal na dvacetiprocentní akci na planeo.cz, kde by vyšla LG77B1 do 49.000 Kč, je 100 Hz, HDMI 2.1 a vyšší svítivost než A řada.
Pebu86
Junior

Odeslat příspěvekod MMKS 3. 3. 2022 14:07

čekat nějakou dobu budu. Už jsem kvůli tomu, že zatímco platba kartou je hned, tak vrácení je až 5 pracovních dnů (údajně). Čekám, že to budu řešit až v půli března, otázka je, zda dojde k nějaké úpravě ceny.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod SmokeMan 3. 3. 2022 14:34

je to tak, akorat obcas ty flash akce jsou bud jen v reklame, takze pokud nesledujes tv (a reklamy) a mas vypnuty reklamy v pc a telefonu, tak o tom nevis :) Takze jen sledovat tady forum.

Tam se da hezky usetrit. Osobne cekam taky, ac jen na 65" :) sme to propasli .)
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 3. 3. 2022 17:45

Hehe, presne ako som pisal. Na tvoju otazku ti tu nikto neporadi. Kup OLED, LCD v ziadnom pripade ...

Co sa tyka 75X90J, tak blooming mi vobec nevadi. Pri priamom pohlade ho vobec nie je vidiet, panel ma velmi dobry kontrast. Pozerame vela filmov s titulkami, ale mozno je to tym, ze netflix dava titulky priamo do obrazu a ked pozeram cez kodi tam mam vo zvyku si obraz posunut hore a titulky si dat v zltej farbe do zvacsenej ciernej plochy v dolnej casti obrazu. Cim netvrdim, ze tam blooming nie je, ale mam sedacku priamo pred TV a vtedy je naozaj minimalizovany. Pre mna je dolezitejsi lepsi zvuk ako nejaky super obraz. Ako som pisal, tak aj 75" je na filmovy zazitok malo. Taktiez si sice obcas pozrieme nieco cez netflix, ale ked mam moznost, tak si radsej pustim nejaky 50GB rip v plnej bluray kvalite s plnohodnotnym 7.1 zvukom a nie ten skomprimovany smejd co hra z netflixu. Na zaklade diskusii na tomto fore som myslel, ze local dimming budem musiet vypnut. Takze mi to vychadzalo cenovo lepsie na nizsi model X85J, naco platit za nieco co aj tak vypnem. Ale opak je pravdou, mam ho nastaveny na high a nevadi mi a som rad, ze som zobral X90J. Rozhodne si treba ten TV odskusat v predajni, maju ho vystavený vsade a rozhodnut sa podla toho ako ma kto citlive oci. Ak by som mal znovu investovat 1550eur, tak fakt neviem co ine by som kupil. Povodne som pozeral na philips 8506 alebo TCL C728, ale vsetko to malo nejake ALE ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod mamut 3. 3. 2022 18:34

storm píše:Vlastnil jsem sony xh9096 a jeden z faktorů, proč jsem TV vrátil byl blooming. Lokální stmívaní vždycky bude mít problém s titulky. U Hororů a tmavých scén je Blooming samozřejně vidět ještě více.

Mám Sony XR-65X93J, Blooming z přímého pohledu prakticky nevidím a to ani při DV. Podsvícení taky neprosvítá.
To byly dvě věci kterých jsem se nejvíc bál. A to jsem přešel z plazmy. Prostě se mi přes 40k za 65 oled už dát nechtělo. :-)
mamut
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 3. 3. 2022 19:55

ppepko píše:Hehe, presne ako som pisal. Na tvoju otazku ti tu nikto neporadi. Kup OLED, LCD v ziadnom pripade ...

Jestliže některá zobrazovací technologie nemá negativa, kterých se přímo tazatel obává, pak je asi celkem logické, mu takovou technologii doporučit. Tím samozřejmě nechci napsat, že LCD má vždy u titulků zásadní problém.

Ono taky jde o náročnost a citlivost zraku příslušného diváka. Co jeden nevidí, druhého může rozhodit tak, že televizor vrátí.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka