100hz - Je to vazne "potrebne" ?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod radolaco 14. 3. 2022 19:25

Za mna uplny suhlas s ppepko. Nikdy mi viac ako 50 Hz nesedelo a vzdy som tam videl tu neznesitelnu "soap operu".
radolaco
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 14. 3. 2022 20:08

Co tady vykládáte o soap opeře? To nedělá 100Hz technologie panelu, ale aktivace dopočtů. Navíc... u valné většiny výrobců, se tyto dají poladit tak, že se rozhodně o soap operu nejedná. Jasně, když si někdo střelí všechno na maximum, pak mu to radost neudělá.

Jestliže chce někdo kvalitnější televizor na sledování filmů, bere ten se 100Hz technologií. Stejně moc jiných možností, naštěstí, mít nebude. A pak stačí jen vhodné nastavení. Třeba takové televizory Sony mají první stupeň dopočtů pořád ještě klokotající. Takže tam soap operu vidí fakt málokdo. A Panasonic má zase hodně podrobnou stupnici nastavení, aby si člověk jen lehce doladil trhání obrazu, ale pořád byl extrémně daleko od nějaké soap opery.

A 100 Hz se dle mého názoru hodí i na sport. Nicméně ano - chci šetřit, beru co trh nabízí. Jestliže jsem byl zvyklý na 50 Hz, tak mně to asi tolik nevadí.

//a drobnost... u mnoho 50Hz televizorů se ty dopočty dají zapnout taky, takže tam přibude ona soap opera, ale ještě rozmazaná
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod radolaco 14. 3. 2022 20:49

MgX: Ja som proste videl vela krat ukazky TV so 100 Hz a ja to tam vidim. Predajca mi prehraval videa na porovnanie videa kde to vidiet aky je rozdiel medzi 50 Hz a 100 Hz TV a udaval to ako jasnu vyhodu preco kupovat 100Hz TV. Tie videa pri 100 Hz sice boli na rozdiel od 50 Hz TV plynule, ale pre moje oci to proste nebolo to co chcem a bola to pre mna "soap opera" podobneho efektu aka bola pri starych "800 Hz TV". Neviem cim to je, proste som zvyknuty na tie klasicke pohyby v scenach...
radolaco
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 14. 3. 2022 21:07

To bude asi tím, že seš zvyklej na trhání nedokonalého obrazu. Žádná soap opera to není.
Protože u 100Hz obnovovací frekvence se ti obraz za vteřinu změní dvojnásobně častěji než u 50Hz a je tedy plynulejší a přirozenější. Samozřejmě to platí u solidních TV. 100Hz šunt může mít horší obraz jak 50Hz TV. Vysvětleno je to třeba zde:
https://cdr.cz/clanek/jak-vybrat-televi ... h-displeju
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod storm 14. 3. 2022 21:20

ppepko píše:Ten 100Hz panel nema zmysel. Teda ma, v pripade, ze dovolis elektronike, aby to dopocitavalo snimky z 24fps, 25fps, alebo 30fps. Okrem par videi na youtube, iny rozumny zdroj 60fps a viac neexistuje. Mozno este tak herne konzoly. A 90% ludi si to dopocitavanie aj tak vypne, lebo obraz je neprirodzeny, umely, ako sa hovori, mydlova opera. Len par jedincov to naozaj necha na automatiku. Bohuzial vacsina ludi si za 100Hz zaplati, ale nakoniec to aj tak nepouzije. Ale aspon mozu hovorit, ze maju 100Hz panel :-))

Zjisti si, co to je 24p Judder.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 14. 3. 2022 22:22

Ja viem co je 24p judder. Zaujimave je, ze som v pohode doteraz pozeral filmy len na 50Hz televizoroch a bol som spokojny. Teraz som kupil 100Hz a ziaden velky zazrak sa nekona. Vela moznosti nastavenia, pricom ani jedna moznost nie je dobra. Neexistuje ziadne dokonalne nastavenia. Plne fora dohadovania co je najlepsie nastavenie. A pre kazdy zdroj obrazu je lepsie nieco ine. Moja manzelka je uz alergicka na to ked vleziem do menu, aby som upravil nastavenie v sekcii motion. Autor otazky sa pyta, ze ci je 100Hz vazne potrebne. Pravdiva odpoved je taka, ze prinos je zufalo slaby. Ak nie su problem peniaze, treba zobrat 100Hz. Ak su problem, tak sa na to vykaslat a 50Hz bude znamenat menej nervov a stresu okolo nastaveni obrazu ....
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod storm 14. 3. 2022 23:02

Že to tobě nevadí, neznamená, že to jiným vadit nebude. Judder nikde nastavovat nemusíš a poznáš to, když máš vše vyplé, 100Hz prostě umí pracovat s 24fps filmy lépe než 50hz TV, to je holý fakt. A je jasné, že neexistuje jedno správné nastavení, každý má jiný oči. Já mám 144hz monitor a 100hz tv a když jdu k někomu kdo má nějakou 60hz shitku, tak mě bolí oči. Takže ještě k tvému předešlému příspěvku, 100hz smysl má a nemusíš ani zapínat dopočítávání snímků. Kupující si to musí ověřit sám, jestli pozná rozdíl, ale rozdíl tam je.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 14. 3. 2022 23:19

Nastavenie pre judder sa samozrejme tiez nastavuje a v roznych moznostiach ...
144Hz mam displej na mobile a nie je to nic ine ako marketing, cim viac Mpix, tym lepsi fotak, cim viac ciarok, tym lepsi Adidas....
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod michalko58 15. 3. 2022 07:47

Lenze 100Hz na TV a 100Hz na telefone je vzhladom na pouzitie nieco uplne ine. TV ma obrovsku obrazovku a pustas si tam vela pohyblivych scen.
Zato na telefone drvivu vacsinu casu matlas po malom displeji prstom a vidis staticky obraz. Ano, niektori sa ukajaju ako im ide plynulo skrolovanie, ale to je tak vsetko. Este to je aj narocnejsie na spotrebu energie. Vyhodu to moze mat pri hrani hier, co zas na tom pidi displeji a pri dotykovom ovladani tiez nie je to prave orechove. Ale ja uz som stary tak asi mam v tomto ohlade divny nazor :-D

Za mna ma 100Hz na TV vyznam uz len kvoli tomu, ze vnutornosti TV by mali byt v takom pripade vykonnejsie a lepsie si poradit s narocnejsimi videami.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Midnightsvk 16. 3. 2022 20:20

Dakujem za info. Pojdem nakoniec do 50 hz ... Dnes som bol u kamarata ktory ma LG televizor so 100hz panelom (konkretne to je tento : LG 65SM8500) , pozrel som na nom celkom akcnu scenu z noveho spidermana v 4K HDR a zeby som citil nejaky rozdiel oproti mojej terajsej 50hz TV co sa tyka ostrosti atd, tak to fakt nemozem povedat... rozdiel absolutne ziadny.

Takze nova tv bude 50hz .. aspon usetrim.

Mam 120hz displej na telefone na ktory som si dost zvykol, lebo ked zoberiem manzelkyn iPhone ktory ma 60hz tak ma z toho bolia oci (ALE len co sa tyka scrollovania na instagrame a internete) ked pustim video na jednom aj druhom mobile naraz tak tam nieje absolutne ziadny rozdiel. Ano, su to male displeje, ale v podstate som sa teraz o tom presvedcil aj na tom kamaratovom TV ze pri filme moje oci nevidia ziadny rozdiel.

Ale este raz, dakujem za odpovede :)
Midnightsvk
Junior

Odeslat příspěvekod messy 18. 3. 2022 13:25

radolaco píše:Za mna uplny suhlas s ppepko. Nikdy mi viac ako 50 Hz nesedelo a vzdy som tam videl tu neznesitelnu "soap operu".

Pre mna je zase neznesitelny trhany obraz filmoveho originalu. Ved v realnom zivote tiez nevidis pohyb trhany v 24 fps, ale plynuly.
Uz by mohli filmove studia prejst na 60 fps a bude klud. :-))
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce.
messy
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 18. 3. 2022 14:43

Začal bych tím, že 100hz panel nikdo nedělá a někdo kdo teda píše o 100z asi moc neví o čem píše, ne?

Kdysi jsem tady daval fotky jak to vypada kdyz clovek 120hz televizi krmí 120hz signalem, proste realne to nefungovalo dobre.
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SmokeMan 18. 3. 2022 17:48

to me zajima..., kdyz se vratime do praveku, tak ja mam na chalupe takove super CRTcko pro grafiky, co uz ma snad "FHD hranate" pri 120Hz, neco pres 2000 na 1560 pri 85Hz a pak jeste neco vic, ale tam uz to haprovalo.
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod evlo 18. 3. 2022 20:18

messy píše:
radolaco píše:Za mna uplny suhlas s ppepko. Nikdy mi viac ako 50 Hz nesedelo a vzdy som tam videl tu neznesitelnu "soap operu".

Pre mna je zase neznesitelny trhany obraz filmoveho originalu. Ved v realnom zivote tiez nevidis pohyb trhany v 24 fps, ale plynuly.
Uz by mohli filmove studia prejst na 60 fps a bude klud. :-))
to by bylo zajimave mit fakt 50hz panel a 60fps, jestli by se teda kazdej desatej snimek vyhodil nebo jak by to resili. Nejakej zvracenej pulldown 2:3 nebo co se to dela s 24fps na 60hz?
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ppepko 18. 3. 2022 22:58

Ja by som z 24fps nerobil ziaden zlozity problem. Ved 24fps film sa da spustit trochu rychlejsie na 25fps, duplikovat snimky, alebo interpolovat a v pohode prehrat na 50Hz. Tak isto by predsa nemal byt ziaden technicky problem 50Hz panel trochu spomalit a prehravat to na 48Hz. Dnesna elektronika to musi zvladnut bez akychkolvek problemov. Tak isto 60Hz panel by sa dal vyrobit tak aby zvladol aj 72Hz. Cele je to len o tom, ci to je realny problem, alebo iba vymysleny a vobec sa neoplati do toho investovat. Taky android stale nezvlada prisposobit frekvenciu obrazu pri prehravani videa. Ak sa nemylim, videa z netflix su prehravane na 60Hz a ten judder tak realne vznika. Osobne sa mi zda ovela prijemnejsie prehravat filmy z externej krabicky x96 s corelec, prijde mi, ze sa frekvencia obrazu lepsie zosynchronizuje a pohyb je plynulejsi. Ale zase do nejakych detailov som to neriesil ...
ppepko
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka