Párování dvou ovladačů Samsung ke správnému zařízení

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 16. 6. 2022 18:04

Dobrý den, mám problém a vůbec nevím jak ho vyřešit. Mám Smart Monitor Samsung a QLED Samsung TV, oba s vlastním bluetooth ovladačem, takovým tím chytrým s pár tlačítky. Ať páruju jak páruju, nedokážu spárovat správný ovladač pouze k jednomu zařízení. Když chci zapnout jedno, zapnu obě. Když jedno běží a chci jej vypnout, zapnu druhé. Zoufalé. Snaží se Samsung o naplnění psychiatrické kliniky nebo o co mu jde?!? :shock: :-\ :/ >:-( :grr: Ovládání pak už funguje správně, ovšem to zapínání je na draka. Je to nejspíš nastavené, aby bylo možné zapínat jakýmkoli ovladačem, aby zůstala aktivní možnost spárovat případný nový ovladač. Navíc monitor nemá žádný knoflík a neumožňuje tak žádné ovládání jinak.

Jak to lze vyřešit? Nebaví mě se rozhodovat zda se chci dívat na TV nebo pracovat na PC, případně mít zbytečně zapnuté obě. Tohle fakt vymýšlel nějaký debil. :grr: :-!
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 16. 6. 2022 19:25

No, domnívám se, že zapnutí a vypnutí je řešeno přes/i přes IR diodu, takže pak se spouštějí obě zařízení, byť máš napárováno „rádio“ jen k jednomu a jen ke druhému. Anebo je tam vždy stejná frekvence, aby šlo využít alternativu. Možná kecám. Počkej si na názor dalších rádců.

Zkusil bych se mrknout na TV a monitor, zda je tam IR přijímač. Jestli ano, zkus ho na chvíli něčím zakrýt, jak se to bude chovat dál.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 16. 6. 2022 23:41

Díky za první info. Řekl bych, že tam žádná dioda není. Chová se to navíc stejně ikdyž schovám ovladač třeba pod stůl. Je zajímavé že jsem nenašel žádné informace ani na stránkách Samsungu, jakoby s modelem několika zařízení v jednom pokoji nebo bytě ani nepočítali. Počkám si, jestli se ozvou další co o tom třeba vědí víc, protože je to dost zoufalá situace.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 17. 6. 2022 04:28

A když u jednoho zařízení zrušíš párování jeho ovladače, tak se při použití druhého stane co?
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod michalko58 17. 6. 2022 06:08

Taketo spravanie som si vsimol, ked som menil novu TV (Philips za Philips) a skusal ci ide ok. Zapinali sa mi obe a bolo uplne jedno, ktory ovladac som pouzil. Nejak som to ale hlbsie neskumal, kedze stara putovala k rodicom.

Ako jednoduche a "blbuvzdorne" riesenie navrhujem pouzit pre monitor (pripadne pre TV - co ti viac vyhovuje) predlzovacku s vypinacom a vypinat ho tak zo siete, ked ho nepouzivas.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 17. 6. 2022 08:31

MgX píše:A když u jednoho zařízení zrušíš párování jeho ovladače, tak se při použití druhého stane co?

Stejně se zapnout obě. Samsung to má řešené nejspíš pro případ "ztratil jsem ovladač a potřebuji zapnout a spárovat nové" a tak zapínací tlačítko zapne vše co je v dosahu. Teda takhle to chápu, můžu se mýlit.

-- 17. 6. 2022 09:37 --

michalko58 píše:Ako jednoduche a "blbuvzdorne" riesenie navrhujem pouzit pre monitor (pripadne pre TV - co ti viac vyhovuje) predlzovacku s vypinacom a vypinat ho tak zo siete, ked ho nepouzivas.

Jasně, řeším to momentálně zapínáním či vypínáním TV tlačítkem na ni, ale za řešení to nepovažuji. Když oboje zapinam několikrát denně a navíc někdy u zapnuté TV chci pracovat na PC a zapnu monitor.....No a TV se vypne. To je jak u blbečků na dvorečku.���
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 17. 6. 2022 11:35

Tohle je fakt na palici, to chceš říct, že když bude mít třeba v paneláku někdo stejnou TV za zdí, ale v dosahu BT, tak budeš přepínat obrazovku i jemu?
Něco podobného se mi stávalo u soundbaru LG se zapnutým BT přijímačem, že se mi někdo cizí neustále automaticky připojoval, tj. soundbar se zapnul a přepnul na BT vstup i když pak nic nehrálo, ale je to opruz. Musel jsem ten BT přijímač nakonec vypnout.

Ale když se kouknu, kolik BT a WIFI zařízení je v takovém paneláku v dosahu, tak to přece nemůže být takhle hloupě řešeno.
Pochopil bych to, co psal MgX, že se zařízení zapne pomocí infra, protože to přes zeď neprojde, a pak už má každý ovladač svou sadu instrukcí pro dané spárované zařízení.

Jednoduchý test si uděláš, když namíříš ovladač na foťák mobilu, tak infra diodu uvidíš blikat, i kdyby byla skrytá pod nějakým poloprůsvitným plastem.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 18. 6. 2022 16:43

Tak po velmi složitém, zdlouhavém a složitém testování jsem dospěl k pár zjištěním. Mohlo by se to hodit i dalším, jelikož Samsung se nikde o problematice více zařízení s vlastním ovladačem nezmiňuje. Mé poznatky jsou ryze subjektivní, není vyloučeno že se naprosto pletu a melu.....tedy píšu nesmysly. "Chyba tisku vyhrazena:", jak se píše všude. Nicméně po testování mohu směle prohlásit, že níže uvedené platí minimálně u mě a mých zařízení.

Bluetooth ovladač je vždy spárován se svým zařízením, nelze s ním tedy ovládat jiný přístroj, než ten se kterým je spárován. Zapínání však zjevně funguje jinak, na odlišném principu. Zapínání a vypínání totiž také funguje na bluetooth principu, ovšem kromě toho také na starším "laserovém", ačkoli se mi nepodařilo zjistit kde je laser na ovladačích přesně umístěn, ale lze to vyvodit (nejspíš jako u starších modelů, jednoduše vpředu, jen je důsledně skryt). Tato funkce slouží nejspíš jako pojistka. Pokud totiž nebudete mít svůj ovladač (je rozbitý, ztracený apod.), můžete si zakoupit nový. Ten je ovšem nutné spárovat. K tomu potřebujete TV či monitor zapnout (jak jsem zmiňoval dříve, monitor nemá žádné tlačítko, ani k zapnutí), a přesně pro tuto situaci je tu onen "laser" který namíříte na přístroj a použijete zapínací tlačítko. Poté můžete vyvolat párování. Pokud však chcete zapnout/vypnout jen jedno z vlastněných zařízení a netýká se vás situace s párováním, dochází k nepříjemnému zapínání a vypínání druhého zařízení. Je potřeba dát ovladač zcela (naprosto, totálně, úplně) mimo dohled druhého přístroje, který jen nevhodně reaguje na zapínání/vypínání vámi zamýšleného přístroje. A to je poněkud problém, často nestačí ani dát ovladač pod stůl, "laser" je poněkud široký a možná se i odráží. Tohle se Samsungu opravdu nepovedlo, ani se nedivím že se o tom nikde nezmiňuje, protože je to poněkud nedůstojné firmy takového věhlasu jako jsou oni.

Omlouvám se za svůj laický popis, snažil jsem se vystihnout obtížnost situace, nejsem odborník na tuhle problematiku. Což ovšem zjevně není ani Samsung, když to takhle zpackal.
Albert.Bert
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 18. 6. 2022 22:47

Něco podobného jsem Ti psal :-)

Zapnutí a vypnutí jede zřejmě i přes IR.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pandero 19. 6. 2022 21:22

Zapnutí a vypnutí probíhá přes infra, zbytek je přes BT. Možná je to otravné, ale takhle je to úplně u všech výrobců, když budeš mít TV LG a monitor LG, tak se ti to taky bude vypínat zapínat.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 20. 6. 2022 04:47

Kde přesně je IR dioda na ovladači jde zjistit pomocí foťáku v mobilu, ten blikající diodu v IR spektru vidí.
Pak bude snazší ji přelepit neprůhlednou páskou a tím problém alespoň nějak vyřešit. Nebo vždy pro vypínání/ zapínání zakrýt dlaní místo s diodou, což bude téměř jistě předek ovladače.
myšpulín
Junior

Odeslat příspěvekod Albert.Bert 21. 6. 2022 13:39

Nechápu proč se nás snaží výrobci uzavřít do svého ekosystému (Samsung je výrobcem TV, smartphonů, monitorů, hodinek a dalšího) a přitom nejsou schopni zajistit pohodlné používání všech jejich zařízení v jedné domácnosti. >:-( :-! :?: :roll:
Albert.Bert
Junior