Alternativy k Samsung QE65Q95TD

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Antarian83 24. 8. 2022 00:02

Tak mi to nedalo a zkousel jsem testovani vsech moznych a nemoznych testu :-)))

Backlight bleeding to neni (je videt jen ciste cerna barva nic vic, po pravde bych si i na maximalni jas myslel ze je ta televize vypnuta, visim absolutne cernou a nic jineho)

Ips glow (takhke to defacto vypada jako ips glow, i kdyz teda panel by mel byt va, ale kdo vi jak to je)
Kazdopadne pri testech nemam sanci nic takoveho videt. Nejde si toho pri tech testech vsimnout a pri local dimmingu to take neni mozne spatrit. Vetsi ou je tam bila tecka koule co se pohybuje a pri pohybu to clovek nestihne spatrit, maximalne pri extremnim soustredeni.

Podobne jako to zminuje ten na foru a dalsi s timto problemem. Je to videt jen na filmech, kde je dole ci nahore ramecek a ten je diky local dimmingu osvetleny delsi dobu, coz je pri filmu defacto neustale a tam se objevi vady podsviceni v podobe oblasti ktere jsou vice osvetlene a vypada to prave jako ten ips glow.

Kazdopadne az na tenhle neduh je ten obraz perfektni a uprimne bez soustredeni se to neni moc videt, mam to vyrazne mene nez ten clovek co si stezuje na foru), ale je to neco co bych rozhodne necekal a musim rict ze co jsem procital tak odpoved samsungu na temhle druh problemu je pry, ze je to normalni :-)

-- 24. 8. 2022 01:57 --

Ok tak tedy finale... (ze sem si neco kupoval, vsechno pak extremne zkoumam :-) a sem s tim nemocnej)

Q95td = ips ads panel
Q95t = va panel

Takze ta moje televize ma ips panel a to patrne vysvetluje ten dobry vykon za svetla, prekvapive dobre pozorovaci uhly a ze sviti opravdu fest a obraz je za svetla paradni.

Nedokazu porovnat kvalitu kontrastu vuci va panelu (to bych ty televize musel mit vedle sebe)
Kazdopadne na teto je cerna opravdu cerma (alespon mi to tal subjektivne prijde), bila sviti a kontrast je podle me perfektni ackoliv to by mela byt prave nevyhoda (nedokazu si moc predstavit, ze by to mohlo byt lepsi, obzvlast pokud zapnu zvyrazneni kontrastu)

Jedine nevyhody tedy jsou v podibe local dimmingu a bloomingu kolem svetlych mist. Pokud to clovek vhodne nastavi a nesnazi se to misto filmu sledovat, tak to neni tak hrozne a pokud by to vadilo tak asi holt jedine oled.

Jako zavaznejsi nevyhodu povazuju ten ips glow (bude to ono), ktery mam mozna paradoxne jeste dobrej, kdyz jsem videl jine obrazky na netu. Nevim jestli to ma kazdy displej, nebo v jake intenzite se na ips panelech nachazi. Kazdopadne mi alespon dle diakuzi pripada ze s ips panelem je to tak trochu loterie.

Dle provedenych testu co jsem dmes udelal muzu byt nakonec mozna rad ze jine problemy jsem neidentifikoval a nenasel.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 24. 8. 2022 06:37

Už nic neřeš a užívej si novou TV. Je to LED, nikdy to nebude dokonalé, ta technologie má své limity, výhody i nevýhody, stejně jako OLED má zase jiné výhody a také nedostatky, které by ti mohly vadit.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Antarian83 24. 8. 2022 08:55

Jinak pokud by nahodou nekdo tuto televizi kupoval :-D
tak jsem si jeste do 3 rano dal noveho predatora :-D Lestil obraz jak "idiot" - mimochodem to uplne nepomuze

Behem filmu jsem teda prisel a odzkousel postup tak to srazit na minimum .... Musi clovek zatlacit a prejizdet (pomalu) po cernym ramecku LCD displeje, opravdu ta uplne spodni cast (pripadne muze i vyse ale stejne musi nakonec doladit dotlacenim teto spodni casti)

Timhle postupem jsem se zbavil toho glow ve spodni a horni casti (nedokazu to uplne udelat uplne v prostredku, protoze na miste kde potrebuju zatlacit je vystupek s logem :-D ale tam to zustalo opravdu decentne neznatelne viditelne pri maximalnim jasu)

V podstate jsem problem ve vyrazne "nizsi" intenzize vytlacil do "rohu" kde to nevnimam a nevadi mi to. Kdyz vam to ale sviti v ostre vyhranicenych mistech ruzne v prostredku obrazovky, tak to je zkratka neprijemny.

tak to az to nekdo budete resit .... tak ubrousek na brejle a prejizdet po te cerne lince na LCD panelu a toho problemu se zbavite. Pak uz staci jen zapnout ten mod na upravu svetla podle osvetleni mistnosti a problem solved :-D (uvidime teda jeste dnes v noci az na neco kouknu, jestli se ten "problem nevrati". Koukal jsem rano, ale uz bylo svetlo a tam nemam sanci to dohledat, je to videt jen za absolutni tmy)
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod xray21 24. 8. 2022 12:39

Já jsem teda s tímhle taky takovej dost nerozhodnej. Pořád jsem váhal nad QE65Q95TD. Nakonec jsem ji nevyzvedl, protože pořád nejsem přesvědčenej co bych raději. Jestli QLED nebo OLED. U OLEDU se bojim, že třeba zapomenu statickej obraz. Občas se mi stalo že jsem koukal na seriál, někdo zazvonil, tak jsem odešel a vrátil se po 4hodinách a byl tam obraz z menu kodi nebo netflixu atd...Líbila se mi 65" LG C11 OLED. Jinak s tím domačkáváním obrazu mám zkušenou s Changchongem LED. tam když to přitlačím ty kraje tak to neprosvítá, jsem přemýšlel čím to tam zalepit aby to hlavně nebylo vidět a poznat. Ale ten blooming bych asi neřešil, když už tv máš. Zvlášť když je to vidět jen při testech nebo titulkách.
xray21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Antarian83 24. 8. 2022 15:52

Ja jsem si ted objednal jeste Govee dreamview :-D (zkratka ten ambilight na ktery jsem zvyklej chci, tak uvidime jak to s tim bude vypadat :-D)

Jinak nevim nakolik ten oled ma problemy s tim vypalovanim obrazu, ale co jsem koukal na rting tak moje nonstop sledovanit CT24 by tomu asi neudelalo moc dobre :-D Z toho co "psali" a rozumim tomu prd :-D Tak moc nezalezi na tom ze nechas 4 hodiny zapnute menu na netflixu, ale je to spis kumulativni vec .... Takze kdyz to nechas 2 hodiny a za 2 hodiny dalsi 2 hodiny tak to vyjde nastejno jako ty 4 hodiny naraz :-D

Jinak musim rict ze po tom odladeni atd. U titulku to moc nevnimas (predevsim proto, ze jsem zjistil ze minimalne treba disney+ ma ti titulky takove "inteligentni". Titulky ma obalene "cernou barvou" a pokud se zobrazuji dole v te cerne lajne bez obrazu tak jsou takove "mene jasne" zlute.
Zrejme neco podobneho jde nastavit i u ostatnich :D

Na testovacich obrazovkach na te televizi tezko najdes jakoukoliv chybu :-D
Pri zobrazeni cerne, me prijde ze je to vypnute uplne ta televize. Je to absolutne cerne bez jakychkoliv znamek problemu.
Pri zobrazeni bile, a obecne pri zobrazeni a kontrole stalosti barev (jedna barva zobrazena na cely obraz), je vsude barva absolutne stejne (vizualne).
Pri testu local dimmingu (tady to patrne samozrejme je a to je holt technologie s kterou nic neudelam)

Jedina chyba ktera je tedy zretelna a je videt je ten IPS glow, ktery v urcitych mistech na krajich obrazu zvyraznuje ten efekt local dimmingu a pusobi jakoby ostre (minimalne do doby nez jsem vymackaval celej vecer obraz :-D). Pokud ale zobrazim sedou barvu jakoukoliv svetlost a ma po celem obrazu stejnou barvu, tak tenhle problem videt neni a neexistuje. Objevi se to opravdu a pouze tehdy pokud mate ty cerny pruhy ve filmech a tam to je pak videt. Po pravde to pusobi spis jako nejaka chyba local dimmingu, protoze ani na max jas to pri nastaveni stale barvy na cely panel zkratka videt neni.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 26. 8. 2022 10:53

No nic, nakonec televizi vracim...

Jeto pro me nekoukatelne a objednamsi bud philipsku 75 pus8536 (to mi zustane navic ambilight, ale to nekde prodam)

A nebo vezmu asi 65ku oledku od philipsu nebo lg (ale tam se trochu bojim ze mi furt bezi to ct24 a mohko by se to vypalit)
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 26. 8. 2022 12:10

75 pus8536 má myslím tiež IPS panel tak problém úplne neodstrániš. Plus pri veľkých uhlopriečkach je ešte väčšie riziko nerovnomerneho podsvietenia panelu kvôli prirodzenému ohybu materiálu.

Koľko hodín denne ti beži TV prípadne tá CT24?
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 26. 8. 2022 14:21

pus8536 vsude pisou ze ma v 75 palcich va mva panel, tak doufam ze jo :-D no kazdopadne vzhledem k potvrzeni jak to maji, tak jim to asi budu vracet tak dlouho, dokud nedorucej pouzitelnou televizi :-D a podstatne pro me je ze to nema ten otravnej local dimming a pouzitelne to bude pro me oci zrejme az od miniled kde to jiz bude "neznatelne"

nejdriv zkusim pus8536 zrejme :-D Po pravde bych si vzal TCL825 :-D jenze, tam je problem v tom, ze maji posledni kusy k vyzvednuti na prodejne a ja potrebuju, aby si tu televizi odvezli az prijedou :-D Fakt se mi to bez obalu nechce odvazet pryc. (jinak bych si vzal to tcl825). U te Philipsky bude i trochu problem to, ze mi to neda a vezmu 75 :-D (no snad si toho zena nevsimne ze to "vyrostlo")

hele klidne 8 hodin mi to ct24 bezi nekdy, kdyz mam home office (musel bych si asi jako kulisu davat neco jineho)
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 26. 8. 2022 23:47

8 hodín je príliš veľa na OLED pri spravodajstve.

Mne sa práve zdá že 75" je IPS a 70" bol VA panel ale asi som si to prehodil.
Ono pokiaľ máš ako tu 75“ TV vrátiť v prípade niekakeho nedostatku a hlavne s kým tak to máš super.

I keď koľko krát sľubne znejucich 1000 stravovacích zón pri miniled podsvietený netreba zabudnať je OLED ich má viac skoro 8 300 000. Miniled musí ujsť ešte poriadny kus cesty ale rozhodne je to budúcnosť.

Ja som tiež ešte nevidel pre mňa použiteľnú prácu s LD. Jasné nemal som možnosť odskúšať všetky high-end LED alebo miniled ale pri tých titulkách a tým že 90% filmov pozerám v tme je to nanič. Oveľa prijateľnejšie riešenie je nechať LD vypnutý ale potom je už zbytočné za tú výbavu priplácať.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 27. 8. 2022 03:49

Jinak
Philips 8506 rada ma va panely, krome 65 palcu a tam je ips.

Mimochodem tohle hledani informaci a strkani ruznych panelu do ruznych uhlopricek je fakt hruza.

Nejradsi bych vzal tu oledku philips 806 nebo lg c12, kdybych se nebal toho vypalovani.

Co sem ale videl ty testy tak pisou jak je to v pohode ale ten obraz meli pritom po par letech znehodnocenej kdyz ukazali vysledky testu.
Na druhou stranu nezapinat ct24 a ten spodni ramecek se nevypali a obraz bude na stoprocent nejlepsi.

Skoda ze nesnesu local dimming, pak by ten vyber byl o poznani vetsi.

Nekdo mi kuprikladu na eng forech doporucoval x90j a x95j od sony, tak jsem si nasel videa s local dimmingem a to je minimalne u te x90j na stoprocemt vyrazne horsi i nez to ma ten samsung. Koukal jsem i na ty mined rady a tam je to opravdu vyrazne lepsi a nemuselo by to tak rusit, ale z videa na youtube poznam kulovy.

Dalsi vec je ze u samsungu jsem neprisel na to jak ten local dimming kompletne deaktivovat. Mozna to jde ale ja to fakt nenasel.
Je mozne ze u jinych televizi je mozne zcela tu funkcionalitu dealtivovat a clovek by se pak nemusel bat sahnout po vyssich radach.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 27. 8. 2022 11:47

Malo by sa to dať vypnúť v servisnom menu. Aspoň tak som to niekde dávno čítal ale už si nepamatam kde. Vsak pri IPS panelu to bude strašne.
Presne tak z videa je poznať prd. Sony majú vo všeobecnosti o niečo lepšie riešený LD.

Pokiaľ uvažuješ o 806cke tak to TCL835 je cenovo už len na skok a pokiaľ je tak dobrá ako sa všade pise... .Naviac je tam 5 ročná záruka čo je super.

Prípadne ak sa ti nebude páčiť môžeš ju vrátiť keď s tým nemáš problém.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 30. 8. 2022 12:38

tak nakonec beru
Philips 75PML9636 :-D je to proste v .... :-D Dopadlo to jako vzdycky... reknu si ze si vyberu televizi za 20 a koupim za 45... pristi asi zacnu vybirat za 10 :-D

No aspon ma jako bonus 5 letou zaruku :-D (normalne bych si to nikdy nezaplatil, ale tak kdo vi treba se mi to bude hodit :-D)

Kazdopadne pro zenu je stale za 20 :-D dobra koupe :-D
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 1. 9. 2022 08:50

Tak uz jsem si televizi vyzkousel a ted budu porovnavat vuci samsung qe95td

Obraz:
Tohle asi nejde vubec porovnavat, panel je v pohode ma mozna nejake decentni DSE ale sanci si toho vsimnout mam pouze pri ciste sede obrazovce a poclivem hledani, po pravde spis musim vyfotit na telefon, kde je to vyraznejsi nez jak to vidim ocima.

Blooming okolo titulku, svetlych oblasti tam samozrejme nejaky je, coz je zpusobeno technologii, ale vsimnou si toho nejak vyrazne, je relativne narocne a vyzaduje to soustredeni. To same se tyka letterboxu nahore a dole, kde u teto televize ten problem nepocituju.

Za me je tedy obraz naprosta bomba pocitove.

Samsung byl v porovnani s touto TV nesledovatelny, nedalo se na to koukat, kvuli tomu jak ty letterboxy svitili, kolem titulku to svitilo, bylo to sileny a nekoukatelny. K tomu jako bonus bleeding a ips glow neprijemnej. (je mozne ze to byl jen strasnej panel a mel jsem smulu)

Porovnaval jsem i s dalsimi televizemi od SONY a 2 x Philips (vse cca 4 roky stare s IPS panely). Philips mel panely lepsi chyby panelu byli neznatelne. Sony bylo taktez nic moc a melo hodne hodne vyrazny ips glow. Jeden philips mel jemny ips glow a dalsi ac je to divne tak jsem na nem ten ips glow vubec nenasel (bohuzel sem si ho neosahal, tak nevim jestli tam nahodou nebyl VA panel. Myslim ze to nejak mixovali a davali ruzne panely do stejneho modelu)

Jinak bych jeste ohodnotil odlesky atd. ale to uplne v tuhle chvili nedokazu. Obraz byl zretelny, coz je i diky velke svitivosti, ale nakolik budou vadit odlesky v temnych scenach to jeste uplne nedovedu posoudit, to az nekdy budu doma pres den tak to odsleduji.

Zvuk:
nejsem zrovna vysazeny na kvalitni zvuk, ale mohu rict ze zvukove to je dobre a zni to hezky a zvuk mi nevadi. Nevim samozrejme jak bych se tvaril na zvuk televizi u kterych je tento parametr vylozene kritizovany. Dokazu zde jen porovnat, ze jsem zvyklej na sluchatka 5,1, 7,1 od logitechu pripadne corsair a pote kdyz jsem si poridil reproduktory nebo soundbar, tak jsem to musel hned vratit, protoze podani zvuku pro me bylo neposlouchatelne (takove plechove). Tak u teto TV ale ani u toho Samsungu jsem nic podobne nepocitoval.

Android vs LG vs Samsung:
Samsung
- nefunkcni vyhledavani v cestine (to je za me obrovska nevyhoda, kdyz hledate neco pro deti na youtube).
- ovladac je neskutecne nepohodlnej pokud mate kuprikladu satelit s 200 programy
- prostredi je svizne, rychle, nastaveni je relativne prijemne (takove to vice do hloubky, takove to zakladni, ze si chcete prepinat presety uz tak prijemne a zabavne neni)
- system obecne vypada pekne a intuitivne

LG
- funkcni vyhledavani v cestine
- ukazatel ala mys je pohodlny
- prostredi pusobi svizne a rychle ale nemuzu komentovat vice jen na zaklade testovani v kramu.
- takhle na prvni pohled na me pusobilo asi nejlepe

Android
- funkcni vyhledavani v cestine
- vybirani presetu obrazu je solidni a rychly (lepe udelane nez na samsungu treba)
- jakekoliv hlubsi nastaveni, je podle me slozitejsi a komplikovanejsi
- ovladani je narocnejsi a obcas minimalne u philipsu budete potrebovat navod :-D (hlavne ten jejich silenej zpusob razeni programu pres favority :-D to je vskutku zazitek)
- veskera aplikace, ktere vas napadnou (ale samsung, LG ma vse potrebne vetsinou taky) a pak je to zkratka android se svymi pro a proti :-D

Hisense, Panasonic
- televize muzou bejt slusny, ale z pohledu systemu je pro me nepouzitelne, ze tam nenajdu veskere potrebne aplikace a tim padem jsem je musel rovnou vyskrtnout.

jeste par veci k philipsu:

- mile plus na philipsu u teto rady je podsvicenej ovladac
- ambilight
- kvalita zpracovani (televize drzi a je pevna, ma silne kovove ramecky atd. Clovek u ni nema pocit jako u toho samsungu, ze se to rozpadne). Tohle platilo i pro ty nizsi rady Philipsu, co jsem je zkousel v obchode
- zpusob zabaleni televize je u philipsu taky o uroven jinde nez u samsungu
- nevyhoda je nalepka do not peel off na prave strane displeje nahore a odlepit ji je docela orisek :-D (tohle nechapu ze to tam lepej :-( )
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Pandero 1. 9. 2022 17:40

Jenom pro info - Samsung na YouTube v cestine vyhledavat umi. Staci najet na ikonku mikrofonu v aplikaci YouTube a pak stisknout tlacitko s mikrofonem na ovladaci a zadat vyhledavani.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Faid3r 16. 10. 2022 00:35

Zdravim, narazil jsem na toto vlakno a zaujalo..
Docela se divim, ze Q95TD nevyhovuje. Sam pouzivam nizsi radu v 55" Samsung QE55Q85R a jsem vesmes spokojeny. Jsou samozrejme obcas mouchy v podsvetleni, ale porad mi prijde, ze v dane cene neni nic lepsiho. Q95TD musi byt jeste vyssi level. :)

Duvod proc me to zaujelo je fakt, ze chci zmenu na 65" TV a rad bych zustal u Samsungu a ted kterou...
Rozpocet do 40tis a mam vybrane tyto kandidaty:

- QE65QN95AA (39.000,-)
- QE65QN91AA (30.000,-)
- QE65Q95TD (35.000,-)

Muzete hodit tip k cemu se priklanet? Navic stale nevim jestli QLED nebo Neo QLED.

Diky
# Shure SE846 // Audioquest DragonFly Cobalt // Audinst HUD-mx1 // NuForce uDAC2
Faid3r
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka