Philips, Panasonic, LG? OLED nebo i miniLED?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Tondy 18. 10. 2022 07:54

Už jsem objednával Philips 65OLED806 za těch 33,5k, protože má Android (KODI) z Ambi, ale pak jsem viděl ten Datart a Panasonic TX-65JZ980E za 27k, taky je tam LG 65QNED82Q za 27k, no bohužel bez Androidu.

Je ten Philips prosím alespoň obrazově stejně kvalitní jako ty LG a Panasonic, když už kvůli pohodlnosti (nechci žádné MMC s androidem) zaplatím o 6,5k více?
Tondy
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 18. 10. 2022 09:16

Ja si myslim, ze obrazovo to je podobne. Ten LG nie je OLED, ale miniLED. Okrem Androidu je na tom Philipse este navyse Ambilight a 5 rocna zaruka. Ci to stoji za ten priplatok, to si musis zvazit sam...
Naposledy upravil Nick Cave dne 19. 10. 2022 18:41, celkově upraveno 1
Důvod: odstraněna citace předchozího příspěvku
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 18. 10. 2022 15:59

Tondy píše:Už jsem objednával Philips 65OLED806 za těch 33,5k, protože má Android (KODI) z Ambi, ale pak jsem viděl ten Datart a Panasonic TX-65JZ980E za 27k, taky je tam LG 65QNED82Q za 27k, no bohužel bez Androidu.

Je ten Philips prosím alespoň obrazově stejně kvalitní jako ty LG a Panasonic, když už kvůli pohodlnosti (nechci žádné MMC s androidem) zaplatím o 6,5k více?

Pro mé oko bude mít Panasonic už v základu dospělejší a vyváženější obraz než zbylé, Tebou jmenované. Systém si tam jednoduše doplníš přes „krabičku“. Samozřejmě... jestli toužíš po Ambilight, máš jedinou možnost.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tondy 19. 10. 2022 08:30

MgX

Díky za názor, zaujala mě recenze, kdy porovnání LG OLED tv s LG mini LED a v určitých oblastech je mini LED lepší (https://www.youtube.com/watch?v=XkKXgkv2rqc).

Teď jsem ale našel video, kde přímo srovnává nové TCL C835 mini led se starším Philips 805 oled (https://youtu.be/lAG7Pz-QNLg?t=729) a docela to potvrzuje to srovnání LG.

Já hledám tv pouze na filmy v HDR, většinou večer, takže ta nevýhoda OLED ve dne u mě nevadí. Takže teď jsem opravdu na vážkách jestli ambilight u Philips 806 stojí za rozdíl 8,5 tisíce oproti TCL C835, kterou má Alza za 25 tisíc, když obraz bude zřejmě podobný.
Tondy
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 19. 10. 2022 17:55

Mám přímé srovnání. OLED Sony s TCL mini LED jak C835, tak C935.

Samozřejmě, že mini LED může v některých chvílích OLED válcovat. Většinou ve svítivosti. OLED zase umí přeci jen lépe pracovat se svícením, vždyť jde o bodovou záležitost. U mini LED jsou ve hře zóny. Nicméně konkrétně C835, ale i C935 umí se zónami slušně pracovat a uživatel/divák už má povětšinou problém rozpoznat, kde by případně mohla být černá černější.

Záleží, co je Ti bližší. Moderní OLED sice lépe odolává vypálení, ale pořád tam to riziko existuje. U mini LED by se většinou jednalo o nějaký problém u panelu. LCD je pro statičtější a statický obraz lépe stvořeno.

Večerní pozorování jde zvládnout na OLEDu určitě zcela nekompromisně a s vysokou kvalitou. U mini LED od TCL se po nastavení jedná také o velmi dobrý výsledek. A paradoxně stačí C835.

Asi bych se nejdříve rozhodl pro technologii a následně vybíral výrobce a model.

OLED Panasonic a Sony bude extra na filmy, LG určitě potěší hráče a u filmů ostudu neudělá.

Jo a Tys koukal na Philips. Tam bych měl trochu výhrady k některým věcem ohledně obrazu, ale jestli si pustíš Ambilight, tak to stejně asi neuvidíš.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Michael10 19. 10. 2022 20:48

Prednedávnom ma napadla taká vec a myslím že je to k téme tak to tu hodím.

Nebude miniLED technológia viac náchylná na možné poruchy ako klasické LED ?
Vychádzam z toho že pokiaľ má TCL miniLED cca 1000 zón podsvietenia čo znamená min 1000 jednotlivých diód keď rátam 1 zóna = 1 dióda. Oproti Direct LED kde je zón cca 80 a aj keby boli 4 diódy na jednu zonu to je 320 diód. Prípadne Direct LED kde tých diód je možno 50 na celý panel.
Skrátka z 1000 diód skorej niejaka odíde ako pri TV kde ich je tretina.
Dúfam že viete ako to myslím.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod eiben 19. 10. 2022 20:54

Jak tam je u Tondyho srovnani TCL 835 a Oled Philips 805 tak ta oledka valcuje u ruskeho recenzera tu TCL na plne care (jenom ne pres den tam je TCL lepsi ve svitivosti) Stezuje si u te mini led, ze ma velice spatne barvy jakoby sede a na ostrost
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 19. 10. 2022 21:03

Ostrost jsem jednoduše posílil. Pokud jde o pohybovou ostrost, tak ta možná drobně chybí v jemných detailech na kraji. Jinak jsem nijak netrpěl.

Barvy rozhodně šedé nebyly. A kdo chce, nechá si ji kalibrovat profesionálem.

-- 19. 10. 2022 22:07 --

Michael10 píše:Prednedávnom ma napadla taká vec a myslím že je to k téme tak to tu hodím.

Nebude miniLED technológia viac náchylná na možné poruchy ako klasické LED ?
Vychádzam z toho že pokiaľ má TCL miniLED cca 1000 zón podsvietenia čo znamená min 1000 jednotlivých diód keď rátam 1 zóna = 1 dióda. Oproti Direct LED kde je zón cca 80 a aj keby boli 4 diódy na jednu zonu to je 320 diód. Prípadne Direct LED kde tých diód je možno 50 na celý panel.
Skrátka z 1000 diód skorej niejaka odíde ako pri TV kde ich je tretina.
Dúfam že viete ako to myslím.

Nechci vypadat protivně, ale to můžeš rovnou říct, že když tam bude jedna LED, tak je menší šance poruchy.

Zóny mají svůj význam. Pro kvalitu zobrazení rozhodně. Porouchat se může kde co.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Michael10 20. 10. 2022 21:36

Tiež nechcem byť škarohlid a je mi viac ako jasné že zóny sú tam z dobrého dôvodu. Osobne som sám zvedavý keď mi za 6-7 rokov odíde OLEDka kam sa miniLED posunie a pre ktorú technológiu sa rozhodnem.

Len som chcel vedieť či to napadlo len mňa ale aj niekoho iného alebo má niekto o tom poznatok. Prípadne pomôcť pri rozhodovaní kde môže MOŽNÁ vyššia poruchovosť miniLED zavážiť v prospech OLEDu. :)
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 21. 10. 2022 04:28

Jenže se jedná o spekulace, ne poznatek na základě reálného vývoje. Čistě hypoteticky… kdyby to bylo naopak a OLED byl poruchovější než mini LED (jakože není důvod si to malovat tak ani naopak, protože vady jsou povětšinou vzniklé individuální chybou techniky/softwaru, anebo, jak někdo namítne, hromadněji “kazítky”) tak mu děláš medvědí službu, protože ho přesvědčuješ o něčem, co by bylo naopak.

Jestliže máš regulérní poznatky/informace o této záležitosti, dej nám je sem.

A ano, v TV, která má pět reproduktorů se jich pět může pokazit. U TV s jedním, jenom jeden.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 21. 10. 2022 07:04

Z výše uvedených důvodů je rozumné při výběru TV zohlednit i poskytovanou záruku, případně si ji doplatit na 5 let, což je minimální doba, po kterou by TV měla soužit, pak už lze hovořit i o morální zastaralosti a uvažovat o výměně. Samozřejmě delší životnost je jen plus.
Samotná technologie panelu přímo s výskytem závad nesouvisí, viděl jsem i videa, kde OLED měla mrtvé pixely po pár měsících používání.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod longie 21. 10. 2022 08:58

A vi nekdo, jak to je s pripadnou reklamaci, kdyz jsou nektere pixely mrtve?
Tam asi musi byt mrtve pri vsech barvach a ne jen pri nekterych.
Na sve Oled jsem pri testovacim videu z YouTube nasel nejake pixely nefunkcni, ale jen pri nektere barve, kdyz se po cele obrazovce zobrazila jina, tak zase fungovaly.
longie
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 21. 10. 2022 09:44

to je dobry dotaz, ktere znacky davaj u oledu zaruku i na dead pixel?
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 21. 10. 2022 09:59

Je to už starší článek z r. 2018, ale myslím, že většina informací bude stále platit.
https://www.televizniweb.cz/2018/10/vad ... reklamace/
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Danny02 21. 10. 2022 20:22

Tondy píše:MgX

Díky za názor, zaujala mě recenze, kdy porovnání LG OLED tv s LG mini LED a v určitých oblastech je mini LED lepší (https://www.youtube.com/watch?v=XkKXgkv2rqc).

Teď jsem ale našel video, kde přímo srovnává nové TCL C835 mini led se starším Philips 805 oled (https://youtu.be/lAG7Pz-QNLg?t=729) a docela to potvrzuje to srovnání LG.

Já hledám tv pouze na filmy v HDR, většinou večer, takže ta nevýhoda OLED ve dne u mě nevadí. Takže teď jsem opravdu na vážkách jestli ambilight u Philips 806 stojí za rozdíl 8,5 tisíce oproti TCL C835, kterou má Alza za 25 tisíc, když obraz bude zřejmě podobný.

Teď jsem koukal na to video TCL C835 vs Philips a v diskuzi tam řeší, že lokální stmívaní bylo zrušeno FW 469 na 55" verzi. A že prý na 65C835 toto není. :?:

Právě vybírám mezi OLED806 nebo doporučovanou C835, ale teď nevím..

EDIT.

V diskuzi tam píšou toto (je to přeloženo googlem):

Pokud jste nedávno natáčeli recenzi. Před 3-5 dny a televizor se okamžitě aktualizoval po vybalení, pak jste dostali firmware 469 s přerušeným místním stmíváním kvůli eliminaci skřípání napájení v hlubokých černých scénách. Podívejte se na svůj firmware. Vraťte se k 463 sami a budete velmi překvapeni, jak ukazuje černou a váš názor se hodně změní.
TV: Philips 55OLED706, Soundbar: JBL Bar 500, Mobil: Google Pixel 9 Pro 16 GB / 256 GB - Obsidian
Danny02
Junior

Další stránka