Hloupá televize a NAS

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 21. 1. 2023 17:01

dockalacek píše:Odlajkněte mě, prosím, já de.bil dal srdíčko sám sobě asi.

[OT] Nedávej mně žádný srdíčka. Já s Tebou nic mít nechci. Jsem na ženský! :D :-D :D [/OT]
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod dockalacek 21. 1. 2023 17:03

Jo, já vím, ale když mi někdo věnuje čas, tak klepnout na "Poděkovat" je to nejmenší.

-- 21. 1. 2023 17:03 --

MgX píše:
dockalacek píše:Odlajkněte mě, prosím, já de.bil dal srdíčko sám sobě asi.

[OT] Nedávej mně žádný srdíčka. Já s Tebou nic mít nechci. Jsem na ženský! :D :-D :D [/OT]

8-P :-*
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor

Odeslat příspěvekod mojmax 21. 1. 2023 19:42

jito píše:Co jsem koukal, tak pro DS220+ Serviio není. Na podpoře je pouze addon pro SMB server.
https://www.synology.com/cs-cz/support/ ... 1#packages

Serviio na Synology NAS je, jenom instalace je trochu složitější, není v oficiálním balíčcích, viz zde:

https://pcloadletter.co.uk/2012/01/25/s ... o-package/
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 21. 1. 2023 21:15

Pokud na Synology nainstaluješ aplikaci "Mediální server" a namapuješ v tom složku s filmy, tak si to pak většinou chytré TV i různé boxy s podporou DLNA najdou sami a zobrazí seznam filmů ve svém vestavěném přehrávači. Asi nejmíň komplikované řešení.
Pak si můžeš na Synology nainstalovat Samba server a nebo NFS server. Pokud máš box založený na linuxu (většina Kodi krabiček například), je rozhodně lepší použít NFS. SMB (Samba) je podobná jako NFS, jen je určena pro komunikaci neunixových systémů, zejména windows s unixovými (Synology rovněž jede na linuxu). Takže třeba pro propojení PC s windows s NAS a nebo starších "chytřejších" TV z dob před DLNA. Samba je problematičtější, pomalejší, ale vesměs rozšířenější. Některé krabičky k TV a chytré TV si sami najdou NAS pomocí Samby, i pomocí NFS, ale obvykle je cestu nutno zadat ručně. Cesta obvykle vypadá:
smb://123.456.789.012/user/martin/videa
nebo:
nfs://123.456.789.012/user/martin/videa
Kde ty čísla jsou ip adresa NAS serveru a pak cesta ke složce s filmy na NAS (každý to má jinak)
Jsou tam opačný lomítka jak ve windows, protože se pohybujeme v unixovém světě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 22. 1. 2023 09:49

jito píše:Více méně ano.
Ale ten Strong...osobně bych do něj nešel. Mám velmi dobrou zkušenost s Nokia Streaming Box 8000
https://digitalne.ellano.sk/recenzie-a- ... egory_id=3
Pokud by se nepoužívalo Kodi, tak stačí nainstalovat např. VLC a v něm vyhledat SMB server NAS.

Díky moc všem, včera jsme s bráchou objednali tu Nokii, dám vědět.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor

Odeslat příspěvekod Adolf.Shitler 22. 1. 2023 10:12

Sice pozdě, ale raději bych vzal nějaký linuxový SAT přijímač (klidně i kombo s pozemákem), nahodil tam OpenPli a pak přes výše uvedené NFS není problém nasdílet složky z NAS. A ani se na NAS nemusí spouštět DLNA. SAT přijímače s linuxem obvykle mají poměrně výkonné procesory a v pohodě zvládnou přehrát i 4K. Samozřejmě jejich využití je pak i pro sledování/nahrávání běžného TV vysílání a spousta dalších věcí.
Adolf.Shitler
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ppepko 22. 1. 2023 20:02

No to je ako ist s kanonom na vrabce ... Na kvalitne prehravanie z NASu fakt staci lacna cinska android krabicka s podporovanym procesorom, odporucam napriklad Amlogic S905X3, ktomu nahodit spominany coreelec so zabudovanym KODI a prehra to uplne vsetko ... (teda moja verzia este nezvlada AV1 kodek, ale to uz ma tusim Amlogic S905X4 a podpora v coreelec je uz dokoncena).
Ta nokia posluzi, ale ma to len 2GB ram a iba 100Mbit ethernet, a stoji to 3x tolko ako som dal za moj x96max ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod Adolf.Shitler 23. 1. 2023 00:12

U těch levných krabiček je právě problém, že jsou nevýkonné, velmi často se přehřívají a tuhnou, a ještě neumí nic dalšího, třeba to nahrávání z TV vysílání. To je přesně dle rčení - levně placený, 2x placený. Pár jsem jich už taky měl a všechny se válí někde v krabici ve sklepě, protože sice nějakou dobu fungovaly, ale posléze už nepřehrály čím dál víc obsahu a byly k ničemu. Ono tedy obecně na přehrávání mediálního obsahu je zdaleka nejlepší PC, tomu se nic nevyrovná. Kdo má tedy možnost, tak by měl jít touto cestou a na všemožné "krabičky" se vykašlat.
Adolf.Shitler
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 23. 1. 2023 14:55

ppepko- když uživatel nemá zájem o Kodi, tak se tou tvou krabicí může nechat vyfotit.
Za druhé- četl jsi zadání, že jde o přehrávání na HD Ready televizi? Tam asi nebude potřeba 1G Lan, že?
Za třetí- certifikovaný Netflix na Kodi? Asi nééé.
Za čtvrté- myslíš si, že má každý zájem vrtat v nějaké čínské krabici, řešit revizi chipsetu, boot z SD karty, flash Eprom atd? To už mám vše za sebou a téměž vždy se skončí u toho nejjednoduššího.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod ppepko 23. 1. 2023 17:45

A tebe fakt ten coreelec nefungoval? Ja na to pozeram ako na maly zazrak. Je to zadarmo, prehra to uplne vsetko, uzasne moznosti nastavenia a ta podpora a updaty, to sa fakt len tak nevidi. Ja som si presiel dvomi TV od samsungu, domacim kinom od samsungu, potom som používal len notebook, nakoniec som kupil TV s androidom, ale zase som sa len vratil k tomu coreelecu, lebo to prehra naozaj vsetko. Tie smart tv funguju 2 az 3 roky a potom sa objavia nove kodeky, alebo formaty a uz to zase neprehra a podpora od vyrobcu je len taka, ze postupne zakazu jednotlive aplikacie ...
ppepko
Junior

Odeslat příspěvekod jito 23. 1. 2023 18:32

Proti Coreelec nemám nic. Mám za sebou používání Raspberry 1,2,3, OrangePi atd tak vím o čem píšu.
Ale pak přijde situace, kdy je potřeba zprovoznit např. Vodafone TV a skončíš zase u toho droida s Kodi místo Coreelec.
Každé zařízení a OS se vybírá podle potřeb uživatele.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod tombas 23. 1. 2023 19:22

Z těch vašich návrhů musí být ti rodiče s hloupou starou LG fakt nadšeni. To aby si ještě vystudovali IT vysokou k tomu, aby si pustili film z NASky.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2023 19:43

Myslím, že zrovna dobře nastavený Kodi pro hraní z NAS je poměrně jednoduchá a blbuvzdorná záležitost, ideální právě pro důchodce. Pro běžného uživatele, co se v tom nevrtá to vypadá úplně stejně na PC, Raspberry, i Android boxech. A pokud se u toho zakážou aktualizace, nedají se očekávat ani problémy a je to bezúdržbové.
Samozřejmě jim to musí někdo nakonfigurovat. Pokud TV podporuje CEC, dá se to ovládat ovladačem z TV.
Doma mám Kodi minimálně deset let a pokud opominu amatérský plugin SSC, co se týče hraní z NAS, člověk neví, že tam nějaký systém je. Mám Vero 4k+(takže jednoúčelová krabička přímo pro Kodi, kde je systém OSMC, takže to frčí pod stabilním linuxem, který nepotřebuje žádnou údržbu a je naprosto spolehlivý. Samozřejmě věci jako Netflix by asi byly problém, ale to umí moje LG TV.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 23. 1. 2023 20:11

tombas píše:Z těch vašich návrhů musí být ti rodiče s hloupou starou LG fakt nadšeni. To aby si ještě vystudovali IT vysokou k tomu, aby si pustili film z NASky.

Chápu tvé rozčarování, ale věci takhle dnes fungují-samo se nic neudělá.
Pokud chci něco podobného obsluhovat, tak by měl mít uživatel alespoň nějaký základ, alespoň v logickém uvažování.
Pokud má někdo doma PC a já mu řeknu ať otevře Průzkumníka, a on NEVÍ co to je, tak nechápu, proč má doma PC - a že jich znám spoustu.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod tombas 23. 1. 2023 20:56

Já to chápu, jen se na to koukám z pohledu těch (asi už ne nejmladších) rodičů a navíc mi všechna tahle řešení přijdou jako strkat pětilitrový osmiválec do škody 120.
Chápu, že nechce investovat třeba 15 tis. do nové TV, ale pořád se to dá řešit pár let starou a chytrou TV za přiměřenou cenu nebo prostě levnějším méně značkovým modelem za 6-7 tis.

Ale to je jen můj názor a už do toho nebudu kecat.
tombas
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka