~55" TV do obyvaku kolem 10k

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Czhmoud 14. 6. 2023 10:11

Ahoj, zvažuji nákup "první" televize. Posledních cca 10 let jsem žádnou neměl a vůbec se v tom neorientuji.

Požadavky:
- Konzumace SDR obsahu - Netflix, případně HBO či Disney+
- Terestriální vysílání - hlavně ČT24
- Chtěl bych zkusit streamování přes Steam do TV, ale nepředpokládám že bych to v budoucnu aktivně využíval. Konzoli nevlastním.
- Chtěl bych TV s optickým výstupem, mám starší AV receiver a gramofon - chtěl bych jej použít jako zvukový výstup.
- Chci se vyhnout čínským značkám jako HiSense nebo TCL.

Cena:
- Rád bych se vešel do 10k, ale sem ochotný případně něco málo přidat pokud by to za to stálo (nejsem náročný divák, na TV budu koukat tak jednou nebo dvakrát do týdne, přijde mi zbytečné za ni utrácet víc)

Návrhy:
- Přiznám se, že jsem jen vyfiltroval produkty podle ceny a vybral ty co se mi parametrově líbí - ale vůbec netuším jestli níže uvedené za něco stojí.
- JVC LT-55VA3335
- Samsung UE55AU7022
- JVC LT-50VAQ6235

Předem děkuji za návrhy.
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 14. 6. 2023 15:45

Když ony ty čínské značky mívají nejlepší poměr cena/výkon. Nehledě na to, že ty ostatní značky (až na úplné výjimky) jsou stejně vyrobeny z čínských součástek, ať už se finální montáž provádí v Polsku, Maďarsku, Turecku nebo u nás v ČR.
Výrobci LCD panelů do TV jsou snad 3 nebo 4, např. TCL si vyrábí vlastní panely, Samsung jen pro své vrcholné řady NEO QLED a nově QD-OLED. Ty levnější nakupuje od LG nebo z číny.
A navíc většinu dříve známých značek, jako je Philips, Grundig, JVC, Thompson, Sharp... dnes vlastní OEM výrobci jako Vestel a jen na čínské TV lepí logo známé značky.

No a k dotazu? Asi ta poslední JVC VAQ6235, protože má prodlouženou záruku na 42 měsíců.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Czhmoud 14. 6. 2023 17:43

Ahoj, měl jsem rávě za to, že JVC je stále Japonská značka a ne nějaký OEM - proto jsem ji vybral. Se subdodavateli v Číně jsem ochotný žít (to bych si pak nemohl koupit nic :) ), ale rád bych se vyloženě čínské značce vyhnul.

Ještě se zeptám, pokud bych chtěl v této cenové relaci nejlepší televizi, jakou bych měl vzít (bez ohledu na původ)? A pokud bych se rozhodl pro Samsung nebo LG, které "levnější" modely má cenu zvážit?

Děkuji mnohokrát za pomoc!
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 14. 6. 2023 20:11

Dnes jsem na to znovu koukal a pokud mám být upřímný, tak v kategorii do 10 tis. je to velká bída bez ohledu na značku. Obraz je bez výjimky vhodný pouze pro velmi nenáročné diváky, levné panely mají různé neduhy, nerovnoměrné podsvícení, fleky na obrazovce (efekt špinavé obrazovky, ne skutečnou špínu), různé prosvítající okraje nebo rohy i při mírném pohledu mimo perfektní osu, barevné podání je na hony vzdálené ideálu, svítivost je subjektivně horší, než třeba u TV před 5 lety.
Bez ohledu na původ a pouze z pohledu kvality obrazu, bych vyzdvihl letošní model TCL C645, který jsem měl možnost dneska osobně vidět a který ve své cenové kategorii převyšuje ostatní značky minimálně o třídu. Je to QLED s VA panelem a výborným jasem.
Nové letošní modely ostatních značek jsem zatím neměl možnost porovnat, ale z ceníků je patrné, že budou nejméně o polovinu dražší, než je limit.
Ve velikosti 50" je TCL 50C645 aktuálně se slevou za 11421,-
https://www.alza.cz/50-tcl-50c645-d7683833.htm
Nejsem agent TCL, vnímám i nespokojené uživatele, kteří TCL reklamují a mají s nimi problémy. Na druhou stranu TCL mají rok a půl rodiče, 43C725 a funguje k naprosté spokojenosti. Bonusem je po registraci prodloužená záruka na 5 let.
Naopak Android/Google TV není vždy úplně intuitivní pokud jde o nastavení, ale má největší knihovnu dostupných aplikací a podporovaných IPTV služeb.

Od Samsungu nebo LG bych aktuálně nevybral nic pod cca 18 tis.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 14. 6. 2023 21:30

V 55” bych se držel s cenou aspoň někde u 14500 Kč.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Czhmoud 14. 6. 2023 22:01

Díky moc za komentáře, v tom případě si to ještě rozmyslím a jeden nebo dva měsíce počkám a pak koupím radši dražší kus.
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 15. 6. 2023 05:25

Samsung UE55AU7172U
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod foxfox (novy) 20. 6. 2023 16:26

Prodávám Panasonic TX-55FX780E...100% stav za 9000.
foxfox (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod Czhmoud 1. 8. 2023 09:08

Ahoj, chtěl bych "oživit" toto téma. Jak jsem psal výše zvedl jsem rozpočet na ~15k a dívam se na následující TV:
Samsung QE55Q80B
Samsung UE65CU7172
LG 55QNED81Q

Dá se s tímto rozpočtem už pracovat a případně co vzít v této cenové hladině?

Díky moc za pomoc! :)
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 1. 8. 2023 10:55

V Datartu je přes VIP účet TCL 55c735 za 13500.- nebo c835 za 17000.-
Pokud byste chtěl můžu vám poslat kód do Datartu na -200kč. Zítra mu končí platnost a já pro něj nemám využití
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 1. 8. 2023 14:53

Dobrý den, koncem června jsem pro kamaráda kupoval LG 60UQ8100, v Planeu za 8990 Kč.
TV jsem měl potom 4 dny doma a pořádně ji otestoval. Po pečlivém nastavení jsem byl velmi překvapen kvalitou obrazu. Panel VA, zcela rovnoměrné podsvícení, barevné podání se dalo velmi dobře nastavit, dokonce i HDR bylo docela vidět, kamarád říkal, že záběry vesmíru mu připadaly plastické. Když obraz porovnám s velmi drahou LG z roku 2017, která se tehdy prodávala za 45000 Kč, tak obraz UQ8100 je jednoznačně lepší. Jedině co mi chybí je 100Hz.
Takže pro průměrně náročné diváky je to výborná volba.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Czhmoud 2. 8. 2023 10:18

MYCHAL S TVRDÝM píše:V Datartu je přes VIP účet TCL 55c735 za 13500.- nebo c835 za 17000.-
Pokud byste chtěl můžu vám poslat kód do Datartu na -200kč. Zítra mu končí platnost a já pro něj nemám využití

Díky moc za návrh, tahle TV vypada velmi dobře, ale Číně bych se rád vyhnul.

Kutil71 píše:Dobrý den, koncem června jsem pro kamaráda kupoval LG 60UQ8100, v Planeu za 8990 Kč.
TV jsem měl potom 4 dny doma a pořádně ji otestoval. Po pečlivém nastavení jsem byl velmi překvapen kvalitou obrazu. Panel VA, zcela rovnoměrné podsvícení, barevné podání se dalo velmi dobře nastavit, dokonce i HDR bylo docela vidět, kamarád říkal, že záběry vesmíru mu připadaly plastické. Když obraz porovnám s velmi drahou LG z roku 2017, která se tehdy prodávala za 45000 Kč, tak obraz UQ8100 je jednoznačně lepší. Jedině co mi chybí je 100Hz.
Takže pro průměrně náročné diváky je to výborná volba.

Díky moc za doporučení, zkusím se podívat jestli by TV nebyla někde k vidění. Trochu mě děsí ty záběry z vesmíru - nejradši mam sci-fi a fantasy filmy :D
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 2. 8. 2023 10:26

Čína montovaná v Polsku se zárukou 5 let zdarma.
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Czhmoud 2. 8. 2023 12:41

Jasně, chápu že za ty peníze je to asi nejlepší value. Nicméně rozhodně se mi bude spát klidněji když mě budou špehovat někdo z Koreje místo Číny :D
Czhmoud
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 2. 8. 2023 13:44

Dobrý den, v předchozím příspěvku jsem se špatně vyjádřil. Záběry z vesmíru byly velmi pěkné, kamarád se vyjádřil, že mu připadaly až prostorové - 3D. TV je potřeba ale dobře nastavit, po prvním zapnutí a vyzkoušení několika testovacích videí jsem byl docela zklamán, po asi postupném 6 hodinové testování a nastavování zase příjemně překvapen. TV má asi 7 obrazových profilů, po prvním puštění ani jeden nevypadal zvlášť dobře, nedostatečný jas, barevný ton do hněda či žluta, obraz mírně rozmazaný. Po nastavení jako fotky z cestovního katalogu. Překvapivě kvalitní plně nastavitelný dopočet mezisnímků a kvalitní zobrazení videí v nízkém rozlišení. TV samozřejmě nemůže konkurovat 2x dražším přístrojům, ale je bezkonkurenční v poměru ceny a kvality obrazu. TV není pro náročné diváky, běžní diváci budou však velmi spokojení. V některém z předchozích příspěvků uvádíte LG 55QNED81Q, je to v podstatě UQ8100 s lepším pokrytím barevného spektra, ale bohužel IPS panelem se všemi výhodami a nevýhodami. Za mě je jednoznačně obrazově lepší volbou VA panel. Ale pozor - VA panel LG v současnosti používá jen u modelů 50", 60" a 70".
Kutil71
Mírně pokročilý

Další stránka