Vysoká spotřeba TV OLED

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod orgáč 11. 8. 2023 20:19

Ahoj, chtěl bych se zeptat, máme za tento rok o dost vyšší spotřebu elektriky, tak jsme doma zkoumali, čím to muže být a máme rok TV, co jsem přivezl ze zahranici a to LG 55OLEDE7, která má vysokou spotřebu. Koupil jsem si chytrou zastrcku a Koukal na její spotřebu.
V parametrech se uvádí příkon cca 120W.
Běží nám na ni víceméně YouTube a hry na PS5.
Spotřeba během YT či hraní leze i přes 500W.

Vyzkoušel jsem zastrcku i na druhé TV v ložnici, klasická IPS a tam při stejném videu na YT v nejnáročnějším režimu Dynamic má 60W.

Chci se tedy zeptat, mate někdo zkušenost s OLED, proč má 4x vyšší spotřebu? Muže s TV něco být? Mám ji už cca 4 roky a hraje bez problémů.
500W mi přijde jako masakr na TV.

Díky moc.
orgáč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lolofon 11. 8. 2023 20:51

Tomu sa az tazko veri. Pri 500W spotrebe mi masina za chvilu vykuri mensiu izbu. Ak by to naozaj tolko zralo, museli by ste si to vsimnut, ako som si vyssiu (ale zdaleka nie tak vysoku) spotrebu vsimol pri plazme uz len tym, ze som presiel okolo - fugovalo to ako paradny infra ziaric.
Na nete pisu, ze by to malo zrat 112W max. Skusit druhy merak a asi sup do servisu, ale 500W musi byt citit aj na dotyk (zadna strana, atd.).
Lolofon
Junior

Odeslat příspěvekod orgáč 11. 8. 2023 20:58

Když se kolem TV projde, tak je cítit teplo občas a na omak panelu je teplý. Merak je v pohode jak jsem psal, druhou TV měří správně.
orgáč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 11. 8. 2023 21:05

500W možná tak jedině i s tím ps5 dohromady.
Je sice pravda, že na štítku udávaná spotřeba je pro nějaký eko režim a se zapnutými všemi spořiči, ale při citlivém nastavení obrazu a rozumném jasu by se to výrazně lišit nemělo. To platí i pro LCD.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod orgáč 11. 8. 2023 21:11

Otázka je, čím muže být taková spotřeba způsobena, jestli je TV nějak vadná….
Jas mám na 50%
orgáč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 12. 8. 2023 07:05

V manuálu TV OLED55E7P je uvedená spotřeba (Power consumption) 370 W. Myslím, že to je průměrná spotřeba při TV vysílání. To ale neznamená, že v "herním" režimu nemůže být vyšší.
https://www.lg.com/us/support/product/lg-OLED55E7P.AUS
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 12. 8. 2023 07:28

Drive jsem mel Plazmu a tam nikdy ani pri jasnych scenach spotreba nepresahla 400W.
Ted mam LG OLED 65C2 spotrebu jsem meril a ma kolem 70-140W zalezi na scene. maximalne to vyletelo myslim na 300W ale jen na chvilku
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod orgáč 12. 8. 2023 08:15

Denkez: na tom odkazu je power consumption guide, průměrná spotřeba je tam uvedena 179kWh za rok, při 5h denním využití. To vychází na 99W na hodinu.
orgáč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 12. 8. 2023 08:52

Já mám Sony 77 OLED a normální okamžitá spotřeba je 300W a špičkový příkon i 400.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 12. 8. 2023 09:18

Zavolal bych servis/podporu a zeptal se. Pokud je 500W na 55” velikosti u této Tvojí TV běžné, z mého pohledu není vše OK.

Můj dotaz. Těch 500W je občasná špička, nebo spíš setrvalý stav?

Jinak tu chytrou zásuvku lze vyzkoušet i na lampičce s adekvátně silnou žárovkou. Pak bys měl +/- vědět, že to měří OK.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 12. 8. 2023 10:05

Lepší než měřit okamžitou spotřebu by bylo změřit průměrnou třeba za týden nebo ještě líp za měsíc a evidovat si dobu, po kterou TV běžela.
Ještě bych zkontroloval nastavení, zda není např. obrazový režim na dynamický, případně zkusil uvést TV do továrního nastavení a změřil spotřebu v tomto stavu bez dalších úprav. Pokud bude stejně vysoká, bude někde problém a chce to servis.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 8. 2023 11:58

Viděl bych problém v měření. Půl kilowattu už by topilo hodně intenzivně. Daleko víc než plazma a ta hřeje celkem slušně. Mně OLED moc netopí.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gregy4 12. 8. 2023 13:13

A co ucinik ? Chytra zasuvka to nemusi zohlednit. Kdysi jsem take zmeril na vyple televizi spotrebu 40W ktera ale ve skutecnosti byla diky posunu napeti a proudu 1W.
gregy4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 12. 8. 2023 15:07

500W se mi zdá již skutečně hodně. V TV může být vadná jakákoliv součástka, která má např. velký svod, ale na funkci TV zatím vliv nemá – třeba načatej kondenzátor ve zdroji, ale i cokoliv jiného.
Dalo by se to možná poznat změřením odběru TV v režimu standby.
Ovšem, spínané zdroje nemají čistě odporovou zátěž, jak píše gregy4, a většina laciných „wattmetrů“ si s tímto neumí poradit a ukazují vyslovené nesmysly. A čím menší odběr, tím větší chyba.
Poměrně laciný a ověřený wattmetr, který umí s poměrně velmi dobrou přesností měřit skutečný odběr je tento:
https://www.tipa.eu/cz/meric-spotreby-elektricke-energie-geti-gpm01/d-188682/
Ale 1 W a méně je již pod jeho rozlišovací schopností.
Wattmetr splňující normu EN50564(EN62301) (metoda měření spotřeby el. energie) je např. tento:
https://pajtech.cz/wattman-hpm-100a-wattmetr-logger-0-009-3750w-adpower-p-7727.html
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 12. 8. 2023 18:54

viděl bych to také na závadu

měřil jsem (měřákem) OLED 55 Panasonic a bere 75W, ale je to režim který používám na sport - nízký jas i podsvícení, dost stažené barvy, menší kontrast
pokud přepnu na "normální" profil, tak to leze nad 100, ale rozhodně ne nad 170? (to jsem si nenapsal)
při 3,5 denním měření (provoz 8 hod. denně a občas přepnutí profilu) mi to ukázalo 2,32kW což dělá zhruba 20kW za měsíc. Jo a ve stand-by ukazuje asi 11,5w
leroj
Mírně pokročilý

Další stránka