Vysoká spotřeba TV OLED

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod miromen4 12. 8. 2023 19:24

Hm 11,5w ve standby-by to je nějak moc na "moderni" elektroniku stejně tak jako těch 500w spotřeba Oled v 55", ale nějake nazary včetně rad zde již jsou.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 12. 8. 2023 19:27

Na Standby režim celkem pozor.
Hodně má vliv na spotřebu zapnuté moderní funkce jako je Automatická aktualizace OS na pozadí nebo Načítání EPG a podobné zbytečnosti.
Když jsem tyto funkce vypnul, tak jsem se v Standby dostal pod 1W.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod miromen4 12. 8. 2023 19:34

Jasně toho jsem si vědom. Mě třeba ve stand-by nejvic berou spotřebiče, ktere maji na pozadi aktivovany Wi-Fi a BT, ale i tak je to cca 5w. U TV, ktera je normalně připojene na Wi-Fi jen pravda mam zakazany automaticke aktualizace mi wattmetr spotřebu ani nezaznamena, ukazuje až od 1w. A to jde o 4r stary Oled model v 65". Jinak nejvic mi ve stand-by bral stařičky SW cca 20r od Velodyne a to cca 15w, ktery byl nahrazen.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 8. 2023 22:04

gregy4: Účiník u běžné zátěže? Bavíme se o televizi a ne o 4000kW lokomotivě. V televizi moc indukční zátěže nebude.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 13. 8. 2023 06:54

tak jsem to měřil znovu a pod 11,5w se mi to nepovedlo srazit - vypnuto vše co mě napadlo, včetně aktualizace. Eco nepoužívám, net připojen kabelem
akorát v provozu TV ukazuje méně než tenkrát, zhruba 65w (asi jsem za tu dobu ještě něco ubral) a v druhém profilu 75w

takže jediná možnost asi bude zásuvka s dálk. ovládáním a na noc to prostě vypnout
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 8. 2023 07:49

Orgáč: Abys vyloučil chybu měření (měřiče), tak doporučuji změřit TV prostřednictvím bytového elektroměru. Ten bude měřit 100% správně.
Odpoj/vypni všechny spotřebiče v bytě kromě TV a pak nějakou dobu sleduj, zda se ti točí elměr. Pokud ano, pokud máš v bytě něco, co se nedá odpojit, tak si změř, kolik ti činí ta zbytková spotřeba za určitý čas. Z toho vypočítáš zbytkový výkon.
Pak zapni TV a udělej totéž. Skutečný výkon TV, který platíš, si pak už snadno spočítáš.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zvedaveczvedavej 13. 8. 2023 08:27

Oled se snad natvrdo vypínat nemají né ? Probíhá regenerace pixelů, tzv. zabrušování. Však co ti radí výrobce v návodě ?
zvedaveczvedavej
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 13. 8. 2023 10:30

leroj píše:tak jsem to měřil znovu a pod 11,5w se mi to nepovedlo srazit - vypnuto vše co mě napadlo, včetně aktualizace. Eco nepoužívám, net připojen kabelem
akorát v provozu TV ukazuje méně než tenkrát, zhruba 65w (asi jsem za tu dobu ještě něco ubral) a v druhém profilu 75w

takže jediná možnost asi bude zásuvka s dálk. ovládáním a na noc to prostě vypnout

Změř spotřebu až po nějaké době od vypnutí. Třeba za hodinu. Ideál mít aspoň zásuvku, která zaznamenává hodnoty průběžně.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 13. 8. 2023 11:45

Nikdy nevypinejte OLED ze sítě a už vůbec ne hned po vypnutí. TV provádí ve stand-by stavu procesy údržby a čištění panelu a to v závislosti na času provozu. Pokud tedy nechcete mít vypálený zbytkový obraz, tak se u OLED smiřte s krátkodobě vyšší spotřebou ve stand-by.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gregy4 13. 8. 2023 22:34

tombas píše:Nikdy nevypinejte OLED ze sítě a už vůbec ne hned po vypnutí. TV provádí ve stand-by stavu procesy údržby a čištění panelu a to v závislosti na času provozu. Pokud tedy nechcete mít vypálený zbytkový obraz, tak se u OLED smiřte s krátkodobě vyšší spotřebou ve stand-by.

Minimalne Panasonic signalizuje, ze by nemel byt odpojen od site oranzovou barvou stavove diody. Bud cisti po vypnuti panel nebo ma aktivni nahravani. Cisteni je ale otazkou chvile. Na delsi asi hodinove cisteni extra upozorni pri vypnuti televize mozna jednou za rok. V jinou dobu se s panelem nic nedeje, kdyz ho nekdo vypne nic se samozrejme nestane.
gregy4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 13. 8. 2023 23:53

U LG je ta doba různá, ale max tak 15-20 minut po vypnutí. Bohužel nijak čištění nesignalizuje, poznám to jen tak, že v ní po nějaké době cvakne, když proces skončí. Údajně si má jednou za čas říct o důkladné čištění spuštěné uživatelem, ale za tři roky k tomu u mě nedošlo, vypálené nic není. Nechávám to žít vlastním životem a vlastně se o nějaké vypalování nestarám. Každopádně ten obraz i přes tuto "zvýšenou péči" stojí víc než za to, zatím se řekl bych OLED nic jiného nevyrovná, ani nepřibližuje.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 14. 8. 2023 15:49

leroj píše:viděl bych to také na závadu

měřil jsem (měřákem) OLED 55 Panasonic a bere 75W, ale je to režim který používám na sport - nízký jas i podsvícení, dost stažené barvy, menší kontrast
pokud přepnu na "normální" profil, tak to leze nad 100, ale rozhodně ne nad 170? (to jsem si nenapsal)
při 3,5 denním měření (provoz 8 hod. denně a občas přepnutí profilu) mi to ukázalo 2,32kW což dělá zhruba 20kW za měsíc. Jo a ve stand-by ukazuje asi 11,5w

Tak zrovna rezim sport je nechutne prepaleny jak svina tak tam ta spotreba musi byt vetsi nez v normalu. Ale mam oledku LG tak nevim jak to maji prednastavene u Panasonic
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 14. 8. 2023 19:06

PetrJč píše:500W se mi zdá již skutečně hodně. V TV může být vadná jakákoliv součástka, která má např. velký svod, ale na funkci TV zatím vliv nemá – třeba načatej kondenzátor ve zdroji, ale i cokoliv jiného.[/url]

TV těžko může mít zvýšený příkon (o 100-150W?) z důvodu nějaké závady. To by v ní muselo něco o stejném výkonu, tj. 100-150W topit. V současných TV není nic, co by mohlo takto trvale topit.
Jinými slovy, pokud TV jinak normálně jede, nejde z ní kouř či jiný smrad, tak je její příkon v pořádku nebo je chybně měřen.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod leroj 14. 8. 2023 19:31

eiben píše:
leroj píše:viděl bych to také na závadu

měřil jsem (měřákem) OLED 55 Panasonic a bere 75W, ale je to režim který používám na sport - nízký jas i podsvícení, dost stažené barvy, menší kontrast
pokud přepnu na "normální" profil, tak to leze nad 100, ale rozhodně ne nad 170? (to jsem si nenapsal)
při 3,5 denním měření (provoz 8 hod. denně a občas přepnutí profilu) mi to ukázalo 2,32kW což dělá zhruba 20kW za měsíc. Jo a ve stand-by ukazuje asi 11,5w

Tak zrovna rezim sport je nechutne prepaleny jak svina tak tam ta spotreba musi byt vetsi nez v normalu. Ale mam oledku LG tak nevim jak to maji prednastavene u Panasonic

to je možná pravda, jenže já si každý režim upravuji podle potřeby a u sportu jsem skoro vše hodně ubral, není to tam potřeba (pro moje sporty) - takže z něj zůstal jen ten název, který mi vyhovuje :)
stand-by přeměřeno a stále 11-12w (ale je mi to jedno, není to nic co by mě ohrozilo)
TV vypínám (i ze sítě) vždy když to je potřeba a nic se s TV neděje
dlouhé čištění (TV ho hlásí) proběhlo min 5x ale spíš víc (TV je stará přesně 4 roky) - při něm jsem opatrný, nicméně ani tady by se nemělo nic stát, protože může vypadnout proud a bylo by hotovo, takže by to měli mít ošetřený
oranžová kontrolka svítí po vypnutí pořád, i když TV nic nedělá
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 8. 2023 23:03

leroj: zaujal mě u tvé TV požadavek na uživatelsky puštěné čištění. Moje LG OLED B9 si o to neřekla za myslím víc jak tři roky provozu ani jednou a to je poměrně vytížená.
Vlastně se musím přiznat, že mě to nestabilní OLED zařízení, extrémně náchylné na vypálení vyhovuje víc než dost a mám co dohánět spíš ve zvuku, než obraze.
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka