rodiče si chtějí kupovat novou televizi, mají 10+ let starý Samsung cca 120 cm. Když na tom ukazuju nějaký fotky, barvy a hlavně tmavý barvy jsou naprosto zoufalý - to je jedna z hlavních motivací, proč měnit.
Z drtivé většiny půjde o sledování TV nebo filmů z DVD, občas BluRay. Za denního světla, i v noci. Výjimečně jim dám nějaký mp4/mkv na flashku, ale je to tak zřídka, že asi nemá smysl se na to ohlížet. Netflixy atd. nemají a nemyslím, že v blízké době mít budou. Nutnost je nahrávání na externí disk, raději i při sledování jiného kanálu nebo při vypnuté TV.
Úhlopříčka min 120 cm, ale raději o velikost větší (tj. asi 55in, 65in už asi ne, ale nejspíš by se nebránili).
Televize je šikmo naproti střešnímu oknu, vím, že v dětství na nějaké CRT býval problém s odrazem.
Důležitá je spolehlivost, chápu, že nikdo nezaručí 10+ let fungování, ale určitě jsou nějaké zkušenosti v rámci modelů/značek. Spolehlivost a potenciál na užívání 10+ let je důležitější, než aby to umělo něco navíc nebo mělo na 98% dokonalý obraz, místo na 95%.
Od TV se sedí docela daleko, 2,5, častěji 3,5 m, přímo před, takže úhly nejsou zásadní (ale samo čím líp tím líp).
K dispozici je externí zesilovač a 2 velké dřevěné bedny.
Výhled je, že bude pověšená (sádrokarton), současná TV stojí na takové poličce/stolečku.
Myslel jsem na nějaké levné OLEDy, asi LG (neprobádal jsem rozdíl mezi B a C), ale nevím, jestli není v téhle ceně lepší koupit spíš "lepší" (Q?)LCD než OLED. Taky jsem našel v nějakých recenzích, že LG OLED mají hodně lesklou obrazovku a může být právě problém s tím odrazem z okna, který teď u té staré Samsung TV vůbec nepozoruju.
Já TV nemám a co o tom vím jsem načetl za dnešní večer, to jen tak pro uvedení na správnou míru.
Díky za tipy!