TV do 20 000 - spolehlivost, obraz, odlesky

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Asanoth 26. 8. 2023 21:20

Ahoj,
rodiče si chtějí kupovat novou televizi, mají 10+ let starý Samsung cca 120 cm. Když na tom ukazuju nějaký fotky, barvy a hlavně tmavý barvy jsou naprosto zoufalý - to je jedna z hlavních motivací, proč měnit.

Z drtivé většiny půjde o sledování TV nebo filmů z DVD, občas BluRay. Za denního světla, i v noci. Výjimečně jim dám nějaký mp4/mkv na flashku, ale je to tak zřídka, že asi nemá smysl se na to ohlížet. Netflixy atd. nemají a nemyslím, že v blízké době mít budou. Nutnost je nahrávání na externí disk, raději i při sledování jiného kanálu nebo při vypnuté TV.

Úhlopříčka min 120 cm, ale raději o velikost větší (tj. asi 55in, 65in už asi ne, ale nejspíš by se nebránili).
Televize je šikmo naproti střešnímu oknu, vím, že v dětství na nějaké CRT býval problém s odrazem.
Důležitá je spolehlivost, chápu, že nikdo nezaručí 10+ let fungování, ale určitě jsou nějaké zkušenosti v rámci modelů/značek. Spolehlivost a potenciál na užívání 10+ let je důležitější, než aby to umělo něco navíc nebo mělo na 98% dokonalý obraz, místo na 95%.
Od TV se sedí docela daleko, 2,5, častěji 3,5 m, přímo před, takže úhly nejsou zásadní (ale samo čím líp tím líp).
K dispozici je externí zesilovač a 2 velké dřevěné bedny.
Výhled je, že bude pověšená (sádrokarton), současná TV stojí na takové poličce/stolečku.

Myslel jsem na nějaké levné OLEDy, asi LG (neprobádal jsem rozdíl mezi B a C), ale nevím, jestli není v téhle ceně lepší koupit spíš "lepší" (Q?)LCD než OLED. Taky jsem našel v nějakých recenzích, že LG OLED mají hodně lesklou obrazovku a může být právě problém s tím odrazem z okna, který teď u té staré Samsung TV vůbec nepozoruju.

Já TV nemám a co o tom vím jsem načetl za dnešní večer, to jen tak pro uvedení na správnou míru.

Díky za tipy! :)
Asanoth
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 27. 8. 2023 14:05

Dobrý den, z mého pohledu se Vaším požadavkům nejvíce blíží LG 55QNED87,momentálně v DATARTU za 18990 Kč. Dobrá kvalita obrazu a zvuku, snadné ovládání, nízká spotřeba elektrické energie, dobrá odolnost vůči odrazům a hlavně možnosti nahrávání, které dost lidí vyžaduje. U LG je obecně možné použít disk, který používáte u PC, můžete si na tento disk nakopírovat třeba filmy, fotky...Po připojení k TV si přístroj vytvoří složku, do které pořizuje nahrávky. Takže disk můžete střídavě používat na PC nebo pro nahrávání z TV. Dále možnost ručního upravování časovače nahrávání a samozřejmostí je vynikající funkce časového posunu. Co se týče spolehlivosti a potenciálu na dlouhé užívání to je u všech TV loterie. Osobní zkušenosti mám dobré, v úzké rodině máme 4 LG televize z roku 2011, 2012, 2014, 2017 a všechny běží a nikdy neměly poruchu. Ale jiní lidé mohou mít jiné zkušenosti.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Asanoth 28. 8. 2023 08:44

Díky za tip!
Je tento model v něčem lepší, nebo naopak znatelně horší než 55OLED B2/C2? (pokud vím, C2 oproti B2 má lepší procesor, takže je ve všem o kousek lepší, ale rozdíl je v podstatě nepozorovatelný. HDMI 2.1 nehraje ve výběru roli)

Ještě jsem zjistil, že ta stará televize je 40", takže myslím, že by stačila i 45" nebo 50" určitě. Možná 48" by byla ideální, ale nevím, to si asi rodiče řeknou.

edit: Ještě koukám, že LG má i OLED A2, v patřičné velikosti a hlavní rozdíl oproti B2 je zejména obnovovací frekvence (hraje to vůbec nějakou roli při sledování filmů, točených na 25 FPS?) a HDMI 2.1. Možná by to byla nejlepší volba? Tím teda neříkám, že zavrhujeme QLED :) .
Asanoth
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 28. 8. 2023 09:50

Dobrý den, záleží zda jste příznivcem dopočtů mezisnímků nebo ne. Podívejte se:
viewtopic.php?f=1703&t=1306677&st=0&sk=t&sd=a
Zkoušel jsem tak před rokem 48" OLED LG řady A. Nebyla to ale A2. Obraz mě nenadchnul, slabý hardware - špatný dopočet mezisnímků, tedy špatná pohybová plynulost. Předpokládám, že A2 na tom bude podobně, tedy nic pro mě. Nejlépe si nahrát na flešku nějaké ukázky a vyzkoušet si to v prodejně. Např.:
https://ulozto.cz/file/Kw2Ol2qYVVWN/tes ... S2pGOxBN==

https://ulozto.cz/file/nKHRH5kqK7g7/hob ... xgBQRjMD==
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 29. 8. 2023 10:16

Dobrý den, díval jsem se na ceny TV OLED. Do 20000 Kč nyní nabízí PLANEO LG OLED55B23LA, což je o dost lepší TV než řada A. Při koupi během dnešního dne jen 19000 Kč. Otázka je lesk obrazovky, jinak by to byla dobrá volba.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 29. 8. 2023 11:22

Je to jako zrcadlo. Večer to nevadí, přes den v tom bude vidět úplně všechno. Pokud se dá místnost zatemnit a zdroj světla není z boku nebo před obrazovkou, tak se to dá, ale na horory přes den to určitě není (ale to ani LED).
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Asanoth 30. 8. 2023 14:29

Diky. Jeste jsem neco pocetl a prijde mi, ze jedina vyhoda te OLED oproti QNED je lepsi cerna a jinak ma pro dane vyuziti same nevyhody.A na QNED bude urcite cerna a vsechny dalsi tmave barvy (a vlastne vsechno ostatni :D ) radove zlepseni proti soucasnemu modelu.
Meli bychom zvazit i nejakou jinou radu ci znacku nez LG QNED?
Asanoth
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 30. 8. 2023 14:56

Hlavní výhoda OLED proti QNED je v tom, že u OLED svítí jednotlivé pixely, kdežto u QNED je klasické podsvícení displeje, je to prostě jen vylepšená LED technologie. Takže u OLED je lepší černá, lepší kontrast, celkově lepší obraz.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 30. 8. 2023 16:04

Dobrý den, píšete "Nutnost je nahrávání na externí disk", a to je problém, s kterým Vám asi nikdo neporadí:
viewtopic.php?f=1703&t=1329573&hilit=nahr%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD
Sám mám odzkoušené LG a Philips. Philips si naformátuje disk a tím je použitelný jen pro nahrávání. LG výborně řešené, jak jsem popsal výše.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 30. 8. 2023 16:13

vem tu LG OLED55B23LA neda se to s LEDKOU srovnat. Jestli je za 19 000Kc tak honem pro ni.
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 30. 8. 2023 17:24

Jo vystavené kusy z prodejny za 20litrů. Tak to je výhra jak bota.
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 31. 8. 2023 09:36

Nevsiml jsem si, ze sou vystavane sorry
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Asanoth 4. 9. 2023 10:41

Martas: no dobra, to jsou vyhody na papire; na tomto srovnani naopak tvrdi, ze rozdil je poznat, ano, ale clovek ho uz musi trochu hledat... kdezto odlesky a nizsi jas ve dne naproti oknu hledat zrejme nebude nutno....
https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DjAWvh ... 5F2n9D9GTp
Asanoth
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 4. 9. 2023 12:37

Odlesky jsou silně individuální disciplína. Měl jsem třeba v rukách televizor, který byl vybaven výborným antireflexem. Jenže, když se v pokoji zaplo světlo, či lampička, tak on to rozmázl duhově přes tři čtvrtě panelu, což jsem nedával. Milejší byla verze jeden bod na panelu je nasvícený ostře, zbytek OK.

Jestli máte tak moc velký problém se světlem v místnosti, vybírejte model, který má vysoké hodnoty svítivosti/jasu. Sice to poznáte na spotřebě, z druhé strany budete mít radost, že Vám jedno světlo přemlátí druhé.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 4. 9. 2023 13:05

Ideální osvětlení místnosti je nepřímé rozptýlené, to nevadí prakticky žádné obrazovce. Bodové zdroje jsou lepší jak píše MgX a pokud je místnost opravdu světlá s velkými okny a otočená k jihu nebo západu, je takřka nezbytné kvalitní zatemnění, ideálně venkovní žaluzie. Lepší než ty klasické okenní jsou pak rolety doplněné zatemňovacími závěsy. Ty závěsy jsou důležité, protože není nic horšího, než mít obrazovku osvícenou skrz žaluzie. Na té spolehlivě není vidět vůbec nic.
tombas
Pokročilý

Další stránka