od SSakul 27. 9. 2023 12:56
U oledu s woled panely od výrobce LG bych se o žádné vypalování nebál. U nás taky jede TV i jako kulisa celý den a na TV mám už přes 12k hodin bez jediného náznaku vypalování a novější Evo a hlavně EX panely jsou na tom ještě lépe. Nějaký pauznutý stream atd neřeším, naskočí po chvíli spořič. Jediné co dělám, je že semtam přes den TV vypnu, aby proběhlo krátké 5 minutové čištění. Nevím jak to má přesně LG, ale u Panasonicu svítí u vypnuté TV při čištění oranžová ledka, spouští se po vypnutí TV když hrála dohromady 4 hodinky a trvá těch cca zmíněných 5 minut. Co 1000hodin TV vyzve k velkému čištění, které trvá cca hodinu.. V mém případě proběhlo 12x.
Zmíněný OD oled Samsung bych ale na tohle použití neriskoval, narozdíl od LG je na vypalování daleko náchylnější. LG woledy jsou na trhu mnohem delší dobu a s životností a odolností panelů jsou někde jinde.
QD OLED bych bral max na kratší večerní koukání skrz lepší a sytější barvy s lepším krytím.
Každopádně když vezmu v úvahu kvalitu obrazu, žádný blooming, široké pozorovací úhly a hlavně neúnavný obraz bez blikání atd, ze kterého ani po hodinách koukání nebolí oči, tak bych jinou technologii ani nechtěl. Jednou snad microled, ale do té doby, kdo zkusil oledy, jinou nechce.
Jinak Woled panely má LG, Panasonic, Philips a nižší řada Sony. Pokud EX panel za rozumnou cenu, tak třeba C2 od LG, tzn nebrat B řadu. Panasonic LZ řada má u všech modelů včetně LZ980 taky už nejnovější odolnější EX panely, ale cena je vyšší, než zmíněná C2, kór v akcích, kde v šla v minulosti C řada už i ke 20 tisícům.
Taky je třeba počítat s menší podporou aplikací, kdy mám přímo na Panasonicu Netflix Disney a Amazon, ale na Hbo a Skyshowtime jsem musel pořídit externí řešení.
Systém je to ale opravdu stabilní a velice rychlý.
Naposledy upravil
SSakul dne 27. 9. 2023 13:18, celkově upraveno 1