TV kolem 28000,- 50"/55" hodně bočního světla

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MR289 26. 9. 2023 09:45

Dobrý den přeji
Rád bych požádal místní odborníky o radu s výběrem nové TV. Použití je všestranné tzn. běžné sledování TV, NETFLIX, Youtube, ale i připojení herní konzole. Pozorovací vzdálenost je 2,5m. Velikost 50" jsme již měli a to Philips 50PFT6550 a bylo to na hraně, bohužel v dnešních nabídkách je 50" buďto osekaná nebo nedisponuje 120Hz/100Hz panelem, což bych uvedl jako podmínku. Máme velmi světlý byt, což je při výběru TV nevýhoda, jelikož nám slunce svítí z boku do TV skoro celý den. Rád bych se vyhnul Philipsu a na druhou stranu bych upřednostnil Samsung, Sony a LG.

Požadavky:
120/100Hz panel
dobrá antireflexní ochrana/velký jas
cena kolem 28000,-

Zatím jsem našel:
Samsung QE55QN85C - 24000,- akce v Elektroworldu - (MiniLED) pro mě výhodou ovladač
Samsung QE55Q80C - 19000,- akce Allegro
Sony XR-50X90S - 20000,- Alza
LG OLED55C21 - 28900,- Alza (OLED s dobrým antireflexem) - pro mě trochu nevýhodou ovladač
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 26. 9. 2023 10:31

Pokud to není úplně aktuální, tak bych osobně bych počkal na black friday, kdy už byly do 28k oledy i v 65" .. Pokud vleze, bral bych tu.. pokud ne.. v 55" by mohly být oledy opět kolem 20k .

Pokud je preference co nejvyšší jas pro sledování přes den, zvážil bych asi qled 845 TCL. Na alze je zrovna 15% sleva + 5 letá záruka
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MR289 26. 9. 2023 10:47

na 2.5metru určitě nedám 65" takže 55" je pro mě max raději bych 50"
původní plán byl počkat do konce roku na výprodeje, ale chtěl bych mít vybráno co a to si následně ohlídat
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 26. 9. 2023 11:33

50" z 2,5m? Já mám tak ze tří metrů 65" a je to málo. Zejména na to hraní.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rezon 26. 9. 2023 13:14

Vybírat co si koupíš za tři měsíce je nesmysl, něco vybereš a mnohem lepší akce bude na něco jiného. A 50 na 2,5 je fakt zoufale málo. Koukám z 1,5-3,5m podle toho, kam si zrovna sednu a 65 je už na 3m poměrně malá, zejména u filmů 21:9, kde máš z obrazovky třetinu pryč. Na větší si zvykneš sakra rychle, starší členové rodiny se při první návštěvě chytali za hlavu, co jsem si to koupil za obrovský krám a teď už tvrdí, že by si uměli představit i větší.
rezon
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 26. 9. 2023 13:14

Pokud uspokojivě vyřešíš zastínění (nebo zatemnění), nebudeš omezen výběrem TV s vysokým jasem a navíc ušetříš i na spotřebě el. energie, která je na nastaveném jasu velmi závislá.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MR289 26. 9. 2023 13:21

rezon píše:Vybírat co si koupíš za tři měsíce je nesmysl, něco vybereš a mnohem lepší akce bude na něco jiného. A 50 na 2,5 je fakt zoufale málo. Koukám z 1,5-3,5m podle toho, kam si zrovna sednu a 65 je už na 3m poměrně malá, zejména u filmů 21:9, kde máš z obrazovky třetinu pryč. Na větší si zvykneš sakra rychle, starší členové rodiny se při první návštěvě chytali za hlavu, co jsem si to koupil za obrovský krám a teď už tvrdí, že by si uměli představit i větší.

Chci mít vybraných pár modelů a jeden z nich následně koupit - velikost 55" je pro mě strop a u něj zůstanu

tombas píše:Pokud uspokojivě vyřešíš zastínění (nebo zatemnění), nebudeš omezen výběrem TV s vysokým jasem a navíc ušetříš i na spotřebě el. energie, která je na nastaveném jasu velmi závislá.

máme staré, ne moc funkční vnitřní žaluzie v panelovém domě, takže to moc zastínit nelze, alespoň u tuho Philipsu 50PFT6550 to moc nefungovalo

Pokud bych mohl požádat o doporučení, zkušenosti, výhody a nevýhody atd od značek SAMSUNG, SONY a případně LG
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 26. 9. 2023 15:13

MR289 chápu Tvůj limit 55”. Vůbec nic proti tomu.

Ale u bočního světla… ať máš jakoukoliv TV, vždy je dobré (spotřeba, zvýšená námaha oči) vyřešit zastínění. Přeci stačí dořešit zatemňující závěs. Řešíš následek a ne příčinu. Nechci Ti do toho kecat, jen bych toto zvážil. Pak kup, co myslíš.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod MR289 26. 9. 2023 15:47

Možná jsem to nešťastně vyjádřil.

Velikost je opravdu limitující, světelné podmínky se samozřejmě do jisté míry dají ovlivnit. Nicméně, kdybych bydlel sám a neměl rodinu, tak zatáhnu žaluzie, závěs a je to vyřešené. V bytě 43m2 se prostě celá rodina pohybuje v jedné místnosti a zase mít vše zatažené a rozsvícená světla taky nedává smysl.

Nikdo nemá zkušenosti k televizorům v mém výběru nebo případné alternativy?
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MR289 26. 9. 2023 18:10

přidám další do výběru

Sony XR-55X93K
Sony XR-55X93J
Sony XR-50X90S
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 27. 9. 2023 07:03

Všechny tv co jste vybral jsou slušné a kteroukoliv z nich bych klidně používal doma jako hlavní tv. Samsung z výběru má IPS panel ale podle recenzí vůbec není špatný. C řada je letošní, možná by bylo lepší se zaměřit na loňskou B a ušetříte ještě několik tisíc. 14 dnů dozadu se řady 85-91B daly koupit za 18tisíc, 95B se vlezla do 20. Pokud vás zas nijak netlačí peníze počíhal bych si na oled, i C řada od LG se určitě pod 25 dostane
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MR289 27. 9. 2023 08:20

Našel sem Samsung QE55S95B za 24000,- obávám se však, že díky vysokému jasu, půjde panel dříve do kopru, než u LED, nebo se pletu? :-)
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 27. 9. 2023 09:38

Technologie Samsungu QD-OLED je více náchylná k vypalování statického obraz než WOLED od LG. Vždycky ale záleží na způsobu použití a především SW konkrétního výrobce, např. jak často spouští proces čištění panelu. Např. u LG je to až 4x častěji než u Sony, které také používá v některých modelech panely QD-OLED.
Samsung také po zjištění častějšího vypalování ve svém SW snížil jas panelu u výše uvedeného modelu, čímž ale odstranil jednu z výhod, díky které tyto panely vyčnívaly nad konkurencí.

Ke konkrétním modelům nemám moc co napsat, záleží na osobních preferencích. Já bych asi volil nějaký vyšší model od TCL s pětiletou zárukou. Přece jen panely občas odcházejí i krátce po záruce.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MR289 27. 9. 2023 10:01

V tom případě raději OLED TV vyřadím z výběru. TV u nás běží skoro celý den, ať už jako kulisa nebo pohádky pro malou a díky světelným podmínkám to nebude úplně šťastné řešení, děkuji
MR289
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 27. 9. 2023 12:56

U oledu s woled panely od výrobce LG bych se o žádné vypalování nebál. U nás taky jede TV i jako kulisa celý den a na TV mám už přes 12k hodin bez jediného náznaku vypalování a novější Evo a hlavně EX panely jsou na tom ještě lépe. Nějaký pauznutý stream atd neřeším, naskočí po chvíli spořič. Jediné co dělám, je že semtam přes den TV vypnu, aby proběhlo krátké 5 minutové čištění. Nevím jak to má přesně LG, ale u Panasonicu svítí u vypnuté TV při čištění oranžová ledka, spouští se po vypnutí TV když hrála dohromady 4 hodinky a trvá těch cca zmíněných 5 minut. Co 1000hodin TV vyzve k velkému čištění, které trvá cca hodinu.. V mém případě proběhlo 12x.

Zmíněný OD oled Samsung bych ale na tohle použití neriskoval, narozdíl od LG je na vypalování daleko náchylnější. LG woledy jsou na trhu mnohem delší dobu a s životností a odolností panelů jsou někde jinde.

QD OLED bych bral max na kratší večerní koukání skrz lepší a sytější barvy s lepším krytím.

Každopádně když vezmu v úvahu kvalitu obrazu, žádný blooming, široké pozorovací úhly a hlavně neúnavný obraz bez blikání atd, ze kterého ani po hodinách koukání nebolí oči, tak bych jinou technologii ani nechtěl. Jednou snad microled, ale do té doby, kdo zkusil oledy, jinou nechce.

Jinak Woled panely má LG, Panasonic, Philips a nižší řada Sony. Pokud EX panel za rozumnou cenu, tak třeba C2 od LG, tzn nebrat B řadu. Panasonic LZ řada má u všech modelů včetně LZ980 taky už nejnovější odolnější EX panely, ale cena je vyšší, než zmíněná C2, kór v akcích, kde v šla v minulosti C řada už i ke 20 tisícům.

Taky je třeba počítat s menší podporou aplikací, kdy mám přímo na Panasonicu Netflix Disney a Amazon, ale na Hbo a Skyshowtime jsem musel pořídit externí řešení.
Systém je to ale opravdu stabilní a velice rychlý.
Naposledy upravil SSakul dne 27. 9. 2023 13:18, celkově upraveno 1
SSakul
Mírně pokročilý

Další stránka