Výběr TV 65" na hry (PS5) a filmy z Netlix, Apple TV, atd

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Zdenda78 6. 11. 2023 12:55

tombas píše:
S4nt4 píše:U7K nema nic zajimaveho a jeste to kazi Vidaa. C805 je mnohem lepsi volba. 845 ve verzi X2 s Pentonicem bude taky dobra volba ale je to risk, pravdepodobneji dorazi stara verze 845X1. U8K je parametrove naprosty top za smesne penize. Myslim, ze karty jsou rozdany jasne. V opacnem pripade na to kaslete a vemte to nejlevnejsi, rozdil evidentne nepoznate, neresite. Sony by reklo 80 zon za 50k vam staci a neotravujte, zakaznik ma hlavne sypat a nevymyslet.

Chápu, že všechno posuzuješ jen podle papírových parametrů a specifikací, ale koukal ses taky někdy na obraz?
Nezáleží jen na počtu stmívaných zón podsvícení, ale také na algoritmu jejich fungování, Pentonic taky všechno nezachrání a Vidaa to taky úplně nekazí, je svižná a celkem intuitivní, na rozdíl třeba od Androidu, nemluvě o vlastních přílepcích různých výrobců.
Maximální jas v HDR je taky využitelný jen do té míry, jak jsou natočeny filmy a pořady a ano, i tady vypadá lépe obraz na OLED s nižším maximálním jasem než na LCD se 2000 nitů.

Doporučuji si zajít někam ty TV prohlédnou s vlastními ukázkami na flashce, projet si nastavení, vyzkoušet práci s ovladačem, přehlednost menu apod.
Přece jen už to není pár korun a budete s tím pak žít několik let.

Je to pravda, parametrově to vychází na spíše na HiSense U8K, případně TCL 65C845. Ale e pravda, že i v mnoha recenzích je zmíněno, že počet stmívaných zón podsvícení není vše a některé TV s mnohem nižším počet zon jsou na tom docela dobře díky algoritmu. I třeba zmíněné Sony a to neberu dle Sony, ale dle recenzí. Např Sony X85L jich má jen 24.
Do "levné" OLED 65 kolem 30 tis asi jít nechci. Přeci je třeba asi tmavší pokoj a bojím se i vypalování.
Na TV jsem se již koukal, jenže to všude mají v modu prodejna a tam se to těžko posuzuje, vlastní flasku jsem neměl. U HiSense U8K josu v podstatě všechny i zahraniční recenze pozitivní, ale často zmiňují zabugovaý systém jako jedinou nevýhodu. Taky se ještě značek TCL a HiSence trochu bojím, jako moc velké "číny". Je fakt, že parametrově jsou na tom vždy o třídu výše, než "značkové" tv za podobnou cenu (Sony Bravia XR-65X93K, LG 65QNED913. Např HiSence U8K je srovnávána s Sony Bravia XR-65X90L.

https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8-u8k
https://www.whathifi.com/reviews/tcl-55c845 - 55" verze
Zdenda78
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 6. 11. 2023 13:12

U Hisense ještě pozor na rozdíly mezi USA verzí (typicky označovanou jako U8K) a Evropskou variantou U8KQ, která není totožná, nebo aspoň loňská verze U8HQ nebyla a byla o něco horší než většinově testovaná U8H.

V žádném případě tě netlačím do horších verzí nebo značek, ber to nejlepší dostupné, jenom zvaž, zda je kvalitativní posun adekvátní výši příplatku a zda to bez přímého porovnání ve své domácnosti oceníš. TV hlavně musí splňovat maximum tvých požadavků.

Já už jsem prostě takový, že se snažím hledat vždy ten nejlepší poměr cena/výkon v dané kategorii a to opravdu často nemusí být top model.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 6. 11. 2023 13:22

Neni totozna. US modely jedou na Androidu, na oplatku nemaji myslim 2.1.2 zvuk. Tim rozdily konci.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zdenda78 6. 11. 2023 13:49

Díky všem za názory a rady, není to jednoduchý výběr. Tím že mám doma Samsung UE55NU8002, úplně na to nespěchám, zvažuji i počkání do Q1, kdy budou pomalu nové modely a ty staré snad ještě půjdou dolů, chtěl bych se udržet kolem cca 30K. Doma z to nejsou nadšení, že po 6 letech měním TV :-) Ale 55" je nyní malá a hlavně ten Samsung není obrazově velký zázrak, je to edge led a HDR u této TV je dost přepálené, ale to jsem si již celkem upravil.
Obecně musím spíš musím překonat že jsem to viděl spíš na LG, případně Sony, ale ted to spíše vychází na Hisense 65U8KQ, nebo TCL 845 dle parametrů. Zde to bude těžká volba.

@Tombas, TCL C845 stále zvažuji, ale Hisense 65U8KQ je hodně lákavá, rozdíly oproti U8K jsem moc nenašel kromě toho Android. Nevím, zda je tech. specifikace 100% totožná.
Já také hledám max. za dané peníze. Mám Samsung UE55NU8002 a chci se posunout obrazově a tedy i velikostí.

@S4nt4, ano OLED bych vynechal. Kolem 30K v 65" to nebude ideální volba za 30K a 45K a výše za to dávat nechci, také se bojím vypalování, děti nechávají puštěné s pozastaveným obrazem. Díky za upozornění s 845 a X1 procesorem. Bohužel to vypadá, že X2 u nás ještě nemají. Otázka, zda se to třeba v Q1 změní.
Zdenda78
Junior

Odeslat příspěvekod S4nt4 6. 11. 2023 14:14

Pokud hodlas cekat, zapomen na vsechny zminene modely. Prijde konec slev a ceny okamzite vyleti. Jeste budes rad za 65C805 do 30k, pokud vubec.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 6. 11. 2023 14:34

Na oled tě už víc nechci lámat, jen chci uvést na pravou míru pár věcí. Vypalování se bát skrz děti nemusíš. Jednak ti naskočí spořič a jednak ty dnešní WRGB panely snesou mnohem víc jak starší oledy. Takže burn in ve většině případů v domácím prostředí prakticky nehrozí.

Budu se opakovat jak kolovrátek, ale chápu že nově příchozí kolikrát nečtou starší příspěvky... Na svém GZ950 mám už 12.5 tisíce hodin bez jediných známek vypálení. Na TV jede hromada HDR/Dolby, děti si pouští YouTube, pauzy si dávají jak chtějí a kdy chtějí a určitě už byla ve stovkách případů. TV se prostě úplně normálně intenzivně používá celý den a jediné, co není na škodu pár x za den udělat, je TV na 5 minut vypnout, aby projelo případné malé čištění. Nové EX panely jsou ještě odolnější na vypálení takže si jen stěží dokážu představit, co s tím člověk musí dělat, aby obraz vypálil. Asi nějaký zpravodajský kanál s pevnou statickou lištou 24/7 po dobu pár měsíců.

Co se týče budget oledů, tak tam rozhoduje přece použitá technologie a né cena. Zrovna LZ980 používá nový EX panel, takže na nejvyšší highend ztrácí akorát heatsink a MLA , tudíž se jedná o střední třídu, jako třeba LG C3. Žádný ořezaný budget jako A/B/CS řada LG atd.

Rozhodnutí je samozřejmě na tobě, ale pokud OLED nechceš kvůli vypalování a obávám, že nebude stačit jas, věř, že jako každý ostatní budeš nakonec defaultní podsvícení stahovat naopak dolů.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zdenda78 6. 11. 2023 15:09

Já jsme rád za všechny rady a názory. Co se týká vypálení, vidím, že se to již posunulo. Já kdysi taky začínal na plazmě Panasonic, právě před tím Samsung.
Druhá otázka u OLED, jak je to se sledováním během dne, přeci jen nemám v pokoji šero během dne a pokaždé nezatahuji žaluzie. Co se týká jasu nyní, i u Samsung jsem HDR stáhnul, bylo to hodně přepálené. Je jasné, že OLED vítězí v kontrastu, ale otázka je, jak jsou na tom se svítivostí, respektive sledováním TV během dne? S tím nemám moc zkušenost a v prodejnách v podstatě nemají denní světlo.

-- 6. 11. 2023 14:11 --

S4nt4 píše:Pokud hodlas cekat, zapomen na vsechny zminene modely. Prijde konec slev a ceny okamzite vyleti. Jeste budes rad za 65C805 do 30k, pokud vubec.

To je právě otázka, nové modely jsou reálně v prodeji - dostupné v červnu/červenci, takže v Q1 se dá ještě očekávat pokles. Ale ty nejlepší se mohou také vyprodat. Vždy je to trochu riziko. Ale mám tuto zkušenost spíš s LG, Sony, Otázka, jak to bude u TCL nebo HiSense.
Zdenda78
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 6. 11. 2023 15:39

Jen pár drobností.

U mnoha televizorů je rozdíl mezi US a EU/CZ verzí. Bohužel je to tak. Můžeme dlouze diskutovat jak moc, kde ano, kde ne a co bolí/nebolí, ale tím to končí. Proto je vždy výhodnější se dívat na lokální testy, alespoň v rámci EU. Pak člověk není překvapený, že model v zámoří chválící za obraz, je u nás pouhý lehký nadprůměr. Konkrétně u Hisense jsem se s tím v minulosti setkal několikrát a samozřejmě to není jen Hisense.

Obraz TCL C845, byť běžící na původním HW, bude zcela jiný, než na výše zmiňovaném Samsungu UE55NU8002. Samsung zcela odlišně přistupuje ke zpracování obrazu. Část věcí u něho bude více vyhlazená (pro někoho jako v muzeu voskových figurín), pro laika čistější. Ovšem vždy jde o nastavení a úhel pohledu. Větší úhlopříčka může hovořit ve kvalitě proti nově zakoupenému TV, ať je to jakýkoliv od jakéhokoliv výrobce. Jde o konkrétní dílo, nastavení a kvalitu zobrazeného videa. Při stejné pozorovací vzdálenosti může 55" TV vypadat pocitově kvalitnější než 65". Je to hodně o odzkoušení a klidu při nastavení.

Jestliže (velmi nerad) pominu nabízený OLED od Panasonicu, jakožto obrazovou radost vydělanou z krabice, určitě bych šel raději cestou Androidu, pokud je tlak na vícero aplikací. Nemyslím si, že by v dnešní době valná většina běžných domácností a běžných diváků, měla potřebu spouštět krabičku k TV, aby se dostala na HBO MAX atp. Ať je to jak chce, Android/Google TV má své mouchy, ale také dodává největší nabídku apek.

Ano, kdo chce maximální kvalitu obrazu, bude přemýšlet jinak a OS mu nebude překážet, ať je jakýkoliv.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zdenda78 6. 11. 2023 16:19

Bohužel lokálních testů zas tolik není.

Díky za poznatky, to jste mě s OLED trochu nahlodali. Zahrnu tedy do výběru. Mě jiný OS ani tak nevadí, já naopak preferuji obraz, ale nejsem doma sám a rodina HBO sleduje, já ne. Oni obraz moc neřeší, ale zase je problém, když jim tam bude něco chybět, co tam "předtím" bylo :-) Ale dalo by se pořešit přes PS5. U Panasonic jsem nenašel ve spec. Airplay pro streamování obsahu z iPhone, což taky často používáme. Je to model 2022, ale zase nyní za dobrou cenu.
Jinak, OLED panely vyrábí jen LG? Takže ostatní je mají od nich? Obrazově, parametry jde proti LG OLED 65c31?

https://www.datart.cz/televize-panasoni ... z980e.html

https://www.alza.cz/65-lg-oled65c31-d7719691.htm
Zdenda78
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 6. 11. 2023 16:57

Ještě k TCL. Raději bych také vzal C845, než C935.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod michalko58 6. 11. 2023 17:39

tombas píše:Na HBO MAX (předtím GO) jsou dotazy na podporu Hisense už nejmíň 5 let, podle mého názoru Hisense s touto službou vůbec nepočítá, resp. HBO nemá zájem zdarma programovat platformu Vidaa, která je pořád minoritní napříč značkami a TV Hisense se mimo Evropu prodávají se systémem Google TV.
Nicméně, ve specifikaci je uvedeno, že TV, resp. Vidaa podporuje Google Chromecast, který by měl umět sám o sobě HBO streamovat z jiných zařízení. Pak by to nemusel být takový handicap.

Ak sa v EU predava rovnaky hardware len s inym OS, je miziva sanca, ze by bolo mozne na tie europske TV dostat aj GoogleTV. Samozrejme, v takom pripade by asi padla zaruka :-)
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod S4nt4 6. 11. 2023 17:45

Jeste detail. Pokud bude pozadavek na TrueHD, DTSX zvuk. Prehravani vsech moznych formatu v DV,HDR10+. Externimu zarizeni se stejne nevyhnete.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 6. 11. 2023 18:25

Zdenda78 píše:Bohužel lokálních testů zas tolik není.

Díky za poznatky, to jste mě s OLED trochu nahlodali. Zahrnu tedy do výběru. Mě jiný OS ani tak nevadí, já naopak preferuji obraz, ale nejsem doma sám a rodina HBO sleduje, já ne. Oni obraz moc neřeší, ale zase je problém, když jim tam bude něco chybět, co tam "předtím" bylo :-) Ale dalo by se pořešit přes PS5. U Panasonic jsem nenašel ve spec. Airplay pro streamování obsahu z iPhone, což taky často používáme. Je to model 2022, ale zase nyní za dobrou cenu.
Jinak, OLED panely vyrábí jen LG? Takže ostatní je mají od nich? Obrazově, parametry jde proti LG OLED 65c31?

https://www.datart.cz/televize-panasoni ... z980e.html

https://www.alza.cz/65-lg-oled65c31-d7719691.htm

Oled panely dneska vyrábí 2 výrobci. LG, který dodává krom LG TV panely i do Philips, Panasonic a nižší modely Sony a jedná se WRGB oled s extra bílým subpixelem.

Druhý výrobce je od roku 2022 Samsung a jeho QD oledy. Ty používá pouze u svých modelů + nejvyšší model Sony A95K/L . Jedná se o RGB, kdy vrstva modrých oled buněk svítí přes Quantovou tečku a má tak lepší barevné krytí i vysoký jas.

Je to ale nová technologie z roku 2022 a není zatím zdaleka tak odladěná proti vypalování jako LG a dost lidí si na to třeba na Redditu stěžuje. Takže tady bych byl na univerzální používání a statický obraz minimálně dost opatrný i když obraz jako takový mají QD oledy opravdu špičkový.

Co se týče obrazu a panelu, tak jde opravdu LZ980 proti C řadě, protože používá nový pokročilejší LG EX panel.

Panasonic airplay 2 bohužel co vím nepodporuje. Zrcadlení na android mobilech samozřejmě funguje, ale IOS nemám jak ověřit, u nás frčí jako mobily Samsungy :)

Airplay i HBO max podporuje všude chválená C řada od LG, která se už ve zmíněné 30k hranici za 65" ve slevách párkrát taky pohybovala.

Ke zmíněným požadavkům na software, pokud nechceš používat externí řešení bude každopádně nejvhodnější Android.

Tam bych osobně koukal třeba na už zmíněný TCL 845, případně na oledy od Sony, které jsou bohužel cenou jinde, ale třeba kdybys náhodou narazil na fajn výprodejovou cenu.

Jako oled máš ještě možnost s androidem i Philips, ale co je mi známo, jejich nižší modely 7xx nepoužívají ani Evo ani EX panely, ale starší oledy od LG a jedná se tedy o budget oledy nižší třídy. Pokud bys tedy chtěl u Philipu EX panel, musel bys koukat třeba na loňský 807, který je ale momentálně cenou taky dost mimo limit.
Naposledy upravil SSakul dne 6. 11. 2023 18:46, celkově upraveno 2
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 6. 11. 2023 18:44

Fajn kandidat by byla zřejmě ta C3, vyborna OLED a měla by podporovat jak HBO MAX tak Airplay 2. Jen cenově, už je mimo rozpočet takže buď to počkat a doufat v nižši cenu nebo jit do některeho z těch zde uvedenych neOLED kousku.
Ja bych ti mohl maximalně do SZ poslat slevovy kod do DATART na 2000kč platny s VIP učtem tedy jestli ho maš, kdy by tě ta C3 vyšla na 40 058kč, připadně TLC C845 cca 28tkč, C805 cca 21 700kč.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 6. 11. 2023 18:52

Zdenda78 píše:Ahoj,
aktuálně mám v obýváku Samsung UE55NU8002 a chci přejít na větší úhlopříčku - 65". Do Samsungu se mě již nechce jít, v ložnici mám LG 55NANO91 a obraz je výrazně lepší, jak na hry, tak na filmy ze streamovacích služeb. ...
Zdeněk

Jen dotaz. V jaké oblasti Ti obraz u NANO91 od LG připadá lepší než u Samsungu? Zvláště, pokud ho máš v ložnici, což předpokládá, že koukáš v noci?
Jestliže neřešíš hyperkvalitu černé, ale chceš slušnou velikost, slušný obraz, slušný zvuk a pokud možno AIO řešení, vezmi něco od TCL. Objednej přes net, ať můžeš v klidu ve 14 dnech odzkoušet a případně vrátit. Jestli je to úplně Čína, nebo částečně Čína je zbytečné řešit. Samozřejmě jsou výrazně lepší jejich modely s MiniLED podsvícením. Na ty bych se soustředil. Rozhodně u nich nepřijdeš o kvalitní černou, ale ano, OLED to nebude.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka