Výběr TV 65" na hry (PS5) a filmy z Netlix, Apple TV, atd

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 24. 1. 2024 12:29

Me by zajmal zdejsi nazor na TV, jakou byste vzali bez ohledu na cenu a to pro pouziti jako monitor k PC?
-65 palcu
-vyhody pro Nvidia karty RTX 4... jako je Gsync.
-eARC - posilat zvuk DTS, DTS-HD Master a Atmos do AVR Onkyo, dobra synchronizace (u Sony xh9096 vypadal zvuk, ted je to uz lepsi prej je Sony TV blba pro Onkyo AVR systemy)
-4x HDMI 2.1 - do TV jde PC co umi 4K nativne s min 60fps, eARC sebere port, konzole PS5 a prehravac 4K.

Je velky rozdil moje Sony xh90 LED TV vs nove miniLED co do cerne a kvality obrazu? :)
Poznam i rozdil Sony vs treba Hisense?

Vypali se mi OLED? I kdyz tam zustane prohlizec, nektere ikonky ruzne na tmavsi modre plose
LG G3 65 palcu
https://televize.heureka.cz/lg-oled65g33/#prehled/

Co Hisense? Nemaji problem s restartovanim TV a vypadavanim zvuku?
Ctu o omezenem prenosu pres dalsi porty HDMI 2.1 ze maji limit.
Hisense 65U8kq
https://televize.heureka.cz/hisense-65u8kq/#prehled/

Puvodni TV je Sony Bravia xh9096 LED, ma dle recenzi blizko k OLED. Nema ale dalsi HDMI 2.1 porty. TV se sama od sebe restartovala a to i kdyz byla jen jako monitor a od site.
TV sem tam vypadaval velmi casto zvuk. Musel jsem odpojit vsechny 4 HDMI, vypnout ze zasuvky od el site, pockat 30sec, znovu nahodi a zapojit. Jedu dobu po zaruce to delalo co tyden. Nakonec prisla od Sony aktualizace, ted drzi a restartuje se sama cca 1x za mesic.
Z PC pouzivam i audio passtrought, tedy ze vypnu TV jen picture off, ale TV dal umi predavat zvuk a posilat do AVR Systemu. Bohuzel i nekdy takto vypnuta se sama restartuje, ale umi se uz synchronizovat, takze zvuk nevypadne.
Ted mam Netflix, tam je to znat, pokud se pusti nekdy casto, jako kdyz se neco v TV zahlti a nasleduje restart.
A doporucene vypnuti nekterych veci na pozadi, to jsem v TV prosel, resili to i v Polsku a puvodne nevedel nikdo co s tim. Sony mlcela. Jednomu uzivateli vymenili dokonce zakladni desku v TV, ani to mu nepomohlo.
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod michalko58 24. 1. 2024 14:19

Presny typ TV ti neviem poradit, ale Oled ako monitor k PC by som sa radsej vyhol. Tu by som sa skor uberal cestou MiniLED.
michalko58
Poslední varování

Odeslat příspěvekod S4nt4 24. 1. 2024 19:06

Na OLEDU normalne hraji a zadny problem. Se statickym obrazem samozrejme pocitam a volim vhodne nastaveni. Obycejny sporic ve WIN nebo vypnuti obrazu po x minutach bohate staci. Pokud jsem idiot a budu delat presny opak, muzu mit casem problemy. OLED me v pouziti vubec nijak nelimituje. Pokud to ONKYO umi vse co bych chtel, neomezuji se poctem portu HDMI na TV a vse narvu do AVR. Tim padem odpada starost se zvukem/pruchodem a resim jen obraz, nic vic me u TV nezajima.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 24. 1. 2024 19:57

Na hraní je OLED OK, na práci se moc nehodí díky rozložení subpixelů. Písmo není úplně ostré, na hranách se objevují barevné pruhy, ClearType to nedokáže uspokojivě vyřešit.

TV obecně nejsou moc vhodné jako náhrada klasického monitoru, i když to samozřejmě jde. Důvodem může být např. i absence technologií jako flicker free, G-sync, redukce modrého světla a další.
Žádná TV taky nemá display port, který dneska zaručuje nejširší přenosové pásmo, vyšší rozlišení i obnovovací frekvenci 4K až 240Hz (HDMI 4K max. 120Hz), DP je na rozdíl od HDMI kompatibilní s G-sync.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 25. 1. 2024 10:54

Divny ale LG to primo jako nabizi pac ma tam model G3 dokonce certifikaci Nvidia :)
Na HDMI jde i vybrat PC mod.
V podminkach ale ma cosi o nadmernem vyuziti TV, takze uplne si jist jejich TV nejsem.

MiniLED by taky byla cesta, mozna casem, Sony ma ted nejaky dalsi delat.
Celkove Sony se mi libi ze ma vic vyladene a prirozenejsi barvy.
Koukam na srovnani OLED, zvlastni ze u LG G3 az ted me zarazilo, ze ma jako zeleny filtr.
Nevim zda je to vlastnost nebo chyba OLED televizi, ale je to trochu divne.
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 25. 1. 2024 14:31

Sony ma barvy do modra. Ostatni vyrobci jsou v poradku.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 25. 1. 2024 16:26

LG má zelený nádech, Samsung jde do červena.
Jestli chceš dobrý obraz, potřebuješ profesionální kalibraci.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 25. 1. 2024 17:41

Je to zvlastni, protoze mam Sony a ta tento problem nema. Co jsem cetl tak TV Sony maji uz pomerne dobrou kalibraci z tovarny :)

Taky jsem zjistil jednu vec o OLED. Na youtube lze najit videa, ze OLED se lidi nemusi bat pouzit s PC Windows i jako monitor.
Napsal jsem do LG a odpovedeli.

Váš dotaz: neobvykle pouziti u OLED TV?

děkujeme, že jste se na nás obrátil s Vaším dotazem.

Musíme bohužel konstatovat, že tento způsob použití spadá do kategorie neobvyklého využití. Pokud se například na televizoru budou pravidelně zobrazovat statické snímky, mlže skutečně k vypálení dojít. Televizor je určen primárně pro běžné domácí používání, jako například sledování filmů, hraní her, apod.

S pozdravem
Petr Kučera
Zákaznická podpora LG

Článek 2 - Výklad pojmů
Běžné opotřebení: opotřebení způsobené obvyklým užíváním pojištěné věci k účelu určenému výrobcem, které je přiměřené délce jeho užívání;
Hrubá nedbalost: jednání (konání či opomenutí), při kterém musel být vznik škody nebo jiné újmy předpokládán nebo očekáván a pojištěný věděl, že při takovém jednání nebo opomenutí škoda nebo jiná újma nastane nebo může nastat, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že nenastane, případně byl s jejím vznikem srozuměn nebo mu její vznik byl lhostejný;

https://www.lg-store.cz/clanky/22-prodlouzena-zaruka
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 30. 1. 2024 09:31

Je tu nekdo kdo ma znacku Hisense? Chtel bych vedet, jak moc je zabugovany system, jestli se treba restartuje, zamrza?
Vetsinou se mi podarilo jen dohledat, ze lidem spis vadilo, ze nemaji aplikace v TV diky EU verzi, ale ty nepotrebuju.

Tento model Hisense 65U8KQ je nyni za zajmave ceny.

Prostudoval jsem i reseni s OLED, bohuzel OLED i posledni zazracne LG C2, LG C3 a i vrcholne LG G3 se pomerne rychle vypaluji. Podle zkusenosti, jeden pise ze zatim nic, dalsi ze uz to tam ma lehce videt a ze to zacina. Bohuzel casto do jednoho roku.
Neprijde mi efektivni menit TV kazde 2 roky, proto bych radeji sel cestou miniLED.
Staticke veci mam ve windows a nejsem na to jen sam, neco pisete, jezdite mysi a 2-3 hodiny jsou pryc a ani neuvedomi se, ze za tu dobu ze tam vypalil prohlizec nebo jina ikonka. OLED tak pusobi jako utrpeni a otrok technologie :(

A kdo neveri, mysli ze to jsou stare jen OLED, tak zde ke studiu
https://avmania.zive.cz/vypalovani-oled ... howforum=1

testy
https://www.rtings.com/tv/tests/longevity-test

https://www.rtings.com/tv/tests/longevi ... nd-results

zde vypis modelu a test jak konci
https://www.rtings.com/tv/learn/longevi ... -10-months
rika to, ze LCD LED se taky nici, ale jen jako celek a postupne, kdy to hned nekdo nevsimne. Pokud pouzije na staticke veci OLED, je to vetsinou rychle v haji a muze odhadem za 2 roky kupovat novou.
Obzvlast, pokud na ni neni sam, ale pouziva ji manzelka nebo nekdo dalsi ;-)
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 30. 1. 2024 10:06

Ty testy rtings jsou hodně extrémní, kdy tam CNN jede nepřetržitě stovky a tisíce hodin.
V domácím použití to samozřejmě taky může nastat, ale trvá to podstatně déle.
Nicméně, jak píšeš, už je to něco, co si člověk nebo rodina musí hlídat. Neříkám, že to znamená být otrok televize, ale určité omezení v tom taky cítím.
Nicméně pořád platí, že kvalita obrazu je z dostupných technologií nejlepší.

Hisense má hlavní omezení právě v těch aplikacích, samotný systém je celkem svižný a přehledný. O nějakých výrazných problémech jsem neslyšel.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zdenda78 30. 1. 2024 10:24

Ahoj,
to máš pravdu ohledně testů. Ale mě také u OLED překvapila životnost panelu. Obecně se uvádí 30 000 hodin, tedy 10 let při užívání 8 hodin denně. Ale nikde moce nepíše, že to je při 50% jasu. ne?
Zdenda78
Junior

Odeslat příspěvekod Pavel Joch 30. 1. 2024 11:30

Opravdu chcete používat 65" TV jako monitor k PC? Na hry to chápu, ale proč další věci? Na to je přece mnohem šikovnější notebook, nebo tablet.
J8 osobně provozuju 55" OLED LG, C řada, od ledna roku 2019, ale jen jako TV, ne hry. Po pěti letech poměrně intenzivního používání je obraz bez vypálení, nebo vadných pixelů. TV zastará spíš morálně a softwareově, než že by byl problém s technikou. Při koupi nového bych teď řešil jen větší velikost a omezení aplikací LG operačního systému. Konkrétně mi chybí F1 a pořádný prohlížeč, např Chrome.
Pavel Joch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 30. 1. 2024 12:00

Zdenda78 píše:Ahoj,
to máš pravdu ohledně testů. Ale mě také u OLED překvapila životnost panelu. Obecně se uvádí 30 000 hodin, tedy 10 let při užívání 8 hodin denně. Ale nikde moce nepíše, že to je při 50% jasu. ne?

Není to při 50% jasu. Životnost se udává jako doba, po kterou jas nepoklesne pod 50% svého původního výkonu.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tielk100 30. 1. 2024 13:17

ripper6

Ahoj mame 65u7kq od vanoc.Syn jí ma v pokoji kde jede poměrně často a zatim se nam nekousla nebo nerestartovala.
tielk100
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 30. 1. 2024 13:36

tombas píše:Ty testy rtings jsou hodně extrémní, kdy tam CNN jede nepřetržitě stovky a tisíce hodin.
V domácím použití to samozřejmě taky může nastat, ale trvá to podstatně déle.

Kez by toto tak jen nastalo, to by slo bez toho CNN. Problem je, ze jsem to nasel napric forama tj LG C2 reddit, komenty pod videem v youtube. Dotycny ze se i staral, jen jemu se to zacalo vypalovat, kdyby po x dobe, ale treba po par mesicich.

Jinak nasel jsem asi reseni, TV co je LED jako OLED ze na to nestaci ani merak :-D
Proc ji jeste nechci? Vzhledem k cene ma jen 8bit+frc panel dnes mi potvrdil sam Hisense. Ma 2x HDMI 2.1 snad to jeste dotahnou u noveho modelu. Ma byt roce 2024 a ceka se na specifikace.
Kontrast televizoru je fantastický. Hladiny černé s místním stmíváním jsou tak nízké, že přesahují limity našeho měřiče LS-100;
Ať tak či onak, tento televizor má extrémně hluboké černé, jedny z nejlepších, jaké jsme na LED televizoru viděli
HISENSE 65UXKQ

Tam je blba ta zaruka, vedet ze ji uznaj alespon v 1 roce tak mozna ten OLED zkusim, ale kup LG G3 65 za tu cenu a mej za 6 mesicu po.

-- 30. 1. 2024 13:46 --

Pavel Joch píše:Opravdu chcete používat 65" TV jako monitor k PC? Na hry to chápu, ale proč další věci? Na to je přece mnohem šikovnější notebook, nebo tablet.

Chapu ale jsme na to dva a neuzivime vic monitoru / tabletu.
Tablet to je pruda. Notebook taky male.
Vic se toho ani na stul nevejde.
Takze me bohate staci TV jako monitor, ani nemusi mit top odezvu.
Na to me slouzi vlastne dosud celkem dobra Sony 55` xh90, dle recenzi ma dobrou cernou, vyborny prednes. Chtel jsem zvetsit ale na 65 palcu a ziskat uz i 4x HDMI 2.1 a nektere herni funkce.
Zatim to resi Vsync u her, nekde u 60fps ona nema tu vyhodu co ma LG, takze tam dochazi k pruhum jako kdyz se obraz u nektere hry rozjede. VRR nic moc, mozna ho Sony nedotahla.

Vetsinou to prave pouzivame, ze je na casti jen prohlizec, ikonky atd.
Potom taky hraje MMO to mas zas hru neco jako toto
https://www.playneverwinter.com/en/

a toto
https://www.bluestacks.com/blog/bluesta ... te-en.html
ty ramecky se nedaji skryt, takze to by bylo brzy vypalene v pripade OLED :-)

Proto jsem usoudil ze nez vyhazovat drahou OLED co 2 roky, postaci klidne miniLED. Jen Sony za ty prachy by uz mohla vymenit stare procesory a doresit porty. Ta firma ma dobry prednes, ale opravdu to nema doladene.
Kdyz jsem prinesl Sony Bravia xh90 tak to vypadalo, ze mam TV asi z bazaru. Vecne odpojit HDMI, restart, zapojit HDMI. Potom nesel zvuk, vse vypnout, pockat 30sec, zapnout TV, zapojit to. TV se ti i nekdy sama restartovala, proste mas tam PC desktop, sup sek, restart. Casto to delala u Netflixu. Po odpojeni site i nepousteni Netflixu to bylo stejne. Puvodne jsem myslel ze je to jen u me. Jenze pak to resilo obsahle forum a az po roce to Sony pomoci firmware dala nejak doporadku. Ted se restaruje uz jen za 14dnu a vydrzi i mesic bez restartu :-))

Svetla nadeje pro update tak je nyni Hisense. Ma temer vse, jen by mohli prestat sidit ten panel :hm
Cekam na oznameni a info.

-- 30. 1. 2024 13:49 --

tielk100 píše:ripper6
Ahoj mame 65u7kq od vanoc.Syn jí ma v pokoji kde jede poměrně často a zatim se nam nekousla nebo nerestartovala.

Ideal by bylo kdyby na tom hral hry :-) Bud konzole nebo PC :-))
Vypada to jako nadeje, pokud to drzi, ze je Vidaa system neznami nebo nema aplikace, tim lepsi, ten balast co tam vyrobci lidem nacpou je az des. Zkousel jsem to zjistit, zatim vim ze Hisense pro USA maji rozdil jen to ze je tam Google a aplikace ale ze po hardware vybave by to melo byt stejne.
ripper6
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka