Výběr tV 55" Skylink (sport, filmy), kodi

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod karbi02 7. 11. 2023 09:47

Ahoj všem,
chci poprosit s výběrem tv tak do 25 000kč. Včera mi odešla plazma Panasonic, ke které je připojen linuxový satelitní přijímač. Tv bude sloužit ke sledování sat. vysílání od Skylink, sportu, filmů, příležitostně youtube apod. Zásadní je pro mě Stream Cinema Community.
Koukal jsem na zde hojně doporučovanou TCL 55C845. U té si uživatelé stěžují na to, že neumí automaticky snižovat jas dle okolních podmínek.
Pak jsem koukal na LG OLED55CS. Dá se sehnat za nějakých 23 000kč. Ale tam je problém Kodi, takže bych musel zachovat dosluhující Linux receiver.
Ještě jsem koukal na Philips Oled 55OLED807, ale tam už jsem nad limitem těžko říct, jestli jí seženu do těch 25 000kč. Ambident mě asi netrápí, tv není umístěna přímo u stěny.
Otázka zní, jestli jít do Oled LG a k tomu linuxový přijímač, nebo tu TCL. Případně tip na něco dalšího.
Děkuji, Libor.
tomtom one xl
karbi02
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 7. 11. 2023 13:24

LG má uzavřený systém WebOS a tudíž Kodi taky nenainstaluješ.
Ve tvém případě asi bude spíš rozhodovat systém, tj. něco s Google TV, např. ten Philips, Sony, TCL...
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2023 13:57

karbi02 nevím o tom, že by C845 neuměla pracovat s jasem. Nicméně stejně je to věc, která dosti často nedělá dobrotu a doporučuje se ji vypnout. Lepším postupem je, udělat si dva profily... jeden pro den, druhý pro noc a pak jednoduše přepínat.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod karbi02 7. 11. 2023 14:33

Dobře. Ještě další otázka. Původní televize Panasonic plazma. Oled panel od LG má alespoń stejnou svítivost jako ta původní plazma? TCL září, to vím.
Oled LG je lesklý. Nemůžu najít, jak je na tom to TCL 845, mám šikmo za ramenem okno.
Zajímal by mě názor, když tyto dvě televize budou při stejné ceně - 23 000kč, po jaké sáhnout, když pominu Kodi. Jestli kvalita obrazu Oled stojí za to mít dva ovladače. Koukal jsem že box stojí něco přes 1000kč.
tomtom one xl
karbi02
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2023 16:39

Pokud nahrazuješ plazmu od Panasonicu a jsi zvyklý na její obraz, přemýšlej o OLEDu… nejlíp stejné značky.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod S4nt4 7. 11. 2023 17:03

U OLEDU resis jedinou vec, jas. U LCD vse, krome jasu. Plasma vs OLED. Tady je to slozitejsi. Plasma, zanedbame stari, 400nits celoplosne. Nejlepsi OLED panely 200-250 max. Znama slabina. Jinak to nebude problem a jas bude prevazne mnohem vyssi. 100% bile zas nebude tak casto. Konkretni hodnoty, v zavislosti na % bile, najdes v recenzich.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2023 17:13

karbi02 pokud nejsi postižený maniak, co vidí každou drobnůstku a mohutně ji zkoumá, nemusíš řešit jas v procentech obrazu. Jediné, co Tě teoreticky může mírně rozhodit, je pohasnutí bílé u celoplošné... u některých OLED viditelnější. Osobně mám obraz OLEDu s původním panelem stažen na 15 stupňů ze sta. Jen při HDR/DV nechávám přes den víc. Na noc si to opět stahuji. Evokuje to ve mně obraz z kina. Teď jsem koukal na Sony Core s jejich ultimativním streamováním. Zapnul jsem si příslušný režim a ještě ho přehodil na kalibrovaný. Taky u něj je vidět práce s podsvícením, které v závislosti na scénách a světle v místnosti evidentně pracuje. Alespoň u mého televizoru ano.

TCL C845 běžné OLEDy viditelně a nezpochybnitelně přesvítí. Pro mě tak moc, že je to nekoukatelné. Tudíž u C845 opět využiji práce s jasem a toho, že viditelně nezmění takovéto nastavení další hodnoty, typicky barevnost, a dramaticky jas sundám. Tím potlačím u horší kvality signálu některé případné anomálie, navíc šetřím oči, ale taky peněženku, protože telka má úplně jinou spotřebu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod karbi02 7. 11. 2023 18:03

MgX: No a jsem tam kde jsem byl. Postižený maniak opravdu nejsem. Co tedy vzít? Oled vs TCL .... Jsem ještě ochoten případně přihodit do 30 000kč, aby byl případný výběr Oled širší.
TCL C845 23000kč android, 5let záruka
Oled:
LG Oled55CS 22700kč
případně připlatit LG Oled55C22 28000kč
Philips 55OLED818 30000kč Google TV
a ještě tam vypadnul jeden LG LG OLED55C31 30000kč
Předpokládám, že LG mají nejlepší panely?
tomtom one xl
karbi02
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 7. 11. 2023 18:13

Při přímém pohledu a dobrém nastavení není mezi mini LED a OLED ten rozdíl až tak dramatický, ten ovšem nastane, když je potřeba se na TV dívat pod úhlem. U LCD s VA panelem barvy výrazně blednou a ve tmavých scénách začne mnohem víc prosvítat podsvícení, které při přímém pohledu nebylo prakticky vidět. To platí i pro IPS panel, kde jsou pozorovací úhly proti VA mnohem lepší.

Záleží vždy na konkrétních podmínkách, umístění TV vůči zdrojům světla a pozorovacím úhlu.
Nejnovější OLED už taky mívají antireflexní vrstvu.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 7. 11. 2023 18:43

karbi02 Panasonic má vynikající mechanismy pro zpracování obrazu v rámci jejich FW. Bohužel jsou povětšinou mimo cenu, kterou jsi ochoten akceptovat. Tebou zmíněné Kodi nenajdeš ani na OLED Panasonicu ani na LG. Jen u TCL, potažmo Sony, Philips. Do Philipsu bych nešel, a to z důvodu, že Philips mívá výrazně jinou barevnost a zpracování obrazu, které Tě může oproti Panasonicu rozčilovat.

Osobně bych zkusil na prvním místě OLED, tudíž se v ceně nabízí pouze/hlavně LG. Rozhodně to není špatná volba. Teď si nejsem jistý, zda LG podporuje u satelitního Skylinku FastScan, potažmo Auto DiSEqC. FastScan by stačil.
Jestliže raději ušetříš peníze, a navíc využiješ Kodi interně, pak TCL. C845 pro satelitní Skylink FastScan má.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod karbi02 7. 11. 2023 19:15

Pomalu se to rýsuje.
Tak TCL jsem vypustil. Pro mě dost důležité upozornění ohledně sledovacích úhlů.
Jaký je rozdíl v panelech u LG Oled55CS a LG OLED55C31? Rozdíl v ceně je 7000kč
Ještě jsem objevil Sony XR-55A75K což je Google TV. Jak jsou na tom Sony panely v porovnání s LG?
Všechny mají Fast Scan.
tomtom one xl
karbi02
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 8. 11. 2023 10:15

Určitě se podívej na Philips 55OLED718/12, který je vybavený novým procesorem Pentonic 1000 a systémem Google TV.
Případně na Philips 55OLED818, který aktuálně vychází jen o pár tisíc dráž.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 8. 11. 2023 11:08

karbi02 píše:Jaký je rozdíl v panelech u LG Oled55CS a LG OLED55C31? Rozdíl v ceně je 7000kč
Ještě jsem objevil Sony XR-55A75K což je Google TV. Jak jsou na tom Sony panely v porovnání s LG?

LG CS je v podstatě loňská C2 s panelem z předloňské C1. C31 je letošní model s oled panelem vyšší třídy (evo/ex; tedy o něco vyšší maximální jas) a několika dalšími vychytávkami (znovu podpora DTS zvukového kodeku, rychlejší wifi, novější generace procesoru, novější verze webOS atd). Zda to případně stojí za 7000 Kč doplatku si musíš rozhodnout sám.

Sony TV nedělá vlastní oled panely, ale používá panely od LG (s výjimkou nejvyšších řad, které má qd-oled panely od Samsungu), stejně jako prakticky všichni další výrobci oled. Rozdíl v obraze je tedy spíše v nastavení / algoritmech pro zpracování obrazu. A75 podle dostupných specifikací používá panel na úrovni řady B od LG, v přímém srovnání s C31 bude méně jasná, ale sama za sebe bude OK. Pokud trváš na kodi, tak bych řekl, že s touto volbou můžeš být spokojen.
Naposledy upravil Vladce vesmiru dne 8. 11. 2023 11:18, celkově upraveno 1
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 8. 11. 2023 11:16

Tady je ještě obsáhlá a detailní recenze Philips OLED818. Asi nejdůležitější je, že díky novému procesoru prakticky zmizely dřívější nedostatky v oblasti zobrazení detailů v černé barvě a taky dithering - překmit na hranách ploch s výrazným rozdílem kontrastu.
https://www.youtube.com/watch?v=_JZIG7bntIM
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karbi02 9. 11. 2023 19:05

Takže jsem ve finále. Ve výběru jsou dvě tv.
LG Oled55C32 vs Sony XR-55A80L.
Sony je dražší o 2500kč, ale to vyváží tím, že bych nekupoval android box.
Sony nemá fastscan, ale to až tak nevadí, stejně řadím programy od Skylinku podle sebe. Doufám, že to nebude problém.
Co jsem tak četl, obě mají stejný panel. LG má trochu větší jas, Sony zase lepší zobrazení detailů. Zvuk nevím, která je na tom lépe. U Sony píšou větší výkon...
Je u nějaké z nich něco, co by jí zvýhodňovalo?
tomtom one xl
karbi02
Junior

Další stránka