Výběr TV 55"

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pieterer33 18. 12. 2023 19:12

90S(v některých regionech 90K)
Je skoro stejný.
90L má opět navrch v subwooferu, antireflexní vrstvě,Dolby Digital Plus a je tenčí přes centimetr.
Jinak shodné modely
Pieterer33
Junior

Odeslat příspěvekod Denis30 18. 12. 2023 19:25

Narazil jsem na jedno video - srovnání X90K vs X90L a starší model X90K tam vychází obrazově lépe, tak nevím, co si myslet...

https://www.youtube.com/watch?v=Ng5tKOuiOaQ
Denis30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pieterer33 18. 12. 2023 19:41

Tak tady chybu asi neuděláš ani s jedním modelem.
Ale zajímavé je, že mají rozdílný obraz,když mají shodný panel i procesor. Jedině by na model 90L přišla nějaká blbá aktualizace.
Taky to může být rozdílným nastavením, ale na to by si v recenzi měli dát pozor.
Každopádně ty basy navíc v 90L bych bral jako významnou přidanou hodnotu. Vím, že se u televize zvuk radši nezmiňuje, ale tady je to jiná liga. Opravdu každý změna zvukového profilu jde znát. Mají to vymakané. Ale to zase neříkám, že na tom bude špatně 90K. Tohle je třeba vyzkoušet.
Pieterer33
Junior

Odeslat příspěvekod Denis30 18. 12. 2023 19:58

Ten zvuk pro mě není moc důležitý, pokud si ho chci vychutnat, zapnu si k TV připojený recaiver s repro.
Teď se hlavně rozhodnout, který model zvolit stran lepšího obrazu...X90K, X90S, X90L
Denis30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pieterer33 18. 12. 2023 20:22

Tak dvě označení jsou pro totožnou tv, takže je výběr ze dvou modelů.
Do toho už kecat nebudu. Jsou mezi těmi modely minimální odchylky.

Jó a taky mám receiver a bedny. Na vychutnání koncertu a filmu to samozřejmě pouštím...jen můj poznatek ke zvuku z praxe. Nedá se to moc popsat. Všichni jsou zvyklí, že mají u telky plochy nevýrazný zvuk. Tady je to jinak. To jen pro doplnění.
Samozřejmě obraz je priorita a ten mají perfektní oba modely.
Pieterer33
Junior

Odeslat příspěvekod Denis30 18. 12. 2023 20:49

Moc děkuju za skvělý tip.
Denis30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pieterer33 18. 12. 2023 21:05

Nemáš zač. Jestli si pak ještě vzpomeneš tak tu můžeš nechat zprávu z prvních pocitů a později i kratší pohled z používání.
Aspoň budu mít dobrý pocit, že jsem dobře poradil �
Pieterer33
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 19. 12. 2023 19:43

Denis30 píše:Děkuju za tip. Pokud se ale dobře dívám, nejedná se o miniLED - a přesto je obrazově předčí?
Nedávalo by už za tu cenu větší smysl OLED?

Jak zde o některých bylo naznačeno. Ono je důležité si nejdříve zvolit, co vlastně chceš, co očekáváš a kam chceš jít. Když napíšeš cenu 20t. a pak houpneš na 30t. bylo by divné, kdybys za třicítku nedostal něco navíc. Ale ano, ne vždy tomu tak musí být.

Sám mám dvouletou zkušenost s OLED Sony... mám ho doma. A zkušenost i s dalšími značkami, včetně LG, Samsung a z poslední doby i TCL. A pokud opravdu toužíš získat nějaké informace, pak si projdi toto fórum. Máš zde i to, jak moje Sony s Android TV OS zlobila úplně stejně, jako TCL. Rozdíl je v tom, že můj OLED mě kdysi přišel na skoro 32t. v 55" a akci. Ale TCL v 65" by bez akce byla za podobnou cenu.

Technologicky v upscalingu složitějších scén a práci se šumem, je na tom líp Sony. Ovšem ve chvíli, kdy pustíš na panelech kvalitnější díla, se rozdíl stírá a snižuje. Ano, Sony má zřejmě kvalitnější výstupní kontrolu. Z druhé strany mám problém sem dostat servis. U TCL ne. TCL by mně dalo vyšší záruku. OLED je OLED... má lepší práci s černou. Nekompromisní. Je to výsada této technologie.

Všechno je o kompromisu... něco za něco. A jde o to, co zrovna Tobě sedne a kolik peněz jsi ochoten dát při vědomí, že nic není dokonalé, byť by to stálo 100t.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pieterer33 19. 12. 2023 20:07

Mohu se zeptat na typ Bravie? Mám kolegy co mají 8.řádu a ti byvaji z náhlých resetů a padání aplikací na nervy.
A můžu vědět odkaz na to fórum? Taky bych si pročetl. Mám už druhou Sonku 9.řadu a Android je stabilní
Pieterer33
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 19. 12. 2023 20:33

Jak typ televizoru, tak i mé názory jsou rozesety zde po fóru.

Povšechně... Sony XR-55A83J. Další uživatel zde z fóra má stejný typ, jen větší a problémy nezaznamenává tak, jako já. Nicméně je nám oběma jasné, že se jedná o styl využití televizoru. Každý ho máme jiný, proto jsou tam jiné problémy, respektive problémy u mě, u něj ne.

V příspěvku naznačuji, že část zádrhelů nemusí být spojena přímo se značkou (typicky lidé píší... je to TCL, to jest Čína, proto problémy), ale s OS. Ten pak zlobí/může zlobit napříč značkami. Konkrétně, kromě jiného, jsem zjistil problémy s aplikací Google TV, která zapříčinila výrazné zpomalení chodu TV, někdy i restarty. Problémy byly u TCL, ale také u Sony. Co jsem někde četl, tak nejen u těchto dvou značek.

TCL má, jak se zdá, více problémů u některých kusů... z mého pohledu, méně akurátní výstupní kontrola. Alespoň to tak naznačují některé příspěvky, opět zde na fóru. Nicméně ten poměr cena/výkon je tam až magický.

-- 19. 12. 2023 20:38 --

MYCHAL S TVRDÝM píše:Chce tv kolem 20, tak mu doporučím tv za 30. Některé věci opravdu nepochopím. Oled za 30 že se nechytá? Za 30 se dá bez problémů koupit OLED s Evo panelem, v akcích i vyšší řady.

OLED se svými přirozenými vlastnostmi technologie nepotřebuje na tyto vylepšovátka, která musí mít na „dotunění“ obrazu LCD.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 19. 12. 2023 21:22

Rozsáhlou unifikací v posledních letech se technologické i kvalitativní rozdíly mezi značkami stírají. Stejné panely několika výrobců se používají napříč značkami, stejně jako základní desky, procesory, zdroje... jen to má každý výrobce jinak označené a více nebo méně si hraje s továrními hodnotami nastavení, kalibrace a zpracování obrazu, systémem.
Spíše než značka samotná je dnes důležitý její servis, zákaznická podpora, záruka, schopnost a hlavně ochota řešit problémy zákazníků.
A právě na tyto věci bych se, krom technických parametrů, zaměřil.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denis30 20. 12. 2023 17:57

MYCHAL S TVRDÝM píše:Chce tv kolem 20, tak mu doporučím tv za 30. Některé věci opravdu nepochopím. Oled za 30 že se nechytá? Za 30 se dá bez problémů koupit OLED s Evo panelem, v akcích i vyšší řady.

No, ono to zase tak cenově moc mimo nebylo. Ona ta Sony XR-55X90L do včerejška byla v akci a stála okolo 25.
Ze své zkušenosti vím, že člověk si na začátku určí nějakou cenu a potom, když začne pročítat fóra, stejně se nakonec s cenou dostane výš, než původně chtěl. ;-)

Takže Sony má problém se servisem a zárukama?
Denis30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 20. 12. 2023 19:09

55X90L za 25 táců je krásná cena, 30 bych za ní už já osobně nedal.
Dneska jsem byl v servisu pro opravenou tv Philips. Ptal jsem se majitele na poruchovost tv a bylo mi řečeno že se kazí všechno, Samsung údajně poslední 3 roky šel s kvalitou dolů takže by ho nevolil. Na zavedené značky není problém sehnat součástky i po letech, na můj 5letý Philips měl potřebné díly do dvou dnů doma a i s opravou to vyšlo na 2300.-(ve značkovém Philips servisu mi řekli 4-4500). Stejný díl na mladší tv Hisense o stejné úhlopříčce se mu nepovedlo sehnat za méně než za 3000.- takže číňani asi na nějaké pozdější opravy kašlou.
Na tv mi měnil 5 led pásků, co mě doma zarazilo je že tv je teď mnohem jasnější, bych ani nevěřil že ledky stářím takhle degradují
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 21. 12. 2023 07:51

Ten servis je myšlený tak, že když se něco pokazí v záruční době u Sony, Philips atd, člověk musí tahat TV do servisu sám. Pokud má např TCL nebo oledy od LG, Panasonicu a tuším i vyšší řady Samsungu, tak v případě problémů dojde servisák domů a TV buď opraví, nebo si ji odnese a o nic víc se majitel nestará.
Naposledy upravil SSakul dne 21. 12. 2023 07:57, celkově upraveno 1
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 21. 12. 2023 07:54

"...bych ani nevěřil že ledky stářím takhle degradují" ano, degradují a vidím to i na své 7 let staré LG, kde už mám z původního 50% nastavení podsvícení 60-70% (dle vstupu).

Pokud jde o původní dotaz, tak za cenu 25-30 tis. už bych přece jen vzal OLED, např. LG B3, C3, Philips 55OLED718...
tombas
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka