OLED LG 65 C32 vs TCL 75C935 vs TCL 75C845

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod HynduSatanu 25. 12. 2023 18:34

Ahoj
Chtěl bych poradit s výběrem TV viz nadpis. Všechny uvedené TV jsou +- za stejnou cenu (kol 38k). Předchozí tv je více než 10let starý Sharp 52" s edge LED, sledovací vzdálenost cca 4m. Nejvíce se díváme na online seriály(prehraj.me) přes PC a pak klasický satelit od Skylinku. Občas si zahraju WOT přes PC...
Tu LG C32 jiz mám druhý den doma (mohu vratit ve lhute 14dni)a vypadá pěkně, ale pořád mě láká ta větší úhlopříčka (nejvíce ta 75c935). V místnosti jsou celkem 3 okna. Na tom LG mi trochu vadí odrazy na lesklé obrazovce přes den, naopak se mi líbí ovladač (podobný systém jako PC myš...). Obraz proti Sharpu je někde jinde, což si myslím budou mít i ty TCLka....
Dokážete mi poradit, co má svoje pro a proti a co byste si vybrali a proč?
TV bych měl rád zase cca 10let(pokud to vydrží...)
Přílohy
img_1703525513691.jpg
HynduSatanu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 25. 12. 2023 21:00

Jednoduchá rada neexistuje, protože každá TV má své výhody i nevýhody.
Rozdíl v technologii zobrazení je jasný, OLED má rychlý panel s minimálním zpožděním pixelů, takže rychlé pohybové scény budou ostřejší, VA panely TCL jsou o poznání pomalejší, rychlý pohyb bude viditelně méně ostrý.
Další věc je, že čím větší úhlopříčka, tím kvalitnější signál potřebuješ, jinak více vyniknou všechny nedokonalosti - nízké rozlišení, komprese obrazu atd.
TCL navíc nejsou premianti v disciplíně upscalingu a pohybu, i když se hodně snaží. Tam by na tom bylo lépe Sony.
Na vzdálenost 4m můžeš mít klidně 75" , pokud na ni máš místo, do toho výklenku se asi nevejde.
No a životnost 10 let ti nikdo nezaručí, ale třeba se poštěstí dobrý kus.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HynduSatanu 25. 12. 2023 22:30

Ahoj, do toho výklenku se 75" vleze (zbyde 5cm na každé straně).
Díval jsem se ještě na samsung qd oled S92C....ale pak zůstanu na úhlopříčce 65" (cena víceméně stejná jako LG).
To TCL mě zaujalo podle velmi kladných recenzí, plus model 935 má 1920 stmivacich sekcí....a hlavně pak za pár let nechci řešit novou tv kvůli velikosti 65 vs 75".
Nejsem Videofil a nevím jestli plně ocením rozdíl mezi oled a mini led technologií.
Na tom LG mě trochu vadí ten lesklý povrch jak jsme již psal...jinak nic.
Nemohu se úplně rozhodnout, poslední tv jsem vybíral v roce 2012 a tehdy to rozhodování bylo mnohem jednodušší .
HynduSatanu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 26. 12. 2023 01:03

Rozdíl mezi OLED a jakoukoliv LED technologií (včetně Mini LED) neocení jen nevidomý. Ostatním to dojde po deseti vteřinách. Příští technologie, která bude lepší než OLED bude až Micro LED, protože u ní stejně jako u OLED svítí vlastní zobrazovací body. Jak je tam podsvícení (všechny LED technologie), je to špatně. Černá prostě není černá, podsvícení, byť rozdělené do malých sekcí podsvětluje i to, co nemá. Stačí se podívat na film s titulky a obvykle je hned jasno. Netřeba to rozebírat technicky, naprosto stačí oko.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HynduSatanu 26. 12. 2023 11:08

Našel jsem loňský model LG OLED65C22LB za necelých 29k.
Je to velký krok zpět oproti C32?
Finanční rozdíl je dost velký (skoro 9000,-).
Tu co mám nyní doma bych vrátil a za ušetřené peníze pořídil např soundbar....co myslíte?
HynduSatanu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rxrx 26. 12. 2023 11:25

HynduSatanu

Požadavky máš jasně dané.

Nejvíce se díváme na online seriály(prehraj.me) přes PC a pak klasický satelit od Skylinku. Občas si zahraju WOT přes PC...
Tu LG C32 jiz mám druhý den doma (mohu vratit ve lhute 14dni)a vypadá pěkně, ale pořád mě láká ta větší úhlopříčka (nejvíce ta 75c935). V místnosti jsou celkem 3 okna. Na tom LG mi trochu vadí odrazy na lesklé obrazovce přes den

Výběr máš jednoduchý. TCL 75 935 či pokud chceš šetřit, tak TCL 65 935 TCL či levnější TCL 65 či 75 řady 845. Rozdíl je pro běžné použití minimální. Rozdíl je v počtu použitých reproduktorů, podsvícených zón, trochu kmitočtu při hrách, rozdíly najdeš na každém webu . Pro tebe a tvé použití zanedbatelné.

Vadí mi ale , že ji chceš nacpat do výklenku. Tam bude utopený zvuk a špatně se bude chladit .
Zvol místo na volné stěně aby TV měla možnost předvést svůj parádní zvuk 2+1+2 ve své plné šíři a zároveň se chladila.TV má totiž zabudovaný perfektní silný sound, Onkyo se subwoferem a prostorovým zvukem, funguje parádně a nemusíš se starat o různé dodatečné posílení zvuku.!

Proč TCL s miniLED podsvícením ? To už víš částečně z vlastní zkušenosti. Vadí ti odlesky od oken či světel . To je nectnost lesklých panelů. TCL má matný panel, tak jak má být u přístrojů které se používají univerzálně jak přes den tak večer a nejen v zatemnělé místnosti bez světel.

Lesklé zobrazovací panely u přístrojů je marketing, zakrývající nectnosti zobrazovačů. Lesklé panely budí dojem na první pohled živějších barev s větší hloubkou oproti matným panelům, ale nesmí se rozsvítit nebo používat přes den, pak tato výhoda mizí a stává se nevýhodou, na panelu jsou odlesky a obraz se degraduje, to už vidíš a to máš ještě TV umístěnou takticky ve výklenku.

Ten trik s lesklou obrazovkou při prodeji v zatemnělé místnosti požívají výrobci méně kvalitních panelů třeba OLED, kde ještě do přístrojů pouští speciálně barevně vysamplované videa aby zblbli zákazníka. :-)

OLED má daleko nižší jas oproti panelům QLED a Mini posvícením, je to dáno způsobem funkce zobrazovače OLED, je to jejich neodstranitelný problém a veliký HANDICAP oproti QLED s Mini LED.

Na OLED panelu je obraz daleko méně brilantní a prokreslený obzvlášť při běžném používání přes den a večer oproti Qled s Mini LED podsvícením.

Mimo to obraz OLED se časem degraduje, vypaluje, podívej se na barevnou fotografii na slunci, jak se po nějakém čase degradují její barvy a jas, stárne, totéž se děje s panelem OLED, je to opět dáno principem fungování , je to neodstranitelná vlastnost, firmy montují do zobrazovačů OLED různá udělátka na vyrovnání poklesu svítivosti RGB pixelů ale je to jen kosmetika kterou degraduješ původní panel, ale kdo na něj kouká delší dobu, tak si na degradaci zvykne s nevidí , že má menší jas a rozplizlé barvy oproti tomu kdy ho kupoval. A přestože OLED vypilováváš tak se degraduje a degraduje a ty se staráš a staráš.

QLED s Mini LED jen používáš a přináší ti radost jak přes den, tak večer, tak při zatemnělé místnosti bez omezení.

Firma TCL dává na TV záruku 5 let, když u nich přístroj zaregistruješ, to OLED už je s obrazem po smrti :-))

Ještě musím zmínit výhodu TCL ve velmi rychlém procesoru a použitém systému Android Chromecast Google s obrovským buferem, přes který nastreamuješ všechno, třeba i z mobilu.

TV TCL je na hry je dobrý, viz provozované frekvence v technických údajích a speciální panel typu VA na všech webech nebo na stránkách TCL!

OLED má ještě další malé nedostatky, ale je zbytečné o nich psát. Ta deklarovaná výhoda OLED v černější černé při vypnutých RGB bodech se v praxi neuplatňuje, protože VA panely s QLED s mini LED podsvícením jsou na tom se zobrazením černé stejně a navíc jsou na tom lépe při běžném provozu přes den nebo večer kvůli odleskům světel a rozptýlenému světlu a také kvůli daleko vyšší svítivosti a brilanci obrazu který dává panel QLED s mini LED podsvícením oproti OLED.

Tímto příspěvkem máš ode mne zároveň odpověď na tvůj poslední příspěvek ohledně šetření a měl by sis ujasnit velikost TV, každých 10 palců navíc ti zvyšuje cenu :-D. Ale pokud zvolíš řadu TCL 845 tak cena je opravdu minimální, 85 palců stojí 45 tisíc.
Naposledy upravil rxrx dne 27. 12. 2023 09:34, celkově upraveno 3
rxrx
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tony70 26. 12. 2023 12:15

rxrx :

Vidím, že Ježíšek ti nadělil solidní "materiál" ... :tleskani

Už tady raději nic nepíšu, jelikož se zde za posledních několik měsíců vyskytlo pár skutečných "odborníků", kteří tady denodenně vkládají svá moudra, zaručené pravdy a nebo si podpráhově shánějí kšefty pro svou firmu a záměrně degradují a ignorují konkurenci.
Nicméně tenhle tvůj blábol letos bezkonkurenčně vede a do konce roku už ho sotva něco překoná. Bohužel se to tady proměnilo v neuvěřitelný odpad ... :-|
Home cinema : OLED PANASONIC TX-65JZ2000E * Ultra HD Blu-Ray PANASONIC DP-UB9000EGK * PANASONIC SA-BX500EG-K * 4 x PANASONIC SB-PF800E-M * 3 x PANASONIC SB-PS800E-M * PANASONIC SB-WA800E-M *
Music : TECHNICS SC-A600 * TECHNICS SB-C600
Tony70
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 26. 12. 2023 12:15

Tolik textu a takovy blabol - ad rxrx

-- 26. 12. 2023 12:19 --

HynduSatanu píše:Našel jsem loňský model LG OLED65C22LB za necelých 29k.
Tu co mám nyní doma bych vrátil a za ušetřené peníze pořídil např soundbar....co myslíte?

Ked uz, za usetrene prachy si dej udelat profi kalibraci:)
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 26. 12. 2023 12:51

HynduSatanu píše:Našel jsem loňský model LG OLED65C22LB za necelých 29k.

Nemusí to tak být, ale pravděpodobně se bude jednat o někde na prodejně vystavený model, který může mít naběháno i stovky hodin, důrazně doporučuji toto před nákupem ověřit!
Jinak rozdíly mezi C2 a C3 nejsou nijak závratné, u C3 se jedná spíše o evoluci, než že by to byl zcela nový model. Oba modely používají stejný EVO panel, C3 má trochu vyšší celoplošný jas 270 cd/m2, C2 má kolem 200 cd/m2, maximální špičkový jas je ale prakticky stejný.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ZPeter 26. 12. 2023 20:30

Nedavno som riesil podobny problem.Kupili sme novy dom a kedze sa rapidne zmenila pozorovacia vzdialenost z 2.7 na 4.5 metra,chcelo to novu telku.3 roky pouzivam oledu LG 55 CX.Ta skoncila v spalni a v obyvacke uz mesiac kraluje 75" TCL C 935.Takze mozem porovnavat obe technologie.Hned na zaciatok priznam,ze som volil ekonomicku variantu,proste 3000 € za 77" oledu sa mi nechcelo davat.Tak som dlho hladal alternativu za rozumny peniaz.A myslim,ze som vybral dobre.Za polovicu som ziskal telku podla mojich oci z 90% obrazovej kvality oled a k tomu vyborny zvuk.Vobec nemusim pustat aparaturu,jedine ak si naozaj chcem vychutnat zvuk filmu ci koncertu.4 repra a hlavne basovy modul su prudko navykove.Zrozumitelnosti dialogov a celkovej kvalite velmi pomaha siroka stereobaza a hlavne orientacia hlavnych repro priamo na posluchaca.Orientacia tv repro smerom dole je najvacsi problem drvivej vacsiny dnesnych primacov.Inak celkom dobre hra i ta LG,niekto z navrharov trocha rozumel fyzike a pomocou toho skoseneho plechu,ktory tvori sucast stojanu docielil odraz zvuku na posluchaca.Ale spat k obrazu.Obe telky som si v praci skalibroval pomocou sondy Callman,je to sice len zakladna kalibracia,neporovnatelna s profi,ktora by to dokazala posunut este dalej,ale aj tak je obraz pre mna vyborny.Najma s porovnani so surovymi prave vybalenimi telkami.Pracujem v elektro a telky mam skutocne dostatocne napozerane a kazda jedna i ta najdrahsia ma skutocne velke rezervy v tovarenskom nastaveni.Mozno az na spickove Panasonici.Par postrehov- oleda absolutne netrpi na slabi jas,mam nastavene 2 profily den a noc a pri nich je jas nastaveny na cca 75 a 43%,pri dodrziavani pravidiel starostlivosti o panel je moznost vypalovania absolutne minimalna.Tv u mna ide kazdy den min.4 hodiny a ako som uz spominal 3 roky a vsetko v poriadku.A necitim ani spominane slabnutie brilancie alebo nieco podobne.Nehram hry,sledujem beznu IPTV a Netflix,takze aj matrial v 4k kvalite s HDR.Verim,ze moja oleda este dlho posluzi.Pri priamom porovnani s TCL je rozdiel viditelny,ale pri zakladnej kalibracii,rovnakom programe tochce dobre oko,ktore vie co hladat.Tych par % rozdielu absolutne stiera cenova uspora.Celkovo je pre mna 935 prijemnym prekvapenim.1920 samostatnych zon odvadza vybornu pracu- videlne pri filmoch z ciernym pruhom,ktory je skutocne cierny,vyborna je antireflexna uprava( asi najvacsia slabost oled panelov) a ten naozaj slusny ONKYO zvuk ktory sa vyrovna d
soundbarom za cca 200 e je naozaj ceresnickou na torte.Za mna zatial velka spokojnost...
ZPeter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 27. 12. 2023 06:21

ZPeter- ty si myslíš, že tu tvou hromadu textu někdo bude číst?
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod ZPeter 27. 12. 2023 08:07

Nikoho nenutim.Myslel som,ze toto je forum,kde si kazdy moze napisat svoj nazor.A informacie,ktore tu povie mozu niekomu pomoct...
ZPeter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 27. 12. 2023 10:06

Já to četl.
Přehlednější členění do odstavců by neškodilo, ale jinak je tam pár informací, které jen potvrzují to, že i jiná než OLED technologie může být dostatečně kvalitní a za určitých podmínek i vhodnější, např. když chci opravdu velkou úhlopříčku a nechci/nemůžu investovat do OLED.
Dále že kalibraci obrazu by si zasloužila každá TV, protože tovární nastavení bývá tristní.
A nakonec zvuk, který může být opravdu špatný, nebo když se chce, tak i docela dobrý, pokud tomu výrobce věnuje dostatečnou pozornost.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Braňo Bercel 27. 12. 2023 11:04

Mne dlhšie čítanie nevadí O:-) ...a príspevok je veľmi konkrétny. :tleskani . Na oledoch mi vadí ten lesk a fialový povrch :-- obrazovky.
Braňo Bercel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jito 27. 12. 2023 11:35

ZPeter píše:Nikoho nenutim.Myslel som,ze toto je forum,kde si kazdy moze napisat svoj nazor.A informacie,ktore tu povie mozu niekomu pomoct...

Obsah neřeším, ale ten styl.
jito
HD SATan

Další stránka