OLED LG 65 C32 vs TCL 75C935 vs TCL 75C845

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod rxrx 27. 12. 2023 20:59

ZPeter
HynduSatan píše ve výběru o řadě TCL 845, ne o 835 jako ty.

To je rozdíl.. ;-)
rxrx
Poslední varování

Odeslat příspěvekod majkom 27. 12. 2023 21:05

Tazatelovi: ty blaboli rxrx ber s rezervou, napr. Samozrejme existuju oledy ktere mas semigloss nebo mate finish… a uz pan expert nezminuje jaka velka vyhida je par stovak zon vs individualne podsviceny kazdy pixel… ono cely ten jeho text vypada jak gugl translate ze stranek tcl:)

Tematu pwm se radeji rovnou vyhnul… atd atd. Ale zas je to expert co se vyzna v av technice, navic je to na netu, bude to pravda:)
Naposledy upravil majkom dne 27. 12. 2023 21:07, celkově upraveno 1
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 27. 12. 2023 21:05

Černé pruhy kolem obrazu nebyly zcela černé ani u C835, ani u C845, ale ani u C935. Někdo tu šedou vnímá intenzivněji. Nicméně pomoci by měl, nebo údajně měl, nový Soc (Pentonic). Zda už mají zpracovaný algoritmus obrazu na počet zón tak, že televizor je skutečně schopen korektně zhasnout pruhy obdobně, jako to udělá pro někoho nedokonalý OLED, zatím nemám informace a poznatky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ZPeter 27. 12. 2023 21:10

Tu 835 som dal len ako priklad.845 -tiek je v obehu zrejme menej,tak som o problemoch ciernej pri tomto rade nezaznamenal.Este je velmi dolezite aky kvalitny signal do telky ide a spravne nastavenie.Napriklad som zaregistroval,ze vypnutie vsetkych" vylepsovadiel a automatik sa na vyslednom obraze velmi podpisalo.V dobrom.
ZPeter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 27. 12. 2023 21:14

Měl jsem několik C845 v rukách. A všechny měly „šedé“, respektive nečerné pruhy kolem obrazu. Ano, všechny byly verze X1.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod rxrx 27. 12. 2023 21:17

ZPeter..To nerozebírej, není to ani podstatné, on si to tazatel přebere a rozhodne se. Je to přece jeho věc a jeho peníze . :-D
rxrx
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MgX 27. 12. 2023 21:36

HynduSatanu píše:...Na tom LG mi trochu vadí odrazy na lesklé obrazovce přes den...

Problém odrazivosti panelů je složitější, než se jednoduše popisuje. Ono to není jen o lesklý/matný. Nebo lepší/horší antireflex. Mimochodem, TCL dává do části modelů spíše pololesklé/polomatné panely, než skutečně matné. Ale i to je zcela jedno. U řady lidí nejde o problém s vnímáním odlesku, jakožto takového. Někdy běžný odlesk totiž nemusí být tak rušivý (mozek si ho vytlačí), ale výrazně bude vadit třebas odlesk, který se rozmázne do duhového překryvu. To nejen, že vadí, neboť se jedná o něco, co v obraze být nemá a není ani běžnou součástí vjemu, který divák má zapsán v mozku, ale ještě minimálně částečně zakrývá/může zakrývat obrazovou informaci.

Někdo má třebas velmi světlou místnost, okna vedle televizoru. Ale světlo po většinu roku od slunce vstupuje do místnosti pod jiným úhlem než u dalšího. Pak samozřejmě oba budou mít jiný pocit při sledování. Proto všem píšu... prostě počítejte s nějakou formou zatemnění, byť by to mělo být zatemnění jen částečné.

U nových vysoce jasných panelů se odlesk dokáže, v určitém směru, eliminovat navýšením jasu. Jenže uživatel, který jde touto cestou, si nadbytečně namáhá zrak a ještě navyšuje spotřebu elektřiny. Znám dost lidí, kterým vysoký jas na panelu vadí. Pak je otázkou, jakou formou a do jaké míry lze jas/svítivost stáhnout a ovlivnit bez negativního dopadu na kmit případného PWM, anebo z jiného pohledu, dopadu na kvalitu barev, prokreslení scén atp.

Musíme si uvědomit, že ne všichni a vždy budou sledovat pouze HDR/Dolby Vision, ale také SDR. Což stav se svítivostí/jasem také ovlivňuje a může činit méně, či více negativním.

TCL, co jsem si měl možnost odzkoušet, sice využívá PWM, ale na velmi vysoké frekvenci (u modelů X1 tomu tak bylo). Navíc korekce svítivosti, byť velmi zásadní směrem dolů, nedegradovala zásadním stylem barevnost. Bohužel i při snížené svítivosti citlivý jedinec pozná/všimne si, že pruhy kolem obrazu nejsou zcela černé. Ono to zase je tak, že valné většině uživatelů to nevadí, ale jsou ti, kteří podobnou záležitost budou vnímat jako zásadní a nepřekonatelné mínus.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 27. 12. 2023 22:04

Pozor C935 je vyloženě lesklá!!!
Měl jsem možnost přímého srovnání s C845, která na mě působila, byť se jedná o nižší model, jako vyspělejší a obrazově vybalancovanější, i přes nižší počet zón lokálního stmívání.
Ty polomatné, resp. lesklejší povrchy taky mají vliv na lepší a širší úhel pohledu, silně matné povrchy způsobují výraznější ztrátu kontrastu, vyblednutí barev a např. Samsung The Frame vypadá při nepřímém dopadu světla jako zamlžený.
Rovněž odrážející se světelný obrazec na lesklém povrchu bude vidět jako onen zdroj, zatímco na matném povrchu může způsobit zhoršení viditelnosti klidně na půlce obrazovky.
Jak psal MgX, je to o individuálních světelných podmínkách.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HynduSatanu 27. 12. 2023 23:00

Diky Tombas, to je pro mě tedy dost důležitá informace.
Tudíž bych se měl dívat spíše po 75C845, škoda model 935 má lepší audio...
HynduSatanu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 27. 12. 2023 23:08

No, nechci se přít, ale C935 pro mě nebyla totálně lesklá, ale spíš pololesklá. Minimálně v 65”. Ale ono to vnímání lesk/pololesk je taky dle oka každého.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 28. 12. 2023 00:02

Tak ano, těžko to popsat tak, aby slova vystihla přesnou míru lesku nebo matu panelu, když to každý hodnotí v jiném prostředí a s jinou intenzitou osvětlení.
Lesk jako zrcadlo to rozhodně nebyl, ale matné taky ne. Jen když jsem ji viděl poprvé, tak mě to právě překvapilo i ve srovnání s jinými TCL, že to mělo lesklejší povrch. Ne jako OLED, ale přece jen.
Možná v méně osvětleném domácím prostředí to vadit nebude, i když si myslím, že právě HynduSatanu by to vadit mohlo, proto jsem na to raději upozornil.
Zvuk, ale zase bude u C935 lepší, to si fakt nevybereš. :hm
TCL_C935_reflexion.JPG

Tady je to možná vidět ještě lépe:
TCL_C935_reflexion_2.jpg
Přílohy
TCL_C935_reflexion_3.jpg
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 28. 12. 2023 00:20

Myslím, že se shodneme na tom, že to nebyl klasický “TCL pololesk”, ale spíš trochu víc. Nicméně to nebyl OLED lesk :-)
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod tombas 28. 12. 2023 00:41

Nemám s tím vůbec žádný problém :D.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 28. 12. 2023 14:24

A ještě bych doplnil, že TCL nemá ten fialový nádech, což byla taky jedna z výtek na LG C3.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HynduSatanu 28. 12. 2023 19:32

Byl jsem dnes v elektroworldu a měli tam vedle sebe c935 a c843 v 65". Obraz na c935 byl nevýrazný a černá byla hodně vyblita a do šedá, zato na c843 bylo vše ok. Ta c935 byla řekl bych pohledove téměř nejhorší z celého krámu. Vůbec mi TCL nedoporučoval. Velice pěkné byly neo qled od samsungu (qn85). 65" tam teď mají za 26k ale 75" už za 60k, nechápu ten cenový skok. Prodavač nám doporučil samsung frame, je pravda že ten má tu obrazovku úplně matnou...co jsem se díval na parametry, tak nic moc. Taky mi říkal, že na 4m by doporučil spíše 65" než 75". Je pravda,že těch 75" se mi do toho výklenku vleze tak tak, cca 5cm rezerva na každé straně. Čím víc se snažím něco vybrat tím více je to horší :-)
HynduSatanu
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka