TV 50-55" kolem 20 tisíc

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Helemese mese 5. 1. 2024 10:30

Dobrý den,

uvažuji o koupi TV, 55". Sledovací vzdálenost je 190cm a spíše světlejší místnost. Neplánuji na ni hrát hry, jedná se převážně o sledování filmů a seriálů.

Osobně jsem došel k tomu, že pořídím TCL 55C845, ale raději se chci poptat, jestli nejsou i lepší varianty. Mou první TV, kterou jsem pořídil byla totiž Philips PML9008 a vrátil jsem ji. S obrazem jako takovým jsem neměl problém ve statických scénách. Horší to bylo při pohybu. Zvláště v jistých situacích, například když postava třeba běžela a za ní bylo třeba zelené pozadí (stromy, keře), nebo závodní scény. V tu chvíli se kolem objektů dělaly takové zvláštní artefakty. Prostě kolem celé postavy to bylo viditelně rozmazané a to dost.

Nevím, jestli je to v této cenové relaci normální, mně se to každopádně vůbec nelíbilo a začalo to být docela rušivé. Moje 10 let stará LCD televize to nedělala... :-D

Takže po první zkušenosti mám už trochu obavy to střelit od boku sám a raději se ptám zkušenějších (já nemám zkušenosti žádné).

Je tedy ta TCL dobrý výběr, nebo bych měl sáhnout jinam? Na OS mi příliš nezáleží, mám případně Nvidia Shield.

A ještě se zeptám...rozhodl jsem se, že si objednám i někoho na kalibraci. Koho byste doporučili do Olomouce?

Děkuji a přeji hezký den
Helemese mese
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 5. 1. 2024 11:09

(Nejen) u Philipsu mohou výše zmíněné artefakty způsobovat různá nastavení pro vyhlazování plynulosti pohybu, True Motion nebo jiná nastavení pro vylepšování obrazu, vkládání mezisnímků, omezení chvění (De-Judder, De-Blur) apod. To chtělo si s tím ještě pohrát, povypínat co se dá a případně resetovat zařízení do továrního nastavení.
Důležitá je taky kvalita vstupního signálu, jeho datový tok, komprese... prostě čím kvalitnější, tím lepší. Podobnými neduhy občas trpí třeba IPTV s nižším datovým tokem, nebo i kabelové TV typu Vodafone.
To se dá opravdu těžko hodnotit, co to mohlo způsobovat.

TCL je dobrý výběr za předpokladu, že budeš mít štěstí na bezvadný kus - prostuduj si vedlejší vlákna, jinak budeš zase vracet.

Na kalibraci je tady místní profík Riddle, můžeš ho kontaktovat přes SZ.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 5. 1. 2024 11:18

Dobrý den, mám starší levný model Philipsu a kvalita plynulosti pohybu je velmi dobrá. Je potřeba se podívat do návodu a vyzkoušet různá nastavení. Cituji z návodu pro PML9008:
"Styly pohybu nabízejí optimalizované režimy
nastavení pohybu pro různý videoobsah.
Výběrem možnosti Vypnuto styly pohybu vypněte
nebo vyberte jeden ze stylů pohybu pro jiný zážitek
ze sledování videa. (Film, Sport, Standardní, Plynulý,
Osobní)." ......
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Baf13 5. 1. 2024 11:46

Pokud ti nezáleží na OS, tak do výběru bych zařadil i výborný Hisense 55U8KQ (před svátky byla cena už i pod 20k)
Baf13
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Helemese mese 5. 1. 2024 11:56

K phillipsu ještě:

Tv jsem měl skoro celých 14 dní. Ono zas tolik nastavení obrazu tam teda nebylo :) A vesměs jsem zkusil všechny a nezbavil jsem se toho. Ani když jsem to pouštěl přes nVidia SHIELD. Filmy jsem sledoval ve 4k přes nVidia SHIELD, případně 4k na Netflixu přímo z tv. Vyzkoušel jsem kompletně všechny režimy. Tovární nastavení i aktualizaci softwaru, po které to mimochodem bylo o trochu lepší. Každopádně to pro mě nebylo schůdné nakonec. Někde na zahraničním youtube jsem našel několik videí, kde toto také řešili, což mě přesvědčilo, že to patří k neduham této tv a vrátil jsem ji.

Internet mám gagibitovou optiku s kabelem cat6. Ten to taky asi zvládal.

-- 5. 1. 2024 12:57 --

Baf13 píše:Pokud ti nezáleží na OS, tak do výběru bych zařadil i výborný Hisense 55U8KQ (před svátky byla cena už i pod 20k)

Díky, určitě se na ni podívám :)
Helemese mese
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 5. 1. 2024 12:20

Dovolím si tvrdit, že zatímco plynulost je většina TV Philips schopna prezentovat i v neskutečné telenovele, pak u artefaktů při pohybu je to poměrně horší/viditelnější. A to hlavně u čárově a barevně výraznější a složitější scény. Panasonic, Sony, LG to velmi často zvládnou poznatelně lépe.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod RulPet 5. 1. 2024 12:40

Pokud by se Hisense 55U8KQ nevešla do limitu, je skvělá i nižší řada U7KQ. Mám s ní velmi dobrou zkušenost v 65".
RulPet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Helemese mese 7. 1. 2024 10:21

RulPet píše:Pokud by se Hisense 55U8KQ nevešla do limitu, je skvělá i nižší řada U7KQ. Mám s ní velmi dobrou zkušenost v 65".

Což o to, vešla, ale přijde mi dost obdobná jako ta Tcl, která ale přeci jen má 5 let záruku...tak asi vyhraje ta tcl. Každopádně díky za tip :)
Helemese mese
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Baf13 7. 1. 2024 10:51

Největší rozdíl je v počtu zón 480 u TCL vs. 672 u Hisense.
V Planeu momentálně Hisense za skvělých 19,8k
https://www.planeo.cz/hisense-55u8kq?ga ... Q2EALw_wcB
Naposledy upravil Baf13 dne 7. 1. 2024 11:29, celkově upraveno 1
Baf13
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 7. 1. 2024 10:54

Obecně… počet zón je velmi důležitý, ale ještě důležitější je, jak s nimi TV dokáže pracovat.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod S4nt4 7. 1. 2024 13:01

Hisense U8K technologicky nejnabusenejsi TV (ano i GLAN). Uprednostnil bych pred vsemi ostatnimi vyrobci, pokud neni potreba Android. Aktualni cena 65" zhruba 26k? to je pecka. SW nedodelky neresit, vyladi novy FW. TCL s fw018 vs 062, je uplne jina TV. Nebal bych se toho a napis vyrobce na TV vubec neresil.
S4nt4
Mírně pokročilý