Nová 65" asi OLED?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Sampooonek 28. 2. 2024 12:26

Ahoj, z reklamace mé Tcl c935 mi vrátili peníze a přemýšlím, co dál. S tv jsem byl vlastně spokojený, jen po zahřátí v temnějších scénách byli vidět svislé pruhy, prý chybný panel. Jsem tedy opět u výběru tv. Tv bude na ps5+ streamovací služby a dcera YouTube. Mám tedy kandidáty Philips 818, Samsung s92, Sony a80l, nebo zůstat u stejné Tcl, nebo 845 a zbyde mi i na pořádný presovač:D rozpočet je tedy asi do těch 50. Jakou cestou by jste šli?
Sampooonek
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 28. 2. 2024 13:49

Já bych šel cestou Philipsu 718 nebo LG C3.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sampooonek 28. 2. 2024 14:20

Proč 718 a ne 818? LG určitě nechci, celkové mi ta firma je nesympatická a web os nechci
Sampooonek
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 28. 2. 2024 14:36

LG vyrábí OLED panely prakticky pro všechny výrobce OLED TV. A hlavně je Web OS stabilnější než Google TV a má dlouhou podporu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 28. 2. 2024 14:37

Proč 718? Protože je citelně levnější než 818 (cca 10 tis.), přičemž má naprosto stejnou elektroniku, procesor i výkon. Má rovněž EX panel s deutheriem a jediným rozdílem (krom designu a otočné nohy) je mírně nižší jas.
Mimochodem krom Samsungu a některých modelů Sony mají všechny OLED ostatních značek panely LG. LG vychází nejvýhodněji a nejlépe se kalibruje.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sampooonek 28. 2. 2024 14:50

Samozřejmě vím, že LG dodává OLED, nicméně to nic nemění na mé antipatii k této firmě a jejich web os. 818 má lepší zvuk pokud se nepletu. Rozdíl v ceně mezi 718 a 818 je v mém případě necelých 5k
Sampooonek
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 28. 2. 2024 15:13

Pak není co řešit a 818 je jasný favorit.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sampooonek 28. 2. 2024 15:20

Taky se mi líbí nejvíce, asi kvůli ambilight, ale proc vůbec ne Samsung?
Sampooonek
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 28. 2. 2024 15:30

Zvuk má mizerný každá placka. Fyzikálně to ani není možný, aby měla dobrý zvuk. S OLED už stoji za to řešit zvuk externě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 28. 2. 2024 17:41

Sampooonek píše:Taky se mi líbí nejvíce, asi kvůli ambilight, ale proc vůbec ne Samsung?

Samsung má výborný obraz, technologie QD OLED má velký potenciál, bohužel má stále trochu vyšší náchylnost k vypalování obrazu než WRGB od LG, i když za dlouhodobě nepříznivých podmínek. Někomu může chybět podpora Dolby Vision a podle mého názoru je obraz laděný trochu do červena (LG zase do zelena) a kalibrace by tomu jen prospěla.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 28. 2. 2024 21:54

martas38 píše:Zvuk má mizerný každá placka. Fyzikálně to ani není možný, aby měla dobrý zvuk. S OLED už stoji za to řešit zvuk externě.

Jako vlastnik sony a83k si dovolim oponovat
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sampooonek 29. 2. 2024 09:57

Taky s tímto tvrzením nesouhlasím, c935, která měla systém od onkya hrála opravdu dobře.

-- 29. 2. 2024 11:05 --

Jak velký problém/rozdíl je v nepodpoře Dolby vision? Je to jen marketing a hdr10+ vytvoří podobný obrázek? Když např. Na netflixu film podporuje Dolby vision, umí automaticky i hdr10+?
Sampooonek
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 29. 2. 2024 10:27

majkom: klidně oponuj, myslím, že sloupy Polk S55e a subwoofer Polk HTS12 placku přehrají desetkrát. A takhle nějak jsem to myslel. Máš TV s excelentním obrazem, tak proč nemít taky skvělý zvuk, aby byl zážitek lepší. A to jsme u sterea, jde jít i do prostorového zvuku, jen to stojí další peníze a místo...
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 29. 2. 2024 10:59

Sampooonek píše:Taky s tímto tvrzením nesouhlasím, c935, která měla systém od onkya hrála opravdu dobře.

-- 29. 2. 2024 11:05 --

Jak velký problém/rozdíl je v nepodpoře Dolby vision? Je to jen marketing a hdr10+ vytvoří podobný obrázek? Když např. Na netflixu film podporuje Dolby vision, umí automaticky i hdr10+?

Pokud je mi známo, tak to, co nelze přehrát v Dolby Vision (tedy s metadaty) nelze automaticky přehrát v HDR10+ (taky s metadaty), ale pouze v HDR10.
Pořád to tedy bude HDR, tj. obraz s velkým barevným rozsahem, kontrastem a vysokým jasem, ale budou chybět ty rozdíly vyplývající z metadat, které posunují kvalitu HDR o třídu výš. Metadata vlastně říkají, jak má každý jednotlivý snímek vypadat, jaký má mít jas, kontrast a další parametry obrazu.
Nevím, jestli Samsung dokáže nějakým způsobem číst metadata Dolby Vision a využít je pro nastavení obrazu, aniž by skutečně Dolby Vision oficiálně podporoval.
Možná k tomu napíšou něco majitelé Samsungů.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 29. 2. 2024 11:21

DV a HDR10+ formáty by se dalo trochu přirovnat k rozdílu mezi dolby digital a dts zvukem. Dělají to stejné, ale každý jinak.
Takže i když jsou obě postaveny na původní HDR10 specifikaci, nedá se mezi nimi jednoduše převádět. pokud televize DV nepodporuje a zdroj obsahu nemá metadata pro HDR10+, tak samotná tv z DV obsahu ekvivalent v HDR10+ neudělá, vezme si jen základní HDR10 metadata a přehraje tyto. Ze streamovacích služeb má podporu hdr10+ jen Prime a youtube, resp. google movies, pokud vím.
Vladce vesmiru
Junior

Další stránka