Cca. v říjnu roku 2013 jsem pracoval měsíc nebo dva jako brigoš v Elektroworldu na televizích. Tlačit jsme tehdy měli hlavně Panasonicy, taky se jich nejvíc prodávalo. Taky se tehdy "přecházelo" z trapných LCD televizí na LED televize, byť to byly furt LCD televize, ale marketing je marketing. Měli jsme taky vystavenou první 4K televizi, nějakou Sony, stála kilo. A taky se tam doprodávaly asi poslední dvě plazmy. 3D byl ještě reálně validní selling point. A já tam tehdy zjistil, jak je důležitá frame interpolation, aby se na velkých televizích na ten kontent dalo koukat. To pro uvedení do obrazu.
Mně ale vrtá hlavou jiná věc. Samsung jsme tlačit neměli a taky se prakticky neprodávaly, ale přesto podstatná část zadní strany prodejny byly Samsungy. Nicméně mě by zajímalo, co to bylo tehdy za technologii, protože tyhle Samsungy měly neskutečně saturovaný barvy a brutální kontrast. Pamatuju si zřetelně demo s červenými květy, co vysloveně vypalovalo oči. Všechny ostatní LCD proti tomu vypadaly vyloženě vyblitě. Nevypadalo to ani trochu přirozeně, nebylo to pěkný na koukání, ale zpětně nechápu, jak toho dosáhli. Má otázka zní - co to bylo za televize, co to bylo tehdy za technologii? Nechce se mi věřit, že to byly klasická LCD. Takového obrazu nedosáhnu na svém podstatně novějším LCD Samsungu ani náhodou, a to ani v HDR. Nějaké nápady?