Co to bylo za technologii v roce 2013?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Sasakr 18. 7. 2024 09:59

Cca. v říjnu roku 2013 jsem pracoval měsíc nebo dva jako brigoš v Elektroworldu na televizích. Tlačit jsme tehdy měli hlavně Panasonicy, taky se jich nejvíc prodávalo. Taky se tehdy "přecházelo" z trapných LCD televizí na LED televize, byť to byly furt LCD televize, ale marketing je marketing. Měli jsme taky vystavenou první 4K televizi, nějakou Sony, stála kilo. A taky se tam doprodávaly asi poslední dvě plazmy. 3D byl ještě reálně validní selling point. A já tam tehdy zjistil, jak je důležitá frame interpolation, aby se na velkých televizích na ten kontent dalo koukat. To pro uvedení do obrazu.

Mně ale vrtá hlavou jiná věc. Samsung jsme tlačit neměli a taky se prakticky neprodávaly, ale přesto podstatná část zadní strany prodejny byly Samsungy. Nicméně mě by zajímalo, co to bylo tehdy za technologii, protože tyhle Samsungy měly neskutečně saturovaný barvy a brutální kontrast. Pamatuju si zřetelně demo s červenými květy, co vysloveně vypalovalo oči. Všechny ostatní LCD proti tomu vypadaly vyloženě vyblitě. Nevypadalo to ani trochu přirozeně, nebylo to pěkný na koukání, ale zpětně nechápu, jak toho dosáhli. Má otázka zní - co to bylo za televize, co to bylo tehdy za technologii? Nechce se mi věřit, že to byly klasická LCD. Takového obrazu nedosáhnu na svém podstatně novějším LCD Samsungu ani náhodou, a to ani v HDR. Nějaké nápady?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 18. 7. 2024 10:48

Skusal si ten Samsung prepnut do rezimu obchod? :) Pripadne mu pripiect kontrast a saturaciu skoro naplno? :)
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 18. 7. 2024 14:52

Z roku 2011 mám ještě jako záložní tv Samsung 40UE6510. A ta má barvy přesně jak popisuješ.
Nevím, co myslíš tou technologií, v té už byla novinka EDGE podsvícení LCD panelů. Nějaký typ panelu se v té době neřešil.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 7. 2024 18:35

Jedině přepálené nastavení barev v kombinaci s konkrétním zdrojem obsahu (třeba nějaké marketingové "naladěné" video).
Z technologického hlediska to tehdy mohla být LCD (LED), plasma i OLED. Samsung v roce 2013 uváděl nové modely pro všechny tři.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 19. 7. 2024 07:04

Samsung v minulosti OLED nikdy neměl a jeho QLED technologie kvantových teček přišla až v roce 2017-2018.
V roce 2013 byly hlavní rozdíly u LCD TV v podsvícení - starší CCFL (zářivkové trubice) a LED (diody), jak je známe dnes.
Pak samozřejmě byly rozdíly v technologii panelu a tady možná bude to jádro pudla, protože Samsung přišel s panelem typu PLS, jako alternativou k IPS panelům s rozšířenými pozorovacími úhly i vylepšenou barevnou reprodukcí.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 19. 7. 2024 08:27

Mohl to být i oled. Samsung měl v roce 2013 na trhu několik oled TV. To že tu technologii pak (dočasně, jak se ukázalo) opustil, je věc jiná.
Ale dobové informace i recenze na samsung oled TV z roku 2013 jsou ale dochovány i v českých médiích (https://avmania.zive.cz/prohnute-oled-t ... e-uz-letos nebo https://www.idnes.cz/technet/audio-foto ... _video_nyv).
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 19. 7. 2024 14:20

Ano, máš pravdu, Samsung měl 55" OLED ES9500 (možná se prodával i pod jiným označením). :nenapadne
tombas
Pokročilý