levná 75" - 85"

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod koenzym.q10 15. 9. 2024 09:11

Zdravím vespolek,
koupil bych si po cca 15 letech koukání do notebooku nějakou televizi. Naposledy jsme měli doma kdysi nějakou stoletou CRT, nejsem náročný divák, asi nepotřebuju žádnou super kvalitní obrazovku, spíš nějaký lowend, resp. nejlepší poměr cena/výkon. Teď probíhají ty dny Marianne, kde jsem si předvybral tyhle dvě:

http://www.datart.cz/televize-philips-75pus8079.html

https://www.datart.cz/televize-lg-86qned81r.html

Pozorovací vzdálenost cca 4,5 m, proto lovím ve větších úhlopříčkách. Je něco z toho dobrý kup, nebo jsou to fake slevy a měl bych hledat něco jiného? Na Philipsu se mi líbí Ambilight (a cena :D), ale pokud to LG dává větší smysl, připlatil bych. Jasně, že telka za 50 bude mít asi lepší zobrazení než telka za 20, ale říkám si, že proti 15" notebooku to bude i tak odvaz... Předem dík za postřeh / radu.
koenzym.q10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 15. 9. 2024 09:59

Na velké obrazovce je nejdůležitější kvalitní signál a ani jednu z uvedených TV bych nedoporučil, ten poměr cena/výkon je dost špatný.
Mé tipy: TCL 75C845, TCL 75C805 - obě mini LED s velmi kvalitním obrazem a systémem Google TV, je tady na fóru o nich spousta informací,
Hisense 75U8KQ - výborná mini LED za skvělou cenu - systém VIDAA, uzavřený, ale svižný a intuitivní, https://www.datart.cz/televize-hisense-75u8kq.html
Pokud by to měl být Philips, tak 75PUS8919/12, není to miniLED a pozor na TITAN OS, ale má ambilight:
https://www.mall.cz/televizory/philips- ... escription

Z 85" pak vychází dobře v akci Marianne
Hisense 85E7NQ PRO - pozor, musí mít to PRO
https://www.datart.cz/televize-hisense- ... sPEALw_wcB
Pro méně náročného pak TCL 85C655 nebo starší C745, pak už jsou ty ceny podstatně vyšší.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 15. 9. 2024 10:36

koenzym.q10 kombinace velké úhlopříčky a horší kvality techniky s sebou při běžné kvalitě signálu nese viditelně horší výsledek i pro nenáročného diváka.

Z tohoto důvodu bych opravdu lovil ve vodách vyšší třídy, ale třeba u méně „známých“ značek. Poměr cena/výkon/kvalita by měl být zajímavý u TCL 75C845 a Hisense 75U8KQ.

Tímto bych začal pro výběr a porovnal případné parametry (a teoreticky i nějaké drobné nakoukání v prodejně) s ostatními.

Určitě nakupuj přes net, ať máš možnost v případě jakýchkoliv problémů, či nespokojenosti TV vrátit.

Jestli toužíš po LG, koukej na OLEDy, ale tam rozhodně nebudeš v těchto cenových vodách.

-- 15. 9. 2024 11:12 --

U té LG, kterou zmiňuješ v příspěvku je IPS panel. Šedá černá, možný vyšší viditelný nesoulad v podsvícení. Teoreticky lepší pozorovací úhly.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod koenzym.q10 15. 9. 2024 15:41

Díky za reakce, netoužím po žádné konkrétní značce, ten Ambilight je příjemný bonus, ale pokud bych se tedy držel doporučení od tombase Philips The One, což je jakýsi Direct LED, v čem se tedy liší např. od levnější: http://www.mall.cz/televizory/philips-7 ... escription ?
Já věřím, že se snažíte poradit co nejvíc muziky, ale vlastně každá, kterou jste mi poslali, je zásadně dražší než ty, o kterých jsem přemýšlel. :D
Něco jsem dnes okoukl v místních elektro krámech a mně to prostě všechno přijde podobný (když stojím proti OLEDu za kilo nebo QLEDu za 20), chlápek v Datartu mi na tu "mou" LG řekl, že super volba, ať to okamžitě beru (vystavenou ji samozřejmě neměli), ale nedělám si velké iluze o jeho nezaujatosti. :D
koenzym.q10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod majkom 15. 9. 2024 15:50

To co vidis v store to je prakticky nepouzitelne - bud reklamni smycka, nebo jeden signal rozvedeny na 100 tv, vsechny tv v promo modu, nasvicene seshora mega silnym svetlem… to je daleko od podminek, co mas doma

Direct led - podsviceni sezadu, vuci edge led ma potencial byt rovnomerneji podsvicena obrazovka, mene “fleku” atd
Oled - kazdy pixel je individualne “podsvicen” - bud sviti nebo ne - to ti neda zadna jina technologie, stejne jako cernou cernou (u oled je proste cerny pixel vyply - je uplne cerny, u ostatnych tam podsviceni je a jde jen o miru zatmaveni - proto cerna je spis tmave seda) atd atd

Chtelo by to alespon si zjistit neco o tech typech tv, at vubec umis rict co chces - pokud jen chces giga tv za malo penez, tak je to jedno, ponevac vic dat nechces a pak je skoro zbytecne resit ktera, vsechny budou strasne (i proto, ze u vetsi tv ty nedokonalosti je videt vice)…

Uprimne, za 25k v tak velke uhlipricce to bude bida, ale je mozne, ze ti to nevadi, kdo vi… ja bych tadeji vzal za neco malo penez 65 oled nez 75/77 total ***** s edge led podsvicenim… ale to jsem ja:)
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 15. 9. 2024 17:43

koenzym.q10 samozřejmě jsou lidé, kterým stačí skutečně málo, či upřednostní obří obrazovku před kvalitou obrazu. Následně jsou spokojení s obrazem, kterým jim takový televizor nabídne, protože velikost s nimi zamává a zvláště v první fázi okouzlení zapůsobí wau efekt.

Ty rozdíly ve zpracování obrazu tam, zvláště pak u běžného vysílání a běžné kvality signálu jsou viditelné. Je tam rozdíl ve zpracování pohybu... čistota, možná plynulost a ostrost. I statický obraz může být horší. U složitějších pohybů scény v rámci výrazných změn s čárově náročným pozadím dochází k extrémnímu rozdílu.

Ale ano, jsou lidé, kterým jde o velikost a barevnost... a že z toho jde zvuk. Nemám nic proti nim. Pokud takový člověk je spokojený, spíše mu závidím.

U moderních TV nezažiješ „vydělám z krabice, pustím, koukám“. Bohužel. Základní nastavení a naladění se dělá vždy a všude. Stejně tak se řeší aktualizace softwaru, případný reset. Historicky v rámci mnoha televizorů, které jsem kdy měl, jsem nejvíce klidu zažíval u špičkových modelů od Panasonicu. Zvláště pak u jejich OLEDů. Tam se to vydělal z krabice, udělalo primární naladění, nastavení (jednoduché) a koukal jsi. Barvy byly +/- velmi slušně nastaveny a člověk maximálně přenastavil pohyb. Hotovo.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kutil71 15. 9. 2024 18:28

Dobrý den, já mám vcelku bohaté zkušenosti s levnými TV, ročně jich několik nastavuji pro známé. Zase taková bída to není, např. před rokem jsem nastavoval 60" LG, zakoupenou za krásných 9000 Kč. A kvalitou obrazu mě velmi překvapila, VA panel, direkt led, výborný dopočet mezisnímků. Jako druhou TV doma bych ji klidně bral. Před měsícem jsem nastavoval
75" qned LG, také žádná bída. Důležité je nedívat se v úplné tmě a sledovací vzdálenost tak 2,5x úhlopříčky, na 2x úhlopříčky už je to špatné. V případě ambiligtu toto osvětlení částečně eliminuje chyby obrazu ( např. zobrazení černé, nerovnoměrnost podsvícení), sledování je také méně únavné pro oči. Pro levné TV platí základní zásady: provozovat v mírně osvětlené místnosti ( alespoň zezadu) a vhodná sledovací vzdálenost. Což většina lidí dodržuje.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 9. 2024 19:00

koenzym.q10 píše:Díky za reakce, netoužím po žádné konkrétní značce, ten Ambilight je příjemný bonus, ale pokud bych se tedy držel doporučení od tombase Philips The One, což je jakýsi Direct LED, v čem se tedy liší např. od levnější: http://www.mall.cz/televizory/philips-7 ... escription ?
Já věřím, že se snažíte poradit co nejvíc muziky, ale vlastně každá, kterou jste mi poslali, je zásadně dražší než ty, o kterých jsem přemýšlel. :D
Něco jsem dnes okoukl v místních elektro krámech a mně to prostě všechno přijde podobný (když stojím proti OLEDu za kilo nebo QLEDu za 20), chlápek v Datartu mi na tu "mou" LG řekl, že super volba, ať to okamžitě beru (vystavenou ji samozřejmě neměli), ale nedělám si velké iluze o jeho nezaujatosti. :D

Vybíral jsem v cenové relaci mezi tebou odkazovaným Philipsem a LG, vše v nějaké akci a nejdražší tuším vyšla na 34 tis.
Taky jsem vybíral TV s aktuálně nejlepším poměrem cena/výkon a i když se to může zdát zbytečné, ty benefity se mohou projevit i později, např. plynulost systému, kvalita zpracování obrazu horší kvality, rovnoměrnost podsvícení, mini LED jednoznačně předvedou svůj výkon při sledování HDR obsahu, kde klasické LCD nemohou konkurovat - nedokážou plně využít HDR formát díky omezenému jasu a kontrastu.
Nakonec ale záleží jen na tobě a tvém rozhodnutí, pokud se ti naše rady zdají zbytečné nebo špatné. Dělej jak myslíš, ty na to budeš zase pár let koukat.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod koenzym.q10 15. 9. 2024 21:56

tombas píše:Nakonec ale záleží jen na tobě a tvém rozhodnutí, pokud se ti naše rady zdají zbytečné nebo špatné. Dělej jak myslíš, ty na to budeš zase pár let koukat.

Nezdají se mi zbytečné ani špatné, proto se tu ptám na názory, co byste v tomhle rozpočtu vzali vy.
Kdybych měl od gauče ke zdi 2,5 metru, vezmu za stejný peníze lepší 55" nebo 65", ale mám to skoro dvojnásobek. Našel jsem si různé tabulky (např. i od Sony), kde doporučují minimálně tu 75" a od toho jsem se ve výběru odrazil.
Samozřejmě jsem zvažoval i tu MiniLED TCL, dnes jsem narazil na to mnou postované LG, které jste mi pohejtili, takže už ho spíš nechci :D a asi ještě vyčkám týden/měsíc/na black friday, už jsem bez TV zvládnul fungovat někdy od 2008, asi to ještě pár týdnů vydržím, jestli třeba tu TCL neseženu levněji, než je dnes...
koenzym.q10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 15. 9. 2024 22:04

Nehejtil jsem :-)

A ano, na pět metrů bych zvažoval 75”. 65” je poměrně málo.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 16. 9. 2024 12:44

Pak je taky ke zvážení, zda ta pozorovací vzdálenost musí být tak veliká a jestli by nestačilo posunout ten gauč? ;-)
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod koenzym.q10 16. 9. 2024 12:59

Po sekundovém zvážení zamítnuto, děkuji za názor.
koenzym.q10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod majkom 16. 9. 2024 13:02

4m 65ka v klidu, 5 uz asi ne
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod koenzym.q10 16. 9. 2024 13:15

Nj, tohle je bez přehánění fakt těch 4,5 - 4,7. Proto nechci 65". A stavění gauče doprostřed místnosti, stěhování se do menšího bytu a podobně obskurní řešení nepřicházejí v úvahu.
Nic proti tomu, že si někdo doma staví hezké kino a podřídí tomu layout místnosti, resp. do toho naleje balík, každý má nějaké koníčky. My tu TV budeme zapínat na 2 - 10 hodin týdně a koukat na kraviny z Netflixu, žádné AV orgie nečekám.
koenzym.q10
Kolemjdoucí

Další stránka