Pomoc s vyberem 50" do 10-12t

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod podpredseda 7. 10. 2024 07:45

Poprosim mistni znalce o pomoc pri vyberu 50" pro nenarocnou starsi uzivatelku.Poslouzi predevsim na pozemni vysilani doplnene o Voyo a YT pri navsteve vnucek...pokukuju po TCL QLed,ale ztracim se radach (C,P,B a 65,75 atd.)
Narazil jsem i na TV Xiaomi,ale nevim :(
Dekuju Vam vsem predem
podpredseda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 7. 10. 2024 08:22

Asi by nebylo od věci kouknout právě na zmíněné TCL, potažmo třeba Hisense. TCL má Android, takže více aplikací, nicméně Hisense splní požadavky na výše uvedené apky, YT umí, a pokud se nepletu, tak i Voyo je předinstalováno.

Zvážil bych navýšení úhlopříčky na 55". Povětšinou cenový skok 50 - 55" (zvláště při akcích), nebývá dramatický, ale pro staršího člověka je větší plocha a větší obraz výhodou. Samozřejmě se klasicky většímu panelu nejdříve všichni brání. Jde o velikost místnosti a pozorovací vzdálenost.

U televizorů pro staršího člověka je třeba také popřemýšlet o zvuku. Někteří více starší lidé mohou mít vady sluchu a tam pak paradoxně vyhovuje zvuk vyšší, břinkavější, kovovější. A ano, se zvukem lze povětšinou částečně pracovat a nastavit jiný profil, či provést změnu na ekvalizéru. Záleží na jednotlivých značkách a typech. V nejhorším případě jde dokoupit externí zvukové zařízení.

Jinak si, samozřejmě, projdi fórum, rady tu jsou. A taky počkej na informace od ostatních.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod podpredseda 7. 10. 2024 09:36

Ona uz se branila i te 50",doted hledela na 43" LG a ze to bude strasne velky...mezi TV a gaucem ma cca 2m.
podpredseda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 7. 10. 2024 14:53

Dobrý den, pozemní vysílání na 50" tv ze vzdálenosti 2m = hrozný obraz, pro mě nesledovatelná mazanice, špatné i HD na ČT. Na tuto vzdálenost bych volil max. 43". Lidé hodně kupují z důvodu výborné ceny:
https://televize.heureka.cz/samsung-ue4 ... ecifikace/
Mé zkušenosti - dobrý obraz, ale úzký úhel sledování, nevhodný do světlých místností, nelíbí se mi dálkové ovládání ( věc názoru ). Horší zvuk při vyšší hlasitosti.
Hodnocení dle rtings: + Dobrý upscaling s nízkým rozlišením. + Rychle se pohybující akce jsou ostré zejména ve světlých scénách. - Není příliš jasný. - Úzký pozorovací úhel.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 8. 10. 2024 15:20

Na 2m lze vzít 50" TV, nicméně ano, pro DVB-T to může být trochu kolizní záležitost. Záleží na očích a preferencích onoho člověka. Zda jde spíše o potřebu zvětšit plochu obrazu a té podřídit spíše sníženou kvalitu, která se trošičku dá regulovat, ne zachránit úplně u DVB-T nepůjde, anebo jít cestou pocitově hezčího projevu, ale na malé velikosti.

Samsung, minimálně u některých modelů (obdobně, jakožto i další výrobci TV), rád využívá pulzní řízení podsvícení, bohužel často na nízké frekvenci. Některým lidem toto může nevyhovovat, proto je třeba onu skutečnost ověřit.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kutil71 9. 10. 2024 05:30

Dobrý den, pulzní řízení podsvícení (PWM) na loňském modelu CU ( řada letos nahrazena DU): Na rtings píší: " CU7000 je bez blikání ve všech obrazových režimech ( kromě hra) s jasem nastaveným na 20 nebo vyšším. V režimu ‘Film’ s jasem nastaveným na ‘19’ a nižším bliká televizor na 480 Hz. Všechny ostatní režimy obrazu blikají na 120 Hz s jasem nastaveným na ‘19’ a nižším.
V herním režimu televizor bliká rychlostí 120 Hz se všemi nastaveními jasu. Pokud povolíte BFI, bliká při 60 Hz bez ohledu na to, na co je nastaven jas."
Snad by to mělo být v pořádku.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 9. 10. 2024 08:44

Pokud je tam přímá linka práce s jasem, pak hodnota 20 může být poměrně vysoko pro sledování večer, či v zatemněné místnosti. A hodnota PWM 480Hz je poměrně dost nízká, natožpak uvedené další.

Samozřejmě je to na vyzkoušení a záleží na citlivosti konkrétního diváka. Pro můj citlivý zrak by s nejvyšší pravděpodobností byl podobně vybavený TV neakceptovatelný.

Jinak díky za doplnění.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod podpredseda 9. 10. 2024 15:52

Dekuju za prispevky,ale vlastne jim nerozumim :(
Asi to shrnu-v soucasne dobe mi zustali dva finalisti TCL 50P655 (8400kc) a 50P755 (9700kc).Jak moc pri ceskem pozemnim vysilani bude chybet QLED,HDR+ atd.?
Jeste se mi tam dostala i TCL 55C644 u Datartu za 9t coz uz je QLed,ale zas uz je to obrik...
Naposledy upravil podpredseda dne 9. 10. 2024 19:24, celkově upraveno 1
podpredseda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod veesa1 9. 10. 2024 17:53

Ta 55C644 má vyšší jas (450 nitů. 50P655 je na 270 nitrch a 50P755 na 350 nitech), který se hodí vždy. Navíc je tam 5 let záruky zadara po registraci.
Na vysílání a YT není Dolby Vision a HDR10+ potřeba, ale zároveň, ale je tam možnost i plynulýho obrazu navíc (to je volitelná funkce. Osobně tuto funkci nemám rád, ale P655 ji nemá vůbec. Takže ten, kdo nemá ten plynulej obraz rád, tak tu funkci jen vypne, ale ten, kdo ji rád má, tak ji u P655 nedostane. Té funkci se říká jinak i interpolace pohybu nebo dopočítávání snímků).
veesa1
Junior

Odeslat příspěvekod podpredseda 9. 10. 2024 19:24

Tu velikost 55" jsem uz neprosadil a hlavne neni tam uz tolik mista.
A nakonec z ekonomickych duvodu to bude ta 50P655.
Diky moc za prispevky a rady
podpredseda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 9. 10. 2024 22:50

Dobrý den, to jste vybral špatnou TV, berte 50P755 ( vyšší jas, 5 let záruka a hlavně dopočet mezisnímků, to je pro sledování komerční pozemní televize nutnost, jinak se při pohybu bude obraz sekat, já tomu říkám řezačka na oči). Obrazově jsou v levných TV lepší než 655: Samsung UE50CU7172 nebo LG 50UR7800, obě zhruba za 9000 Kč. Nejlepší by ale byla ta P755. Pokud nevíte, co dopočet mezisnímků je, podívejte se:
viewtopic.php?f=1703&t=1303290&st=0&sk=t&sd=a
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod podpredseda 10. 10. 2024 05:54

Tak tahle funkce je zrovna z tech,ktere nesnasim a okamzite vypinam/deaktivuji,takze za me P655 spravna volba :)
5let zaruky a vetsi svitivost je urco fajn,ale kdyz objednavatel neschvali cenovku,nenadelam nic...
podpredseda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod veesa1 10. 10. 2024 09:02

Dopočet snímků nutnost není - taky jsem okamžitě na historicky všech TV vypnul bez ohledu na zdroj (TV vysílání či film z USB ve 4K, atd.).
Jsem vlajkonošem haterů telenovelácky vypadajících filmů :)

Ale souhlas, P755 by byla značně lepší i díky čipsetu (RT51A u 50P655 vs RT2875P u 50P755), vyššímu jasu, lepšímu rozsahu barev,....

-- 10. 10. 2024 10:10 --

https://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/s5-s551g - toto je P755.

Shoda v jasu
Shoda v čipsetu ( v části Misc: Firmware V8-R75PT01-LF1V174 - to R75P značí RT2875P chassis)
Shoda v typu podsvitu
Shoda v DCI-P3 pokrytí
Neshoda v typu ovladače.

Není to 100% ekvivalent té evropské P755, ale pokud by se dalo subjektivně vyjádřit ta shoda té severoamerické S551G s evropskou P755, mohlo by to být třeba 98%ní shoda.

50P755 má 350 nitů, kdežto 50P655 má 260 nitů.
veesa1
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 10. 10. 2024 12:54

Řada "P" od TCL není QLED. Tady bych spíše doporučil, pokud není nutností Google TV, Hisense 50E7NQ, která je QLED, má slušných 350 nitů jas, VA panel s direct LED a celkem jednoduchý systém.
https://televize.heureka.cz/hisense-50e7nq/#prehled/
tombas
Pokročilý