TV do nového bytu - menší OLED vs. větší MiniLED?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kmommk 7. 1. 2025 13:18

Dobrý den, rád bych požádal o radu s výběrem TV.

Budeme od ní sedět ve vzdálenosti 4-5m, podle toho jak nakonec umístíme pohovku. Přes den běží hlavně dětské pořady (Disney+, YT), večer se se ženou občas mrkneme na Film (kvalitní MKV, stream). Hry ani sport na TV nepoběží. Hrát hry rovněž nebudeme.

Mám v hledáčku buďto OLED od LG v 65 až 77’’(asi řadu B vzhledem k ceně), případně nějaké větší TCL..

Nezajímá mne jaký bude mít TV zvuk (zesilovač a velké repro) a ni OS (Apple TV, Infuse a NAS). TV ale bude umístěná naproti prosklenné zdi (opět viz foto).

Já sám jsem vášnivý fotograf, zajímam se aktivně o problematiku přesného zobrazení, proto mne nadchla myšlenka si TV nechat zkalibrovat, čehož budu chtít využít.

Zároveň bych ocenil radu, kdy TV koupit. Na LG storu mají aktuálně nějaké cashbacky a akce, ale vím že se aktuálně představují nové řady a nemám představu, jestli třeba ceny budou padat ještě níže… Nebo jestli třeba není lepší vzít dva roky starou Cčkovou řadu…
Díky moc za postřehy.
Přílohy
TV pozice.jpg
Kmommk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod detto 7. 1. 2025 17:14

Osobne, by som radšej urobil kompromis vo zvolenej zobrazovacej technológii (čo nebude až tak dramatický rozdiel), ako v uhlopriečke. A to hlavne pri tejto vzdialenosti, 65" by som na sledovanie filmov vôbec neuvažoval, ak si teda filmový fanúšik. 75" by som bral ako nutné minimum pre filmový zážitok, optimum bude 85" a viac. Ale každý to má postavené inak..
detto
Junior

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 8. 1. 2025 12:53

Souhlasil bych, že 65" na tu vzdálenost je dost na hraně, zvlášť pokud sledujete obsah s titulky a nechcete mít zvětšená písmena na půl obrazovky.
Možná by stálo za to zvážit kombinaci menší TV pro děcka (stejně u sledování většinou nesedí na gauči) a na filmy na večer plátno a projektor. Zvuk i zdroj signálu máš stejně externí.
Osobně bych asi jinak uspořádal ten prostor, aby mezi TV a sedačkou nebyla taková díra, ale to předpokládám, že už máte rozhodnuté.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 8. 1. 2025 14:02

Je to hodně individuální, ale pod 75" bych nešel, 85" lepší, 98" ideál.
Třeba: https://www.planeo.cz/tcl-98c765
Nejlepší poměr cena/výkon
https://www.planeo.cz/hisense-85u7nq-mi ... d-smart-tv
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod solfan 8. 1. 2025 15:04

hele ja mam zed zed cca 4,5m a koukam na 65, ano, vetsi by byla super, ale...
takze za me pokud uvazujes o 77 OLED, tak neni o cem, ja bych radsi oled 77, nez 85 TCL :-)
solfan
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 8. 1. 2025 15:42

Já to mám kolem tří metrů a původně jsem naprosto mylně uvažoval o 55". Nakonec jsem šel do 65" OLED a byť jsem přecházel z 42" plazmy, hned mně bylo jasné, že by byla vhodnější 77" OLED. Ale v době nákupu byla cena 77" OLED dost nemravná. Takže je to hodně dobrý, ale s větší úhlopříčkou by to bylo lepší. A čím je člověk starší tím víc to uvítá.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod solfan 8. 1. 2025 16:21

ano, cim vic, tim lip, ale proste cena za 77 vs 65 je skoro dvojnasobna a to mi prijde ulet.
a za sebe muzu rict, ze radsi oled, nez vetsi miniled, ten zazitek je proste jinde :-D
solfan
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 8. 1. 2025 16:45

Tak to je naprostá samozřejmost, že raději OLED, než jakoukoliv jinou současnou komerčně dostupnou technologii. Kdo někdy viděl OLED, musí vědět o čem je řeč.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 8. 1. 2025 17:03

martas38 píše:Ale v době nákupu byla cena 77" OLED dost nemravná.

Mám doma 77 OLED, tak mi o tom povídej :mrgreen:
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod SSakul 8. 1. 2025 19:23

O tom, že je OLED lepší, než led nemá smysl polemizovat, každopádně ale na tu vzdálenost 5m udělá za i tak větší dojem ta 98" C765 za prakticky podobné peníze jako ten 77" oled .. těch 77" je tak do 3 metrů aby to bylo wow.. člověk si na velkou úhlopříčku zvykne fakt rychle a ten kino pocit z větší úhlopříčky je těžko nahraditelný..
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 8. 1. 2025 21:32

martas38 píše:Já to mám kolem tří metrů... Nakonec jsem šel do 65" OLED a hned mně bylo jasné, že by byla vhodnější 77" OLED...Takže je to hodně dobrý, ale s větší úhlopříčkou by to bylo lepší...

Uvažuji o výměně 16 let staré TV (50").
Pozorovací vzdálenost mám cca 2,9 až 3,10 metru. Uvažoval jsem nad 65", OLED.
Ty uvádíš, že 77" by byla lepší. Je to na 3 metry OK? Ten cenový skok u OLED z 65" na 77" je stále ale výrazný a musím zvážit, zda se vyplatí. Díky za odpověď.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 8. 1. 2025 21:47

Pokud máš kvalitní zdroj vysílání, nevadí ani menší vzdálenost a větší úhlopříčka. U horšího zdroje na velké obrazovce více vyniknou nedokonalosti plynoucí z nízkého rozlišení a/nebo vysoké komprese obrazu. Levnější a slabší TV si s tím pak moc dobře neporadí.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 8. 1. 2025 22:03

Zdroj je Skylink. Zatím. Dost mě ale naštvali, že od 1.1. 2025 není ve vysílání Stingray Classica HD. Obrazově i hudebně kvalitní kanál, který jsem rád sledoval.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod S4nt4 9. 1. 2025 15:24

65" do 2 metru ideal, na hrani radsi 1,5m to jeste neni videt rastr. Kvalita zdroje je naprosto zasadni 4K BR remux musi byt - pod 2m. U obrovskych uhlopricek by me urcite zajimala velikost pixelu, jestli naopak nebude vadit.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 9. 1. 2025 15:51

PetrJč píše:Ty uvádíš, že 77" by byla lepší. Je to na 3 metry OK?

Já se dívám na 77 z 2,5 metru a je to OK.
jito
HD SATan

Další stránka